Náš okruh Skotskem den po dni

června 04, 2023


V prvním článku 8 dní na toulkách Skotskem jsem se podělila o praktické tipy na letenky, ubytko, půjčení auta a další, a také o náš kompletní, i když poněkud hrubý, itinerář. Dneska se jej pokusím "trochu" rozšířit o konkrétní místa, kde jsme zastavovali a co nás (ne)zaujalo, to vše samozřejmě za doprovodu spousty fotek, takže se připravte na krapet delší čtení :)



DEN1: Stirling, Loch Lomond


Výhodou brzkého letu z Prahy je krom Niny dospávání v letadle také fakt, že po příletu máme k dispozici úplně celý den. Auto vyfasujeme ještě před devátou hodinou ranní a rovnou do navigace zadáváme náš první cíl - Stirling, kde chceme v rámci městského okukování tak nějak načerpat síly. Největším lákadlem je tu Stirling Castle tyčící se na skále nad městem. Vstupné přijde na £ 17,50 při koupi online (19,50 na místě) + pokud budete chtít parkovat přímo u hradu, ještě další £ 4 za parkování (max. 4 hodiny). Více info o otevírací době a cenách zde.



Obecně je ve Stirlingu poměrně složité najít parkovací místo, všude jsou totiž zákazy stání, popř. zóny pouze pro rezidenty. Když už nějaké to místo najdete, parkovací automat bere pouze drobáky nebo možnost č. 2: nainstalovat aplikaci a zaplatit přes ní. My hrad omrkneme pouze z dálky - super výhled se nabízí od parků Queens / Kings Knot. Auto nakonec necháváme na Dagleish Court Parking (£ 2,20 cca 2 h) a během pochůzky stihneme krom tolik potřebného kafe a obdivování klasických anglických domků i veliké dětské hřiště v Darnley parku.



Druhým místem, které málokterý cestovatel mine, je nedaleký The National Wallace Monument. Pohodlně se tady dá zaparkovat zdarma, navíc je tu i občerstvení, a z parkoviště vás pěší trasa dovede až na kopec Abbey Craig přímo k monumentu => 67 metrů vysoké věži připomínající skotského hrdinu Williama Wallace. Na výběr máte 3 varianty, tou nejkratší se na vrchol dostanete asi za 20 minut a cestou narazíte na několik vyřezávaných soch. Dovnitř se platí vstupné £ 11,30 a návštěva zahrnuje výstup na věž a prohlídku galerií... a samozřejmě výhledy... Více info pak zde.



Po Stirlingu se přesouváme do národního parku Loch Lomond and Trossachs, kde jsem měla hned dva návrhy na výšlap (Conic Hill nebo Ben A´an), ale kvůli Pepovo vyvrknutému regenerujícímu kotníku volíme první den raději umírněnější program v podobě městečka Luss. V této oblasti se nachází ohromné množství jezer (loch = jezero), takže záleží jen na vás, které zvolíte. Největším z nich je Lomond, které je současně i tím největším jezerem v celém Spojeném království (co se povrchu týče), a Luss leží přímo na jeho břehu. Ani to není tak městečko, jako spíše vesnička. Opravdu nečekejte nic velkého, ale svoje kouzlo to rozhodně má. Lidé ne něj pohlíží jako na jednu z nejhezčích skotských vesnic.



Praktické info Luss: parkování zdarma nemá smysl hledat, protože všude smí jen místní. Nicméně hned jak sjedete z hlavní silnice (A82), narazíte na velké záchytné parkoviště (tuším  £ 1/h). Luss si buď projdete intuitivně po svých nebo se můžete inspirovat nějakou doporučenou procházkou (Main Village, Pilgrim nebo Quarry trail). Počasí nám vyšlo pěkné, a tak jsme prošli všechny :) Ve vesnici jako takové určitě zaběhněte k molu, tam vás dovede ulice jako ze škatulky, a pak ke kostelu, kde se cestou můžete zastavit v čajovně Coach House.



Pro děti: pěkné dětské hřiště najdete na Pier rd., to nepřehlídnete. Druhou zábavou by mohla být návštěva minizoo, kde jsou k vidění highlandské krávy, ovce, kozy, oslíci a lamy + je tam i prostranství s odrážedly, bagry a různými překážkami (vstupné £ 4, vchod je naproti parkovišti South Car Park). Okolo výběhů vás částečně protáhne i Quarry trail, který dále pokračuje spíše přírodou, ale i tak tam najdete nějaké prvky pro děti. Trasa se totiž prolíná s nějakou dětskou pohádkovou stezkou, což vám v případě že potřebujete ratolesti zabavit, jistě vadit nebude.



Dále pak pokračujeme po západním břehu Loch Lomond, kde krátce zastavujeme u pyramidové vyhlídky An Ceann Mòr. Z parkoviště vás čeká asi 2 minutová cesta k pyramidě, odkud se otevře výhled na malý ostrůvek a přístav Inveruglas.



Poslední dnešní zastávku věnujeme vodopádům Falls of Falloch. Jejich výhodou je velmi snadná dostupnost, kdy nemusíte nikam zběsile zajíždět, parkoviště se nachází hned u hlavní silnice a i z něj je to pěšky pouhých pár minut. Žádný vstup ani parkování se tady neplatí.



Odtud už přejíždíme pouze do našeho dnešního ubytování - Luib Hotel, foto pod odstavcem. V této oblasti byl celkem oříšek na poslední chvíli takhle na rychlo něco najít, takže noc ve stylovém skotském pensionu s vlastní koupelnou za 2400,- Kč i se snídaní mi přišlo vlastně docela v pohodě. Výhodou byla i otevřená restaurace, na léto mají i posezení venku s dětským hřištěm. Jiné tipy v této jezerní oblasti:





DEN2: Glencoe Valley, Steall Falls, Glenfinnan


Ráno se posilníme pravou skotskou snídaní a bez dlouhého okounění vyrážíme dál. Kdo by se přece jen ještě chtěl chvilku zdržet v těchto končinách, nabízela by se ještě zajížďka k Falls of Dochart (vynechali jsme). Problém je, že na opalovačku to dnes úplně nevypadá, což by až tak nevadilo, ale ani viditelnost jako taková není úplně fajnová. To už nás trochu mrzí, jelikož projíždíme skvostným, 16 km dlouhým údolím Glencoe, které bude osvětlené vypadat určitě ještě lépe... Stalo se i oblíbenou lokalitou filmařů, takže nějaké střípky můžete pochytit třeba ve Statečném srdci, Skyfall, Harry Potter či historickém seriálu Cizinka.


Cestou zastavujeme, kde se nám zrovna zamane, nicméně na těch nejprofláklejších vyhlídkách bude stát vždycky mraky aut, takže to prostě nemáte šanci minout. Záležet bude pouze na vašich časových možnostech. Příjemným zastavením je také návštěvnické centrum Glencoe (Glencoe Visitor centre). Vstupné jako takové se neplatí, ale jsou tu parkovací automaty (£ 4/den). Uvnitř najdete výstavu o horolezectví, kde můžete shlédnout i krátký dokument + kavárnu, WC. Dále je možné zúčastnit se prohlídky tzv. turf house (v určitých časech). Kdybyste se s časem zrovna netrefili, obhlédnout tohle zvláštní obydlí můžete alespoň zvenku - stojí hned vedle budovy návštěvnického centra. 


Větší procházku se rozhodneme udělat až pod nejvyšší horou Skotska i celé Velké Británie - Benem Nevisem. I když označení hora je v tomto případě trochu přehnané, je to spíš kopec s nadmořskou výškou ještě menší než Sněžka, konkrétně tedy 1345 m. n. m.. Ale tady pozor, neznamená to, že by snad výstup měl být lehčí nebo dokonce s prstem v nose, protože ve Skotsku často musíte vycházet v podstatě z nuly, a takový výlet na Ben Nevis není vyjímkou. Druhá věc je ta, že převážnou část roku vrchol ani neuvidíte, jelikož je často skrytý pod mraky. I původní název z gaelštiny Beinn Nibheis bývá překládán jako Zlomyslná hora nebo Hora s hlavou v oblacích.

My ale netoužíme o pokoření vrcholu, chceme se projít k vodopádu Steall Falls ležícím pod ním. Výchozím bodem se pro nás stává neplacené parkoviště Ben Nevis car park waterfall (google maps, ale dál už vás stejně silnice nepustí). Odtud počítejte cca 40 minut cesty po kamenité pěšině, takže kočár rozhodně nechte doma, s tím tady neprojedete. Dojdete až k lanovému mostu, po kterém můžete jako po kladině pěkně nožku přes nožku přejít až na druhý břeh k vodopádu. Anebo si vystačíte s pohledem z dálky, viz fotky. Steall Falls je druhý nejvyšší vodopád ve Skotsku (i v Británii), voda z něj padá jen v jednom stupni a to z výšky 150 metrů. Milovníci Harryho Pottera jej možná zaregistrovali v pár scénách ze čtvrtého dílu Ohnivý pohár. Obecně se mnoho potterovských záběrů natáčelo právě ve Skotsku. 


No a u Harryho ještě chvilku zůstaneme, protože notoricky známé místo, kudy projíždí "bradavický expres" se odtud nachází asi jen 45 min. jízdy autem. Řeč je samozřejmě o Glenfinnan Viaductu - 416 metrů dlouhém a 31 metrů vysokém mostu, který se objevil hned v několika dílech. Nejvíc samozřejmě zazářil při záběrech z Tajemné komnaty, kdy se Harry s Ronem v ukradeném létajícím autě snažili dohnat vlak do Bradavic. 


Z praktického hlediska přijedete k Visitor Centre, za £ 3 zaparkujete a během 5 minut vyběhnete na nejbližší vyhlídku Glenfinnan Viewpoint. Most je odtud ještě dost daleko, ale zato se vám tu otevře parádní výhled na jezero Loch Shiel a Glenfinnan Monument (pěšky lze dojít z parkoviště i přímo k němu). U návštěvnického centra se dozvíte, v kolik hodin projede přes most parní vlak, na což tady instagramoví nadšenci s chutí čekají. Ale jestli to zajímá i vás, tak takhle :) od neděle do pátku: 10:45, 13:30, 15:20, 18:00, soboty: 10:45, 15:10, 15:20, 19:45. Samozřejmě se můžete tímto vláčkem jezdícím na trase Fort William-Mallaig i svézt, ale počítejte s tím, že jízdenky nejsou z nejlevnějších. Veškeré info najdete na ofiko stránkách zde.

Vyhlídka na viadukt - vyhlídek i tras existuje více (také jsou rozepsané u návštěvnického centra), nám přišlo nejrozumnější dojít z parkoviště až k obloukům a odtud pak krátce vystoupat nahoru (celkem tak půl hodina cesty). S výhledem jsme byli moc spokojeni, i když zrovna neprojížděl ten legendární parní exemplář. 


Stejně jako předchozí den jsem se musela vypořádat z obsazeným ubytováním široko daleko, tak zajíždíme až k jezeru Loch Ness, kde strávíme noc v Hotelu Drumnadrochit. Za cenu 2300,- Kč máme pěkný pokojík i s vanou a parkováním v blízkosti hotelu. Večeři i snídani bylo možno pořídit na místě za běžné tamní ceny. Jiné tipy na ubytování v této oblasti:



DEN3: Loch Ness, Eilean Donan Castle, Isle of Skye


všudypřítomná lochnesska
Ráno vyrážíme na průzkum Lochnesského jezera, jak jinak než po vodě. Plavebních společností tady operuje více, já vybírám Jacobite tour, hlavně kvůli přístavišti pár minutek od našeho hotelu a pak také kvůli Koblize, za kterou jsme jakožto za dítě do 5 let nemuseli platit nic. Do navigace tedy zadáváme Clansman Harbour a auto necháváme na bezplatném parkovišti u Loch Ness Clansman Hotel. Kvůli ranní plavbě jsme lístky nekupovali dopředu, odpoledne a hlavně v sezóně už bych raději rezervovala předem online. Základní 50 minutová Inspiration tour přijde pro dospělého na £ 19 + nějaký malý poplatek za nákup. Veškeré info najdete tady.

Loď je pohodlná s místy na sezení uvnitř i venku, s WC i barem. Během cesty se můžete dozvědět nějaké zajímavé info, např. to, že Loch Ness není největší nebo nejhlubší, jak se někde mylně uvádí, ale obsahuje nejvíce vody (i oproti největšímu Loch Lomond). Hlavním cílem této trase jsou ruiny hradu Urquhart jakožto hlavního must see na jezeře. Pod hradem se nachází další kotviště a většina lidí z organizovaných zájezdů tady také vystupuje, díky čemuž budete mít super příležitost si to v klidu prohlédnout a nafotit. Pak už se loď otáčí a odveze vás zpět ke Clansman Hotelu.


U Urquhart Castle nakonec ještě zastavujeme autem, ale obhlédneme jej pouze od silnice, na víc nemáme čas. Jestli vás tento hrad zaujal, mrkněte na stránky zde pro více infa o otevírací době a cenách. My dnes ale máme za cíl dojet na Isle of Skye, pro který jsem si vyhradila speciální článek - Isle of Skye: praktické info + TOP výlety.



DEN4 + 5: Isle of Skye



DEN6: Isle of Skye, Beauly Priory


Většinu dne trávíme ještě stále na Isle of Skye, a odpoledne pak věnujeme přejezdu zpět na "pevninu" do městečka Beauly, kde mě zaujaly zbytky kláštera Beauly Priory. Tady jsem také konečně našla ubytování naprosto bez problémů. V této oblasti je ho naštěstí opravdu dostatek. Volba padla na Hillview Park, které můžeme s klidem doporučit. Veliký pokoj, parkování přímo pod okny a výborná snídaně od paní domácí => za cenu 2 400,- Kč/noc pro nás ideál. Jiné tipy na ubytování:




DEN7: Inverness, Culloden, Fort George


Ráno vyrážíme do jednoho z těch větších skotských měst - Inverness, které funguje jako hlavní město Highland, Češi by asi řekli Vysočiny. Auto necháváme na parkovišti u místní katedrály St. Andrew - Cathedral parking (£ 3 za 0-4 h) a chvíli se jen tak couráme podél řeky Ness. Maj to tady moc hezky upravené a občerstvit se můžete v jednom z několika food trucků. Inverness Castle je bohužel obehnán lešením a veřejnosti není přístupný, takže spíše jen bezcílně bloumáme a relaxujeme s kafem a jídlem.

Pozn.: Pokud jste viděli seriál Cizinka, název Inverness vám nebude neznámý, nicméně scény odtud se zde ve skutečnosti nenatáčely, na to filmaři využili skotské městečko Falkland. 


Velmi zajímavým a historicky významným místem je pak zcela jistě Culloden Battlefield nacházejím se nedaleko Inverness. Právě zde totiž v dubnu roku 1746 došlo k poslední bitvě mezi Brity a Jakobity, při níž byla jakobitská vojska velmi tvrdě poražena a celé povstání bylo tímto střetem ukončeno. Jestli jste fandové do historie, budete nadšeni, protože k dispozici je tu celé muzeum věnované jakobitské rebélii a hlavně vyústění v podobě bitvy u Cullodenu. Praktické: za parkování zde zaplatíte £ 2/den, a pokud vám bude stačit pouze procházka v exteriéru, kde uvidíte bojové linie a mnoho různých památníků např. jednotlivých highlandských klanů, nemusíte platit již nic. Kdo by si chtěl rozšířit obzory v muzeu, připravte si £ 14, více info zde.


Když budete mít ještě čas, můžete zajet i k 5 minut vzdálenému místu s názvem Clava Cairns, kde jsou k vidění posvátné pohřební mohyly staré zhruba 4000 let. Neplatí se tu vstupné ani parkovné + jako bonus můžete po cestě zahlédnout i ohromný Cullodenský viadukt (Clava, Nairn Viaduct).


Další místa, která jsme stihli navštívit v této severní části Skotska:

  • Fort George - vojenská pevnost, která je stále obsazena posádkou + máte možnost nahlédnout dovnitř prostřednictvím prohlídky za £ 10 (foto 1 + 2)
  • Cawdor Castle - hrad s upravenými zahradami, ovšem abyste z něj vůbec něco viděli, musíte zaplatit vstupné £ 14,50 hrad / £ 8 zahrady
  • Duffus Castle - volně přístupná zřícenina hradu (foto 3 + 4)
  • Burghead Well -  bývalá pevnost, nyní tu zůstala tajemná skalní komora + odtud můžete pozorovat velryby a delfíny
  • Elgin Cathedral - ruiny ohromné katedrály ze 13. století, vstupné £ 10 (foto 5 + 6)


Ubytování jsem zvolila v hotelu The Mill House, ve kterém bychom se bez problémů ubytovali znovu. Příjemný personál, pokoje, parkování, moc dobré jídlo a to vše za velmi dobrou cenu. Za noc jsme platili cca 1800,- Kč i se snídaní, což považuju v Británii s takovou úrovní služeb za super objev. Jiné tipy případně takto:



DEN8: Dunnottar Castle, Restenneth Priory, Dundee


Náš poslední celý den máme za cíl přesunout se co nejblíže k Edinburghu kvůli rannímu odletu. Cestu jsem tedy rozvrhla se třemi zastávkami. Samozřejmě by se jich, nejen kvůli velkého množství destilérek v této oblasti, nabízelo mnohem více, ale čas už je neúprosný. Jako první zastavení jsem vybrala hrad Dunnottar ležící na vysokém útesu nad mořem - musím potvrdit, že pohled na něj je opravdu famózní, právě odtud také pochází úvodní fotka tohoto článku. Praktické: parkování se tady neplatí a i ty nejlepší výhledy z okolních skalisek si můžete užít zdarma. Pokud byste stáli o prohlídku samotného hradu, připravte si £ 10,50. Dále je možné dojít po vyšlapané stezce až k památníku Stonehaven War Memorial. Nebo popojeďte do městečka Stonehaven, kde maj hezkou přímořskou promenádu, a třeba v přístavu si můžete dát kafe nebo fish and chips.


Druhá zastávka je spíše jen na protažení nohou po jízdě v autě, jedná se o ruiny kláštera Restenneth Priory, které se nám moc líbí. Hlavně proto, že konečně vysvitlo sluníčko, jo a taky jsme tu úplně sami... ideál. 


Poslední dnešní akci věnujeme Nině, aby si i ona užila nějakou tu "dětskou zábavu". Město Dundee jako takové jsem se rozhodla vynechat, ale do navigace zadáváme Camperdown Wildlife Centre = malou ZOO zaměřenou spíše na evropské druhy zvířat (medvědi, vydry, orli, sovy...). Vstupné stojí pro dospělého £ 6, pro dítě do 3 let £ 1,50 (více info zde), ale je to takové příjemné zpestření dne. Bonusem se pak stává soustava dětských hřišť nacházejících se hned vedle parkoviště (Camperdown Play Complex). Je jich tu vážně ohromná spousta, s různými herními prvky a opravdu pro děti všech věkových kategorií.

Odtud už se přesunujeme na naše poslední skotské ubytování - Longforgan Coaching Inn, které bylo za 1200,- Kč/noc tím nejlevnějším ze všech. Úplně obyčejné, s parkováním a možností zakoupit večeři i snídani, což jsme nevyužili, jelikož už jsme ráno pospíchali na letiště vrátit auto. Jiné tipy na ubytko v okolí Dundee:



DEN9: Forth Bridge + odlet


Jediné, co při cestě na letiště stihneme, je krátká zajížďka na vyhlídku na Forth Bridge spojující North Queensferry a South Queensferry. Jedná se o více než 2,5 km dlouhý a cca 50 tisíc tun těžký železniční most vedoucí přes záliv Firth of Forth. Roku 2015 byl pro svou výjimečnost dokonce připsán na seznam památek UNESCO.


A to je drazí Vorvani ze Skotska vše. Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030



Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.