Jak mě San Francisco zklamalo a Los Angeles nenadchlo

srpna 13, 2018

Pokračování článku Malé okénko do divokého západu a současně poslední článek z našeho roadtripu po západu USA.

Zatím to úplně nevypadá na extra pozitivní článek co? :) Ale nebojte, zas tak hrozné to nebude. I v San Franciscu a Los Angeles jsou opravdu pěkná místa, jen prostě člověk nesmí mít přehnaná očekávání… jako já :)


San Francisco


Na návštěvu tohohle města jsem se těšila jak malé dítě na Vánoce. Tak nějak jsem měla v hlavě tu idylku z amerických filmů a chtěla jsem to zažít na vlastní kůži. I články na internetu ve mně vyvolávaly představu, že v San Franciscu panuje skvělá atmosféra a pohoda. Realita byla ale docela jinde. Nestačili jsme zírat, jaký neskutečný bordel, špína a smrad v ulicích vládne. Na chodníku byly postavené stany (jo fakt STANY!) nebo jen pohozené matrace, na kterých se povalovali bezdomovci. Ten zápach, který se linul okolo, si nedokážete představit… Některé odlehlejší uličky bych pochopila, ale tohle všechno se odehrávalo i na hlavních třídách. Vím, že problémy s bezdomovci se řeší v každém městě, např. i v Plzni si spousta lidí stěžuje, ale věřte mi, že v České republice je to hodně slabý odvar. To jsou přesně ty chvíle, kdy si řeknete, že ČR vlastně není až tak špatná :)

S čím také musíte dopředu počítat, jsou vysoké ceny za ubytování a parkování. Mým cílem bylo najít ubytko za přijatelnou cenu a co nejblíže centra, abychom mohli chodit pěšky a neutratili tak majlant za parkovné. Najít něco takového je ale v San Franciscu celkem oříšek. Většina ubytování sice parkoviště měla, ale placené! Takže při rezervaci na to dejte pozor a pořádně prostudujte podmínky, protože cena za parkování byla srovnatelná jako v parkovacích domech rozesetých různě po městě, čili nic extra výhodného. Po postupném vyřazování všech nevhodných nabídek jsem nakonec ještě v ČR rezervovala přes booking motel/hotel Oasis Inn. Žádný velký luxus, ale na přespání úplně dostačující.  V okolí je také spousta bezdomovců, ale to je tady prostě všeobecný problém se kterým se budete muset smířit. Výhodou bylo, že jsme si tu mohli nechat auto i po check-inu, což se nám v rámci našeho programu velice hodilo. 

výhled z Alcatrazu na SF

Problém byl, že jsme měli v plánu strávit v SF dvě noci. Tu první jsme předpokládali, že odbudeme někde v autě a druhou absolvujeme ve zmiňovaném Oasis Inn. Když jsme ale viděli místní situaci, usoudili jsme, že spaní v autě by tady mohlo být dost o držku... takže proběhne rychloakce s názvem "Starbucks wifi" a okamžitá rezervace ještě jedné noci. Samozřejmě rezervovat v den, kdy se chcete ubytovat, vám neposkytuje zrovna široký výběr. Navíc bylo zrovna 4. července - Den nezávislosti, takže ubytovací kapacity byly dosti omezené. Oasis Inn je bohužel obsazený, a tak zaklikávám Rodaway Inn Civic Centre, které by mělo být někde poblíž. Docela se nasmějeme, když zjistíme, že obě ubytování jsou od sebe vzdálené asi 20 metrů. Okolní podmínky jsou tedy úplně stejné, v Rodaway Inn máme jako bonus navíc i snídani - rozuměj balené sladké pečivo a kafe. No co bychom mohli chtít za 1800,- Kč/noc jakožto nejlevnější ubytko široko daleko? :)

Zpětně bych volila určitě jinou lokalitu např:
  • Motel Capri - za 3 400,- také s parkováním, navíc blízko Lombard Street
  • Travel Inn - ubytko také s parkováním, také poblíž Lombard St. za cca 2 700,-


Tak a teď co tady dělat? Jasně všude se dočtete, že musíte... prostě musíte... jet slavnou cable car. A nejlépe celou cestu se selfie tyčí v ruce, abyste z toho měli ten pravý požitek. A pak si stejným způsobem musíte... prostě musíte... projet nejstrmější ulici v San Franciscu - Lombard street. Podle mého tedy musíte - dobře, nemusíte, ale mohli byste chtít :) - úplně jiné věci. Jdem na to:

1. Alcatraz

Tahle nejznámější věznice na světě leží právě v San Franciském zálivu, takže by byla vážně škoda se ochudit o takový zajímavý zážitek. Vstupenky musíte (tady fakt musíte, jinak máte smolíka) pořídit s velkým předstihem, protože je o ně obrovský zájem a rychle mizí. Předprodej se otevírá vždy 90 dní předem. Mrkněte na jejich oficiální stránky, kde se dozvíte aktuální ceny a užitečné informace - www.alcatrazcruises.com. V nabídce je např. i speciální noční prohlídka. Celkově vstupné do Alcatrazu není úplně nejlevnější (dospělí 38 $), ale opravdu to za to stojí a můžu jenom doporučit.


Trajekty vyjíždí cca každou půl hodinku z Pier č. 33, který je mimochodem kousek od slavného Pier 39 - Fisherman´s Wharf, kde můžete často vidět vyvalující se lachtany. Cesta na ostrov zabere zhruba 15 minut, takže se vám na lodi ani nestačí udělat špatně :) Po vylodění nečekejte na přednášku od rangera, ale běžte rovnou dovnitř než se tam nahrne celý dav. Ve věznici každý vyfasuje audio guida a pak už si procházíte jednotlivé místnosti podle svého tempa. Do sluchátek vám nebude znít klasický výklad, ale spíše autentické vyprávění jednotlivých osob - vězňů, dozorců, rodinných příslušníků apod. Tímto stylem projdete celou trasu a dozvíte se spousta zajímavých věcí. Každý návštěvník má takovou svou vlastní bublinu, ve které prožívá příběhy reálných osob, což vás úžasně vtáhne do místní ponuré atmosféry. Za nás naprostý TOP a 10 bodů z 10!

Pier 39:


Alcatraz uvnitř:



2. Golden Gate Bridge

To, co si každý ve spojitosti se San Franciscem vybaví, jednoznačný symbol - obří červený visutý most přes záliv Golden Gate. V jednom dokumentu jsem viděla, že mají i patent na tento barevný odstín - international orange :) I přes jeho monstrózní rozměry a skoro tříkilometrovou délku se vám ale může stát, že ho nezahlédnete. San Francisco je totiž charakteristické velice častými mlhami. Ani teploty zde nejsou příliš vysoké - bylo to jediné místo, kde jsme se museli trochu přiobléct. :) Každopádně je několik možností, jak Golden Gate zažít:


  • projet autem - když pojedete DO San Francisca připravte si 8 $ (směr OD San Francisca se již neplatí)
  • projít pěšky - denně přes něj projede více než 120 000 aut, takže je to trochu mazec, ale možné to je... a bezplatné. Pokud se chcete jen podívat na jeho záčátek ze San Franciské strany, připravte si penízky na parkovné a pevné nervy, protože přímo u mostu je jen pár parkovacích míst. My jsme parkovali o kus dál Battery East, ale je to pěšky jen kousek. Bylo to naše jediné placené parkování za celý pobyt v USA :)
  • vidět z dálky - vyhlídkových míst je více, nám se ale líbila procházka od Cliff House. Tato oblast se jmenuje Lands End a zahrnuje ruiny starého plaveckého bazénu = Sutro Bath a krásný trail podél pobřeží. Není příliš frekventovaný, potkali jsme zde minimum turistů, ale za to jsme z něj viděli velryby plující zálivem. Zážitek! Hezky popsané je to na těchto stránkách.


V souvislosti s Golden Gate Bridge bych ještě zmínila Golden Gate Park, který tvoří poměrně velkou část San Francisca. Začíná hned u pobřeží se širokou písečnou pláží a pak je se svou skoro pětikilometrovou délkou zakousnutý až ke středu města. Nabízí ohromné množství kulturních i sportovních vyžití - hřiště, muzea, stadiony, zahrady ale např. i větrný mlýn. Doporučuji zde navštívit především Japonskou zahradu, která představuje jakousi místní oázu klidu. Můžete se tu kochat japonskou precizností a symbolikou, nebo jen tak odpočívat nad šálkem čaje. Vstupné nás vyšlo na osobu na 9 $, ale pro aktuální info můžete mrknout zde.

pláž u Golden Gate Parku:


Golden Gate Park:


Japonská zahrada:


3. Twin Peaks

Nejlepší výhled na celé město. A když říkám celé, tak tím myslím opravdu celé! Můžete odtud vidět nejen samotné centrum s mrakodrapy, ale i celý záliv s Golden Gate Bridge, Oakland Bay Bridge a Alcatrazem. Při naší první návštěvě jsme zrovna chytili pekelnou mlhu, takže... pokud je mlhavo, nemá smysl tam zajíždět. Neuvidíte opravdu vůbec nic. Na podruhé už jsme měli větší štěstí :) I tak si ale vezměte na sebe vrstvu oblečení navíc - hodně to tu fouká.

s mlhou :)


bez mlhy


4. Napa Valley

Není to přímo v San Franciscu, ale malinko severněji, ale i tak tenhle výlet určitě stojí za to. Napa Valley je totiž kalifornská vinařská oblast a jeden z nejznámějších vinařských regionů vůbec. Naleznete tu více než 400 vinařství! Většina z nich je velice luxusních - obrovské residence s wellness a golfovými hřištěmi tady nejsou nic výjimečného (viz. booking), ale nenechte se odradit. Trochu té vinařské atmosféry můžete okusit, i když jste (zatím ještě) nevyhráli ve sportce. 

Doporučuji zadat do navigace V. Sattui Winery a užít si tam ničím nerušené odpoledne. Tady žádnou rezervaci nepotřebujete, zaparkujte a jděte rovnou do areálu. Centrem je obrovská stodola, kde jsou k mání především ochutnávky vína, ale např. i sýrů, omáček apod. Mají zde pult s čerstvým jídlem, různými saláty, olivami a sendviči, a venku se dokonce griluje. Výběr je obrovský, takže jestli jste tak hrozně rozhodní jako já, zabere vám to dost času :) Ale až si vyberete, vyběhnete s nákupem na zahradu, kde si s tím kecnete do trávy nebo na lavičku a... prostě tak! Neskutečná pohoda a klid, úžasná atmosféra.


Druhou možností, jak Napa navštívit, by mohl být speciální vinařský vláček. Ten vás proveze celým údolím se zastávkami v různých vinařstvích a ani ve vlaku trpět žízní nejspíš nebudete. Kolik taková sranda stojí můžete zjistit na Napa Valley Wine Train.


Poslední večer v San Franciscu sledujeme, jak obrovský půlhodinový ohňostroj ke Dni nezávislosti vybuchuje do všudypřítomné mlhy, která se povaluje v celém zálivu. Davy lidí, kteří se na tuhle událost přišly podívat nespokojeně hučí, ale moc se toho dělat nedá. V celém svém rozsahu by to jistě byla úžasná podívaná, takto jsme viděli jen malý zlomek, ale i tak... byli jsme na Den nezávisloti v San Franciscu. Nebylo to úplně špatné a nemáme si na co stěžovat :)


Tady už se naše putování po západu USA pomalu chýlí ke konci a máme tak před sebou poslední dvě noci. Zbývá nám už jen přejet do Los Angeles po kalifornském pobřeží, což bylo díky částečné uzavírce Pacific Coast Highway (hwy 1) trošku delší než jsme čekali. Už od San Francisca se táhla kolona aut, která sice díkybohu jela, ale tempo bylo vražedné :) Z plánovaných zastávek po údajně nádherném pobřeží tedy nakonec sešlo a dali jsme si lehčí oraz jen v surfařském městečku Santa Cruz, kde jsme si alespoň protáhli nohy na promenádě se zábavným parkem. Předposlední noc trávíme v autě na nějakém sjezdu z hlavní silnice. Podélně jsme zaparkovali v odlehlejší čtvrti, kde byl relativně klid a neprojížděla tudy žádná auta. Ráno jsme pak dojeli zbývající kilometry do Los Angeles.


Los Angeles


Beverly Hills
Jedná se v podstatě o stejný případ jako San Francisco - město, které je neskutečně zidealizované díky filmům a naivním představám většiny lidí. Klasická turistická must see místa jsou samozřejmě "dokonalá", ale ve zbytku města není výjimkou např. takováhle podívaná - Downtown LA. Video není moje, ale pro představu si dovolím na něj odkázat. Už chápete, co myslím tím americkým pozlátkem?

Rodeo Drive
Z Los Angeleských atrakcí jsem samozřejmě chtěla vidět slavný nápis Hollywood, jehož hledání nám zabralo poměrně dost času. Nejde totiž jít až úplně k němu, ale musíte najít vyhlídkové místo, kterých je několik, ale navigace nechápala co po ní chceme :) Nakonec se povedlo, ale... je to prostě nápis navíc z dálky dost malý, takže tahle aktivita vám zabere asi tak 10 minut času. Neméně vtipnou záležitostí byl pak chodník slávy neboli Walk of Fame, kde je k vidění více než 2 600 hvězd (a stále přibývají) s jmény slavných herců, režisérů, zpěváků, moderátorů a dalších umělců. Stovky turistů tady chodí s hlavou skloněnou k chodníku naprosto nevnímající okolí. Pohled k nezaplacení :) Kousek od chodníku jsme byli ubytovaní v motelu Economy Inn Hollywood. Důvody tak byly úplně stejné jako v San Franciscu - nízká cena a snadná dostupnost pěšky. Pokoje byly krásně čisté a obsluha moc milá, opět jsme si zde mohli nechat auto i po check-outu. Co se dostupnosti týče, ta byla dobrá jen v rámci Walk of Fame, jinak jsou zajímavá místa v Los Angeles opravdu velice daleko od sebe. Není reálné se v tomto městě spoléhat pouze na pěškobus, takže na to pozor. Dobrou polohu mají například i tyto dostupné pokoje:


Hollywood Sign:

výhled na LA
Walk of Fame:


Po San Franciscu jsme byli rádi, že jsme 80 % našeho USA roadtripu věnovali přírodě na úkor měst. V Los Angeles se tento pocit ještě prohloubil. Přírodní krásy západní Ameriky jsou naprosto úžasné a dechberoucí, oproti tomu města jsou prostě města jako kdekoliv jinde. Ale abych nebyla příliš kritická, z Los Angeles bych vyzdvihla dva zážitky:

Santa Monica

Je to část aglomerace Los Angeles a současně stejnojmenná  a velice vyhledávaná pláž, kde můžete například i absolvovat kurz surfování. Písek je tady zlatavý a jemňoučký, a co je hlavní - právě tady naleznete ty ikonické dřevěné domky pro záchranáře, které znáte z Pobřežní hlídky! :) Jako bonus z ní dokonce můžete spatřit i delfíny. Na místním molu (Santa Monica Pier) se zábavným parkem je pak k vidění další atrakce - konec slavné Route 66.


Los Angeles Dodgers

Už v ČR jsme věděli, že chceme vidět nějaké americké sportovní utkání. Zjišťovala jsem tedy možnosti ve velkých městech tak, aby nám to zapadalo do harmonogramu. Nakonec se to do něj povedlo zakomponovat až poslední den na zápas v baseballu Los Angeles Dodgers. Vstupenky jsem koupila přes StubHub (v přepočtu za 725,- Kč obě) a přes oficiální stránky LA Dodgers jsem za 15 $ dokoupila parkovné. Shodou okolností jsem ten den měla narozeniny, a tak jsem jako dárek dostala kšiltovku Dodgers a místo narozeninového dortu obří hot dog. Krásně jsme tak na tribuně mezi fanoušky zapadli a připadali jsme si jak praví Američani :)

Atmosféra zápasu byla parádní a byla to skvělá zkušenost... i přestože pravidla téhle hry jdou stále mimo mě :) Musím ale říct, že když to srovnám, Češi fandí mnohem více a lépe. Američani jsou lenoši a vždy čekají na nápis na obří obrazovce typu "make some noise" a až pak začne rachot. Tady jsme také zažili náš druhý americký ohňostroj. Po skončení zápasu se většina stadionu odebrala na hrací plochu, kde rozložili deky a sledovali ohromný ohňostroj s tématikou Hvězdných válek. 


Tak takové bylo naše zakončení dovolené, nic lepšího jsme zkrátka nemohli chtít. Poslední noc trávíme ve zmiňovaném Economy Inn Hollywood a druhý den už se odebíráme na letiště. Vrácení auta nám trvá všehovšudy 5 minut. Jede to tady jako na běžícím páse - před námi auto a za námi už další tři. Díky full pojištění obsluha jen mrkne na tachometr a už s naším parťákem Rodgerem Dodgerem odjíždí do myčky, aby ho připravili pro další zájemce.

Samotný let nám uteče relativně rychle, protože jsme plní dojmů a myšlenek. Odjíždíme totálně nadšení a shodujeme se na tom, že tohle byla ta nejlepší dovolená, jakou jsme si mohli přát. Tolik zážitků a vzpomínek! Můžeme opravdu jen vřele doporučit, hlavní je se nebát, protože není čeho. A kdybyste přesto nějaké obavy měli, neváhejte mi napsat. Co budu vědět a s čím budu umět poradit, vám ráda předám :) Kdo by měl zájem, mohu poslat i náš itinerář po jednotlivých dnech.


Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030






7 komentářů:

  1. Ze SF jsme meli naprosto stejne pocity :) LA se mi libilo vice, Universal Studios a Malibu beach, byly top :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ono jak je člověk zmlsaný tou přírodou... :D Universal Studios už jsme nestíhali, to by chtělo ještě jeden den navrch, je to tam asi na dýl předpokládám :D ale třeba na to ještě někdy dojde :)

      Vymazat
    2. Jakube, kolik času jste strávili v Universal Studios?
      díky :)

      Vymazat
    3. US jsou na cely den a jeste nestihnete vsechno :-)

      Vymazat
  2. Ahoj, moc hezky napsané. Děkuji za to. Čerpám inspirace na cestu na západ a moc jsi mi pomohla. Chystáme se na měsíc(květen - červen 2019 tak budeme mít vice času :)) Určitě něco z tvé práce bude užitečné i pro nás. (myslím že asi úplně vše :)) )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to jsem moc ráda! :) Kdyby tě něco napadlo ještě navrch, tak klidně napiš :)

      Vymazat
    2. Budu se opakovat - moc hezky napsané. M.j.- také jsme spali v Green River u toho podivína, vše bylo OK, upekl dobré muffiny, ale do těch upatlaných marmelád jsme se neodvážili. Vzhledem k tomu, že moje hobby je cestování do těchto končin a znám to tam dokonale, můžu tvůj report vřele doporučit všem budoucím cestovatelům. Já jsem tam byl na Západě 10x a samozřejmě znám mnoho fint jak pobyt pořídit co možno nejlevněji, např. za ubytování. My letíme znovu během květnových svátků na 10 dní a už mám sepsaný detailní itinerář. Kdyby měl někdo zájem, tak mu ho můžu poslat mailem. Také zkušenosti z našich 16 cest do USA mám sepsané a rovněž je můžu poslat. Vše samozřejmě zdarma a rád pomůžu každému s plánováním cesty. Stačí napsat mi na JSLIWKA@SEZNAM.CZ

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.