Mérida a výlety v okolí

listopadu 23, 2022


Mérida je hlavním městem mexického státu Yucatán, což samo o sobě nemusí být zrovna důvodem k návštěvě. Ale fakt, že centrum tohohle zhruba miliónového města do slova a do písmene pulzuje životem, to už by za nějakou tu úvahu o výletě stálo. Věřte mi, Mérida má vážně co nabídnout, každý večer se tady koná spousta akcí - koncerty, divadlo, taneční vystoupení či lekce, průvody, workshopy. TIP: na Facebooku rozklikněte kolonku "Události", jako polohu zadejte Méridu a vyjedou vám toho ohromná kvanta. 


Ubytování Mérida


My sami jsme tady strávili tři dny a tři noci, díky kterým jsme prozkoumali část města a podnikli i pár výletů po okolí. Naším výchozím bodem se stal Hotel Santa Ana, jehož největší výhodou byla naprosto luxusní poloha: hned u parku Santa Ana, v blízkosti spousty různorodých podniků a do samotného centra jen pár minut pěšky. Hotelové parkoviště jsme mohli využít zdarma, stejně tak bazén v nádherném vnitrobloku, kde se dalo ráno i posnídat (snídaně se platila zvlášť, ale ceny velmi rozumné a jídlo dobré). Jedna noc v tomto hotelu nás vyšla na 710,- Kč, přičemž jsme měli pokoj se dvěma manželskýma postelema a lednicí. Jiné ubytování v Méridě takto:




Co dělat v Méridě?


V úvodu jsem zmínila, jak jednoduše najít seznam zde probíhajících kulturních akcí. Pokud ale na takový typ zábavy nemáte zrovna čas nebo náladu, můžete si vybrat alespoň z těch "stálých atrakcí". Co určitě v Méridě nelze zazdít je historické centrum, ve kterém se dají procházkami strávit hodiny. Nejvíc nachozenou jsme měli čtvrť mezi parkem Santa Ana a hlavním náměstím Plaza Grande, kde najdete spoustu obchůdků se suvenýry a nádherná patia s restauracemi, ale i několik dalších parků s typickými dvojlavičkami, tzv. kissing chairs. Na Plaza Grande je pak největším must see katedrála San Ildefonso, na kterou se každý pátek ve 20 h promítá videomapping (vstup zdarma). Dále samozřejmě nesmí chybět obří barevný nápis "Merida" jakožto oblíbený fotokoutek. Mimochodem na tyhle názvy měst narazíte na Yucatánu snad všude, viděli jsme je i v opravdu malých vesnicích.



Dalším často doporučovaným místem je dozajista Paseo Montejo - více než 6 kilometrů dlouhá třída pojmenovaná po zakladeteli Meridy Francescovi de Montejo. Nejzajímavější úsek vás čeká směrem z centra k památníku Monumento a la Patria, kde tuto promenádu lemují samé honosné vily a haciendy, v dnešní době často sloužící jako muzea, galerie, kavárny či jako sídla firem. Kdyby vás přepadla chuť na zmrzlinu, doporučuji vyzkoušet Te invoco y Suspiro - vynikající! Dál už Paseo Montejo pokračuje jako jakákoliv jiná velká ulice, zkrátka nic extra zajímavého. Nadšence do historie ale určitě oslní Gran Museo del Mundo Maya, kde uvidíte stovky mayských artefaktů, a mayskou civilizaci prozkoumáte z mnoha různých pohledů. Muzeum má své ofiko stránky, takže konkrétní vstupné a otevírací dobu ověřte přímo tam.




+ 2x TIP na ozkoušenou snídani v Méridě:

  • Pan & Køf.feé - krásná moderní kavárna a dobrým kafem a čerstvě napečenýma ňaminama, ze kterých není úplně jednoduché si vybrat :) Cenově možná trochu dražší, ale stojí to za to.
  • Hotel Colonial - snídaňový bufet ve stylu all you can eat. Velký výběr, velmi pozorná obsluha, skvělá cena - 200 MEX/os. (za Koblihu jsme neplatili). Fakt se tady člověk nají královsky, protože některá jídla za mě spadala spíš do kategorie oběd :)



Kam na výlet z Méridy?

Tento seznam obsahuje místa, která jsme osobně navštívili, ale i místa, která už jsme do itineráře už nenapasovali. Nicméně můžou posloužit jako další inspirace pro vás, a jsou u nich přiložené fotky z jiných webů, zdroj najdete vždy pod obrázkem.

1) Sisal

Koupačka v moři hodinu cesty od Méridy, to chceš! Pláže s jemňoučkým pískem a velmi pozvolným vstupem do vody, (nejen) pro děti ideálka. Konkrétně jsme se rozplácli na Playa Sisal - Playa Blanca. Vstup jako takový se tady neplatí, připlácí se jen za místa pod přístřešky a lehátka. Za jedno takové zastřešené místo (a lehátko) jsme dávali 150 MEX -> cena za celý den a je úplně jedno, kolik lidí pod tím bude. A když už v tomto přímořském městečku budete, určitě ochutnejte nějaké rybky nebo mořské potvůrky. Místní specialitou je tady chobotnice - na menu hledejte pulpo. Trochu žvejkavé, ale za nás dobré :)




2) Progreso - San Crisanto

Při našem druhém výletu na pláž jsme nabrali směr Progreso a tam pak pokračovali dál a dál a dál. Silnici většinou lemují nově postavené vily, čímž je mnoho přístupů k moři zabarikádovaných. Takže můžete vybrat nějakou úplně náhodnou pláž jako my... a ehm nepořídit z ní ani jednu fotku :D Nebo si zaplatit vstup do soukromého klubu s vlastní pláží a zázemím. Často jsem také při hledání informací narazila na pláž San Crisanto, kde se můžete ukrýt do stínu kokosových palem.


Zdroj: Puros Viajes (https://www.purosviajes.com/sepa-cuales-son-los-tentadores-motivos-para-viajar-a-san-crisanto-mexico/)


3) Celestún

Tuhle biosférickou rezervaci, zapsanou dokonce na seznamu památek UNESCO, by určitě neměli minout především milovníci divoké přírody. Největším celestúnským lákadlem je možnost spatřit na vlastní oči hejna úchvatně růžových plameňáků, dále pak pelikánů, volavek či krokodýlů. Narazit na plameňáky tady můžete celoročně, avšak největší šanci máte cca od prosince do února, kdy mají období zimování. Pokud by vás návštěva rezervace zajímala, mrkněte např. na tento blog, kde má autorka přehledné info (v angličtině).


Zdroj: Lilla Green (https://lillagreen.at/see-thousands-of-flamingos-in-celestun-mexico/)


4) Salinas Rosas

Pokud si vygooglíte solná jezírka na Yucatánu, pravděpodobně vám vyjedou jen Las Coloradas, o kterých jsem věděla, že je určitě nenavštívíme. Za prvé jsou strašně daleko snad od všeho, nejblíže asi z Valladolidu a i tak dvě hodiny cesty kvůli pár fotkám, ne díky. Za druhé se z toho stala tak brutální atrakce, že tady místní vstupné fakt hodně napálili. K roku 2022 je cena s průvodcem ve španělštině 300, v angličtině 330 MEX. No a v neposlední řadě si můžete být jisti, že od extrémně barevných fotek na instagramu je realita na hony vzdálená. Zkuste si jen projet nějaké recenze, např. na Tripadvisoru.


Nějakou shodou náhod jsem ale narazila na méně známé solné pláně kousek od Méridy, u kterých jsme se zastavili při cestě z koupačky v Progreso. Jako co si budem povídat, taky to není bůhvíjak růžové, ale alespoň jsme se nemuseli někam X hodin trmácet... jo a vstupné tady je 20 MEX, takže i kdybysme viděli kulové, bylo by to vcelku jedno. Info v kostce: na žádné další turisty jsme tu nenarazili, informační ceduli tu maj jednu a solná jezírka byla některá lehce narůžovělá, některá spíš oranžová a některá prostě úplně normální voda.




5) Xcambó ruiny

Zhruba tři kilometry od solných plání leží ještě archeologická zóna Xcambó, kterou jsme již bohužel nestihli navštívit. Nicméně našla jsem samé kladné recenze, a vstupné by mělo být 85 MEX.


Zdroj: Yucatan Gobierno del Estado (https://www.yucatan.gob.mx/?p=xcambo)


6) Cenote El Corchito

Několik otevřených cenot nacházejících se na okraji města Progreso. Na google mapách není moc dobře značeno, nebo spíš z toho nepochopíte, kam vlastně máte jet. Parkoviště totiž leží u hlavní silnice, ale k cenotám musíte ještě absolvovat krátkou plavbu lodí, která byla zahrnuta v ceně vstupného (tuším 120 MEX, nic předraženého). 


El Corchito láká především rodiny s dětmi, jelikož cenoty jsou tu celkem tři, z toho jedna opravdu velmi malá, kde děcka i vystačí. Areál je navíc součástí ekologické rezervace, takže uprostřed mangrovového porostu můžete narazit na spoustu zvířat - mývaly, nosály (resp. koati), leguány, želvy či různé druhy ptáků. Při plánování tohoto výletu si dejte pozor na to, abyste s sebou neměli žádné jídlo - kvůli zvířatům a jejich nekrmení je to kontrolováno.


Zdroj: Zona Turística (https://www.zonaturistica.com/en/things-to-do/yucatan/progreso/el-corchito)


7) Sendero Jurásico

Zmíním tady i tuhle atrakci pro větší děti - Dinopark kousek od El Corchito. Dinosaury uvidíte už z auta, takže to minete opravdu jen těžko. Co jsem se tak hrabala v recenzích, většina návštěvníků odcházela spokojená, jen počítejte s vyšším vstupným (děti 3-10 let 100 MEX, 11-17 let 150 MEX, dospělí 200 MEX).

Zdroj: ProgresoHoy (https://progresohoy.com/noticias/conoce-a-los-patrocinadores-del-nuevo-sendero-jurasico-de-progreso-10149277/)

8) Izamal

A teď se pojďme ještě přesunout na druhou stranu od Méridy, kde se nachází tohle zajímavé žluté město. Jeho dominantou je křesťanský, a zcela překvapivě žlutý, klášter Convento de San Antonio + přilehlé historické uličky ve stejném odstínu. Navštívit jej můžete zdarma, popř. si najměte průvodce, kteří často nabízí svezení koňským povozem a následnou tour po dalších zajímavých místech Izamalu. K vidění je tady totiž ještě několik archeologických nalezišť - např. Pirámide Kinich Kakmó (vstup zdarma a pro představu fotky níže). 




9) La Capilla de Indios

Na tenhle polorozbořený kostel jsme narazili úplnou náhodou při cestě z Izamalu, ale prostě mi něčím zaujal, a tak ho sem zařazuji také :) Vlastně se o něm nikde asi nedočtete, ale na google mapách ho najdete pod tímto názvem - Capilla sin techo - Pixila.



+ tip na výlet č. 10 a 11 najdete v minulém článku - cenoty okolo Homún a hacienda Yaxcopoil, které jsou od Méridy co by kamenem dohodil. A v poslední části našeho mexického putování se mrkneme na město Valladolid a také na novodobý div světa Chichen Itza, tak rovnou pokračuj TADY!




Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030






Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.