Okunošima - králíci kam se podíváš

února 27, 2019

Stojím na ostrově poblíž japonského pobřeží, slunce hřeje do tváře a kolem mě hopkají chundelaté kuličky. K mému překvapení zpoza stromů přibíhají další... a další. Hnědý, béžový, bílý, flekatý a všichni vypadaj taaak heboučce. Mám sto chutí těmhle ušákům vysypat všechny granule, které svírám v papírovém sáčku, ale ještě se ovládnu. Trochu jim odsypu a alespoň každého z nich pomazlím...

Tak takhle to chodí na ostrově OKUNOŠIMA. Tohle místo původně nebylo vůbec plánované a narazila jsem na něj víceméně náhodou při googlení informací o Japonsku. Ostrov plný ušáků, to zní zajímavě, a tak jsem se schválně podívala, kde to vlastně je. Okunošima leží nedaleko pobřeží na trase mezi Hirošimou a Osakou (viz. minulé články), takže vlastně "při cestě". Po tomto zjištění nabralo plánování o něco reálnější rozměry. Bohužel jsem nenašla žádný český blog, ve kterém by byly obsaženy nějaké vlastní zkušenosti. Především informace, jestli to za to opravdu stojí, že jo? Při cestě to sice je, ale i tak tento výlet představoval lehkou zajížďku a určitý čas - nejcennější komodita :) Pepa nechal plánování jako vždycky na mně, a já měla vidinu hebkých králíčků na mazlení, takže jo, jdem do toho! 


Králičí ostrov

A o co, že to vlastně jde? Představte si docela malý ostrov v japonském moři a na něm více než tisícovku králíků... a nic víc :) Každého nejspíš okamžitě napadne otázka, jak se tam králíci dostali. Během let 1927-1929 Japonci vystavěli na tomto ostrově továrnu na výrobu chemických zbraní (bojového plynu). Ostrov byl daleko od Tokia a v podstatě izolovaný, čili jeho umístění bylo ideální pro případ, že by se něco zvrtlo a stala se nějaká katastrofa. Projekt se udržoval v utajení i před obyvateli okolních vesnic a potencionálními uchazeči o místo v továrně. Zaměstnanci byli vázáni doživotní mlčenlivostí a ostrov byl prý dokonce i vymazán z mapy, oficiálně vůbec neexistoval.


Už je vám asi jasné k čemu tady králíci byli co? Byli to doslova a do písmene pokusní králíci při zkouškách účinnosti chemických zbraní z této továrny. Víc už není třeba to rozmazávat. S koncem druhé světové války byl závod opuštěn, všechny dokumenty s ním související byly spáleny a králíci rovněž zlikvidováni. O jejich osudu však existuje více verzí. První je ta, že nepochytali všechny a přeživší králíci na ostrově bez přirozených nepřátel vytvořili takovouto obří králičí kolonii. Druhá možnost je, že se je vůbec pochytat nepokoušeli a pouze je pustili. Třetí verze může být, že Japonci opravdu utratili všechny králíky, ale v roce 1971 tady místní chlapec (nebo skupina dětí na školním výletě - to je také nejasné) vypustil 8 králíků a pak už příběh pokračuje stejně :)


Doprava na Okunošimu

Ať už pojedete z Osaky nebo Hirošimy, zajímá vás město Mihara. Tady přestoupíte na jiný, pomalejší vlak do Tadanoumi - obě cesty pokryje vás JRP. Poslední část cesty je cca 15 minutová cesta lodí přímo na ostrov. Jízdenku koupíte v automatu v přístavu - 620 ¥/zpáteční, nutná hotovost! Tyto přívozy jezdí každou hodinu, takže je jen na vás, kolik času se na ostrově rozhodnete strávit. Aktuální jízdní řád a ceny naleznete zde. Vedle automatů je malý obchůdek, kde je k dostání halda suvenýrů s králičí tématikou a jako bonus tu maj výbornou matcha zmrzku ;)


Co dělat na ostrově? Jasně hladit a krmit králíčky, ale řeknu to takhle. Budete se chtít pošmudlat s každým ušákem, který k vám přiběhne a každého z nich nakrmit. To, že k vám běží jenom kvůli tomu pytlíku s granulema, co máte v ruce je vám samozřejmě šumák. Všichni jsou totiž taaak roztomilí! Jéé a takhle barevnýho jsme ještě neviděli, viď zlato? Ty extra ňuňu si navíc MUSÍTE vyfotit... a že jich je... a fotek ještě víc. Vaší polovičce dochází trpělivost a nejspíš přemítá nad tím, jestli někde nějaký ten plyn nezbyl... no nic, podobnost takového scénáře s námi je čistě náhodná :) Co dál?

  • Muzeum plynu (The Poison Gas Museum) - bylo postaveno v roce 1988 jako vzpomínka na lidi, kteří zemřeli nebo utrpěli trvalá zdravotní postižení v důsledku práce s plynem. Jsou to pouze dvě místnosti čili i vstupné 100 ¥ je spíše symbolické.
  • zbytky továrny - po ostrově jsou stále roztroušené ruiny továrny, skladů a pevnosti. Nemusíte mít strach, žádná otrava plynem již nehrozí ani v jejich blízkosti, ale dovnitř je vstup zakázán. 
  • onsen - nachází se v hotelu v centrální části, za poplatek si tu můžete i půjčit ručník
  • průzkum ostrova - kolem dokola vede stezka, takže není nic jednoduššího než se vydat na procházku. Čekají vás krásné výhledy na okolní ostrovy i opuštěné pláže, kde můžete lenošit nebo si zaplavat. Druhou možností je půjčit si u místního hotelu kolo a tu samou trasu si projet.


TIP: Vezměte si s sebou svačinu, protože na ostrově není žádný obchod. Jediná možnost občerstvení je ve zmiňovaném hotelu, ale cenově bohužel netuším.



Na co si dát pozor? Aneb pár pravidel tohoto ostrova. 


1) Neodvážet králíky ani žádné nepřivážet :) Celkem jasné, ale tak pro jistotu.

2) Nekrmit králíky lidským jídlem. V přístavu Tadanoumi je kiosk, kde jim můžete pořídit granule. Když obal přivezete zpátky, dostanete na oplátku pohled s ušákem :) Dále je povolená např. mrkev nebo zelí.


3) Nezvedat králíky ze země, nikam je nepřenášet a nemačkat. Když se nechtěj šmudlat, tak prostě nechtěj.

4) Nemazlit se s králíčky přímo na cestách, ani je tam nekrmit - mohl by je srazit nějaký cyklista.

5) Doplňujte nádobky na vodu, pokud jí máte nazbyt. Na ostrově je sladké vody nedostatek.


Ubytování - na ostrově Okunošima je jen jeden hotel Kyukamura, u něhož najít volný termín bude poměrně oříšek. Navíc vás nejspíš odradí i cena. Na druhou stranu je v ní zahrnuta snídaně i večeře, protože kam jinam jít, když jste na pidi ostrově, že jo? :) Poblíž hotelu je také kempovací plac, kde by šlo eventuálně postavit stan. Celkově ubytovacích kapacit v této oblasti je poskrovnu a najít pořádné, spíš vůbec nějaké, ubytování je docela problém.

My jsme to vyřešili přespáním v Mihara, kde můžeme doporučit tento super hotýlek Center Hotel Mihara. V ceně 1 400,- Kč/pokoj byla dokonce výborná a bohatá japonská snídaně. Pánové zde navíc budou mít výhodu a můžou navštívit hotelový onsen, bohužel opravdu jen pro může. Skvělá byla i dostupnost z nádraží, a nevadil ani dřívější check-in, takže jsme nemuseli táhnout bágly s sebou až na Okunošimu.

Další vhodné možnosti v okolí:
  • Hotel Yassa - také v Mihara a dokonce ještě blíže k nádraží
  • Hotel Kamogawaso - v městečku Takehara, opačný směr od Tadanoumi 


Stojí to za to? Jo! Tohle je taková rarita, že to za to opravdu stojí. Ideální výlet, když si chcete dát pauzu od japonských chrámů a svatyní a užít si trochu nevšední zážitek. Navíc ostrov je opravdu maličkatý, takže pro jeho návštěvu vám bude bohatě stačit půl den. Ten někam do programu snad vměstnáte :)

TIP: Jeďte sem až v pozdním odpoledni nebo k večeru. Potkali jsme zde naprosté minimum lidí, navíc králíci jsou přes den poměrně líný stvoření a aktivní jsou spíše až v pokročilejších hodinách. Jako bonus si můžete vychutnat krásný západ slunce.


Pokračuj rovnou na další várku fotek a informací z Kjóta - viz. Co musíte vidět v Kjótu a okolí.


Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030




Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.