Můj splněný sen - Caminito del Rey

března 08, 2019

Tohle je přesně ten případ, kdy na netu narazíte na nějakou fotku a nutně na to místo potřebujete! Prostě tam chci a přes to nejede vlak. Caminito del Rey mě fascinovala. Představovala přesně tu správnou a snesitelnou dávku adrenalinu.

Přezdívá se jí také stezka smrti, jelikož se vine hlubokým kaňonem Gaitanes Gorge a chodníky jsou doslova a do písmene přilepené na ohromných až 300 metrů vysokých skalních stěnách. Soutěskou protéká řeka Guadalhorce, která vás bude provázet po většinu cesty. Její přítomnost budete těžko ignorovat zvlášť ve chvílích, kdy půjdete po dřevěné lávce  zavěšené ve 100 metrové výšce a voda vám bude šumět přímo pod nohama. 

V minulosti na této cestě, zemřelo několik lidí kvůli rozpadajícím se nosníkům a zábradlí, proto ji také roku 2001 úplně uzavřeli. To však adrenalinové nadšence neodradilo, naopak to místu spíše ještě přidalo na exkluzivitě. Následovala kompletní rekonstrukce a výsledek můžete vidět dnes na vlastní oči. V první řadě vás uklidním, rozhodně se není čeho bát. Zbrusu nová stezka byla slavnostně otevřena v roce 2015 a nyní jsou všechny lávky, mosty a chodníky opět stabilní. Na některých úsecích je dokonce nainstalován kamerový systém. Původní nosníky a traverzy lze stále v kaňonu spatřit, alespoň si tak uděláte představu, jak to předtím vypadalo... bezpečně rozhodně ne :)

A k čemu tahle stezka vlastně původně sloužila? Vybudována byla už v letech 1901-1905, kdy bylo potřeba zpřístupnit kaňon pro zaměstnance nedalekých vodních elektráren na řece Guadalhorce. Poté, co se po ní v roce 1921 prošel král Alfonso XIII., začalo se jí přezdívat Královská cesta => v překladu tedy Caminito del Rey.

údolí Hoyo

Pokud netrpíte panickou hrůzou z výšek a rozhodnete se stezku absolvovat, rozhodně si kupte vstupenky dopředu. Je o ní veliký zájem a vstupenky bývají vyprodané i několik týdnů (i měsíců) dopředu. Využijte oficiální webové stránky, kde si návštěvu objednáte na konkrétní časový slot. Na výběr budete mít několik možností:

  • vstupné s průvodcem - naprosto zbytečné, nemáte se totiž kde ztratit a cestou budete míjet i nějaké informační tabule, takže co potřebujete, to se dozvíte
  • dokoupení autobusu - stezka je totiž JEDNOSMĚRNÁ, takže pokud necháte u vstupu zaparkované auto, musíte se pro něj vrátit a pěšky by to byl delší výlet


Samostatná vstupenka přijde na 10 €, s autobusem je to 11,50 €. Na místě vás bude zajímat severní vstup = north access, v městečku Ardales, kde necháte auto (lze i bezplatně, když budete mít štěstí). Poté vás čeká ještě 1,5 nebo 2,7 km procházka okolo nádrže Gaitanejo přímo ke vstupu. Záleží na vás, jakou trasu zvolíte, ale dopředu s tím počítejte a udělejte si dostatečnou časovou rezervu ať nepřijdete pozdě. U branky ukážete vstupenky spolu s vaším pasem nebo občankou, dostanete rychlou instruktáž a vyfasujete přilby (i se síťkou). Ty musíte mít na hlavě po celou dobu. Žádné další speciální vybavení nepotřebujete, postačí vám pohodlné boty, popřípadě svačina a pití, protože cestou se nic koupit nedá.



vpravo dole zbytek lávky

cooking pots
A jde se na to, cílová stanice El Chorro! Celá trasa i s úsekem před oficiálním vstupem měří necelých 8 km a vede skoro pořád po rovině, takže nic extrémně náročného. Procházíme kolem vodní elektrárny Gaitanejo a před námi už vidíme úzkou puklinu mezi dvěma obrovskými skalními masivy. Wow! Ohromný skalní blok, úzký prostor, velká výška a valící se voda pod námi, z toho všeho máme respekt a chvilku trvá než se odvážíme podívat přes zábradlí. Voda z řeky zde napomáhá erozi, a tak je kaňon místy tvořený různě velkými dírami, dutinami nebo tzv. hrnci (cooking pots nebo ze šp. marmitas). V těchto místech jsou také vidět zbytky původní stezky, kterou využívali dělníci při stavbě elektrárny. Po chvilce chůze se kaňon rozestoupí a můžeme spatřit tunel a část železniční trati, která aktuálně spojuje Malagu s Cordobou a měří 325 km.


Pomyslnou druhou částí, která nevede po visutých chodnících, je cesta údolím Hoyo. Je to naprosto pohodová cesta "po zemi" s nádhernými výhledy na řeku a okolní skály, na nichž hnízdí supi. Můžete zde mít štěstí i na orly, různé druhy ještěrek a hadů či horských koz. Údolí Hoyo nám velice připomíná skalní útvary v americkém národním parku Zion. Obrovité, do červené zbarvené... kdo zná, jistě pochopí... nebo si osvěží paměť s tímto článkem :)



Teď už se ale těšíme na závěrečnou etapu vedoucí skrze další kaňon - Gaitanesskou soutěsku, která nabízí ty nejnádhernější výhledy. V těchto místech jsou lávky užší a současně jsou také připevněné o něco výše než na začátku. A také o něco výše než původně, protože pod nohama stále vidíme kousky betonu a železných traverz. Naopak moderní novinkou je zde malý prosklený balkon, kde má člověk pocit jakoby visel ve vzduchu. Jestli máte závratě, raději to nezkoušejte. Odtud už bez problému dohlédneme k akvaduktu a visutému mostu, který nás převede na druhou stranu kaňonu.

Most je upevněn ve výšce 105 metrů a jako "podlahu" má kovovou mřížku, čímž chci jen upozornit, že uvidíte skrz. Tak jo, tak jo, nádech výdech... jak to s radostí říkám svým klientům na hodinách ve fitku :) Než pod sebe se ale raději koukám na skalní útvary, které jsou unikátní svými svislými vrstvami, ve kterých řeka za ta léta vyhloubila mnoho jeskyní a dutin. Monumentální pískovcové bloky složené právě z těchto svislých vrstev lemují vstup do kaňonu z druhé strany (od El Chorro)... a tady rozhodně je na co koukat!


Po přechodu mostku už nám zbývá jen posledních pár desítek metrů po dřevěném chodníku než zas došlápneme na pevnou, bezpečnou půdu. Na fotce níže lze vidět, že stezka vede nad železničním tunelem. Teď už je vesnice El Chorro na dosah a ztratit se není kde. Je to cca 20 minut chůze po šotolinové cestě. Vrátíme helmy a autobusem se necháme dovézt zpět do Ardales, kde si vyzvedneme naší žlutou káru a pokračujeme v krasojízdě o nějaký ten zážitek bohatší :) Caminito del Rey je suprová záležitost, kterou určitě doporučujeme. Pokud však máte na výběr, tento výlet plánujte spíše mimo hlavní sezónu, kdy si tuhle procházku vychutnáte bez proudících davů.

Kde se v okolí ubytovat?




Pokud vás zajímají další výlety v Andalusii, rozhodně nevynechejte článek Nejlepší výlety z Malagy!

viadukt
nádrž El Chorro


Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030





6 komentářů:

  1. Byli jsme vloni s dětmi a byla to paráda! A měli jsme to stejně - kdysi jsem viděla fotky, pak byla soutěska dlouho zavřená, pak jsme čekali až bude mladší dceři 8 let, protože mladší děti tam nemohou a vloni jsme se konečně dočkali :-) Podnikli jsme poznávací cestu na západ od Málagy a bylo to úžasné! Letos jsme podnikli cestu od Málagy přes Cordobu a Granadu na východ, ale závěr nám překazila Corona, kdy jsme kvůli zrušeným letům museli cestu předčasně ukončit :-( Přesto doufáme, že se tam ještě někdy vrátíme a poznáme další nádherná místa!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. letošní rok bohužel cestování moc nepřál, ale lepší něco, než-li nic :) tahle část Španělska je opravdu skvělá, na "každém rohu" je něco, takže touhu po návratu naprosto chápu!! :)

      Vymazat
  2. Mohu se zeptat s jak starými dětmi? Slyšela jsem, že mohou osoby až od 15 let...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na stránkách mají uvedeno od 8 let...jde o to, že tam nepouští s kočárkem, ani nosítkem, ani se nesmí děti poponášet, zvedat atd., prostě to musí být schopni ujít sami :)

      Vymazat
  3. Dobrý den, díky za skvělý popis… zítra vyrazime a caminito máme v plánu v pátek:) jen tedy jsem sehrála jen 3lustky a je nás 7… někde jsem četla, ze se dostali i když lístky předem neměli… nevíte kde se pak kupuji na místě? Na stránkách je jen možnost koupit předem:( díky za jakoukoliv radu:) Andra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, také jsem slyšela o tom, že lze koupit i na místě. Našla jsem jen toto info, podle kterého se zdá, že ráno v 7:30 tam maj k dispozici 50 volných vstupenek... snad vám to klapne! :)
      https://www.caminodelrey.es/no-tickets-for-the-caminito-left-online-no-problem-hopefully/

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.