Jak si užít návštěvu skalního města Petra

září 27, 2023


Zcela upřímně: neznám nikoho, kdo by jel do Jordánska a při této příležitosti nenavštívil notoricky známé skalní město Petra. Fakt ne. Dokonce si myslím, že Petra je naopak jedním z hlavních důvodů k cestě do této země. Je totiž zapsaná na seznamu památek UNESCO a dokonce se stala i jedním z novodobých divů světa, stejně jako Chichén Itza, Machu Picchu, Koloseum, Velká Čínská zeď, Socha Krista v Riu a Taj Mahal. A jak už to na těchto ech turistických místech bývá, můžete se tu cítit krapet stísněně... ale taky nemusíte, stejně jako my! 



TIPY, jak z návštěvy Petry vytěžit maximum


1) mějte reálná očekávání - ano, budou tam turisti... spooousta. A ano, budou tam i prodejci, kteří vám budou nabízet své zboží. Ono taky, kde jinde by to měli prodávat že jo?


2) přijďte ráno - nemusíte hnedka na otevíračku, ale prostě to nenechávejte až na poledne, to už se tu vyrojí lidí opravdu hodně. 


3) co nejméně času věnujte "main road" - vyberte si nějaký trek, který se téhle přelidněné ulici vyhne, a kde pravděpodobně potkáte turistů naprosté minimum.


4) navštivte i opomíjenou Malou Petru - pokud vás nijak netlačí čas, vyražte omrknout ještě tuhle část, třeba druhý den. Tady už to budete mít pěkně na klid, žádné davy nečekejte.


5) buďte vybaveni - v první řadě nezapomeňte svůj Jordan Pass (psala jsem o něm v prvním článku)! Vstup nemusíte rezervovat předem, ale je nutné ukázat JP výměnou za vstupenky.


6) volte vhodné oblečení a obuv - stejně jako kdekoliv jinde v Jordánsku, snažte se respektovat místní a jejich kulturu. Kraťasy pod zadek a crop top zrovna nejsou tím pravým ořechovým. Boty vezměte nějaké echt pohodlné, nachodíte toho hodně a navíc na prašném povrchu, zvlášť pokud budete chtít absolvovat větší procházku mezi skalisky. Dále nezapomeňte na opalovák, sluneční brýle a kšiltovku, šátek či klobouk na hlavu.


7) přibalte si svačinu - uvnitř areálu určitě narazíte na nabídku čaje i jiných nápojů, ale s jídlem to tady nijak slavné není. Doporučuji si vzít něco z vlastních zásob, případně využijte nabídek ubytování a nechte si od nich udělat snídaňový/obědový balíček.




Kde se ubytovat?


Město, kde sídlí návštěvnické centrum a ze kterého se dostanete přímo do Petry, se jmenuje Wadi Musa. Ubytovacích kapacit všech cenových kategorií tu naleznete velkou spoustu, ale určitě bych rezervaci nenechávala na poslední chvíli. Přece jen turistů se sem hrnou stovky, tisíce, tak ať máte z čeho vybírat. My jsme ve Wadi Musa strávili dvě noci, tu druhou jsem brala kvůli odpočinku po celém prochozeném dnu v Petře + možnosti omrknout následující den ještě Malou Petru. Vybrala jsem skvěle hodnocený Majido Hostel s vlastní koupelnou, snídaní a možností parkování, přičemž noc nás vyšla na cca 850 Kč. Jiné moje tipy takto:


  • levnější: Desert Moon - pěkné, moderní ubytko se supr hodnocením, cenově cca 800 Kč/noc se snídaní
  • střední: Petra Plaza Hotel - asi nejlepší poměr cena vs. výkon jaký si dovedete představit, za 1500,- Kč na noc perfektní služby vč. vynikající snídaně i parkování
  • luxus: Petra Canyon Hotel - moc krásný a ne nijak nepředražený 4* hotel nebo pak přímo vedle vchodu do Petry - Mövenpick Resort Petra




Jak probíhá návštěva Petry?


V první řadě musíte dorazit k návštěvnickému centru - Petra Visitor Center. Pokud přijedete autem, dá se tu zaparkovat bezplatně, takže nemusíte zběsile vymýšlet jiné způsoby přepravy, abyste ušetřili na parkovném. Na malém náměstí s kýčovitým nápisem "Petra" je soustředěno vše, co byste v tu chvíli mohli potřebovat - přepážky k výměně JP za vstupenky nebo k samotné koupi vstupenek, muzeum Petra + také občerstvení a stánky se suvenýry. Veškeré info o vstupenkách naleznete na ofiko stránkách zde. Co bych z toho vypíchla: děti do 12 let mají vstup zdarma, čímž se takto malým dětem nevyplatí Jordan Pass. A druhý častý dotaz - k návštěvě nepotřebujete průvodce, pokud o něj vyloženě nestojíte.


Jakmile už v ruce máte své vstupenky, můžete projít kontrolní bránou, která otevírá ráno v 6 hodin. Pro zajímavost v březnu jsme procházeli něco málo před půl osmou ranní a o žádných návalech nemohla být řeč, turistů se tu pohybovalo jen poskrovnu. Nina ještě od pána z ochranky vyfasuje snídani a pokračujeme dál necelý kilometr k začátku soutěsky Siq.



Al-Siq je 1,2 km dlouhý úzký kaňon, ve kterém jsme takhle po ránu docela klepali kosu, dost to tu fičí. Ve starších článcích se možná dočtete, že je nutné uskakovat před koňmi a koňskými povozy, což už není tak úplně pravda. Soutěskou totiž momentálně mohou projíždět jen golfové vozíky, samozřejmě i tak je opatrnost na místě. Nicméně jedná se o krásnou procházku s ještě krásnějším cílem, jelikož Siq vás přivede přímo k tomu největšímu zázraku celé Petry - k tzv. Pokladnici (Al Kazneh, z angl. Treasury).



V těchto místech se soustřeďuje největší množství lidí, z nichž většina vymýšlí, jak se ehm... velice originálně s Pokladnicí vyfotit. Určitě se někde dočtete, že pro tu nejlepší fotku zkrátka POTŘEBUJETE pohled z výšky. Aktuálně je odtud k dispozici zpoplatněná cesta na vyhlídku, pak nějaké neznačené výstupy na vlastní triko, což se fakt nedoporučuje + trail Al Khubtha, který vás tam dovede oklikou přes královské hrobky. S Koblihou jsem se kvůli jedné fotce za doprovodu desítek lidí nikam škrábat nehodlala, takže s klidným svědomím tyto vyhlídky vynecháváme.



Od Pokladnice pokračuje hlavní cesta (main trail) stále po rovině až do místa zvaného Qasr al-Bint, kde jsem v Petře zaregistrovala jedinou možnost teplého občerstvení. V ostatních stanech a stáncích očekávejte spíše jen nápoje, sušenky a čipsy. Pro představu o vzdálenostech: main trail vede od návštěvnického centra ke zmiňovanému Qasr al-Bint, přičemž dohromady to dělá v jednom směru 4 km. Plus si samozřejmě můžete dělat libovolné zacházky k chrámům a hrobkám nebo absolvovat nějaký z oficiálních trailů. Tři nejpoužívanější jsou zcela jistě tyhle: 


  • Al Khubtha
  • Monastery
  • High Place of Sacrifice

Všechny jsou skvěle zaznamenané v mapy.cz, které vám tu poslouží daleko lépe než google maps. TIP: pokud si chcete někde odpočinout a dát si studené pití nebo naopak teplý čaj, počkejte si až budete dál od hlavní ulice. Ceny v odlehlejších místech jsou klidně poloviční.



My volíme High Place of Sacrifice a nutno říci, že to bylo to nejlepší rozhodnutí... a to nejen proto, že jako jediný funguje jako okruh a nemusíte se tedy vracet stejnou cestou tam i zpět :) Naprosté minimum lidí, úchvatné výhledy a skalní hrobky vytesané do pískovce bez jakýchkoliv davů... prostě ideál. Místní krajina nám navíc hrozně připomínala národní parky na západě USA, takže krásná nostalgie. Pro někoho by mohlo být jedinou nevýhodou cca kilometrové stoupání na ono obětní místo (place of sacrifice). Zkuste to ale hecnout, Nina tam taky došla po svých :) jo a pak je to zas z kopce, tak se to vykompenzuje :)



Do reality jednoho ze sedmi divů světa se vracíme až s napojením na main trail, kde už to v odpoledních hodinách fakt žije. Na zpáteční cestě tedy ještě okoukneme pár chrámů, královské hrobky, několik vyhlídek a monumentální amfiteátr. Celkově se vracíme dost uťapkaný...po více než 12 km není úplně divu... ale vlastně spokojený, protože naše očekávání návštěva Petry rozhodně splnila.



Jo a kdo by naopak chtěl nějaké ty kroky ušetřit, je možné vzdálenosti překlenout tak trochu alternativní dopravou. K roku 2023 to v Petře vypadá takto, jinak to kombinovat nelze:


  • visitor center - začátek Siq: osedlaný kůň
  • visitor center - Pokladnice: golfový vozík (15 JOD jednosměrná, 25 JOD zpáteční)
  • Pokladnice - Qasr al-Bint: velbloud



Malá Petra


Večer si namasírujeme svaly a odpočnem si v Majido Hostelu, a protože druhý den nikam zvlášť nespěcháme, zajíždímě obhlédnout ještě Malou Petru (Little Petra), která je z centra Wadi Musa vzdálená pouhých cca 9 km. Může sloužit i jako jakýsi "zadní vchod" do Petry, přičemž byste museli absolvovat zhruba 6,5 km procházku, abyste se dostali k Monastery a následně se pak napojit na main trail. Určitě je to ale zajímavá alternativa. Nicméně tak jako tak, vstupné se samozřejmě i z této strany kontroluje úplně stejně jako v případě Petry.

I bez vstupenky toho uvidíte ale dost, za mě supr na strávení dopoledne. Dostanete se totiž do soutěsky Siq al-Barid, která je lemovaná vytesanými hrobkami. Za postupného zužování ji lze projít až na konec do beduínských stanů se suvenýry a posezením u čaje. Tam jsme omrkli výhled a stejnou cestou se následně vraceli zpět. Druhou možností je z vyhlídky sestoupit dolů a po vyšlapaných cestičkách se ještě kochat místními načervenalými skalisky.


+ při odjezdu ještě pár výhledů na krajinu okolo Petry


Pokračuj rovnou na další článek s 12 tipy na výlety v Jordánsku. A pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030







Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.