10 tipů na výlety v Solné komoře

července 15, 2020

Letos je Rakousko pravděpodobně ještě více v kurzu než obvykle díky koronaviru, takže jsem se rozhodla sepsat článek, ve kterém se zaměřím na oblast Solné komory (německy Salzkammergut). Za mě je právě tohle ta část Rakouska, kam můžete jezdit každý rok klidně na týden a ani tak se vám to neomrzí. Stále je tu co objevovat a výhledy na kýčovitě modrá jezera prostě jen tak nezevšední.

Největší výhodu Solné komory shledávám v tom, že je z ČR velmi snadno a rychle dostupná. Druhým důvodem je, že si tady každý najde to svoje, jak z hlediska aktivit, tak i velkého množství různorodého ubytování. Pokud se chcete jen poplácávat okolo jezer - opalovačky, koupačky - a na komfortu vám až tak nezáleží, klidně můžete využít některý z mnoha kempů. Cenově nám např. noc u Mondsee vyšla na 24,50 € (2 os. + auto + stan). Naopak jestli máte v plánu lézt po okolních kopečkách a večer padnout do měkkých peřin, pravděpodobně využijete typický rakouský pension či apartmán. Nicméně ani s rozmazlovací dovolenou v těchto končinách nešlápnete vedle, neboť i tady je několik wellness hotelů, kde se o vás rádi postarají se vší parádou.

  • levné: my jsme měli letos docela štěstíčko a narazili jsme na suprový penzionek v oblasti Gosau, ve kterém jsme za útulný pokoj s luxusní koupelnou za 4 dny se snídaní celkem zaplatili 257 €. Název je Privatpension Gosaukammblick a z vlastní zkušenosti ho můžeme doporučit, tímto výběrem určitě chybu neuděláte.
  • střední: Gasthof Steinbichler - krásné nové jedno/dvoulůžkové i rodinné pokoje u jezera Achansee
  • luxus: Hotel Seevilla Wolfgangsee - ale tak tohle by si nechal líbit asi každý :) - sauny, panoramatický bazén, stylové pokoje, skvělé jídlo atd.

Setkala jsem se se spoustou dotazů typu "jaké jezero si pro svou dovolenou vybrat?", ale řeknu vám to takhle. Jestli se chcete vyvalit u vody jako vorvani a jen se tu tak poplácávat - střídat koupačku s procházkou na drink - pak mi věřte, že je to úplně ale úplně jedno. Všechna jezera mají průzračnou vodu a jsou úchvatná. Všude půjčují lodičky, všude si dáte pivo/klobásu/zmrzlinu, všude jsou kempy, zkrátka všude je kvalita služeb srovnatelná. Pokud vás víc než vodní radovánky zajímají výlety, volte ubytování podle dojezdové vzdálenosti k zajímavým místům. A jaká, že to tedy jsou? Dle mého tahle!



1. Miesweg


Neobvyklá procházka, kterou byste rozhodně neměli vynechat při pobytu u jezera Traunsee. Jedná se o relativně krátký úsek na jeho východním břehu, díky němuž se projdete po dřevěných lávkách zavěšených přímo nad vodou! Krásný zážitek i výhledy jsou tedy naprostou samozřejmostí :)


Dostupnost - autem se pusťte po Traunsteinstrasse, což může být trošku o nervy, protože silnice je to dlouhá a poměrně úzká, ale mějte trpělivost a dojeďte kam, až to půjde. Na konci je bezplatné parkoviště (i s WC), které bohužel nemá příliš velkou kapacitu. Nicméně můžete bez problémů zaparkovat již cestou po stranách ulice na vyznačených místech. AKTUALIZACE: k roku 2023 došlo ke zpoplatnění parkovacích míst, přičemž nejnižší sazba je 10 € / 5 h.

Od parkoviště půjdete pár set metrů normální klasickou cestou, která vás dovede až k tunelu s rozcestníkem. Na tomto místě se rozhodujete, zda půjdete nejdřív tunelem a nazpátek pak stezkou nad jezerem či naopak. Výběr je na vás, je to úplně jedno. Samozřejmě můžete jít nad jezerem tam i zpět, ale přijde mi to zbytečné. Já se těšila jak malá, takže jsme nejprve zvolili cestu po lávkách :) 


Není to nic extrémně složitého ani fyzicky náročného, ale budete muset zdolat několik žebříků a dřevěných lávek, takže předem upozorňuji, že tudy rozhodně neprojedete s kočárkem. Kdo by se hodně bál, je možnost se tady připnout i na ferratové ocelové lano jakože pro sichr, ale pro standardně zdatného dospělého jedince to určitě není potřeba. Cestou budete míjet vodopád, ve kterém si můžete zchladit nožky nebo jen tak posedět na lavičce.

Dále už vás čeká jen krátké stoupání po kamenném schodišti až do cíle, kde se můžete rozhodnout, jestli už se tunelem vrátíte zpět nebo, jestli budete pokračovat po nějaké z mnoha dalších značených turistických stezek. Pokud půjdete jen krátký okruh (parkoviště-stezka-tunel-parkoviště) počítejte s cca hodinkou a půl času, záleží na vašem kochacím tempu.




2. Gmunden


Když už u jezera Traunsee budete zastavovat kvůli Miesweg, byla by škoda neprojít si městečko, kterým budete projíždět - Gmunden. Je proslavené především výrobou keramiky charakteristické svým zeleným dekorováním, o čemž se přesvědčíte v místních krámcích na vlastní oči. Já bych zde však vyzdvihla zámek Orth ležící na ostrůvku spojeném s pevninou dlouhým dřevěným mostem.


TIP: V centru Gmundenu je parkování zpoplatněno, proto doporučuji zadat do navigace přímo zámek, kde je hned u hlavní silnice bezplatné parkoviště. Do centra to pak dojdete pěšky po promenádě během pár minut.

Původně se jednalo o vodní hrad postavený v roce 1080, který se postupem času transformoval na zámek. Jak jsem již zmiňovala, naleznete jej na malém ostrově, kam je vstup zdarma. Každopádně obejdete jej kolem dokola doslova v cuku letu. Zdržet byste se mohli jedině posedáváním na břehu nebo občerstvením v místní restauraci, případně i prohlídkou interiérů, která je již zpoplatněna (tuším 5 €/dospělí).



3. Schafberg


Jedna z nejoblíbenějších hor v Solné komoře, čemuž po jejím zdolání na 100 % rozumím. Z jejího vrcholku (1 783 m. n. m.) vás totiž čeká naprosto úžasný výhled hned na několik tyrkysových jezer současně - Attersee, Mondsee, Wolfgangsee, Traunsee a Fuschlsee. Tenhle výlet zkrátka doporučuji všemi deseti! Je několik možností, jak vrcholu dosáhnout, tak jdeme na to.


Nejjednodušší způsob je využití zubačky, která vyjíždí co chvíli z městečka St. Wolfgang a cesta nahoru tak zabere cca 40 minut. Tahle možnost je vskutku velmi oblíbená, dle mého pozorování ji využije tak 90 % lidí. Část z nich se pak alespoň na zpáteční cestu dolů vydává na vlastní pohon, ale např. jedinci v žabkách, kvádrech a podpatkách šupajdí i nazpátek pěkně vláčkem. V souvislosti se zubačkou bych ještě zmínila mezistanici Schafbergalm mid-station nacházející s v 1 345 m. n. m., kterou tak můžete využít k přiblížení se vrcholu a zbývající výškové metry byste pak zdolalali po svých. Pro představu uvedu ceny jízdného k roku 2020 (dospělí). Na konkrétní ceny pro děti, skupiny, různé slevy apod. můžete mrknout zde. Oficiální stránky SchafbergBahn s dalším infem jsou pak dostupné pod tímto odkazem.

  • jednosměrná až na vrchol - 28,80 €
  • zpáteční Schafbergspitze - 40,80 €
  • jednosměrná do mezistanice - 20 €
  • zpáteční Schafbergalm mid-station - 32,80 €


A teď ta méně oblíbená varianta - chůze :) Upřímně my jsme o zubačce neuvažovali ani minutku. Zkrátka mám z vrcholku mnohem lepší pocit, když si tam dojdu po svých, ale chápu, že každý to má jinak a je to tak v pořádku. Tras na vrchol vede několik, většina začíná stejně jako zubačka v St. Wolfgangu. Profláklou trasu jsme ale nechtěli, takže jsme nakonec zvolili jako výchozí bod vesnici Winkl. Auto necháváme na bezplatném parkovišti u fotbalového hřiště, bereme pevné boty i zásobu vody a jde se na výstup. Před námi je v tuto chvíli více než 1 100 výškových metrů.

Procházíme vesnicí a napojujeme se na značenou turistickou stezku (č. 20), která nás táhne do lesa. Velká část cesty z Winklu vede právě mezi stromy, což si pochvalujeme, protože je vedro k padnutí a my jdeme krásně ve stínu. Turistů z tohoto směru vychází naprosté minimum, takže je tady opravdu klídek, žádná přelidněná magistrála, nic takového. Z lesa se vymotáme až po napojení se na prašnou cestu, která nás za pár set metrů vyplivne na otevřené planině. Konečně se nám otevírá výhled na náš cíl! A taky na pár stavení, na pasoucí se krávy i na okolní jezera. Dokonalá idylka.


V tomto úseku se napojuje i stezka z Wolfgangu a lidí tím pádem přibývá. Další (mini) várka se pak napojuje v mezistanici zubačky, odkud se po vyšlapané pěšině už jen stoupá a stoupá. Stín tady neočekávejte, takže bych v létě určitě doporučila nějakou pokrývku hlavy a opalovák. Do posledního, zhruba hodinového úseku se pouštíme s vervou, přece jen nahoře už nás čeká ten vysněný vychlazený radler že? :) Celkově nám cesta nahoru trvá cca 2 h 15 min, ale bude to hodně individuální.

Na vrcholku - Schafbergspitze - naleznete restauraci a 2 kiosky. Všude jsou ceny samozřejmě mírně vyšší než jinde v Rakousku, ale s tím se prostě počítá a za ty výhledy na nakloněnou rovinu Schafbergu, okolní vrcholky i ty boží jezera to rozhodně stojí! Posuďte sami...



4. Lammerklamm


Jedna z mnoha krásných rakouských soutěsek. Tuhle naleznete hned u silnice, kde se dá bezplatně zaparkovat. Po sestupu o pár schodů níže zaplatíte vstupné 5 € (dá se koupit i online zde) a můžete vyrazit na prohlídku, na kterou si vyhraďte zhruba hodinku. Soutěska má dvě části, z nichž ta první je kratší a povede vás tím nejužším místem. Jmenuje se Die Dunkle Klamm (Tmavá soutěska) a je to jednoznačně nejhezčí úsek. Drobnou nevýhodou je, že se odtud musíte vrátit opět zpátky k pokladně a pak pokračovat na část číslo dvě.


Druhá polovina je již "otevřenější", díky čemuž představuje moc pěknou procházku podél úchvatně modré řeky. Vede po dřevěných chodníčkách, kde vás čeká několik schodišť. Jinak je ale cesta pohodová a nenáročná, a v klidu by ji mohli zvládnout i děti. Z informačních tabulí se dozvíte nějaké místní pověsti ale na druhou stranu i fakta - třeba to, že spád řeky v minulosti pomáhal při přepravě dřeva. Dnes už soutěska přepravuje jen adrenalinové nadšence, kteří si chtějí vyzkoušet sjezd na kánoi či raftu

Po opuštění soutěsky dojdete po pár desítkách metrů k penzionu Lammerklause, kde si můžete dát jídlo/pití. Odtud už se jen zbývá přesunout zpět na parkoviště. Buď se popovezete jednu zastávku místním autobusem nebo to dojdete pěšky. Vedle silnice vede stezka pro pěší, takže nemusíte mít strach, že byste se vystavovali nějakému nebezpečí. Časově cesta na vlastní pohon zabere cca 15 minut... takže asi není co řešit :)



5. Hallstatt


Tohle je zkrátka taková nádhera, že jsem Hallstattu věnovala celý jeden samostatný článek - mrkněte zde, protože tohle městečko si to rozhodně zaslouží :)



6. Vorderer Gosausee


Nádherné jezero lemované horami, které se zrcadlí v jeho hladině, a které jsme měli jen pár minut od našeho ubytování Privatpension Gosaukammblick. Ale pravděpodobně bychom kvůli němu překonali i větší vzdálenost :) Gosausee je ledovcového původu a leží v nadmořské výšce 933 m, čehož se nemusíte nijak děsit, protože je velmi jednoduše dostupné autem. To necháte na jednom z velkých bezplatných parkovišť a pak už si můžete vytvořit program dle libosti. Aktivit je tu na výběr víc než dost.


Skvělé je, že se dá jezero obejít kolem dokola a díky tomu, že je vše po rovině, zvládne to naprosto každý. Je to fakt moc hezká a pohodová procházka s krásnými výhledy na okolní vrcholky. Určitě doporučuji.  Samozřejmě vede tudy i spousta jiných různě dlouhých stezek. Kdo by si chtěl usnadnit zdolání převýšení, je možné využít i lanovku Gosaukammbahn. Pro adrenalinové nadšence je k dispozici ferrata Laserer Alpin klettersteig (C/B), která hlavně díky žebříku vypadala na první pohled docela akčně. Pro koho by lezení ve výškách nebylo to pravé ořechové, může si v jezeře zaplavat nebo si třeba půjčit lodičku. Prý je to tady populární lokalita i pro potápění, ale žádné potápěče jsme zrovna neviděli, tak nevím :) 

Jo a ještě z praktického hlediska je přímo na hrázi jezera pension Gasthof Gosausee i s restaurací a okolo naleznete ještě několik kiosků s rychlým občerstvením. Takže ani hlady a žízní tady neumřete.



7. Gollinger


Vodopád kousek od města Golling, ke kterému vede příjemná procházka lesem. Zaparkovat je možné bezplatně na přilehlém parkovišti, ale jak tady zvládají jeho omezenou kapacitu v největší sezóně to těžko říct. My jsme přijeli okolo desáté ranní a žádný problém nebyl. Ten byl až o pár metrů dál na pokladně, kde se dalo platit jen hotově :) Nevím, jestli měli nějaký technický problém, nebo je to běžný stav, ale pro jistotu v hotovosti 5 € na osobu s sebou (aktuálně případně zde).


Prochází tudy několik turistických stezek, ale pokud vás zajímá jen dosažení vodopádu a jeho nejbližšího okolí, vyhraďte si cca hodinu/hodinu a půl času. Doporučuji si vzít pevnou obuv a klidně přibalte i nějakou mikinu či bundu navíc, protože čím více se budete blížit k vodě, tím bude vzduch chladnější.

Gollinger Wasserfall je dvoustupňový a měří dohromady úctyhodných 76 metrů. Jinak se mu také říká Schwarzbachfall, kvůli říčce Schwarzbach, kterou poté vytváří. Až budete mít za sebou povinnou fotku na kamenech před ním, vydejte se po vyšlapané pěšině nahoru. Překonáte tzv. Duhový most a poté si můžete udělat ještě dvě kraťoučké zacházky. Jednu k vyhlídce a druhou k místu, kde Gollinger začíná. Určitě obejděte všechno, jsou to opravdu přesuny pouze v minutách a vy díky tomu uvidíte vodopád ze všech různých úhlů, což je super.


Až budete odjíždět, můžete se ještě zastavit u kostela Sv. Mikuláše (1. foto pod odst.), který jste měli možnost zahlédnout i z horní části vodopádu. Další zastavení by se nabízelo v samotném Gollingu, kam vás lákají ukazatelé na stejnojmenný hrad, avšak v současnosti funguje jen jako muzeum. Nelze jít dovnitř na prohlídku a ani z venku toho příliš k vidění není (viz 2. a 3. foto).



8. Salzburg


Centrum celého Salzburska leží na řece Salzbach kousek od hranic s Německem. Bývá často označováno jako Mozartovo město, jelikož se tady tento slavný skladatel narodil, ale zajímavé je také svým historickým centrem, které je dokonce zapsané na seznamu památek UNESCO. Jeho návštěva je hezkým zpestřením, když zrovna nemáte náladu obouvat pohorky, ale naopak si chcete užít brouzdání starými uličkami, obdivování památek, nějaký ten dobrý oběd nebo jen tak nasát místní atmosféru. Pokud sem zavítáte, určitě nevynechejte:

zámek Mirabell a jeho nádherně upravené zahrady s velkým množstvím soch a kašen

  • zahrady jsou volně přístupné, a nevynechejte ani Trpasličí zahradu

v pozadí salzburská pevnost

pevnost Hohensalzburg odkud je skvělý výhled na celé město

  • dostupná je zubačkou nebo pěšky a existuje několik variant vstupenek
  • základní vstupenka se zubačkou pro dospělého přijde na 12,90 € (online jen 12,40 €) 
  • detailní rozpis cen a dalšího infa naleznete zde


Makartsteg - most pro pěší ověšený zámky zamilovaných 




9. ledové jeskyně Eisriesenwelt + 10. hrad Hohenwerfen 


Tato dvě místa jsou od sebe vzdálená cca 10 minut cesty autem, musíte jen překonat řeku Salzbach. O obou jsem se rozepsala ve starším článku TOP výlety Zell am See, takže pro bližší info mrkněte rovnou tam, ať se zbytečně neopakuju :)

přístupová cesta k ledovým jeskyním
hrad Hohenwerfen, brána pro pěší


Další praktické info k Rakousku naleznete v těchto článcích:


Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030






Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.