12 výletů z Ammánu

listopadu 03, 2023


V předchozím článku jste měli šanci nastudovat kompletní informace o návštěvě skalního města Petra, teď bych se chtěla naopak zaměřit na další místa v Jordánsku, která možná nejsou až tak brutálně profláknutá jako jeden ze sedmi divů světa, ale přesto za pozornost stojí. 


Prohlídce hlavního města - Ammánu jsme se rozhodli věnovat pouze posledních pár hodin před odletem. Jenže v dopravní zácpě jsme nakonec strávili tolik času, že jedinou doopravdy viděnou památkou byl římský amfiteátr. Platí do něj Jordan Pass a součástí je i muzeum jordánských tradic a folklóru. Pokud byste chtěli Ammánu věnovat delší časový úsek, doporučuji nezajíždět přímo do centra autem, abyste zbytečně neplýtvali časem... a nervama v místním provozu a při hledání parkování. A teď už pojďme na to, co vás zajímá - na výlety v okolí (i trochu dál)...




1. Madaba

Tohle město často turisté volí jako první destinaci po příletu, a ani my jsme nebyli výjimkou. Je totiž nalepené na jižní část Ammánu a cesta z letiště zabere autem zhruba jen půl hodinu. Madabě se přezdívá město mozaiek, takže pro archeologické nadšence bude rájem. Na mozaiky tu totiž narazíte na každém kroku: v kostelech, chrámech ale i v krámkách se suvenýry, kde ty droboučké kamínky uvidíte poskládané do nábytku, nádobí, magnetků a spousty dalších věcí. 



Z těch nejvýznamnějších památek bych vyzdvihla byzantský kostel sv. Jiří (vstupné 1 JOD, neplatí zde JP) - překvapivě dost obyčejný kostelík uvnitř skrývá skvost v podobě tzv. madabské mapy. Jedná se o mozaiku na podlaze znázorňující nejstarší vyobrazení Svaté země, vznikla v polovině 6. století a její autor není známý. Dále dle mého pak stojí za návštěvu ještě Madaba Archaeological park s dalšími dochovalými mozaikami. Tady už můžete upotřebit svůj Jordan Pass, popř. zaplatit 3 JOD.



Archeologický park:



2. Hora Nebo

Asi 10 km od Madaby se nachází tohle významné poutní místo všech křesťanů. Právě sem údajně Mojžíš po 40 letech dovedl svůj lid a spatřil Zemi zaslíbenou. Hora Nebo měří jen 817 m, ale i tak vás tu čekají parádní výhledy do okolní krajiny. Krom vyhlídkové plošiny můžete omrknout také moderní kostel Moses memorial church s mozaikami, kovový kříž, malé muzeum nebo olivovníky, které zde zasadili papež Jan Pavel II. na počest své návštěvy a papež Benedikt XVI. jako symbol míru.


Praktické info: autem se dostanete jednoduše až ke vchodu, zaparkovat se dá bezplatně. Jordan Pass zde ale bohužel nelze použit, a tak si pro dospělého připravte jako vstupné 3 JOD.


 

3. Baptism Site

Al-Maghtas nebo také Bethany Beyond the Jordan je dalším významným křesťanským místem v Jordánsku. Nachází se na břehu řeky Jordán, kde Jan Křitel v Ježišovi poznal spasitele a následně ho zde pokřtil. Kvůli své poloze poblíž izraelských hranic bylo Baptism Site velmi dlouho součástí vojenského území. Větší archeologické zkoumání bylo možné až po uzavření mírových smluv v roce 1995 a následného odminování oblasti. Dnes jsou zpřístupněné zbytky kostelů, klášterů, pousteven a křestních bazénků, celý areál dokonce figuruje na seznamu památek UNESCO.

Jordan Pass tady neplatí, ale pokud jej budete pořizovat, můžete koupit rovnou vstupné i do Baptism Site za zvýhodněnou cenu 8 JOD. Na místě pak plnocenná vstupenka přijde na 12 JOD.


Zdroj: Jordan Geography - https://jordangeography.com/baptism-site/


4. Jerash (Džaraš)

Významné město blízkého východu původně nazývaného Gerasa, jehož slávu překazilo roku 749 zemětřesení. Velké "znovuobjevení" se konalo až počátkem 19. století, kdy se velmi rozsáhlé oblasti plné římských památek ujali archeologové. Nyní je díky tomu Jerash jedním z nejčastějších výletů z Ammánu... a oprávněně.


Praktické: zaparkovat se dá zdarma, do google maps zadejte Jerash Archaeological Site. Po příjezdu budete muset projít tržnicí se suvenýry a oblečením a vším možným než dorazíte ke vstupu, kde buď ukážete svůj Jordan Pass, nebo zaplatíte 10 JOD. Areál starého města je obrovský, ale je jen a jen na vás jakým tempem si ho projdete, jakou trasu zvolíte i kolik času zde strávíte. Mezi ty nejvýznamnější stavby patří určitě Kolonáda - hlavní ulice lemovaná sloupy, monumentální Oválné fórum s dalšími 160 sloupy, Hadriánův oblouk, Hippodrom, divadlo nebo Diův chrám.




5. Mrtvé moře

Zážitek, který si můžete odvézt pouze z Jordánska nebo sousedního Izraele - koupel v nejslanějším moři na světě! Salinita je zde 10 x vyšší než v oceánu nebo běžném moři, proto nepočítejte s žádným pestrým podvodním světem a korálovými útesy jako třeba v Egyptě. V Mrtvém moři zkrátka nic moc nežije ani neroste. Díky této vysoké slanosti má voda i větší hustotu, což z praktického hlediska znamená, že se v ní nedá ani plavat v tom pravém slova smyslu. Určitě jste někde viděli fotky lidí nadnášejících se na hladině s roztaženýma novinama apod... tak to je přesně ono. Spíše se jen tak "vznášíte" bez schopnosti udělat opravdové tempo rukama.

Jordánské pobřeží Mrtvého moře je až na pár vyjímek poměrně pusté, pokud jej tedy chcete navštívit, máte v podstatě dvě možnosti. Buď se ubytujete v jednom z hotelových resortů umístěných především v severní části, nebo zastavíte někde u silnice a k moři seběhnete, což je mimochodem kvůli neustálému vysychání rok od roku delší a delší cesta. Abych to zbytečně neprotahovala - vyzkoušeli jsme obojí. Na jednu noc jsem zamluvila na nás trošku nezvykle 5* Holiday Inn Resort, a to z důvodu aby se Kobliha mohla vykoupat alespoň v hotelovém bazénu. Mrtvé moře totiž pro malé děti vhodné není, tak na to pozor. Navíc ani cenově to nebylo nic dramatického, celkem jsme platili 3700,- Kč za pokoj s balkónem, parkováním a snídaní. Plus výhody resortu: vlastní a pozvolný vstup na (uklizenou) pláž, bahno na pomazání, sprchy, plážová lehátka, půjčení ručníků vše již v ceně.



Druhý den jsme při odjezdu ještě zastavili na jednom z volných přístupů nacházejícím se v jižní části. Bohužel to nikde není nijak zvlášť značené, tak jen vyhlížejte parkoviště a odstavená auta, případně stánky s malým občerstvením. Když pojedete ze severu, tak konkrétně tohle místo na fotkách je až za odbočkou na Wadi Mujib - k vodě se musí kus dojít, ale v těchto místech je narozdíl od hotelu krásně průzračná a jsou tu vidět blyštící se solné krystalky. Na pláži jsem zaregistrovala i kyblík s bahnem + primitivní sprchu. Nevýhodou: hodně odpadků po cestě dolů i při samotném pobřeží.




6. Ma´in

Další tip pro milovníky vody, tentokrát spíše termálních pramenů. Jedná se o jakousi oázu v horách, kde se můžete smočit pod vodopády, které se následně vlévají do bazénů. Termály lze navštívit s jednorázovým vstupem (15 JOD) nebo se tu rovnou ubytujete ve stejnojmenném hotelu Ma´in a po zavíračce pro veřejnost si budete moci užít vodopády bez lidí. Záleží jen a jen na vašich časových možnostech.


Zdroj: viator - https://www.viator.com/tours/Amman/Overnight-in-Main-Hot-Springs-from-Amman/d5503-2268P120


7. Mukawir (Machaerus)

Palác a pouštní pevnost na vrcholu kopce nacházejícího se cca 32 km jižně od Madaby, kde byl podle biblických příběhů uvězněn, a o dva roky později i popraven, Jan Křtitel. Mukawir sloužil jako strategický bod, protože se z něj otevírá výhled do širého okolí, díky kterému by případná nepřátelská invaze byla včas zpozorována. Nicméně i přesto byla pevnost dobyta a stržena - zůstaly z ní pouze ruiny.


Praktické: zaparkovat se dá úplně v pohodě tam, kde silnice končí. Není to kdovíjak frekventované místo, takže se nemusíte obávat žádných davů. Vstupné přijde na 2 JOD. Plus mně osobně se moc líbila i samotná cesta sem, protože jedete v podstatě pouští, nikde nikdo, a všude kolem vás jen zvlněná a zvrásněná skaliska.




8. Wadi Mujib

Vádí znamená v překladu vyschlé koryto řeky, kterých je v Jordánsku opravdu velká spousta. Wadi Mujib je jedním z nejhezčích a také nejprofláklejších, takový zkrátka takový jordánský Grand Canyon... ale s broděním se v řece, klouzáním se po vodopádech a lezením po skalách. Nejjednodušší trasu Siq trail můžete absolvovat i na vlastní pěst, k náročnějším trekům už musíte počítat s průvodcem. Výše vstupného se tak počítá od délky trasy, na Siq trail si připravte v přepočtu cca 700 Kč/os.. Povinnou výbavou jsou záchranné vesty, dále je možné si za poplatek půjčit boty či voděodolné vaky. Případně si lze cennosti, které nechcete utopit, zamknout ve skříňce u vstupu.

POZOR: v zimním období (listopad - březen) je Wadi Mujib uzavřen z důvodu velkého rizika bleskových povodní. Obecně do kaňonů (ani těch volně přístupných) nelezte, pokud hrozí špatné počasí, bouřky apod., tohle není úplně sranda.

Zdroj: Jordan direct tours - https://www.jdtours.com/tours/day-tour-for-hiking-in-wadi-mujib-and-relaxation-on-dead-sea-from-amman/


9. Umm ar-Rasas

Archeologické naleziště, které je odborníky natolik ceněné, že se dočkalo zápisu i na seznam památek UNESCO. Nalezené artefakty totiž dokazují, že se tu střetli dokonce tři civilizace: místo vzniklo již 800 let př. n. l. jako římský vojenský tábor, v byzantských dobách se stalo křesťanským centrem a nakonec fungovalo i jako centrum raného islámu. Nyní k vidění zůstávají zdi a sloupy, nádherně dochované oblouky či podlahové mozaiky. Vše si můžete projít vlastním tempem, stačí se prokázat vaším Jordan Passem, popř. zaplatit 3 JOD, parkování je zdarma.

 



10. Keraq

Tento křižácký hrad leží přímo na tzv. Královské cestě (King´s highway), pokud tedy vaše cesty povedou od Ammánu jižně, určitě se tady zastavte. Hrad je opravdu velmi zachovalý, ale i tak nečekejte žádné komnaty s vybavením. K vidění jsou tu především obranné zdi, věže a tunely. A co je na tom to nejlepší... díky jeho poloze ve výšce cca 1000 m. n. m. se z hradeb otevírají fakt suprové výhledy do okolí.


Praktické: ke vstupu opět využijete Jordan Pass, popřípadě bez něj zaplatíte 2 JOD. V ceně je i vstup do malého muzea. Zaparkovat se dá bezplatně v některé z přilehlých ulic.




11. Biosferická rezervace Dana

Poslední dva výlety jsou již od Ammánu dosti vzdálené, proto bych u obou doporučila vyhradit si minimálně jednu noc na přespání. Dana je se svými více než 300 km² největší přírodní rezervací na území Jordánska. Láká především milovníky turistiky, kteří si libují ve skaliskách a kaňonech. Na své si tu ale přijdou i obdivovatelé fauny a flóry, jelikož právě tady se vyskytuje mnoho druhů ohrožených zvířat (např. kozorožců, karakalů, poštolek) + dokonce i několik endemických stromů a keřů.

My jsme měli v plánu strávit odpoledne nějakou kratší procházkou, ale kvůli obrovskému vedru jsme byli nuceni situaci přehodnotit. Omrkli jsme tedy alespoň výhledy. Pokud budete mít na počasí větší štěstí, stavte se v návštěvnickém centru, kde vám poskytnou informace o jednotlivých trailech. Na internetu se toho totiž moc nedozvíte. Ubytování v rezervaci bych raději zařizovala s předstihem, protože tolik možností tu zase není.




12. Wadi Rum

A to nejlepší nakonec... Měsíční údolí aneb nekonečné duny rudého písku, pískovcové útvary všemožných tvarů a velikostí, soutěsky, kaňony a nespočet různorodých aktivit od jízdy jeepem, přes horolezectví až po lety horkovzdušným balonem. Wadi Rum je dokonce od roku 2011 na seznamu památek UNESCO. A jeho výjimečnosti si všimli i filmaři, takže jste tuhle zvláštní krajinu mohli spatřit např. ve Star Wars, Marťanovi nebo třeba v Transformers. 

Praktické: rovnou upozorňuji, že do pouště nemůžete vjet vlastním autem, ale musíte si vzít tour. Neděste se, s místními beduíny jde domluvit prakticky cokoliv od krátkých pouštních obhlídek až po celodenní výlety s čajovými dýchánky. Vstupné pokryje váš Jordan Pass, nebo zaplatíte 5 JOD/os..

Doporučuji všemi deseti zde strávit i noc, abyste se zbytečně nehonili, ale naopak pořádně nasáli místní atmosféru, užili si hvězdné nebe bez světelného smogu a hlavně... abyste ochutnali beduínský zerb - jehněčí, skopové, kuřecí maso, brambory a zelenina se naskládá do drátěného koše. Následně se spustí do země, na jejímž dně jsou rozžhavené uhlíky, a zasype se hlínou. Jídlo se 2-3 hodiny griluje, dusí, udí a vaří zároveň no a pak už jen jedno obrovské ŇAM! Nic lepšího jsme v Jordánsku neměli, fakt.


Ubytování ve Wadi Rum - možností, kde v této oblasti strávit noc, existuje celá řada, navíc stále přibývají. Nejvíc samozřejmě záleží na vašich požadavcích na komfort. Pozornost ale věnujte i cenám za jídlo a výlety, případně dopravu z Wadi Rum Village, jelikož každý kemp to má nastavené jinak. Musíte zkrátka hodně porovnávat. Já osobně vybrala Shakria Bedouin Life Camp a to z několika důvodů. 


Přesvědčilo mě především skvělé hodnocení, dále možnost dojet vlastním autem až na místo (tzn. odpadají příplatky za odvoz, které si většina kempů účtuje) a pohodlí na pokoji v podobě vlastní koupelny a klimatizace. Měla jsem totiž strach z pouštních výkyvů teplot, kdy se sice přes den krásně ohřejete, ale v noci teploměr může ukazovat klidně i nulu. Takže kvůli Koblize přece jen pro jistotu... Pro představu jsme za den a noc v Shakria Bedouin Life Camp za nás tři nechali asi 2 900 Kč = noc ve stanu, luxusní beduínská večeře, snídaně, kdykoliv voda a čaj zdarma, 2 h jeep tour a půl hodiny jízdy na velbloudovi. Za nás fakt dobře utracené peníze :) 


Výletem č. 13 je pak samozřemě Petra, kterou jsem sepsala do samostatného článku zde - Jak si užít návštěvu skalního města Petra. Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030







Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.