Isle of Skye: praktické info + TOP výlety

července 02, 2023

Myslím, že po předchozích dvou článcích o Skotsku - 8 dní na toulkách Skotskem a Náš okruh Skotskem den po dni, máte už alespoň malou představu, co by vás tady tak mohlo čekat. Isle of Skye je největší a nejsevernější ze souostroví Vnitřní Hebridy a bývá považován za jakýsi skotský klenot, kde najdete ještě krásnější a divočejší přírodu než v pevninské oblasti Highlands. Já osobně jsem měla Isle of Skye na seznamu vysněných destinací několik let a nyní konečně můžu potvrdit, že za návštěvu rozhodně stojí. Ať už jste zkušený horal, příležitostný chodec, který dává přednost zastavování u vyhlídek, nebo milovník památek a historie, na své si tady tak jako tak přijdete.



Kolik času tam strávit?


Aneb otázka za zlatého bludišťáka... složité na ni odpovědět. My jsme na ostrově strávili 3 celé dny a 3 noci, a dalo by se říct, že to považuji za nezbytné minimum. Míst k objevování i treků je tu velká spousta, takže se rozhodně nemusíte bát, že byste se tu snad nudili. Druhá věc: cesta sem vám nějaký ten čas zabere, tak mi přijde nesmyslné jet jen "na otočku". A třetí důvod, proč raději víc dní než míň: počasí je stejně jako na pevnině velmi velmi nevyzpytatelné, takže už jen kvůli té větší šanci užít si místní přírodu bez deště, vichřice apod., bych volila pro jistotu vícedenní pobyt.




Jak se tam dostat?


Na úvod bych ráda upozornila, že ve starších článcích se dočtete pouze o jedné variantě, a to o trajektu vyjíždějícího z Mallaig do Armadale. V podstatě z Glenfinnan viaduktu byste museli pokračovat po silnici dále. Tato trasa samozřejmě i nadále funguje a veškeré informace o cenách a jízdních řádech naleznete na oficiálních stránkách zde. Pro představu auto a dvě osoby vyjdou na cca £ 17. Není to ale jediná možnost, jak se na Isle of Skye dostat. 


Od roku 1995 zajišťuje spojnici z jihovýchodní strany ostrova také most Skye Bridge. Dlouhá léta byl předmětem sporů ohledně vybírání a především výši mýtného (pravděpodobně proto také lidé dávali přednost trajektu). Situace se vyřešila až v roce 2004, kdy most odkoupil stát a došlo k úplnému zrušení poplatků. Nyní se tedy dostanete z pevninského Kyle of Lochalsh na Isle of Skye zcela zdarma.




Kde se ubytovat?


Nejdůležitější věc k tomuto bodu - NEPODCEŇTE TO! Na nic nečekejte a ubytování rezervujte hned po letenkách, hned jak se rozhodnete s termínem výletu. Zkrátka rozhodně neotálejte, protože ač se může zdát, že je ubytovacích kapacit na Isle of Skye dost, plní se fakt hodně rychle. Většina je dokonce rezervovaná X měsíců dopředu. Pro příklad uvedu naši zkušenost, kdy jsem na bookingu zadala požadované datumy a vyběhly mi celkem tři výsledky: 1) hostel s hodnocením 6,0, 2) nějaké soukromé luxusko za 28 tisíc, 3) pokoj v rodinném domě s nevratnou rezervací. Poslední možnost jsme nakonec vzít museli, protože už žádná další prostě a jednoduše nebyla. Nepomohlo ani drobné šoupání s termíny či zkracování pobytu, vše bylo beznadějně vyprodané.

Konkrétně se naše ubytování jmenovalo An Cladach a strávili jsme zde 3 noci. Jednalo se o útulný, čistý pokoj s vlastní koupelnou, který pronajímá paní Flora v domě postaveném přímo v klidném zálivu. Součástí byla TV, lednička, konvice + připravené ovoce, jogurty a nějaké sladkosti. Mohli jsme využít krásnou zahradu a malá Kobliha i trampolínu, fotbalové branky a skluzavku. Flora před checkinem zaslala velmi detailní info s popisem cesty k domu a přidala i spoustu tipů na výlety a zajímavá místa. Všude na ostrově je to blízko, takže lokalita naprosto v pohodě a my tohle ubytko můžeme s klidným svědomím doporučit. Cenově jsme platili 9 200,- Kč / 3 noci.


Obecně tedy na Isle of Skye počítejte s vyššími cenami za hotely, hostely, penziony oproti pevnině. Umístění většina lidí směřuje kolem hlavního města Portree kvůli největší koncentraci restaurací a také největšímu supermarketu COOP na ostrově (druhý menší je na jihovýchodě v Broadfordu, víc jich tu není). V souvislosti s Portree si ale dejte pozor na to, aby součástí vašeho ubytování bylo parkování, protože jinak jsou všude ve městě parkovací zóny, a to byste se nedoplatili. Obecně jsou ale zajímavá místa na Isle of Skye roztroušená všude možně, takže tak jako tak budete "něčemu" poblíž a na ten zbytek si dojedete. Nečekají vás tu žádné stokilometrové přejezdy, takže neuděláte chybu ani při rezervaci jiné lokality, navíc stejnak skoro všechny cesty vedou do Portree a přes Portree :) Tipy na ubytování na Isle of Skye za mě takto:


  • levnější: Greshornish House Hotel - moc pěkné ubytování s cenami od 2700,- Kč/noc dle typu pokoje nebo Taigh Scalpaigh v blízkosti Portree za cca 3 tisíce i se snídaní
  • dražší: Sligachan Hotel - moderní hotel v jižní části ostrova nebo velmi stylové pokojíky v Ullinish House, kde je ale min. délka pobytu 2 noci




Co vidět na Isle of Skye?


A) JIH


1. Eilean Donan Castle - tohle místo oficiální nespadá pod Isle of Skye, ale pravděpodobně se tu zastaví úplně každý, kdo na ostrov přejíždí. Jedná se totiž o jeden z nejprofláklejších a nejfotogeničtějších hradů ve Skotsku. Leží na malém ostrůvku v jezeře Loch Duich spojeném s pevninou pouze kamenným mostem pro pěší, což přiznejme si na fotkách vypadá fakt hodně dobře. 


Praktické: auto necháte na parkovišti na břehu, k dispozici jsou tam parkovací automaty za £ 3 na 2 hodiny. Než dojdete k samotnému mostu, můžete se ještě občerstvit v kiosku s venkovním posezením nabízející hlavně burgery a fish and chips nebo pak v jídelně o kus dál. Pokud budete chtít přejít přes most až k hradu, už si musíte pořídit vstupenku. Veškeré informace naleznete na ofiko stránkách zde, nicméně v reálu existuje ještě varianta pouze venkovní procházky (bez vstupu do interiérů hradu) za £ 3 pro dospělého, kterou jsme využili, abychom nemuseli zbytečně Koblihu tahat dovnitř na prohlídku.



2. Sligachan Bridge - může sloužit jako krátká zastávka na kochačku, nebo si tu můžete protáhnout nohy prostřednictvím nějaké té procházky. Sligachan v reálu představuje pouze hotel s restaurací a dětským hříštěm, kemp a to největší lákadlo pro projíždějící turisty - kamenný most Old Sligachan Bridge s krásným výhledem na pohoří Cuillin. Tato oblast je velmi oblíbeným cílem horolezců a dalších horských nadšenců, prý jako jediná ve Spojeném království připomíná Alpy či Tatry, i když samozřejmě takové nadmořské výšky byste tu hledali těžko. Od roku 2020 kousek od mostu stojí také památník se sochami Johna MacKenzie a Johna Normana Collie, kteří jsou spjati s místní historií horolezectví.



3. Fairy Pools - zhruba 25 minut jízdy autem od mostu Sligachan leží další místo, které si na příval turistů rozhodně nemůže stěžovat. Na můj vkus jich tu bylo opravdu hodně. Pravděpodobně si tohoto zájmu všimli i místní, proto počítejte s placením parkovného, konkrétně £ 6 za osobák. 


A teď o co jde. Čeká vás tady poměrně jednoduchá procházka podél říčky, která v údolí vytváří různé kaskády a přírodní jezírka. K prvním vodopádům dorazíte od parkoviště asi za čtvrt hodiny a pak už záleží jen na vás, jak daleko půjdete, protože tak jako tak se budete vracet stejnou cestou. A ještě výhoda pro otužilce - můžete se tu i vykoupat!





B) ZÁPAD


1. Dunvegan Castle - moc krásný zachovalý hrad a k němu rozlehlé opečovávané zahrady, za mě tohle bylo fakt velice příjemně strávené dopoledne. Parkování se tady neplatí, je to totiž ten typ hradu, který ze silnice nebo parkoviště neuvidíte. Musíte tedy zaplatit vstupné £ 16 (i s prohlídkou interiérů) a pak si k němu pěkně kousek dojít, popř. lze pořídit vstupné pouze do zahrad za £ 14, ale to už takový dramatický rozdíl není. Kompletní přehled otevírací doby a vstupného na ofiko stránkách zde.


Návštěvu hradu si ještě můžete zpestřit výletem do tulení kolonie (seal boat trip). Loďky vyplouvají z kotviště pod hradem a cena pro dospělého je £ 12, pro díte £ 9 (do 5 let nic). Projížďku za tuleny jsme sice neabsolvovali, ale i tak jsme jich pár viděli z vyhlídky od piknikových stolů nad přístavištěm.



2. Coral Beach - musím přiznat, že jsem vůbec netušila, že by ve Skotsku mohly být nějaké bílé pláže. No, spletla jsem se :) Výhodou je fakt, že na Coral beach si musíte dojít pěkně po svých, tzn. že není kdovíjak přelidněná. Konkrétně se jedná o cca půl hodinu svižné chůze v jednom směru


Naopak špatnou zkušenost máme v těchto místech s parkováním, protože tamní parkoviště má poměrně malou kapacitu (ale je zadarmo). V tomto případě stačí jeden hlupák a zablokuje současně příjezd i odjezd X dalším autům. Takže... hodně štěstí a pevné nervy při parkování! Procházku jako takovou už si pak užijete, protože cesta je pohodová, není se kde ztratit a lidi se na ní v klidu rozptýlí, takže nemusíte jít v žádném zástupu.



3. Neist Point Lighthouse - v nejzápadnějším bodě ostrova Skye leží tento maják jakožto další skotské must see. Místo je turisticky velmi atraktivní, protože ty nejlepší fotky vás nestojí téměř žádnou námahu. Top výhled na maják a okolní vysoká skaliska vás totiž čeká paradoxně pár metrů od auta, takže pokud netoužíte po procházce přímo k němu, rozhodně o nic nepřijdete.


Praktické - zaparkovat tady může být trochu oříšek, každopádně nemáte šanci to minout, protože auta odstavená na krajnici se táhnou již stovky metrů od výchozího bodu (parkovné se neplatí). V letní sezóně bych to raději ani vidět nechtěla... Jestli se chcete jen pokochat výhledem, dejte se doprava, tam se vám otevřou nejkrásnější výhledy. Pozor ale, může to tu dost foukat! Kdo by měl víc času, může se pustit dolů po betonovém chodníčku vedoucímu až k majáku, celková trasa tam i zpět má zhruba 3 km a do dvou hodin byste mohli mít hotovo.





C) SEVER / VÝCHOD


1. Old Man of Storr - když si vygooglíte Isle of Skye, tak z prvních fotek na vás zcela jistě vykoukne pohled na skupinku špičatých skal. Tento ikonický útvar chodí okukovat davy lidí, takže žádnou romantiku si rozhodně nemalujte. Nás bohužel na severovýchodní straně ostrova zastihlo fakt hnusné počasí, kdy nebylo vidět ani pár metrů před sebe, takže trail k Old Man of Storr jsme se rozhodli komplet vynechat. Koho by to ale zajímalo, připravte se, že auto budete muset nechat na placeném parkovišti u hlavní silnice a pak si udělat cca 4 km dlouhý výšlap. Počet km jsem uvedla celkem, ale směrem tam počítejte samozřejmě s kopcem.


Zdroj: Countryfile - https://www.countryfile.com/go-outdoors/walks/old-man-of-storr-isle-of-skye/

2. Lealt Falls - vodopády s vlastním neplaceným parkovištěm přímo u silnice, takže takové fajn oddechové zastavení. K dispozici je i vyhlídková plošina, ale musím přiznat, že výhled na vodopád mi až tak neoslnil. Lepší výhled byl pak o několik desítek metrů dál směrem na pobřeží.


3. Rubha nam Brathairean - aneb Brothers point, kdy opět parkujete u hlavní silnice, tentokrát ve vesnici Culnacnoc. Odtud se vydáte cestičkou kolem hřbitova a pastvin pro ovce, až dojdete k info ceduli, kde trail začíná. Pozn.: nenechte se odradit zavřenými brankami - můžete projít, jen je nezapomeňte za sebou opět zavřít. Dohromady vás čeká 3,6 km procházky a co je na tomhle místě to nejlepší? Není to nijak echt zprofanované, takže se tady nebudete prodírat davem. A jako bonus krom krásných výhledů můžete na pobřeží spatřit i stopy dinosaurů (dinosaur footprints). Případně další miliony let staré otisky maj pak ještě o kousek dál na pláži ve Staffinu.

Zdroj: Earth Trekkers - https://www.earthtrekkers.com/rubha-nam-brathairean-isle-skye-hidden-treasure/

4. Kilt Rock and Mealt Falls viewpoint - v květnu 2023 bylo parkoviště komplet zavřené kvůli rekonstrukci, bohužel jsme tedy tuhle vyhlídku na strmé skály připomínající skotský kilt a z nich stékající vodopád museli chtě nechtě oželet. Jak dlouho situace bude trvat, netuším. Každopádně jedná se o krátkou zastávku, u které se nijak nenadřete. Zaparkujete, omrknete, vyfotíte, jedete dál. Pro představu foto výhledu asi nějak takto:

Zdroj: highlands2hammocks - https://highlands2hammocks.co.uk/kilt-rock-mealt-falls-isle-of-skye/

5. Quiraing - unikátní čedičové stěny v horském pásmu Trotternish Ridge, opět hojně navštěvované místo, které je ovšem často schované pod vrstvou mlhy. A ani při naší návštěvě tomu nebylo jinak. Kvůli situaci ohledně počasí (mlha, déšť + silný vítr) jsme se spokojili pouze s výhledem okolo parkoviště (placené - £ 3/3 h, £ 5/6 h). V případě většího štěstí byl v plánu 6,5 km dlouhý okruh Quiraing loop, který by nás protáhl okolo těch nejhezčích skalních útvarů (nejznámější The Needle). Upřímně vynechání tohoto treku mi mrzelo víc než samotný Old man of Storr. Časově by vám to mělo zabrat nějaké 2-3 hodiny, záleží jak budete odpočívat/fotit.
.

6. Fairy Glen - poslední místo, které jsem pro tenhle článek vybrala znamená v doslovném překladu vílí údolí. Jedná se o zvláštně tvarované zelené kopečky a skaliska, z nichž nejvýraznější je Castle Ewan. Není to opravdový hrad jen skalní útvar, ale je pravda, že zříceninu z dálky fakt připomíná. Pod ním se ještě nachází jakási magická spirála vyskládaná z kamínků, která atmosféru tohoto zvláštního zákoutí ještě podtrhuje. Vstupné se tady neplatí, ale parkovné ano - £ 2/2 hodiny, £ 3/4 h, nicméně k návštěvě vám bude pohodlně stačit i hodina.



Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030






Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.