Mexický Yucatán: praktické info + itinerář

září 26, 2022


Věděla jsem, že chci vzít Koblihu i někam dál, mimo Evropu, akorát na to letos stále nějak nezbýval čas. Zároveň mi ale přišlo ideální, kdyby se tahle "větší" cesta stihla do jejích dvou let, kdy ještě nemusíme platit za její letenku plnou palbu. X hodin jsem porovnála letenky, podmínky vstupů, počasí a ceny v daných destinací, až se do užšího výběru dostal Vietnam a... Mexiko, které to nakonec vyhrálo díky relativně levným letenkám a veliké spoustě koupacích možností. Kdybychom jeli sami ve dvou, rozhodně by naše priorita nebyla voda :) a dost pravděpodobně ani Mexiko, nebo aspoň ne tahle část. Se skoro 23 měsíční Ninou ale musím říct, že to byla suprová volba a všichni jsme si to opravdu užili na maximum. A kam že jsme se to vlastně vydali?


Mexiko - Cancún - 13 dní - září - půjčené auto - projeté státy Quintana Roo + Yucatán. Náš kompletní itinerář přihodím na závěr článku, tak pokud by vás zajímal pouze ten, rolujte rolujte! :) Musím upozornit, že zářijový termín byla tak trošku loterie, jelikož ideální cestovní období pro Yucatánský poloostrov se uvádí od listopadu do května = období sucha. Červen až září bývá označováno jako období dešťů, což samozřejmě nutně neznamená, že bude celý (a každý) den a celou noc pršet. Zkrátka jsme se rozhodli to risknout. A jaký byl výsledek? Párkrát jsme zmokli, ale většinou se jednalo o fakt kraťoučké večerní přeháňky, které nás nijak neomezily, ani nenarušily naše plány. Jinak vedro, vedro a vedro :) A teď už pojďme na nějaké podrobnosti ohledně cestování po Yucatánu.




Letenky


Nejvýhodněji pořídíte letenky do Mexika s odletem z německých letišť, čímž oproti Praze ušetříte i několik tisíc. Vyplatí se počkat na nějakou akcičku, můžete např. sledovat stránky, které jsem vypsala v článku zde. Já letenky kupovala u společnosti TAP Portugal na trase Mnichov - Lisabon - Cancún, přičemž jsme se jako dva dospělí a jedno dítě do dvou let vešli do 23 tisíc. Pozor ale, bez odbavených zavazadel, sbalili jsme se opět jen do dvou batohů + látková taška s jídlem / hračkama do letadla + kočár (přepravuje se zdarma). TAP jsem vybrala kvůli tomu, že skoro jako jediní nemají stopover v USA - nechtěla se mi totiž vyřizovat a platit ESTA, kterou potřebujete i pro transit, ani obíhávat covid testy.


Ve finále jsme se ale do Lisabonu cestou tam ani nedostali, protože náš let byl zrušený, pravděpodobně kvůli stávce pilotů Lufthansy. Letěli jsme až druhý den, ale zato přímým letem, společností Eurowings Discovery a do Cancúnu dorazili jen o pár hodin později než jsme čekali... vlastně dobrý, vypadalo to na mnohem větší nervák. Teda on to nervák byl pořádnej, když o půlnoci pobíháte po letišti se spícím dítětem v kočárku, nemůžete se nikam dovolat a na letišti vám není nikdo schopný pomoct. Ale to je zas pohádka třeba na příště :) Každopádně info pro vás - existuje i přímý let Mnichov - Cancún, viz aerolinky Eurowings.


TIP doprava na letiště Mnichov - odlétali jsme odtud i do Peru v roce 2019, a ani tehdy ani teď jsme nechtěli nechávat 14 dní auto na letišti. Vyřešila jsem to nákupem včasné jízdenky na vlak přes Idos, konkrétně trasa Domažlice - Freising, 3h cesty, 554 Kč pro nás všechny. Z Freisingu pak odjíždí buď vlak nebo bus rovnou od nádraží směr letiště MUC, cesta trvá cca 15 min. a jízdenka vyjde pro dospělého na 3,50 €, za malou jsme neplatili.





Doprava, půjčení auta


Pokud nechcete dojet z letiště pouze do holetového resortu, máte v podstatě dvě možnosti. Buď budete pro výletování využívat místní autobusy (nejrozšířenější ADO a Mayab), popř. collectiva či taxíky, které jsou dostupné prakticky vždy a všude. Moc lidí tu pěšky totiž nechodí :) Nebo varianta číslo dvě: PŮJČÍTE SI AUTO. Chápu, že pro spoustu lidí bude řízení (a nejen řízení) velký strašák, ale my máme pouze pozitivní zkušenosti viz následující řádky.


  • silnice - nečekejte žádnou divočinu, silnice mají značené a na úrovni na jakou jste zvyklí z ČR. Pozor si dejte zejména na přijezdové cesty vedoucí k cenotám, což jsou většinou prašné kamenité povrchy. A druhá věc - zpoplatněné mexické dálnice. Ceny za jednotlivé úseky se dost liší, bacha především na 180D (Cancún - směr Merida), která se stala dokonce nejdražší dálnici v celém Mexiku.

  • pravidla - jestli už jste řídili auto v USA, bude vám to připadat dost obdobné, např. semafory jsou až za křižovatkou, na dálnici smíte předjíždět zprava i zleva a na křižovatce při odbočování doprava můžete jet i na červenou.

  • topes - no a protože značky omezující rychlost tady víceméně nikdo nerespektuje, maj tu jednu super žůžo labůžo specialitku, kterou si užijete do sytosti - tzv. "topes" anebo česky zpomalovací práhy. Jsou všude, i v té nejmenší vesničce jich očekávejte několik! Opravdu poctivě zpomalujte, protože některé z nich nejsou úplně malé a s půjčeným autem se asi úplně proletět nechcete.

  • policie - jakmile začnete uvažovat o půjčení auta a googlit potřebné informace, určitě narazíte na příběhy o zkorumpovaných policistech, kteří po vás pod nějakou záminkou zastaví a budou požadovat úplatek. Nevím, jak je nebo není tato praxe rozšířená přímo na Yucatánském poloostrově, ale my jsme se s ničím takovým nesetkali, a to jsme policistů potkali opravdu hodně. Často stojí u zpomalovacích pruhů a buď vás nechají projet nebo vyžadují nějakou interakci - jednou jsme otevírali kufr u auta, jednou Pepa podstoupil dechovou zkoušku. Nicméně v obou případech byli strážníci slušní a nebyl vůbec žádný problém.

  • tankování - dalším mexickým strašákem bývají často také čerpací stanice jakožto místo, kde se vás budou snažit ojebat. V Mexiku totiž u většiny stojanů postává obsluha, která vám natankuje, popř. umeje sklo, a u které rovnou i platíte. Obecně si dejte pozor hlavně na to, aby byl stojan vynulovaný. Druhá věc: mějte pod kontrolou peníze, tzn. soustřeďte se, jaký obnost obsluze dáváte a kolik vám vrací nazpátek. Jednou nám zkoušeli vrátit menší sumu než měla být, ale k jejich smůle jim to nevyšlo.



Cancún je díky letišti dost turistické město, takže autopůjčoven tu naleznete opravdu spoustu. Doporučuji jich pár porovnat, protože v cenách jsou poměrně velké rozdíly. Můžete mrknout na klasický srovnávač booking.com nebo pak jednotlivé (především ty lokální) půjčovny obepisovat zvlášť. Místním folklórem je, že pracovníci (nejen) autopůjčoven preferují komunikaci po whatsappu, takže veškeré domlouvání a výměny informací probíhají přes tuhle chatovací aplikaci. Zvyknete si :)


My jsme vybrali společnost Emporio Car Rental, přičemž hlavním důvodem byla cena (600 MEX/den), dále velká spousta pozitivních recenzí a v poslední řadě nám poskytli autosedačku pro Koblihu zdarma, což se nám fakt hodilo. Vyzvedli nás na letišti, odvezli do kanceláře, kde jsme vyřídili byrokracii a za pár minut jsme odjížděli s Chevrolet Aveo na naší yucatánskou okružní jízdu. Celý rozpočet týkající se auta pro zajímavost takto:


  • půjčení: 7 200 MEX (500 MEX předem, zbytek na místě + 2 000 MEX vratná kauce)
  • benzín: 3 260 MEX
  • mýtné: 151 MEX
  • parkování: 60 MEX (platili jsme jen v Cobá)



Ubytování


Většina lidí jezdí do Mexika kvůli plážím, a proto raději volí pohodlí v podobě pobytu na jednom místě, čti hotelu s pláží. Jsou jich tu stovky a další stále přibývají, výběr je tedy oooobrovský, a obrovské je také cenové rozpětí tohoto typu ubytka viz booking.com. Nejdražší ubytování naleznete v té nejturističtější oblasti - na Mayské riviéře (Riviera Maya), tzn. Cancún, Playa del Carmen, Tulum. Ale samozřejmě i tady lze narazit na cenově přijatelné a přitom fajnové tipy. Asi je vám jasné, že hotelový resort není úplně náš šálek kávy, takže kde jsme spali?


Měli jsme k dispozici celkem 12 nocí, během kterých jsme vystřídali 8 různých ubytování, konkrétně 7 x booking + 1 x airbnb, který je tu velice rozšířený. Všechna jsem rezervovala s předstihem již z ČR a bylo to jedině dobře. I přestože v září v Mexiku není úplně top sezóna, s blížícím se termínem šly ceny stejně více a více nahoru. Obecně jsem vybírala hotely střední kategorie, s dobrým hodnocením, vždy s klimatizací a parkováním. Plus když to bylo možné, vzala jsem pokoj se 2 manželskými postelemi, protože jsme s sebou neměli dětskou postýlku a Nina v posteli docela migruje. Cenově jsme se pohybovali mezi 650-1100,- Kč/pokoj/noc a fakt úplně se všemi vybranými hotely jsme byli naprosto spokojeni. Konkrétní tipy v itineráři níže + později uvedu do jednotlivých článků.




Nakupování, jídlo


No a tady máme jeden z důvodů, proč jsme jeli do Mexika - protože JÍDLO! Věděla jsem, že na téhle dovolené nic vařit nebudu, že jedeme zkoušet a ochutnávat, a že si to zkrátka jedeme užít. Jediné, co jsme si v rámci našeho celého pobytu připravili na ubytování, byly 3 snídaně. Vše ostatní jsme pořizovali venku, takže ochutnávek mexické kuchyně proběhlo opravdu hodně. Poslední dny už jsme ve většině případů i věděli, co si objednáváme :)

Nechci tady moc zabředávat do cenových relací, to má asi každý nastavený jinak, a každý je za jídlo ochotný nechat rozdílnou sumu peněz, ale v té obecné rovině mi ceny jídla v Mexiku přišly srovnatelné s ČR. Když zrovna nejste v těch echt turistických lokalitách, a naopak se snažíte stravovat jako místní, můžete pořídit i levněji. Pokud vás zajímají nákupy v supermarketech, tak v každém i malinkém městečku je několik obchůdků, ve kterých minimálně splašíte pití a nějaké nezdravé věci jako brambůrky, sušenky apod. Za takovou malou sámošku bych považovala místní velmi rozšířený řetězec Oxxo či 7eleven, často bývají i u benzinek. Ve velkých městech pak můžete pohodlně nakoupit třeba ve Walmartu (ohromný výběr všeho), Willys nebo Super Aki. Cenově také vše velmi podobné jako u nás, jen mléčné výrobky i mléko samotné o něco dražší.


Zvláštní kategorií, a také položkou na rozpočtu, se v Mexiku stává VODA. Tady totiž voda z kohoutku není pitná, takže takové to dopouštění z pítek jako v Evropě nepřipadá v úvahu. Naštěstí není žádný problém si víceméně kdekoliv a kdykoliv koupit balenou, ale těch plastů...  V klasickém obchodě na ulici počítejte za 1,5 litrovou lahev cca 15 MEX.




Náš itinerář


Většina turistů přijíždí do této časti Mexika kvůli koupání, buď v moři nebo tzv. cenotes = zatopené krasové závrty s neskutečně průzračnou vodou. Nikde jinde na světě jich neuvidíte tolik na tak malé ploše. Na Yucatánu je prý více než 6000 cenot (!), takže... všechny je asi nestihnete :) Často jsou v nich pro zpestření nainstalované různé skokánky, zipliny, houpačky či lana, ale méně náročným lidem bohatě postačí i na pouhé zchlazení v parném dni, pozorování rybiček či jen omrknutí krásné krápníkové výzdoby. Do cenot se platí vstupné, které se velmi, velmi liší. Nejdražší (a taky nejpřelidněnější) cenoty leží v okolí Tulumu, kde se ceny pohybují i ve stovkách MEX. Naopak mnohem levněji se vykoupete v oblasti Homún, kde za vstup zaplatíte okolo 50 MEX a dost pravděpodobně budete mít jeskyni sami pro sebe. Setkat se můžete s několika typy cenot, které souvisí s jejich stářím:

  • otevřené - vypadaj spíš jako přírodní koupaliště
  • polootevřené - strop mají z části propadlý, a je tedy alespoň trochu vidět ven
  • uzavřené - uvnitř jeskyně, osvětleno pouze umělým světlem


A ještě jedna poznámka k plážím. Poslední roky stále častěji připlouvají především na Mayskou riviéru řasy sargassum, které by vám koupání značně znepříjemnily. Doporučuji sledovat fb stránky Red de Monitoreo del Sargazo de Quintana Roo, kde můžete zjistit aktuální situaci. No a když pláž zrovna nebude uklizená, zakufrujete ten den prozatím v nějaké cenotě. Jednoduchý :)

Yucatánský poloostrov ale není jen o koupání, je také jako stvořený pro poznávání místní kultury a historie, jelikož se tady nachází desítky archeologických lokalit. Program jsem se tedy snažila sestavit tak, abychom byli všichni spokojeni, což znamenalo nějak rozumně nakombinovat mayské památky, městské pochůzky a samozřejmě nějaké to cáky cáky. Kobliha totiž miluje vodu... a neptejte se nás, taky nechápem, po kom to má :)


DEN1

přílet Cancún

noc Playa del Carmen


DEN2

Playa Punta Esmeralda

Coba

noc Tulum


DEN3

Tulum

Muyil 

noc Bacalar 


DEN4

Kohunlich

Los Rapidos

noc Bacalar


DEN5

Bacalar lagoon

noc Oxkutzcab


DEN6

Choco Story Uxmal

Kabah

noc Oxkutzcab


DEN7

Mayapan

cenote Yaxbacaltun

noc Homún


DEN8

cenoty Santa Cruz

hacienda Yaxcopoil

noc Merida


DEN9

Progreso - pláž, solné pláně

noc Merida


DEN10

Sisal

noc Merida


DEN11

Izamal

noc Pisté


DEN12

Chichén Itzá

Valladolid + cenoty Suytun

noc Valladolid


DEN13

přesun do Cancún + odlet

-> DEN14 přílet do Mnichova



Pokračovat můžete rovnou na další články níže. Kdyby vás cokoliv zajímalo, klidně mi napište, pokusím se zodpovědět / poradit nejlíp, jak svedu :)



Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030




Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.