8 dní na toulkách Skotskem

května 17, 2023


První polovinu května jsme měli strávit roadtripem po Kolumbii, ale nestalo se tak... Tři týdny před odletem Pepa přišel z fotbalu s výronem v kotníku - ok, je to dost blbý, trochu jsem itinerář poupravila, ale i tak pojedeme. Dva dny před odletem ale přichází mail o zrušeném letu, který už s naším odhodláním zamává o něco víc. Nabízené náhrady nám nevyhovují, a tak se nakonec místo balení batohů rozhodneme celou kolumbijskou cestu odpískat. Nutno podotknout, že já opravdu s hodně těžkým srdcem... no zkrátka normálně jsem to vořvala. Ten, kdo strávil XXX hodin zařizováním nějakého většího výletu, tohle možná pochopí...


Po rozdejchání toho největšího šoku jsem ale odmítla sedět doma na zadku, zvlášť když jsme oba měli zařízenou dovolenou. Vrhla jsem se tedy na další kolo hledání letenek, v podstatě kamkoliv. Jenže takhle na poslední chvíli to není žádná legrace, a výběr byl dost tristní. Až do chvíle než jsem objevila náš malý zázrak -  letenky do vysněného SKOTSKA! V rámci této brutální improvizace i za celkem ok cenu, s odletem o pár dní později oproti původnímu plánu. Celkem slušný vyměnit během jednoho odpoledne destinaci, dokonce na jiném kontinentu, vymyslet komplet nový itinerář, zabookovat ubytko a rezervovat parkování a auto. Ufff, pořádná makačka, ale už teď můžu říct, že to za to všechno stálo.




Letenky


Za mě je nevýhodnější využít linek Ryanairu či Easyjetu odlétajících přímo z Prahy do Edinburghu. S Ryanair i takto pár dní před odletem vyšla jedna zpáteční letenka na 3 000,- Kč. Když budete v termínu flexibilnější a počíháte si na nějakou akci, určitě se dá sehnat i levněji. Pokud byste to měli blízko i na sousední letiště, s Ryanem se dostanete do Edinburghu také z Vídně, Bratislavy a Krakowa. 


Druhou možností by pak mohl být ještě přílet do největšího skotského města Glasgow, ale přímé spojení z Prahy v současnosti není, takže se buď budete muset smířit s přestupem nebo opět volit nějaké jiné odletové letiště.




Půjčení auta


Přiznám se, že auto nám ukradlo značnou část rozpočtu, a je opravdu nutné s tím dopředu počítat, pokud tedy nezvolíte jinou alternativu dopravy. Což bych nedoporučovala, protože se ani omylem nedostanete všude (a už vůbec ne tak rychle), budete svázáni dost omezenými jízdními řády autobusů a vlaků, a ve finále zaplatíte velmi podobnou částku - doprava je obecně ve Velké Británii velmi drahá. Jdem si teda dát nějaká konkrétní čísla.

Samotné auto se spoluúčastí nás přišlo od půjčovny Europcar na 12 000,- Kč na celých 8 dní. Samozřejmě jsme půjčovali auto z menší kategorie, což v reálu představoval Peugeot 208. Plus jsme dopláceli za dětskou autosedačku 3 000,- Kč - darda jako prase, nikde jsme zatím neplatili víc, ale přece kvůli tomu nenecháme Koblihu doma :)


Další poplatky spojené s autem - žádné placené silniční úseky jsme neprojížděli, ale na co buďte rozhodně předem připraveni - na placení parkovného. Fakt se platí všude. Ve větších městech by to člověk i očekával (i když i to byl občas oříšek najít něco volného), ale parkovací automaty nechybí ani u různých vyhlídek a výchozích míst na treky. Jako poslední položku uvedu benzín, samozřejmě v závislosti na našem itineráři (viz konec článku), ale abyste měli trošku představu, kolik se toho dá cca utratit za pohonné hmoty za takových 8 dní courání Skotskem. Suma sumárum:


  • auto - 12 000,- Kč (+ 3000,- autosedačka)
  • parkování - cca 400,- Kč (+ dalších cca 400,- jsme ušetřili, když nám někdo lístek daroval nebo nefungoval automat nebo si Kobliha zrovna dávala šlofíčka a my se na místě museli vystřídat)
  • benzín - 3 520,- Kč




Ubytování


Dohromady jsme ve Skotsku strávili 8 nocí v 6 různých ubytování. Krom tří nocí strávených na jednom místě na Isle of Skye jsme vždy popojeli dál. Vždy vybírám pokoj s vlastní koupelnou a, pokud to jen trošku jde, s hodnocením 8 a výše. Problém tohoto na rychlo zorganizovaného výletu byl hlavně v tom, že většina ubytovacích kapacit už byla vybraná - konkrétně byl problém především v oblasti údolí Glencoe a Isle of Skye. Ubytování, která zbývala, měla šílené recenze nebo byla opravdu vysoko nad naším rozpočtem. Různě jsem tedy hýbala se dny v itineráři, abych nás alespoň někde ubytovala, což se nakonec podařilo. Ale jestli vám můžu poradit, zařiďte si ubytování HNED, jakmile víte, že pojedete (minimálně v těch problémových oblastech zmíněných výše).

Vše jsem klasicky rezervovala přes booking, konkrétní hotely / pensiony uvedu v itineráři a v dalších článcích o Skotsku. Cenově počítejte cca 2-3 tisíce pokoj / noc, přičemž je už většinou zahrnuta i snídaně (scottish breakfast, např. viz 1. foto, ňam!). Pokud jste zvyklí přespávat v hostelech, dá se to srazit i níže. Dále jsou ve Skotsku také hojně využívané kempy či obytná auta, což by mohla být také fajn varianta, jak tuhle zemi procestovat.



Tipy pro vás:


  • adaptér - britské zásuvky jsou oproti našim tříbodové, tak na to pozor a nezapomeňte sbalit i příslušný nástavec + občas má i samotná zásuvka vlastní vypínač

  • vodovodní kohoutky - u nás již trochu retro, ale v Británii mají z valné většiny kohoutek na studenou a teplou vodu zvlášť. Zvláštní kategorie je pak sprcha, která v mnoha případech funguje na průtokovém ohřívači - ten se často musí zapnout zvláštním tlačítkem, vypínačem, šňůrkou... prostě hledejte :)

  • pitná voda - jestli jste zvyklí pít čistou vodu, tak vás jistě v rámci úspor potěší, že voda z kohoutku je ve Skotsku pitná... a dobrá. Na některých místech dokonce narazíte na oficiální pítka, kde si lahev dopustíte. V souvislosti s vodou ještě zmíním, že si ji můžete dát i v restauraci zdarma - prostě požádáte o tap water, a nebojte, nebudou se na vás dívat divně nebo pohoršeně.

  • kvalitní outdoor oblečení - skotské počasí je doslova nevyzpytatelné a může se měnit rychlostí blesku. Doporučuji vzít s sebou nějakou pořádnou nepromokavou bundu a boty. Pláštěnka v batohu (i na batoh) by měla být pro tuhle destinaci také v základní výbavě. A kvůli větru jsem i v květnu velmi ocenila čelenku na hlavu.

  • Explorer pass - pokud jste velcí fandové do historie a máte v plánu obrážet všecky hrady po cestě, zvažte koupi této vychytávky. Na 7 dní zaplatíte £ 44 a můžete navštívit libovolný počet historických míst ze seznamu, více info na ofiko stránkách. Zkuste si to propočítat, zda se vám to vyplatí.

  • hotovost - víceméně všude se dá zaplatit kartou, ale třeba takové parkovací automaty berou často jen mince, když chcete zaplatit kartou, musíte si nainstalovat jejich místní parkovací aplikaci. Obecně si vždy alespoň nějakou hotovost vybereme z bankomatu (není problém najít bankomat s výběrem zdarma). Již několikrát se nám stalo, že v hotelu či restauraci zrovna nefungoval platební terminál.

  • supermarkety / benzinky - počítejte s tím, že na supermarkety, s výběrem na který jste zvyklí, narazíte jen v těch větších městech (Edinburgh, Stirling, Fort William, Inverness atd.). Na Isle of Skye je největší obchod COOP v Portree, jinak jsou po vesnicích roztroušené jen velmi malé prodejny s omezeným sortimentem. Podobná situace je i s čerpacími stanicemi, takže rozhodně nenechávejte tankování na poslední chvíli, ať někde nezůstanete viset.

  • řízení vlevo - kapitola sama pro sebe, a ač je to klišé , opravdu "je to o zvyku". První dny člověk funguje v jakési křeči, která pak s dalšími kilometry postupně povoluje. Ideální mít na sedadle spolujezdce nějaké ty oči navíc :)

  • výmoly na silnici - i když by se mohlo zdát, že jsou díry v silnici ryze českou záležitostí, Skotsko vás možná vyvede z omylu. Beze srandy, fakt dávejte pozor, protože výmolů je všude dost.

  • volání / data - co se mobilu týče, mám tu jednu pozitivní zprávu - i po brexitu ve Spojeném království platí tarif, na který jste zvyklý z Evropské unie. V tomhle ohledu vás tedy skotská dovolená určitě nezruinuje.




Itinerář


Při plánování bych vám doporučila dvě věci. Za prvé - omrknout Edinburgh. Pokud jste tak již neučinili při nějaké předchozí cestě, teď máte skvělou příležitost to napravit, protože tohle město vás dozajista nadchne svou architekturou i pohodovou atmosférou. Dva dny zde strávené bych považovala za ideální, ale i za den se toho dá stihnout dost. Záleží na tom, kolik dní jste ochotni z vašeho itineráře odkrojit. My jsme Edinburgh navštívili již v roce 2017 v rámci prodlouženého víkendu (článek zde), takže jej teď můžeme s klidným svědomím vynechat a ušetřené dny věnovat dalším místům k poznávání.

Druhou věc, kterou bych ráda zdůraznila, vytyčte si v itineráři své největší priority. V tomto případě hlavně narážím na velmi nestálé počasí, které vám může váš pečlivě připravený plán dost narušit. Když tedy vstanete do slunečného dne, vyberte jako program to místo, bez kterého nejste ochotni ze Skotska odjet :) Další dny takové štěstí totiž mít nemusíte, a akorát byste si rvali vlasy, že jste tam nejeli za příslibu pěkného počasí, např. v případě vyhlídek a treků - prostě v mlze a dešti ty výhledy nejsou úplně to pravé ořechové, co si budem povídat že? 

Nám květnové počasí řekla bych docela přálo, resp. odpískat jsem musela jen dvě větší procházky na Isle of Skye, kde ten den panovala v kopcích obrovská mlha a nebylo vidět na krok. Jinak pršelo hlavně v noci (někdy i ráno) nebo sem tam nějaká přeháňka při přejezdu autem, která nám ale den nijak nezhatila. Vlastně jsem to čekala mnohem horší... mnohem víc deště, což se díkybohu nenaplnilo :)


DEN1

přílet Edinburgh, půjčení auta
Stirling
Loch Lomond, Falls of Falloch

DEN2

Glencoe, Steall Falls
Glenfinnan

DEN3

Loch Ness
Eilean Donan Castle, Isle of Skye

DEN4

Isle of Skye

DEN5

Isle of Skye

DEN6

Isle of Skye
přejezd zpět na pevninu, Beauly

DEN7

Inverness, Culloden
Fort George, Elgin

DEN8

Dunnotar Castle
Restenneth Priory, Camperdown Wildlife Centre

DEN9

Forth Bridge
odlet domů



Můžete rovnou pokračovat na druhý článek o Skotsku, kde jsem doslova rozebrala náš kompletní itinerář den po dni. Popřípadě na článek číslo tři zaměřený jen a jen na Isle of Skye: praktické info + TOP výlety

Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.