Kouzelné městečko Hallstatt

července 02, 2020

Návštěvu téhle vesnice doporučuji naprosto každému alespoň jednou za život, a to nejen proto, že je zapsaná na seznamu památek UNESCO. Nachází se v rakouské oblasti zvané Solná komora, takže o nějakém problému s dostupností z České republiky rozhodně nemůže být řeč. Po pár hodinách cesty autem už můžete obdivovat ty úchvatné staré dřevěné domečky, projíždět se loďkou po Hallstatském jezeře nebo se třeba zúčastnit prohlídky nejstarších solných dolů na světě. Zkrátka na tak malé městečko je toho k vidění poměrně dost :)

se sluníčkem nebo bez? za mě dobrý obojí...


Při naší první návštěvě lilo jako z konve a jezero bylo v mlze. Avšak jednu výhodu to mělo - byli jsme tu skoro sami, a nakonec i fotky s mlhavým Hallstatem nebyly úplně od věci :). Podruhé (červen 2020) jsme měli větší štěstí. Počasí jako na objednávku a v rámci pokoronavirového, a současně i předprázdninového stavu, se tu couralo relativně málo lidí. Ideálka. Ale pozor! Nutno podotknout, že zejména v letní sezóně je Hallstatt doslova zavalený turisty, takže ať už je městečko jak chce malebné, o víkendu v červenci/srpnu tady žádnou velkou romantiku nečekejte. Každopádně nebudu dlouho chodit kolem horké kaše a rovnou se vrhnu na ty praktické věci, co vás zajímaj.

Protože pravděpodobně přijedete autem, proto za úplný základ považuji PARKOVÁNÍ. Rovnou vám ušetřím googlení a náhodné popojíždění po městě, protože zcela bez obalu - bezplatná parkovací místa v Hallstattu nejsou. Kvůli všem zónám a zákazům stání vás využití odstavného parkoviště jistě nemine. Přímo ve městě je k dispozici P1 a P2, kam je ale nutné přijet hned ráno, protože po desáté hodině ranní si tady už ani neškrtnete. Za městem je ještě parkoviště P3, ale odtud se pravděpodobně musíte přesunout ještě shuttle busem, který není v ceně parkovného (nebo pěšky?). Konkrétní ceny 2020 takto:

  • 1 h = 4,00 €
  • 2 h = 7,00 €
  • 3 - 4 h = 9,00 €
  • 5 - 6 h = 9,50 €
  • 7 - 12 h = 10,00 €
  • 13 - 24 h = 15,00 €


a ještě jednou ty kontrasty :)


Promenádou podél jezera dojdete rovnou do historického centra, kde už čeká spousta obchůdků se suvenýry, různé restaurace, bistra a kavárny. Cestou si můžete na mnoha místech půjčit loďku či šlapadlo, popř. se zúčastnit nějaké organizované okružní plavby. Plus zhruba v těchto místech pořídíte ty notoricky známé fotky s kostelní věží, dřevěnými domky a jako bonusem labutěmi ve vodě. No prostě kýč jak prase. Ale ty opečovávané domečky s haldami kytek v oknech jsou fakt děsně koukatelné, to vám zaručuju.


Výborný výhled na městečko je také od druhého kostela Nanebevzetí Panny Marie (první dvě fotky níže), který byl vystavěn na vyvýšenině jakožto obraně před případnými záplavami. Je mnohem starší než ten stojící přímo v centru - jeho věž je dokonce pozůstatek původního kostela z roku 1320, zbytek pak byl přistavěn. Zdarma můžete nakouknout i dovnitř, kde je k vidění nádherně vyřezávaný skládací oltář (z r. 1515). Zájemci mohou navštívit ještě kostnici nacházející se na přilehlém hřbitově, kam se platí zvláštní vstupné. Tuším 2 nebo 3 €, ale dovnitř jsme nešli, tak nemůžu soudit.



Hallstatt Skywalk Welterbeblick


Proslulá vyhlídková plošina tyčící se přímo nad Hallstattem. Máte dvě možnosti, jak se tam dostat. Tou nejjednodušší a nejlevnější je využití vlastního pohonu, čili naladíte nožky a vyrazíte na procházku cik-cak nahoru. Z Hallstattu vedou dvě pěší stezky, z nichž jedna začíná u zmiňovaného kostela Nanebevzetí, a druhá cca v polovině městečka u brány, kde uslyšíte/uvidíte vodopád. Výhodou je, že se jedná o naučnou stezku a z informačních tabulí (v němčině a angličtině) se můžete dozvědět spoustu zajímavostí o historii této oblasti, těžby v solných dolech atd.

cestou nahoru - vodopád a vstup do dolů


Tou druhou, méně záživnou možností, jak se dostat nahoru na vyhlídku, je využití zubačky, která má stanici přímo vedle parkoviště P2. Jízdenka se dá různě kombinovat se vstupem do solných dolů. Je to tedy na vašem uvážení, co z toho využijete. Pro přehled ceny pro dospěláka k roku 2020 vypadaj následovně:

  • jeden směr (nahoru nebo dolů) - 10 €
  • oba směry - 18 €
  • oba směry + vstupné do solných dolů - 34 € (samostatně stojí vstupenka na prohlídku 24 €)

Ať už se  nahoru dostanete jakkoliv, to co vás jistě potěší je fakt, že vyhlídka je přístupná zdarma. A protože se nachází 360 metrů nad zemí, je z ní fakt skvělý výhled na Hallstattské jezero i na protilehlou vesnice Obertraun. Odkud se mimochodem můžete pro změnu nechat vyvézt lanovkou na další zprofanovanou vyhlídku - 5 Fingers. U skywalku je k dispozici také restaurace s vnitřním i venkovním posezením... to snad kdyby vám cestou vyhládlo :)


výhled na jezero



Solné doly - Salzwelten


Jelikož se v těchto končinách sůl těží již více než 7000 let, jedná se o vůbec nejstarší solné doly na světě! To už samo o sobě je velká pecka a pokud se zúčastníte prohlídky, dozvíte se ještě mnohem mnohem více. Od Hallstattské vyhlídky si budete muset udělat lehkou zacházku, ale nebojte je to jen asi 600 m, takže nic drastického, za chvilku jste tam.

Vstupenky můžete pořídit předem online z pohodlí domova na ofiko stránkách, anebo přímo na místě na přepážce. Jak jsem již zmiňovala, základní vstupné pro dospělého činí 24 €, což tedy není úplně málo, ale to už musíte posoudit vy sami, zda o tu zkušenost stojíte či nikoliv. Na prohlídku počítejte s cca hodinkou a půl čistého času a co bych zvlášť zdůraznila - vemte si nějaké oblečení navíc. Sice před vstupem vyfasujete slušivé montérky, ale jsou slaboučké a rozhodně vás moc nezahřejou. I když je venku parné léto, v důlních prostorách budete po chvilce klepat kosu. Do batůžku si přibalte minimálně mikinu, zimomřiví jedinci klidně i dlouhé kalhoty.

První část expozice si procházíte sami vlastním tempem. Na informačních tabulích se dočtete např. o  extrémně náročných podmínkách, ve kterých těžaři dříve pracovali, nebo třeba o uspořádání dolu a šachet. Poté se k vám připojí průvodce a začíná komentovaná prohlídka - současně v němčině i angličtině, pokud se najde někdo, kdo se s NJ nechytá. My :D

Dozvíte se, kdo byl "solný muž", jak se do Hallstattu sůl vlastně dostala, jak se dříve těžila i jak se těží nyní. Velkou pýchou je také nově zrestaurované dřevěné schodiště z r. 1344 před naším letopočtem, které bylo v těchto místech nalezeno. Jedná se o nejstarší dřevěné schody v Evropě, a dost pravděpodobně i na světě. Hlavním lákadlem solných dolů však zůstává zábava v podobě dřevěných klouzaček, Jistě si jich všimnete ještě dříve, než sem vůbec přijedete, protože fotky vysmátých lidí na skluzavce na vás budou vyskakovat v celém širém okolí z různých letáků a billboardů s upoutávkami na Salzwelten. Každopádně jsou celkem 2, nijak extrémně dlouhé, ale je to zajímavé zpestření. Jako třešnička na dortu vás na závěr čeká svezení klasickým důlním vláčkem, který vás vyveze zpět ven na denní světlo.

Teď se ale neubráním srovnání Hallstattských solných dolů a polské Wieliczky. Přijde mi, že Wieliczka vsadila na prezentaci důlních prostor v celé své kráse. Tamní solné komory jsou zkrátka naprosto fascinující a úchvatné. Oproti tomu Salzwelten nemá až tolik co ukázat, a proto je prohlídka zaměřena spíše na efekty, různé digitální projekce a na "zábavu pro celou rodinu" v podobě např. těch klouzaček. Toť můj skromný názor, klidně mi napište, jak to vnímáte vy :)


Na Hallstatt samotný, procházku na vyhlídku i prohlídku solných dolů je podle mého jeden den tak akorát. Kdo by si představoval něco časově náročnějšího, nebo nějaké to romantické překvápko pro drahou polovičku, mrkněte rovnou na zdejší UBYTOVÁNÍ. Počítejte však s tím, že zrovna tady přijde noc velmi draho a ubytovací kapacity jsou vyprodané dlouho dopředu.

  • penzionWeisses Lamm - cenově přijatelný a přesto moc pěkný pokoj s balkónem i snídaní
  • hotel Seehotel Grüner Baum - luxusní rozmazlovací pobyt se vším všudy... i s wellness
  • apartmán - Lakeview Apartment - překrásný nový byteček s vanou i venkovní terasou, odkud je skvělý výhled


Další praktické info k Rakousku naleznete v těchto článcích:



Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030








Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.