Chichén Itzá & Valladolid

prosince 16, 2022


Po několika dnech strávených v Méridě (viz Mérida a výlety v okolí) jsme se chtě nechtě začali pomalu přesouvat nazpátek do Cancúnu, ale ze zbývajících dvou nocí jsem vykřesala ještě tyhle parádní výlety, kterým věnuji poslední mexický článek. 



Chichén Itzá


Nejdůležitější info na úvod: 1) název se vyslovuje jako "Čičén", 2) od roku 1988 figuruje na seznamu památek UNESCO a navíc 3) se v roce 2007 se stal jedním z novodobých divů světa. Zkrátka se smiřte s tím, že je to tak trochu masovka. Na internetu se dočtete o návštěvě tohoto místa dost odlišné názory. Někteří pějí ódy, ale narazíte třeba i na takové, že návštěva Chichén Itzá za to napálené vstupné ani nestojí. Chvilku jsem o jeho vynechání uvažovala také, ale přece jen... když už jsme tady, byla by to škoda, no ne? Navíc stejnak jsme to měli při cestě z Méridy do Valladolidu. Nakonec ale návštěvu Chichén Itzá hodnotím velmi kladně a nelituji ani času ani peněz. Koho tedy zajímá naše zkušenost, čtěte dále...




Kde se ubytovat?


Pokud si dovolenou zařizujete sami, doporučuji všemi deseti booknout ubytování v městečku Pisté. Hned vám řeknu proč. 

Na Chichén Itzá se totiž chystá skoro každý, kdo na Yucatán přijede, a jak už jsem zmiňovala v předchozích článcích, většina těchto lidí zůstává na Mayské riviéře. Jenže z Playa del Carmen nebo z Cancúnu je to minimálně 2,5 hodiny cesty autem, z Tulumu možná o pár minut kratší, a právě tohle vám bude hrát do karet! Když se ubytujete v Pisté, nařídíte si budíka, tak ráno na otevíračku doběhnete k Chichén a nějaké dvě hodinky si budete vychutnávat areál bez davů, protože zájezdové autobusy přijíždí až později.


Konkrétně jsme se ubytovali v La Casa de las Lunas - příjemné nové pokoje, skvěle hodnocené, parkování, zhruba 25 minut pěšky k areálu, a jako bonus ranní kafe s buchtou, což se před tím ranním výklusem docela hodilo :) Auto jsme tady nechali zaparkované i po dobu návštěvy Chichén Itzá, čímž jsme ušetřili i za parkovné, takže za nás tohle ubytko můžeme fakt jen doporučit. Cenově to vyšlo na necelých 1000,- Kč/noc. Jiné možnosti v Pisté pak takto:





Návštěva Chichén Itzá


Naší největší výhodou byl krom ubytování v Pisté i fakt, že v září ještě nebyla sezóna, takže celkově bylo lidí v Mexiku mnohem méně. Když jsme tedy doběhli ráno k pokladně, zařadili jsme se jako třetí! Areál oficiálně otevírá v 8:00, ve skutečnosti cca v 8:10, protože prostě Mexiko :) V tento čas už tam nějaká menšía fronta rostla, ale nic strašného. 


Vstupné - pořídíte na místě a pouze za HOTOVOST, tak buďte připraveni. Viděla jsem tu i bankomaty, ale osobně bych na ně nespoléhala. Výše vstupného se samozřejmě každoročně navyšuje,  pro rok 2022 to dělá 571 MEX.



A teď už je na řadě samotná prohlídka. Pokud jste si nenajali před vstupem průvodce, bude to čistě na vás, a počítejte s tím, že se moc informací nedozvíte. Stejně jako u ostatních mexických ruin chybí nějaké detailnější info cedule. Každopádně Chichén Itzá je jedním z nejzachovalejších mayských měst na Yucatánském poloostrově a jeho fungování se odhaduje mezi lety 600 - 1500. Jako první určitě běžte obhlédnout nejprofláklejší a největší strukturu celého Chichén Itzá - pyramidu Kukulkán. Vidět ji bez lidí je totiž fakt zážitek, a s postupujícím časem už bude výhled jen a jen horší.


Další zajímavá místa jsou pak určitě hřiště na míčovou hru tlachtli, Chrám válečníků s 2 stovkami kamenných sloupů, Observatoř (El Caracol) typická pro svou kopulovitou střechu nebo Studna obětování (Cenote de los Sacrificios). Nebudu se tady zdržovat popisem jednotlivých staveb, to sami uvidíte na vlastní oči, popř. na přiložených fotkách, ale přihodím ještě trochu praktického infa.




Ráno na otevíračku nečekají pouze turisti, ale také prodejci suvenýrů, kteří sem každý den znovu a znovu jezdí rozkládat své zboží. Zhruba v 10 hodin dopoledne už byly všechny cesty v areálu doslova obsypané prodejními stánky se vším možným - keramikou, oblečením, klobouky, dekami, šátky, obrazy, lapači snů, dekoračními předměty, atd. atd.. Upřímně zdálo se mi to až příliš, tak nějak mi přišlo zvláštní, že se to přímo v areálu Chichén Itzá nesnaží nějak regulovat. Ale co jiná země, jiný mrav, třeba i u nás jednou stánkaři zatarasí nádvoří Karlštejna nebo tak něco. Jestli si v nákupech suvenýrů libujete, budete v sedmém nebi, hlavně ale nezapomeňte SMLOUVAT



Co se stravovacích možností týče, spousta stánků s občerstvením se nachází u přístupové cesty k Chichén Itzá. Za pokladnou pak očekávejte restauraci, kavárnu a nějaký kiosek se zmrzlinou, ale přímo uvnitř už narazíte jen na suvenýry, takže buď svačinu s sebou nebo něco pořiďte ještě před vstupem, ať pak nemusíte s prohlídkou spěchat jen kvůli prázdnému žaludku :)




Valladolid


Tohle krásné koloniální město se často stává dalším výhodným výchozím bodem k dosažení Chichén Itzá. Cesta odtud trvá asi 40 minut, takže pořád lepší než se trmácet až z riviéry. Navíc s klidným svědomím se tu můžete i zdržet. Valladolid má velmi příjemné historické centrum úplně vyzývající k procházce. Co určitě nevynechat:


  • hlavní náměstí s parkem Principal Francisco Cantón Rosado a kostelem San Servacio


  • klášter Convento de San Bernardino de Siena - před ním je i barevný nápis Valladolid


  • Calzada de los Frailes - nádherná barevná ulice plná zajímavých podniků a různých dílen a ateliérů


Do Valladolidu ale lidé přijíždějí ještě z jednoho důvodu - kvůli cenotám, kterých jsou v okolí roztroušeny desítky, a to za mnohem příznivější ceny než třeba v oblasti Tulumu. Původně jsme měli v plánu navštívit cenotu Zaci, která se nachází přímo v centru města, ale bohužel byla zrovna zavřená, takže jsme museli improvizovat. A protože zrovna nebyl čas hledat náhradní lowcost krásnou cenotu, zadáváme do navigace jediný název, který jsem si pamatovala...

Cenote Suytun 

Jedná se pravděpodobně o jednu z nejprofláklejších cenot celého Yucatánu. A čím je tak speciální? Tato cenota je totiž krom malé kruhové propadliny ve stropě kompletně uzavřená. Tímto otvorem však dopadá světlo přímo na kamennou plošinu ve vodě, čímž se tohle místo stalo velice oblíbeným foto spotem. Z toho co jsem na vlastní oči viděla si dokonce troufnu tvrdit, že většina lidí sem přijela jen kvůli té fotce.


Upřímně neměla jsem moc vysoká očekávání, fakt tyhle přelidněný místa úplně nevyhledáváme, zvlášť teď s Koblihou, ale nakonec to bylo poměrně na pohodu. V září je tu mimosezónovost zkrátka opravdu znát. Takže jak to tady chodí?

  • zdarma zaparkujete
  • koupíte si vstupenky za 200 MEX, příčemž cena zahrnuje vstup do dvou cenot
  • vyfasujete záchranné vesty, které zde jsou na plavání v cenotě povinné
  • dále je nutné se osprchovat - tohle bylo jediné místo, kde se to opravdu striktně kontrolovalo, dokonce jsem byla upozorněna i na to, abych si namočila vlasy
  • v Suytun je čas limitovaný a můžete tu strávit 1 hodinu (u vchodu si vás zapíšou)
  • limitovaný je i čas strávený na plošině v jeskyni, aby se tam netvořily fronty. Tuším, že to byly 2 minuty na osobu nebo tak něco, ale při naší návštěvě jsme v podstatě nečekali. Lidí tu bylo relativně málo, a většinu stejně zajímala jen ta fotka - ani vodu nezkusili, ani rybiček si nevšimli a nádhernou krápníkovou výzdobu v jeskyni jakoby ani neviděli. Aneb vítejte v insta světě!
  • pokud byste chtěli nějaké spešl profi focení, je možné si booknout celou cenotu (cenu raději ani nechci vědět)
  • vstup do druhé cenoty, která je polootevřená, nebyl nijak omezen - do ní už totiž dorazil málokdo. Byli jsme tu úplně sami.
  • v areálu jsou k dispozici převlékárny, koktejl bar, občerstvení i obchůdek se suvenýry

hlavní cenota:


druhá cenota:


Další velmi populární cenoty v blízkosti Valladolidu jsou pak např. již zmiňovaná Zaci, Oxmán, Ik Kil, Xkeken nebo Ek Balam, ale je jich tu samozřejmě mnooohem více. Výběr je na vás :)


Kde se ubytovat ve Valladolidu?


My jsme zvolili ubytování v centru města, abychom už nemuseli nikam přejíždět a v klidu to tu mohli omrknout. Konkrétně se jednalo o Hotel Casa Bamboo, se kterým jsme byli velmi spokojeni. Moderní čisté ubytko s parkováním i bazénem za 860 Kč/noc, z nás ideál. Popř. jiné tipy takto:



Tímto článkem naše mexické putování končí, kompletní seznam zápisků najdete úplně na konci tady. A kdyby by vás zajímalo ještě něco navrch, neváhejte mi napsat. Jestli to bude v mých silách moc ráda vám pomůžu a poradím :)


Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.