TOP výlety Zell am See

ledna 29, 2019

Zjistila jsem, že mám v notebooku spoustu fotek z Rakouska, některých už i dost starých, ale to nic nemění na tom, že tahle místa rozhodně stojí za to navštívit. Rozhodla jsem se sepsat alespoň pár zajímavých míst z naší nejspíš úplně první dovolené v rakouském Zell am See. Tak trochu srdcovka :) Fotky jsou pořízené ještě na starý foťák, takže kvalitativně budou možná trošku pokulhávat. I tak ale doufám, že vás alespoň něco z toho inspiruje k vlastnímu výletu. Třeba už letos...


Oblast Zell am See je velice oblíbenou lokalitou hlavně v zimě, kdy lyžaře láká nedaleké středisko Kaprun. Ale pro nás je ta pravá pohádka až léto! :) Díky třpytivým jezerům i okolním horám si tady přijde na své opravdu každý - turisti, cyklisti, povaleči, jednotlivci, skupiny přátel, rodiny s dětmi, mladí, staří... Příroda v Salcbursku je zkrátka naprosto nádherná a pro nás (západo)Čechy navíc i pohodlně dostupná!

Co se ubytování týče, doporučuji rezervovat s předstihem, protože ty nejlepší pokoje a apartmány jsou zamluvené dlouho dopředu, a když se rozhodnete na poslední chvíli, můžete si i dost připlatit. Já mohu s klidným svědomím doporučit ozkoušené ubytování kousek od města Zell am See a hned vedle golfového hřiště (další aktivita :) ) - Golf & Ski Appartements Lesak. Tyto apartmány vlastní Slováci, takže se ani nemusíte bát, že se nedomluvíte. Zaparkujete přímo před domem, jídlo si můžete připravit ve vlastní kuchyňce a večer si ho například sníst venku na zahradě... Zkrátka naprosto bezkonkurenční poměr cena a výkon! Pokud by vás zajímalo jiné ubytování v této oblasti, mrkněte na tato:



Vaše první kroky budou nejspíš směřovat k jezeru Zeller See a přímo do města Zell am See, kde najdete spoustu restaurací, kaváren a cukráren. U jezera sebou můžete klidně jen tak plácnout na opalovačku nebo až vás to přestane bavit, půjčte si loďku a trošku si ten den zpestřete. Kdo na to válení moc není, není problém jezero kolem dokola obejít či objet na kole. TIP: V létě se u něj pravidelně  (v úterý, čtvrtek a neděli) koná světelná show, na kterou je vstup zdarma. A v další dny? Co třeba tohle? :)


1. Grossglocker


Se svými 3 798 m. n. m. je to nejvyšší vrchol Rakouska a tvarem připomíná zvon - odtud také název "Velký zvoník". Samozřejmě se ho můžete pokusit zdolat, ale bez pořádného horolezeckého vybavení a zkušeností se rozhodně neobejdete. Pro ty, kteří nemají takové ambice, je tady celkem zajímavá alternativa - vysokohorská silnice Grossglocker Hochalpenstrasse. Celá trasa měřící 48 km je otevřená od začátku května do začátku listopadu a vede ze Salcburska až do Korutan. Připravte se na to, že průjezd je zpoplatněn (k 2023): auto 40 €, elektroauto 32 € (ne hybrid), motorka 30 €, ale rozhodně se tím nenechte odradit, protože ono to za to i tak stojí. Aktuální info o otevření sezóny a cenách pak můžete sledovat na ofiko stránkáchNa cestě vás čeká 1 748 metrové převýšení, kdy brzdy dostanou pořádný záhul, a pro cyklisty, kteří mají vjezd zdarma, je to pořádná výzva!


Nepředstavujte si ale, že sednete do auta a za hodinu to máte projeté. Nic takového. Cestou vás čeká spousta zastávek, úžasných vyhlídek, zajímavých interaktivních muzeí apod. U všech těchto atrakcí jsou bezplatná parkoviště. Grossglocker vám úplně v klidu zajistí celodenní program.  Poslední zastávkou je Kaiser–Franz-Josefs-Höhe, kde je k vidění návštěvnické centrum i s vyhlídkovou věží. Můžete se zde občerstvit, nakoupit suvenýry a kochat se krásnými výhledy. Odtud také vyjíždí krátká zubačka, která vás přiblíží k nejdelšímu rakouskému ledovci Pasterze.


Jelikož jsme toho dnes zrovna moc nenachodili... resp. jen od vyhlídce zpět k autu apod. ... rozhodujeme se ještě pro lehčí túru. Za zubačku se nám samozřejmě platit nechce a tak kopeček seběhneme po přírodních kamenných schodech, které ji lemují. Odtud se vydáváme doleva směrem k jezeru Sandersee, kde máme to štěstí spatřit kozorožce horské, neboli ibexe. Nakonec dojdeme až k přehradní nádrži Margaritzen, odkud si převýšení musíme zas pěkně vyšlapat zpátky. Ok, nakonec to zas tak lehká procházka nebyla, ale rozhodně stála za to :)

návštěvnické centrum:

Sandersee/Margaritzen:


2. Mooserboden/Wasserfallboden


Tyhle dvě úchvatné vodní přehrady u Kaprunu vám mohou posloužit jako další, klidně i celodenní výlet. Spodní nádrž Wasserfallboden se nachází v nadmořské výšce 1 672 m. n. m. a její sestra Mooserboden je nad ní se svými 2040 m. n. m. Nejméně namáhavou variantou, jak se sem dostat, je využití speciální turistické linky od parkoviště Kesselfall. Nastoupíte zde na autobus, který vás doveze až do cílové stanice Mooserboden. Zajímavostí je, že v jednom úseku tento autobus zdolává převýšení za pomoci nákladního výtahu, který je největší svého druhu v Evropě. Jednosměrná jízdenka přijde na 11,50 €, zpáteční na 19 €. Více podrobností o časech a případně dětském či rodinném jízdném naleznete zde


Ale vyvézt se tam a jet zase zpět se nám moc nechtělo, a tak jsme se rozhodli ještě pro jinou variantu. Auto jsme nechali zaparkované přímo u lanovky Kitzsteinhorn, kterou jsme původně chtěli vyjet až nahoru. Při pohledu na web kamery z vrcholu jsme se ale vrátili zpět do reality a zvolili jsme cestu lanovkou pouze k Alpincetru. Odtud vede středně obtížná turistická stezka, která vám zabere cca 4 hodiny, a díky které se vám otevřou překrásné výhledy na obě nádrže.

Přímo u Mooserboden se můžete občerstvit, jít na prohlídku elektrárny (Dam Tour - dospělí 6 €) nebo jen tak posedět a užívat si pohledů na tu neuvěřitelně modrou vodu... anebo odtud můžete pokračovat na nějakou další túru :) K dispozici je i photopoint, kde se zdarma vyfotíte a večer pak podle času naleznete svojí fotku na uvedených stránkách. Pro adrenalinové nadšence je k dispozici i ferrata (možno i s instruktorem)! Zpátky se vydáváme stezkou, která kopíruje silnici, kudy jezdí zmiňovaný autobus.


3. Krimmelské vodopády


Jedno z nejnavštěvovanějších míst v Rakousku, a dokonce ani to není od Zell am See příliš daleko, takže by byla věčná škoda toto krásné místo nenavštívit. Krimmelské vodopády se nacházejí v národním parku Vysoké Taury a na řece Krimmler Ache tvoří neuvěřitelné kaskády. Někde se můžete dočíst, že se jedná o nejvyšší vodopády v Evropě a dokonce páté na světě... ale všude píšou něco jiného, tak si vlastně vyberte sami :) Každopádně možná se vám na první pohled nebudou zdát jako nějaké "nej", ale pokud se sečtou jednotlivé kaskády, dojde se k číslu cca 340 m. A to už není úplně málo :)


Informace o vstupném, otevírací době, ale třeba i o tom, kde zaparkovat naleznete zde. Po projití turnikety se vydáváme po upravené, značené stezce. I kdyby značená nebyla, tak prostě jdete s davem :) Postupně stoupáme smrkovým lesem a zastavujeme na jednotlivých vyhlídkových místech. Občas nás sice pokropí vodní mlha, ale v létě je to poměrně vítané zchlazení :) Ještě lepší je ale sledovat sluneční paprsky, které vytvářejí duhové optické iluze.

V nejvyšším bodu vodopádů leží v korytě Krimmler Ache obrovské balvany, na kterých si můžete posedět, odpočnout nebo se posilnit svačinou. Trochu mi to tady připomíná šumavskou řeku Vydru :) Odtud se vydáváme směle dál podél řeky. A co je na tom nejlepší - sami! Konec davům turistů! Ti se stále tísní u vodopádu ve frontě na tu nejlepší fotku :) Cesta proti proudu řeky není nijak náročná, vede víceméně po rovině nádherným údolím až k chatě Krimmler Tauernhaus (cca 8 km). Tam se odměňujeme zmrzkou a pádíme zase stejnou cestou zpět. Sice to není v souladu s naší filozofií ohledně vracení se stejnou cestou, ale nedá se nic dělat, jsme trošku limitováni časem...



4. Ledová jeskyně Eisriesenwelt


Naše první návštěva ledové jeskyně a naprostá bomba! První důležité info - jsou otevřené pouze v sezóně = od května do října. Ke vstupu se můžete svézt lanovkou, což vám zabere asi 5 minut, anebo si udělat procházku pěšky. Od toho se také bude odvíjet cena: s lanovkou za dospělého zaplatíte 24 €, pouze prohlídka bez lanovky vyjde na 12 €. Takže asi půjdete pěšky co? :) Více informací o vstupné a otevírací době naleznete přímo na jejich velice přehledných ofiko stránkách

U vchodu do jeskyně narazíte na hloučky svlékajících a oblékajících se lidí, což je v létě celkem vtipný, když vidíte, jak se soukaj do svetrů a natahují čepice. Ale opravdu důrazně doporučuji - NEPODCEŇTE TO a hodně teple se oblečte! Vážně. Je tu kosa jako blázen po celý rok, dokonce i v létě. Navíc jeskyně jsou veliké a strávíte v nich poměrně dost času, takže určitě dlouhé kalhoty, bundu, rukavice a i klidně i tu čepici. Já už poslední čtvrt hodinu slušně drkotala zuby :)  

Následně si vybíráte v jakém jazyce chcete prohlídku absolvovat, čeština bohužel na výběr není, ale tím se nenechte odrazit. Rozumět až tak nepotřebujete, můžete se jenom dívat na tu ledovou nádherou, a to bude úplně stačit. Vše je jen na kochání, fotit je bohužel zakázáno. Při vstupu do jeskyně rozdávají průvodci lucerničky, což se moc líbilo dětem. Pak je to ale stejně rychle omrzelo, když jim začala být zima na ruce :) Určitě bych Eisriesenwelt nedoporučovala pro malé děti, protože kromě zimy je uvnitř i dost schodů a mohlo by se to spíše stát velkým utrpením než zážitkem.



5. Hohenwerfen


Když už pojedete do ledové jeskyně Eisriesenwelt, rovnou přidám ještě jeden tip na výlet v těchto končinách, kterým je naprosto úžasný a rozlehlý hrad - Hohenwerfen. Pokud nevlastníte drona, pravděpodobně ho nikdy nevyfotíte tak, jak vám vyběhne na vygooglených fotkách, ale to nic nemění na tom, že vypadá jako z pohádky a rozhodně je co k vidění i zblízka.


Auto necháte na parkovišti přímo pod hradem a pro další postup si můžete vybrat ze dvou variant. První možností je svezení se zubačkou, která přijde na 16,50 € i se vstupným (při koupi online jen 16 €). Kdo dává přednost spíše procházce, pustí se po značené naučné stezce o stromech a lesích obecně (bohužel jen v NJ), která vás za cca 20 minut cik cak dovede až přímo do hradu. Po využití vlastního pohonu za vstupenku zaplatíte už jen 12 €.

V ceně vstupného je expozice o sokolnictví a dokonce i samotná přehlídka dravců. Tu rozhodně nevynechejte, je skvělá! Jen si předem ověřte v jakých časech se ukázky konají, abyste to neprošvihli - pro aktuální info mrkněte na ofiko stránky.


Na prohlídku hradu jako takovou se přihlásíte na nádvoří na informacích, kde vám dají kartičku s nejbližším časem. Jedná se o komentovanou tour s německy hovořícím průvodcem, ale je možné si bezplatně půjčit audioguida i v češtině (nebo AJ, nebo co budete chtít). Jestli budete mít větší časovou prodlevu, můžete využít hradní restauraci či obchod se suvenýry. Dále je ke shlédnutí expozice věnovaná slavnému filmu Kam orli nelétají, ve kterém si zahrál Clint Eastwood jednu z hlavních rolí, a který se zde v roce 1968 natáčel.



6. Kaprun


Multifunkční středisko, kde si každý najde to svoje. Konkrétně bych vyzdvihla tohle:

  • bobová dráha - vyřádí se děti i dospělí, dokonce vám i změří čas, takže si můžete trošku zazávodit mezi sebou :) Ceny jsou uvedeny zde.

  • hrad Kaprun - celkem rychlá návštěva, ale za omrknutí to stojí - více info na stránkách

  • Tauern SPA - zábava a relaxace v jednom, v zimě i v létě. Nás sice nic, co se týče vody, úplně neláká :) ale součástí tohoto aquaparku je mimo jiné i saunový svět! O tom už by se dalo uvažovat... Veškeré ceny a otevírací doba na ofiko stránkách.

  • Sigmund Thun Klamm - krásná soutěska pár kilometrů od Kaprunu, kam určitě stojí za to zajet. U vstupu můžete navštívit i funkční elektrárnu, jejíž součástí je Muzeum vodních elektráren. Skrz soutěsku protéká říčka Kapruner Ache a její stěny v některých místech dosahují úctyhodných 32 metrů! Půjdete po dřevěných lávkách, takže raději nějaké pevnější boty s sebou... v žabkách to úplně nebude ono. Každopádně je to krásná podívaná, na jejímž konci leží umělé jezero Klamm see s neskutečně modrozelenou vodou. Vstupné do soutěsky přijde momentálně na 6 € (nebo překontrolujte zde).



Pokračuj ve čtení rovnou na další skvělé místo v Rakousku - kouzelný Hallstatt! Nebo se nech inspirovat 10 tipy na výlety v Solné komoře či 3 TOP výlety v Tyrolsku, kde nalezneš spoustu tipů a praktických informací.


Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030






2 komentáře:

  1. Moc hezky napsané, letos se budeme nejspíš inspirovat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Také to letos vidíme na Rakousko, krásných míst je tam spousta :)

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.