Norimberk? Kdykoliv (i s dětmi)

prosince 01, 2023


Norimberk máme rádi, je to takové ideální město, kam se můžete vrtnout na den, dva nebo třeba i prodloužený víkend. Nás plzeňáky vždycky naláká svou snadnou dostupností, kdy jízdou po dálnici strávíte pouhé dvě hodinky. A teď o co tu vlastně vůbec stát? Norimberk proslul především zdejšími adventními trhy provoněnými svařákem a typickými perníčky (lebkuchen), které já osobně naprosto zbožňuju. Pokud jste vánoční trhy ještě nenavštívili, doporučuji napravit - máte šanci ještě letos :) Navíc se tato aktivita dá pěkně spojit i s obhlídkou historického centra, kde rozhodně je na co koukat.


Část Norimberku, kterou známe nejlépe, je ale dozajista místní letiště. Ráda odtud hledám odlety především kvůli cenám + mírně odlišné nabídce cílových destinací oproti Praze. Navíc letiště tu maj malé, přehledné, z parkoviště se dá dojít v klidu i pěšky a cesta z Plzně se v rámci cen za letenky pořád ještě vyplatí. Nejčastěji okukuju Ryanair, který v předchozích měsících přidal třeba Madeiru, Azorské ostrovy nebo Lanzarote, po němž pokukuju od chvíle, co jsem ho viděla na letovém řádu :)



Tentokrát jsme však nejeli do Norimberku nasát vánoční atmosféru, ani jsme jej nevyužili coby dopravní uzel. V rámci devátého měsíce těhotenství už to totiž nebylo na žádné velké vyskakování co se výletů týče a Norimberk nám naprosto vyhovoval v poměru vyžití a času stráveného na cestě. Cílem bylo užít si poslední dny pouze ve třech, věnovat veškerou pozornost Nině (necelé 3 roky) a hlavně... nikam při tom nespěchat. Pracovní název byl tedy ustanoven jako "Víkend pro Koblihu" a itinerář vypadal následovně:


  • pátek - ZOO
  • sobota - Playmobil park
  • neděle - historické centrum




Ubytování v Norimberku


Při výběru ubytování si dejte pozor zejména na placení parkovného v historickém centru. Většina hotelů totiž nemá parkování započteno v ceně, proto pořádně prostudujte podmínky. My jsme nijak netoužili bydlet přímo uprostřed Norimberku, a tak jsem vybrala Seminaris Hotel na jeho okraji. Za dvě noci i s velmi dobrou snídaní a parkováním jsme zaplatili 5 650,- Kč. Pokud byste toužili po něčem jiném, mrkněte na moje další tipy:





Co neminout v Norimberku?


1. Hauptmarkt - tak jo, začneme Hlavním náměstím v historickém centru (Altstadt). Dominantou je gotický kostel Frauenkirche, který zde nechal postavit Karel IV. místo synagogy. Bohužel po náletech za druhé světové války z něj příliš nezbylo a musel být kompletně zrekonstruován. Dalším výrazným prvkem na náměstí je pak zdobená kašna Schöner Brunnen

A jak už jsem naťukla v úvodu, mnoho lidí se do Norimberku vydává v adventním čase, jelikož místní vánoční trhy Christkindlesmarkt jsou vůbec ty největší v celé střední Evropě. Právě na Hauptmarkt naleznete největší koncentraci stánků (a taky lidí) se vším možným, především však s jídlem. Pokud sem přijedete s dětmi, přesměrujte své kroky spíše na menší náměstí Hans Sachs Platz s "dětskými vánočními trhy", kde tou největší atrakcí je historický dvoupatrový kolotoč.


2. Kaiserburg - pokud se z náměstí pustíte ulicí Burgstrasse nahoru, budete míjet Starou radnici (Altes Rathaus), protestantský kostel Sebalduskirche a Městské muzeum (Stadtmuseum), po krátkém stoupání pak dojdete až k onomu Císařskému hradu. Byl postaven k ochraně města a i nyní si stále uchovává svou středověkou tvář. Na nádvoří a hradby, ze kterých se otevírá výhled na celé město, můžete zavítat zdarma. Do vnitřních expozic už je pak vyžadovaný vstup, bližší info na těchto oficiálních stránkách.



3. Dům Albrechta Dürera (Albrecht-Dürer-Haus) - pod Císařským hradem se nachází další z norimberských must see. Tento krásný hrázděný dům se stal bydlištěm slavného německého malíře a grafika Albrechta Dürera, který zde strávil 20 let svého života. Nyní slouží jako muzeum a k vidění jsou tu zbytky vybavení, grafický kabinet s multimediální expozicí a zrekonstruovaný ateliér včetně tiskařské dílny. Vstupenka pro dospělého momentálně stojí 7,50 €, více info případně zde.


4. Weinstadel - a jdeme se přesunout k řece Pegnitz, která Norimberkem protéká a na jejímž břehu leží hned několik zajímavých a velmi fotogenických staveb. Weinstadel představuje další z hrázděných domů z 15. století a dobře jej uvidíte z mostu Maxbrucke. Dříve sloužil jako špitál pro nakažené leprou, v 16. století se tu skladovalo víno (odtud název) a dnes v něm  sídlí studentské koleje. Nedaleko Weinstadel můžete ještě zaběhnout do muzea hraček Spielzeugmuseum či muzea vědy a techniky Deutches Museum.


5. Henkersteg - a z Maxbrucke máte jako na dlani také dřevěný most z 16. století pojmenovaný po popravčích (henker = kat). Ti bydleli ve věži Henkerhaus, kde dnes sídlí malé muzeum - vstupné 3 €, více info tady.


6. Heilig-Geist-Spital - středověký špitál sv. Ducha byl největší nemocnicí v Norimberku, dokonce i částečně překlenuje řeku Pegnitz na ostrov Schütt, aby jeho budova příliš nezasahovala do centra města.  Nejlepší výhled na něj se naskytne z mostu Museumsbrücke, případně z protějšího břehu z Pfarrgasse. Dnes v něm sídlí domov pro seniory, takže se zachoval i původní účel - pečovat o lidi. 


7. Germánské národní muzeum - kompletní historie německého národa i jeho předchůdců pod jednou střechou. Muzeum funguje již od roku 1852 v prostorách gotického kláštera, který se pak dále rozšiřoval o nové moderní budovy. Sbírky jsou opravdu velmi rozsáhlé, přece jen mapují národní kulturu už od pravěku, proto si na jeho návštěvu vyhraďte dostatečné množství času. Vstupné pro dospělého přijde na 10 €. Více podrobných informací o expozicích, otevírací době či dlších možností vstupného naleznete na ofiko stránkách zde.

Zdroj: Germanisches Nationalmuseum - https://www.gnm.de/

8. Zoo (Tiergarten Nürnberg) - údajně se jedná o vůbec nejnavštěvovanější zoo v celém Německu a vlastně to docela chápu. Sice není tak veliká jako třeba pražská zoo, ale výběhy jsou tu pěkně zakomponované mezi stromy a skalami, což působí velmi přirozeným dojmem a pro návštěvníky to představuje fakt hodně příjemnou procházku. Největším lákadlem se stala delfíní laguna, kde několikrát denně probíhají i komentovaná představení - doporučuji zjistit časy předem na ofiko stránkách nebo minimálně ihned po vstupu do zoo, abyste o tuto zkušenost nebyli ochuzeni. Pro představu na podzim byly ukázky v 11:00, 13:30 a 15:00 h.


Z dalších zajímavých zvířat pak můžete vidět třeba lední medvědy, tučňáky, tygry, lvy nebo žirafy... a spoustu dalších. Našimi favority se už podruhé staly mořské krávy v tropickém pavilonu... kterých si pravděpodobně ani nikdo nevšimne, protože většina obdivuje kolem poletující motýly a na volno pobíhající opičky :)

Vstupné pro dospělého přijde k roku 2023 na 18 €, za děti se platí až od 4 let, popřípadě můžete využít zvýhodněných rodinných vstupenek, více info zde. Za parkování se neplatí. Při návštěvě s dětmi by pak další položkou na rozpočtu mohla být jízda vláčkem (jedna cesta 1,50 €, zpáteční 2 €) či zapůjčení dřevěného vozíčku za 4 €. Další dětské vyžití se nabízí na velikém hřišti nacházejícím se u ohrad s domácími zvířaty, kde své ratolesti můžete vypustit i do výběhu s kozami.


9. Playmobil FunPark - takovým atrakcím a zábavným parkům jsme se vždycky většinou snažili vyhnout, ale... tenhle víkend nebyl o nás. A tak bylo na pořadu dne zatnout zuby a jít si to s Koblihou užít.  Playmobil park jde popsat v podstatě velice jednoduše jako jedno obrovské dětské hřiště. To, na kterém v klidu strávíte celý den a stejně nestihnete projít všechno.

Venkovní areál je tématicky rozdělený na různé playmobil světy jako např. western, farma, policejní stanice, dinosauři, piráti atd.. Na každém takovém prostranství děti čeká spousta různorodých aktivit. Mnoho z nich je úzce spjato s vodou (plavba na voru nebo na šlapacích lodičkách, mytí jednorožců, lovení perel, pouštění lodiček aj.), proto mým největším doporučením v souvislosti s návštěvou Playmobil parku je, abyste dětem sbalili náhradní oblečení včetně bot. Zapomnětlivci mohou pak využít místní sušičku tuším za 2 €, nicméně boty se do ní dávat nesměly.


V zastřešené části HOB centru najdete občerstvení (i s koutky pro nejmenší prcky), velké hřiště s prolejzačkami (spíše pro starší děti) a zónu se stavebnicemi opět rozdělenou podle jednotlivých playmobil světů. Skládáním titěrných kostiček by se tu daly strávit hodiny a hodiny. Nina třeba kvůli neustálému přeskládávání figurek z auta a do auta vynechala i poledního chrupíka, přece o takovou prču nepřijde, že jo... no krom oběda jsme nakonec stihli i kafe, protože ji odtud nešlo dostat :)


Vstupenky je NUTNÉ pořídit online zde, na místě se koupit nedají, tak na to pozor! V hlavní sezóně zaplatíte za dospělého 17,90 €, zlevněné vstupné vychází (celkem vtipně) na 16,90 € a děti do 3 let neplatí nic, ale bacha i tak pro ně musíte mít vstupenku. Po zaplacení této nezbytné částky máte neomezený vstup do venkovní i vnitřní zóny až do zavíračky. Za drobný příplatek pak můžete dokoupit třeba rejžování zlata ve western sekci, rozuměj dostanete pytlík s "diamantama", který ukryjete v písku, a prcek vyfasuje hrabičky. Dále můžete ještě investovat do vlastní playmobil figurky - vyberete vlasy, oblečení a na záda můžete nechat postavičce napsat i jméno. Tohle je za mě celkem hezký suvenýr, který alespoň můžete dovézt domů a dál využívat.

V zimních měsících samozřejmě většina atrakcí nefunguje, proto Playmobil připravuje Winter Magic se speciálním programem a velkým kluzištěm (9,90 €). Plus mezi letní a zimní sezónou funguje pár týdnů pouze vnitřní hřiště (za 4,90 €), jo a obchod jak jinak, ale tomu se většina rodičů pravděpodobně snaží vyhnout po celý rok. Poslední položku na rozpočtu ještě zmíním parkování - celodenní stání v parkovacím domě přijde na 5 €, popř. můžete zkusit zaparkovat někde v okolních ulicích, ale tato místa budou pryč velmi rychle. 


10. Fackelmann Therme - pokud jste vy nebo vaše děti milovníci vody, můžete se ještě zastavit v tomto akvaparku, který je tak nějak rozumně při cestě do/z ČR. Mně osobně víc než voda zaujala místní saunovací nabídka - v "menu" totiž najdete 8 druhů saun, a to už je docela slušný výběr ne? Veškeré info o otevírací době a cenách najdete na ofiko stránkách zde.

Zdroj: Fackelmann Therme - https://www.fackelmanntherme.de/

Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030






  

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.