Země ohně a ledu

dubna 27, 2018

Pokračování článků Vítejte na Islandu!...nebo na Měsíci? a V zimě na Island? Zbláznili jste se? NE!

Den3

Svínafellsjökull – Jedná se o vyústění ledovce Vatnajökull, ke kterému se dá dojet lehce drkotavou cestou autem nebo si uděláte procházku z NP Skaftafell. V tomto národním parku si také můžete domluvit organizovanou tour do ledovcových jeskyní, samozřejmě s patřičným vybavením. My jsme sem přijeli hned ráno a ještě díkybohu za fajnového počasí, takže jsme si tuhle modrou nádheru mohli vychutnat v naprostém poklidu. Ledovec září neuvěřitelnými odstíny modré! Vypadá to strašně kýčovitě, skoro jako z photoshopu, ale je to naprostá nádhera. Možná proto se zde také natáčelo několik scén ze seriálu Hra o trůny :)


Jökulsárlón – Nejslavnější ledovcová laguna na ostrově. Je to jakási spojnice mezi oceánem a ledovcem. Z něj se odlamují kusy ledu, které pak skrz lagunu pokračují do moře. Vlivem globálního oteplování ale taje stále rychleji a laguna je tak rok od roku větší. Na hladině tedy uvidíte plout různě velké a různě barevné ledové kry. A jako bonus ještě můžete spatřit i tuleně :) Další zajímavostí jsou zbytky ledu, které jsou vyplaveny zpět na břeh. Jsou nádherně třpytivé a na černém písku září úplně jako…no jako diamanty, proto se také místní proslulá pláž jmenuje Diamond beach.


Laguna je naším pomyslným mezníkem. Dál po ring road už nepokračujeme, naopak se musíme stejnou cestou vrátit zpět. Ale i tak máme před sebou zastávek ještě dost :)

Skaftafell – Jak už jsem zmiňovala, je to národní park, jehož součástí je největší islandský a druhý největší evropský ledovec – Vatnajökull. Autem se dá dojet až k návštěvnickému centru, kde můžete získat informace o tom, co a kde vidět. Odtud také vyrážejí výpravy s průvodci, ale naleznete tu i kemp, obchod se suvenýry, WC a občerstvení. Co se chození týče, nejpřístupnější jsou dvě relativně krátké trasy. První z nich vede k splazu ledovce Skaftafellsjökull a druhým cílem je vodopád Svartifoss. V překladu to znamená „Černý vodopád“, takže nejen, že je překvapivě černý, ale působí i tak trochu uzavřeným dojmem. Stéká totiž do bývalého sopečného kráteru a jeho stěny tvoří čedičové sloupce ze ztuhlé lávy, které tvarem připomínají varhany. Trasu si lze ještě protáhnou do bývalé vesničky Sel s typickými islandskými domky. Další trasy pak můžete nalézt zde.

cestou...
Vík – Pidi vesnice v jižním cípu ostrova, kde doplňujeme zásoby jídla v řetězci KRÓNAN. Součástí nákupáku je i kavárna, restaurace a obrovský obchod s outdoor oblečením a suvenýry všeho druhu – od klasických hrnků a sladkostí s nápisem Island až po originální koření a sušené rybí maso (fishjerky). Nakonec kupujeme kafe s sebou (přímo v KRÓNAN, kde vyjde na pár korun) a přesunujeme se s ním na místní černočernou pláž. Jsou odtud vidět skalní jehly Reynisdrangar, které u pobřeží vyčnívají z moře. Krom nás tu parkuje jen jedno další auto, a tak si jen užíváme ten božský klid a pozorujeme obří vlny.


Doslova za kopcem se pak nachází turisticky profláklejší Reynisfjara, kde uvidíte v podstatě to samé, i ty samé skály trčící z moře, jen s hejny lidí. Ale abych nebyla tak tvrdá :) - z Reynisfjara dohlédnete dokonce až na mys Dyrhólaey a naleznete tu jeskyni vytvořenou z čedičových sloupků, což za návštěvu určitě stojí. Jen tady na sebe dávejte pozor a respektujte vyvěšené cedule, které upozorňují na nebezpečí vln. Vážně nejsou úplně malé a při hazardování by vás mohly snadno smést. Kdybyste se potřebovali zahřát, můžete využít restaurace Black Beach, která je přímo u parkoviště.


Popojeli jsme pár kilometrů a najednou se obloha neskutečně rozjasnila. Nebe bez mráčku, sluníčko svítí - to je hned lepší nálada, až má člověk úplně chuť zahodit čepici a sundat si tu zimní bundu :)


Seljalandsfoss – Jeden z nejznámějších vodopádů na ostrově. Oproti ostatním je zvláštní tím, že se po úzké cestičce můžete dostat za jeho vodní stěnu, a celý ho tak obejít. Pláštěnku se vám tady rozhodně bude hodit :) Kousek od Seljandsfossu se nachází ještě jeden vodopád – Gljúrafoss. Je sice menší, ale i on má jednu zajímavost, a to že padá přímo do hluboké rokle. Ač jsme se zrovna tady setkali s nádherně modrou oblohou a pálícím sluníčkem, k vodopádu jsme se nedostali, protože byla přístupový svah neuvěřitelně rozbahněný.


V rámci tohoto nádherného počasí nám svítá naděje na spatření vytoužené polární záře. Po pár nočních popojížďkách autem to vzdáváme…abychom ji nakonec viděli přímo z okna našeho ubytování (Welcome Riverside Guesthouse)!! :) Záře se pohybuje a mění neuvěřitelně rychle a je to pastva pro oči. Bohužel na to můj foťák ani můj fotografický um nestačí. Každopádně je nutný stativ, protože udělat dobrou noční fotku z ruky je opravdu oříšek :) ...takže jen ukázka toho, jak to vypadat nemá, ale čert to vem, viděli jsme to na vlastní oči a to je podstatné :)


Den4

Hveragerði – Malé městečko známé díky geotermálním pramenům nacházejícím se v této oblasti. Uvidíte zde spoustu skleníků, které jsou vytápěné právě vodou z těchto pramenů, ale když odbočíte z hlavní silnice, za městem narazíte na údolí Reykjadalur. V překladu je to „Údolí kouře“ nebo „Kouřící údolí“, a opravdu o kouř tady nouze rozhodně není. Od parkoviště vede zhruba 4 km dlouhá trasa okolo horkých jezírek a bublajících bahenních sopek. Cesta poměrně prudce stoupá, ale ty výhledy vám vynaloženou energii jistě vynahradí. Velké finále však představuje pramenící horká řeka na jejím konci. Čím dál po dřevěném chodníčku půjdete, tím bude voda teplejší (až 45°C). Samozřejmě ručníky s sebou! :) Plus doporučuji vyrazit hned ráno, abyste si tohle kouzelné místo užili bez lidí…


Heiðmörk Nature Reserve – přírodní rezervace na okraji Reykjaviku, jehož součástí jsou více než 5000 let staré červené kopce - Rauðhólar. Jsou to tzv. pseudokrátery, které vznikaly, když se žhavá láva vlila do vody. Tu totiž dokázala přivést až k varu a vzniklá pára pak způsobila výbuch skrz vrstvu navalené lávy. Dnes toto místo hraje všemi barvami díky zoxidovanému železu, a kráter na pohled vypadá jako popraskaná krusta. Každý den se sem také pořádají různé tour na koních. Narazila jsem např. na Viking Horses, ale bude jich určo mnohem více.


REYKJAVIK

Je to hlavní a největší město Islandu, současně je i nejseverněji položeným hlavním městem světa a nejzápadnějším městem Evropy. Stejně jako v případě Reykjadalur je název „kouřový“ – tentokráte „Kouřící zátoka“ nebo „Zátoka kouře“, což samozřejmě pramení z četného výskytu termálních pramenů v jeho okolí. Ale pravdou je, že Reykjavik opravdu leží v zátoce (Faxaflói) a doslova na horkých pramenech, které zde využívají k ledasčemu, např. i vytápění bytů či dokonce chodníků. Co se parkování týče, je Reykjavik rozdělený na zóny P1-P4 a v automatu můžete pohodlně zaplatit kartou. Samozřejmě platí čím dále od centra, tím levnější, ale všechno je v docházkové vzdálenosti, takže je to vlastně jedno :) A co tady vidět?

Promenáda u Atlantského oceánu
  • Harpa – koncertní síň specifická svou moderní konstrukcí, která je vykládaná barevnými panely. Nejaktuálnější informace naleznete na ofiko stránkách.


  • Sólfar (Sluneční jezdec) – socha z nerezové oceli, která má symbolizovat slunce, světlo a naději. Někteří si však dílo mylně vykládají jako vikingskou loď…což tak opravdu vypadá, ale má představovat možnost objevení nových neznámých končin a sny o naději a svobodě s tím spojené. Je odtud krásný výhled na záliv a hory za ním.


  • Starý přístav – nachází se přímo vedle koncertní haly Harpa. Kromě lodí tady můžete nalézt i pár metrů železniční trati, která zde krátkou chvíli opravdu existovala ovšem jen ke stavbě doků. Železnici na Islandu shledali nepraktickou především kvůli nárokům na údržbu a malému počtu lidí, který by ji využíval. V dnešní době to jsou tedy jediné metry kolejí na ostrově. V oblasti přístaviště je také hodně restaurací a občerstvení, kde můžete ochutnat pravou islandskou kuchyni.

 
Hallgrímskirkja - nejvyšší kostel a současně i budova ve městě (dost možná i na celém ostrově). Má zvláštní tvar, který tak trochu připomíná startující raketu. Vstup dovnitř je zdarma, ale krom obřích varhan tady nic moc neuvidíte. Katedrála je neuvěřitelně strohá – žádná výzdoba, obrazy, barevné vitráže apod., na což ze střední Evropy moc zvyklí nejsme. Za poplatek 1000 ISK je možné podívat se i nahoru na věž, kam vás vyveze výtah. Aktuální info o otevírací době pak naleznete zde.

Laugavegur – místní nákupní třída, kde proudí davy turistů. V barevných domečkách si můžete dát kafe v jedné z mnoha kaváren, nakoupit nějaké suvenýry nebo naplánovat výlet na další den v mnoha turistických centrech.

Tjornin – jezero uprostřed města, u kterého naleznete radnici, kde je k vidění plastický model celého Reykjaviku, Islandskou univerzitu i galerii umění


Perlan – moderní vodojem nad městem, ze kterého je krásný výhled na Reykjavik i záliv. Vstup na horní ochoz je zdarma každý den do 19h. Součástí budovy je i několik expozic, které jsou již zpoplatněné, kavárna a obchod se suvenýry. Údajně existuje i bus, který vás sem doveze a je zdarma. Více info o expozicích a free busu zde.


+ další zajímavosti:


Bæjarins Beztu Pylsur - údajně nejlepší hotdogy na světě, což tohle sousloví opravdu v překladu znamená (pylsa = párek v rohlíku). Stánek funguje již od roku 1937, a kasá se tím, že tento hotdog kdysi dávno ochutnal i Bill Clinton. Každopádně stánky s hotdogy potkáte na každém rohu, takže žádný strach, jetli nenarazíte právě na tento, protože o hladu rozhodně nebudete :)

Falologické muzeum - název je trochu nicneříkající, ale jedná se o muzeum penisů. Cílem je shromáždit zde penisy všech savců žijících na Islandu. Celkem je tu v současnosti vystaveno 93 exponátů, z nich největší jsou ty velerybí. Více info na ofiko stránkách.

Aurora muzeum - exhibice věnovaná polární záři, jejíž součástí je i krámek s originálními suvenýry. Více info zde.


Po obhlídce Reykjaviku už se odebíráme do našeho posledního ubytování Harbourfront Guesthouse, které se nachází zhruba 10 minut autem z centra. Vzhledem k brzkému odletu se nám ráno bude hodit každá minutka, která nás přiblíží k letišti :) Pokud chcete bydlet více v centru Reykjaviku, mrkněte na tato ubytka:


Tady zakončujeme naše, i když krátké, putování po tomto krásném a výjimečném ostrově. Na Islandu si můžete užívat jedinečnou přírodu jako nikde jinde v Evropě. Jak už jsem zmiňovala v předchozích článcích, je to zkrátka země neuvěřitelných kontrastů - prostě ohně a ledu bez jakéhokoli přehánění :) Jestli jste pořád ještě na vážkách, zda do tohoto výletu investovat, tak už neváhejte a prostě jeďte! Určitě nebudete litovat.

Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030




Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.