V zimě na Island? Zbláznili jste se? NE!

dubna 04, 2018


Tak těmito větami reagovala většina lidí na oznámení o našem březnovém výletu na Island. Všichni jsou totiž plni předsudků o tom, že tam musí být nutně hnusně a zima a mráz. A tma! Jak je to tedy doopravdy?

Počasí se na Islandu mění bez přehánění každých pět minut, takže na žádnou předpověď se tak úplně spolehnout nemůžete. Celkově byla ale realita taková, že v polovině března bylo v České republice mnooohem hůře. Zatímco na Islandu jsme snášeli sem tam nějakou dešťovou přeháňku a cca 8°C, doma byly ty samé teploty pod nulou a auta se opět musela odhrabávat od sněhu. Co se východu slunce týče, vycházelo o něco déle než u nás – okolo osmé hodiny, avšak zapadalo později. V sedm hodin večer bylo ještě krásně vidět, takže o žádné tmě se rozhodně hovořit nedá. Co z toho plyne? Nikdy si nenechte do ničeho kecat, a to zejména od lidí, kteří o tom nic neví, a vždy využijte jakoukoliv příležitost k tomu se někam podívat :)


Jednou položkou na mém pomyslném „to do listu“ bylo alespoň jedním očkem zahlédnout polární záři, která je samozřejmě k vidění pouze za polární noci. Březen je tedy takový hraniční termín, poté už se dny jen postupně prodlužují, až nakonec noc nepřichází vůbec. Dalšími důvody proč Island v březnu byly i levné letenky od Wizzairu (2600,- Kč/os.), který od června 2018 ruší svou pobočku v Praze a s ní i většinu svých letů včetně Islandu. Letenky z Prahy po tomto datu tedy vyjdou na celkem dost peněz (přímo létá od 2017 ČSA) nebo bude člověk odkázán na okolní letiště v Polsku či Německu. A co si budeme povídat, jet z Plzně do Polska vám úplně málo času nezabere. Mnohem levněji než v sezóně (cca od konce května) vyšlo také ubytování a půjčení auta. Posledním důvodem byla i Pepova fotbalová sezóna, před jejímž začátkem jsme to museli stihnout.

Ve středu 14. března tedy vyrážíme v nechutnou ranní (spíš noční) hodinu směr letiště, kde na hlídaném parkovišti necháváme auto. Wizzair si díkybohu nevzal příklad z konkurenčního Ryanairu a lidi cestující spolu nechává sedět vedle sebe bez nesmyslných poplatků. Jako bonus máme pro sebe celou trojsedačku, takže po 4 hodinkách letu vylézáme z letadla v celkem slušném stavu. Posouváme si čas na hodinkách o hodinu nazpět a rovnou se vrháme do ranního mumraje na letišti v Keflaviku. Není čas ztrácet čas!

Na přepážce půjčovny AVIS/Budget vyšašíme za pár minut Hyundai i20. Půjčení jsme měli zařízené již z domova a vyšlo i s pojištěním na cca 4000,- Kč od středy do neděle. Pozor, co se dopravování autem týče, je nutné kalkulovat s o něco dražším benzínem než je u nás (cca 43 Kč/l)! Údajně má mít auto nějaké škrábance, a pokud bychom při prohlídce objevili další, máme se vrátit je nechat zapsat. Stojí ale na venkovním parkovišti, kde zrovna probíhá pořádná dešťová smršť, ve které vidíme sotva to auto natož nějaké škrábance. Kontrolujeme tedy opravdu jen velmi zběžně a ubíráme se směrem k Reykjaviku, který je odtud vzdálen zhruba 45 minut cesty. Ač je to hlavní město Islandu, není nijak obrovské a projíždíme ho úplně hladce. Někde za Reykjavíkem také díkybohu přestává pršet a my konečně vidíme, kde jsme se to vlastně ocitli. Je to úplně jiný svět, který se ani nedá s ničím srovnávat.

Příroda na Islandu je zkrátka jedinečná. Název tohoto ostrova znamená v překladu „ledová země“, a to proto, že ledovce i v dnešní době stále zabírají asi 11% jeho rozlohy. Na druhou stranu byl Island vytvořen sopečnou erupcí a jeho povrch se skládá z četných sopek a vulkánů, které jsou stále aktivní a ze kterých místní čerpají energii např. k vytápění. Se sopečnou činností úzce souvisí také velké množství gejzírů a horkých pramenů, které se stávají častou atrakcí pro turisty. Tento zážitek si určitě nesmíte nechat ujít! Ve vnitrozemí narazíte na mnoho potoků, jezer, vodopádů a vody celkově, ale co vám jistě bude připadat zvláštní – nikde nejsou žádné stromy! Všude kolem jsou jen rozlehlé planiny s kameny porostlými mechem, které protíná nějaký potok či říčka. Jedinou flórou jsou zde zakrslé břízy a trpasličí vrby, popřípadě mechy a lišejníky.

   
Ani co se zvířat týče, to tady není příliš pestré. Když ovšem nepočítáte koně! Stáda různobarevných islandských koníků obývají venkovní výběhy celoročně a narazíte na ně, ať pojedete kamkoliv. Je to velice odolné plemeno vyšlechtěné přímo na tomto ostrově – koně jsou menší, mají kratší nohy a hustou dlouhou hřívu. Trošku mi vzhledem připomínají huculské koně, ale díky extrémním podmínkám, které zde panují, budou ti islandští nejspíš ještě odolnější. Každopádně pokud byste se chtěli projet na islandském koni, rozhodně to není problém. Mnoho statků a farem nabízí půjčení koně nebo různě vyjížďky a výlety ve skupinách. Zkuste pohledat např. na Tripadvisor, kde naleznete i odkazy na konkrétní stránky s nabídkou i cenami.


Farmy jsou v podstatě také jediná obydlí, na která ve vnitrozemí narazíte. Celkem žije na Islandu přes 300 000 lidí, z toho cca 2/3 v Reykjaviku a jeho blízkém okolí! Zbytek je doslova roztroušen po ostrově a o větších městech nemůže být vůbec řeč. Takže pokud hledáte božský klid, kde hodiny o nikoho ani očkem nezavadíte, je Island tou správnou volbou :) V rámci toho je ale nutné dopředu plánovat – např. ubytování, nákupy či tankování. Co se ubytka týče – nejdříve jsme měli v plánu spát v autě a trochu tak ušetřit, ale nakonec jsme situaci přehodnotili. Proč? Důvod byl prostý – sušit promočené oblečení přes noc v autě by úplně nebylo to pravé ořechové, a odmarodit dovolenou bylo to poslední, co bychom chtěli. Ubytování jsem tedy rezervovala klasicky přes booking v průměru za 1600,- Kč/dvoulůžkový pokoj – odkazy:

  •      Kousek od Golden Circle
  •      Zajímavý koncept ubytování - v této Eco vesnici totiž pracují hendikepovaní lidé
  •      Doporučuji si s sebou vzít přezůvky – všude se zouvá
  •      Super pohodlné pokoje s vlastní koupelnou + společná a plně vybavená kuchyň
  •      V ceně moc dobrá snídaně z místních zdrojů 
Klausturhof Guesthouse
  •       Pokoje s vlastní koupelnou v bungalovech s tak trochu papírovými stěnami, kdy z vedlejšího pokoje bylo slyšet sebemenší zakašlání :)
  •       U recepce je malá restaurace, kde si můžete dát jídlo nebo kafe
  •       Přímo za hotelem je vodopád a pod okny se nám pásli koně
  •       Miniaturní, ale velice čisté pokojíčky se společnou koupelnou, kde jsme ani jednou nikoho nepotkali
  •       K dispozici vybavená kuchyňka a spoustu prostoru k sezení
  •       Self check in
  •       Kousek od Reykjaviku, využili jsme na poslední den, kdy jsme to měli blíže k letišti
  •       Několik málo pokojů se společnou koupelnou a vybavenou kuchyní, kde jsme také nikoho nepotkali
  •       Self check in

Častým předmětem diskusí jsou samozřejmě ceny na Islandu. Platí se zde islandskými korunami (ISK), jejichž kurz je zhruba pětina z naší Kč.  Ale upřímně vůbec netuším, jak ty peníze vypadají fyzicky :) Žádné jsme totiž neměnili - vše a všude lze totiž zaplatit kartou, což je obrovská výhoda. Celkově jsou severské země pro nás trochu dražší destinací, ale s tím každý asi dopředu počítá. Pro příklad:
  • Polévka – 1600 ISK
  • Fish and chips, hamburger – 2000 ISK
  • Klasické hlavní jídlo – 2500 ISK a výše
  • Skyr – 120 ISK


Bojíte se, že vás dovolená na Islandu zruinuje? Čtěte dál :)


7 tipů jak můžete ušetřit


1. Jet mimo sezónu - ceny opravdu padají dolů velice nízko, ať už se jedná o ubytování, letenky nebo auto.

2. Porovnávat ceny za auto od více autopůjčoven - viz. booking.com nebo můžete mkrnout i na stránky Carrenters, kde vám půjčí auto přímo místní. V zimě to bylo ale velice vyrovnané a nepřišlo mi to příliš výhodné, ale je možné, že se to v průběhu roku mění.

3. Nakupovat v levných supermarketech jako jsou BÓNUS (ve znaku růžové prase) či KRÓNAN (znak penízku). Ceny jsou v nich o něco málo vyšší než u nás, ale berte v úvahu, že na ně narazíte jen ve větších městech...kterých samozřejmě moc není :) Reykjavík je jasný, další BÓNUS je například v městě Selfoss a KRÓNAN naleznete ve vesnici Vík v jižní části ostrova.

4. Pít vodu z kohoutku. Jednoduché jako facka. Voda na Islandu pitná a kvalitní, tak proč byste chtěli utrácet za balenou vodu?

5. Připravovat si vlastní jídlo - ať už snídani, svačinu či večeři, ale jídlo je vždy dost velkou položku na rozpočtu. Ve většině ubytování můžete využít kuchyňku, kde v klidu nějakou tu rychlovku připravíte...nebo prostě zalejete horkou vodou že jo :) Takže proč toho nevyužít? My s sebou třeba často bereme instatní ovesné kaše ke snídani - levné, rychlé a na nějakou chvíli vás to zasytí.

6. Oželit Modrou lagunu se stovkami lidí a napáleným vstupným. Raději se vykoupejte v horkých pramenech v nádherné islandské přírodě... sami... a zdarma... Inspiraci, kde na termální jezírka narazíte, můžete načerpat třeba zde.

7. Spát v kempu, na divoko nebo v autě. Kempy jsou celkem jasné, plus mají jednu výhodu, a to že v nich můžete nalézt věci, které zde schválně nechali předchozí návštěvníci - např. plynové bomby do vařiče, ale i jídlo, které již nestihli spotřebovat. Stan si však můžete rozložit i mimo kempy, pokud nebudete větší skupina než 3 stany. Ovšem najít takové vhodné místo může být i dost obtížné. Hodně pozemků jsou pastviny pro koně či ovce, nebo je povrch velice podmáčený a kamenitý. Třetí možností je spaní v autě, jak už jsem zmiňovala. My jsme jej zavrhli s ohledem na předpověď počasí, která příliš pozitivně nevypadala, ale pro někoho to může být řešení. V nabídce airbnb jsem viděla i pronájem dodávky předělané na karavan, což mi přišlo jako zajímavá alternativa. Zkuste pohledat :) Každopádně dejte si pozor, kde se uložíte ke spánku. Islanďané jsou už totiž celkem otrávení z přívalu turistů, a proto každým rokem podmínky pro spaní v autě/mimo kemp zpřísňují. Určitě vygooglete nejaktuálnější info.

V dalším článku budou konkrétní místa, která jsme navštívili a samozřejmě halda fotek. Těšte se :)

První část itineráře zde - Vítejte na Islandu!...nebo na Měsíci?


Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030






2 komentáře:

Používá technologii služby Blogger.