Vítejte na Islandu!...nebo na Měsíci?

dubna 13, 2018

Pokračování článku V zimě na Island? Zbláznili jste se? NE! se slíbeným itinerářem a fotkami.

Jelikož jsme na Island měli vyhrazené pouze 4 dny, rozhodli jsme se to příliš nekomplikovat, a zaměřit se jen na jeho jihozápadní část. Výhodou je, že v těchto končinách jsou zajímavá místa relativně blízko u sebe, a tak můžete stihnout dost věcí i za tak krátkou dobu. Jeden den se díváte na tryskající gejzír, o chvilku později stojíte u obřího kráteru, za pár hodin se procházíte po černé vulkanické pláži a druhý den máte možnost se dotknout ledovce...atd. atd. Je to zkrátka země s neuvěřitelnými kontrasty. Co byste tedy neměli minout a jak takové putování po měsíční krajině vypadalo v našem podání? Jde se na to :)

Den1

Golden Circle – Neboli Zlatý okruh, který je považovaný za jedno z must see na Islandu. Ač je to v překladu okruh, jedná se spíše o trojúhelník, protože pod tím to názvem se skrývají 3 místa – Þingvellir, Geysir a Gullfoss. Jejich největší výhodou je, že jsou blízko od sebe a navíc ještě velice blízko Reykjaviku, takže není problém si sem dojet třeba jen na jednodenní výlet. Tolik času vám totiž na tuhle trojici bude bohatě stačit.

1) Þingvellir – Národní park, který je známý především tím, že se zde oddalují zemské desky. Průrva mezi Euroasijskou a Severoamerickou zemskou deskou se každoročně zvětšuje zhruba o dva centimetry. To zde ale není jediná výjimečnost. Tento NP má i historickou hodnotu, jelikož zde zasedal pravděpodobně nejstarší parlament na světě (Alþing). Odtud také název – v překladu „Shromažďovací pláň“. Místo, odkud předsedající přednášel své projevy, je nyní označeno stožárem s vlajkou a malým amfiteátrem. Park jako takový je tvořen jezery, potoky, lávovými poli a puklinami, a vše je provázáno hustou sítí turistických stezek.


vybuchující Strokkur
2) Geysir – Tohle překlad nepotřebuje, navíc už víte, kde se tohle slovo vzalo :) V islandštině tento název znamená "konev", ale co je důležitější: Geysir je údolí rozkládající se na ploše asi 3 m² , kde se po vyšlapaných a vyznačených cestičkách projdete okolo několika desítek bublajících pramenů a jezírek, ze kterých stoupá pára (a taky smrad... :) ). Zároveň je Geysir název největšího a nejznámějšího gejzíru, který je ale v současné době neaktivní. Je ale prokázáno, že jeho proud mohl dosáhnout výšky až 170 m! Více pozornosti nyní vzbuzuje sousední Strokkur, který za mohutných výkřiků aaach, oooh a cvakání fotoaparátů vybuchuje zhruba každých 10 minut. I tento „menší“ gejzír dokáže vychrlit horkou vodu do výšky cca 30 m, takže je dobré držet si trošku odstup :)


3) Gullfoss – Ohromný vodopád, jen pár kilometrů o Geysiru, který leží v horní části řeky Hvítá. Stéká dolů ve dvou kaskádách (11 a 22 m) a pak voda pokračuje dál hlubokým dvoukilometrovým kaňonem. Musím říct, že tenhle vodopád na mě udělal asi největší dojem. Možná to bylo tím sněhem a ledem všude kolem, kdo ví :), ale udělala jsem asi tak 50 fotek jenom z tohohle místa a stále se nemohla nabažit! Za mě jednoduše úžasné místo…



Zlatý okruh je tedy reálné absolvovat i za jeden jediný den. Záleží jen na vás kolik času se na jednotlivých místech rozhodnete strávit. My v rámci prvního dne stihneme ještě jedno zajímavé místo, které je relativně poblíž:

Kerið – Nádherný kuželovitý kráter, který můžete po obvodu obejít. Jeho stěny září všemi barvami a při naší návštěvě bylo jezírko na dně dokonce ještě zamrzlé, takže se nám naskytl opravdu nevšední pohled. Je to jediné místo z Islandu, kde jsme platili vstupné – na osobu 400 ISK – nic, co by vás zruinovalo a samozřejmě i tady lze platit kartou. Odtud to také máme coby kamenem dohodil k našemu prvnímu ubytování – Solheimar Eco-Village.


...nebo jiné ubytování v okolí:



Den2


Skógafoss – Velice působivý vodopád, který naleznete na jihu ostrova pár metrů od hlavní silnice ring road = v podstatě jediná pořádná silnice, která vede kolem celého ostrova. Vodopád leží na řece Skóga a se svými mírami 62 m na výšku a 25 m na šířku zde patří mezi ty největší. Můžete jej pozorovat i z vyhlídkové plošiny, na kterou se dostanete po strmém a trošku rozvrzaném schodišti. Od ní pak můžete pokračovat podél koryta řeky dále do vnitrozemí. Skógafoss je totiž pouze vyvrcholením tohoto přírodního skvostu. Pokud byste se pustili dále, narazíte ještě na zhruba 20 menších vodopádů. Je to příjemná procházka, kam už skoro nikdo nechodí. Můžete jít třeba jen kousek, prostě kam dojdete, tam dojdete :)



U příjezdové cesty si můžete dát v červené maringotce výborné fish and chips – viz. jejich FB stránky, ale to neminete :) Určitě také zastavte přímo v osadě Skógar, kde naleznete Skógar muzeum, jehož součástí je i venkovní expozice typických islandských domků porostlých trávou.

Sólheimasandur – Jedná se o černou pláž, kde v roce 1973 muselo nouzově přistát letadlo Douglas Super DC-3 s americkou posádkou. Od té doby tady leží a poslední roky je velice vyhledávanou atrakcí. Dříve bylo k vraku možné dojet autem, nyní musíte zaparkovat u hlavní silnice a zbytek dojít pěšky. Je to cca 4 kilometry dlouhá procházka, při které neuvidíte nic jiného než štěrk. Mám-li být upřímná, znovu už bych to neabsolvovala. Je to opravdu naprosto nezáživná cesta, jejíž cílem je vrak, který je obsypaný turisty. Uděláte povinně pár fotek, když už jste tady že jo, a pak jdete 4 km po kamenité planině, kde to fičí jako blázen, zase zpět.


Dyrhólaey
– Mys, který je tím nejjižněji položeným místem na ostrově. Tento malý poloostrov tvoří přírodní rezervaci, kde můžete zahlédnout papuchalky (puffins) a další druhy ptactva, které hnízdí na útesech. Hlavním lákadlem je obrovský skalní oblouk, kterému se přezdívá „brána Islandu“, a také černá písečná pláž. Při naší návštěvě se ale zrovna v těchto místech spustil prudký déšť, takže na žádné velké kochací vyhlídky to úplně nebylo :)



Fjaðrárgljúfur – Kaňon na řece Fjardrá, ke kterému si uděláte jen lehkou zajížďkou od ring road. Cesta je místama hrbolatá, ale s trochou opatrnosti to není nic hrozného. Zaparkovat můžete přímo u něj a pak už je jen na vás kolik času mu věnujete. Při naší návštěvě byla přístupová cesta přes louku pod vodou, a tak jsme se do žádných velkých procházek nemohli pouštět. Každopádně narazila jsem na netu na spoustu fotek, které vypadaly jako z pohádky, avšak na takové parádní počasí a nasvětlení jsme štěstí neměli... My jsme jen doslova vylili vodu z bot a modlili se, že to do druhého dne uschne. Tak snad na tom vy budete líp :)

Kirkjugólf – Políčko čedičových „dlaždic“, kterým se říká také „kostelní podlaha“, i když tady ve skutečnosti žádný kostel nikdy nebyl.   Černé šestiúhelné sloupce, které jsou poskládané ve stejné úrovni ale podlahu opravdu připomínají. Pozor – pokud by byl sníh, nemá vůbec cenu sem jezdit, protože nic neuvidíte. Tento chodníček se nachází hned u vesnice Kirkjubæjarklaustur, kde jsme ubytovaní v Klausturhof Guesthouse, čili pro nás úplně ideální.

Jiné tipy na ubytování v této oblasti:

  • Hunkubakkar Guesthouse - parádní chatičky, se sprchou nebo bez - dle toho i cena
  • Hotel Laki - moderní hotel s fantasticky hodnocenou snídaní za cca 3 500,- Kč

Následující den máme v plánu navštívit ledovcovou lagunu Jökulsárlón, která bude současně tím nejzazším bodem našeho výletu. Dál už se sice pouštět nebudeme, ale i na zpáteční cestě nás čeká ještě spousta nádherných míst (včetně samotného Reykjaviku), které stojí minimálně za zmínku. A zmíněné budou...mmmm...v dalším článku, na který si budete muset ještě pár dní počkat :)

Poslední článek o Islandu je k už k dispozici zde - Země ohně a ledu

Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030





Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.