Bari na prodloužený víkend

dubna 03, 2019

Prodloužených víkendů není nikdy dost - v létě, v zimě, ono je to vlastně fuk. Někdy je vám dokonce putna i to, kam to bude. Chcete prostě jen vypadnout z toho praštěného koloběhu práce a povinností. Jako oddychové místo na únor jsme tentokrát zvolili hlavní město italské Apulie - Bari. Itálie je zkrátka ten typ destinace, která vás nikdy nezklame. Snadno dostupná, levná, plná výletů a hlavně plná toho, co k relaxaci potřebujete nejvíce - dobrého jídla a vína.

Apulie (z it. Puglia) se rozkládá v pomyslném italském podpatku. Na pobřeží naleznete písečné pláže a různě podemleté skalní útvary, ve vnitrozemí pak nekonečné olivové háje. Mimochodem místní olivy jsou fakt topovka! Zdejší zvláštností jsou malé kuželovité stavby tzv. trulli, které se staví bez použití malty. Vypadaj tak trochu jako ze šmoulí vesničky. Trulli domky se stavěly po celé Itálii, ale nejvíce dochovaných jich je právě v Apulii. Stojí víceméně na každém poli nebo na každé pastvině, někde ale tvoří i celé čtvrti nebo města - viz. níže Alberobello.

Co mě ale dostalo úplně nejvíc, jsou místní historická centra. V podstatě všechna města v Apulii maj někde zhruba uprostřed starou čtvrť, která představuje neskutečnou změť uzoulinkatých uliček s různými zákoutími, schodišti, balkónky, barevnými okenicemi, s květináči, visícím prádlem a tak. Normálně se nejvíc vyklidním v přírodě, ale tohle! Takový balzám na duši, až se mi Pepa smál, že mi stačí fakt málo :)


Bari

Apulijská metropole se svými 400 000 obyvateli není zrovna malá víska. Možná proto nás až tak neoslnila. Působí opravdu jako klasické město, plné lidí a obchodů. Na druhou stranu i Bari má svou starou část - Bari Vecchia, kde je největší koncentrace památek. A uliček :) Za hlavní must see se považuje mohutná pevnost Castello Normanno-Svevo, Bazilika Sv. Nicola (= Mikuláš, patron města) a Cattedrale di San Sabino. Dále se můžete projít po jedné z nejdelších promenád v Itálii - Lungomare anebo se prostě jen tak ztratit právě v těch uličkách.


Bari bych zkrátka považovala jen za takový odrazový můstek. Rozhodně to není město, kde byste chtěli trávit např. celý týden. My jsme zde strávili jednu noc a ráno jsme se vydali dál na průzkum dalších míst. Každopádně tipy na ubytování v Bari:

  • levnější: B&B Dolce Incanto - skvěle hodnocené ubytko i se snídaní za cca 1200,- nebo ROOM 110, které nabízí pokoje se sdílenou i vlastní koupelnou (ceny od tisícovky)
  • dražší: Melo Accommodations - moc hezké a různě velké pokojíky, popř. iH Hotels Bari Oriente - kdo by chtěl přímo hotel, tak tohle je ideální volba, cca 3000,- se snídaní
  • luxus: Pallazo Caló - nádherné moderní ubytování v historickém centru

katedrála San Sabino
nákupní ulice Via Sparano

Polignano a Mare

Jo, je to jeden název, vážně :) Polignano a Mare je vzdálené jen zhruba půl hodiny jízdy z Bari, takže představuje ideální místo pro nějaký ten výlet. Pro ty, kdo nebudou disponovat autem, jezdí sem i vlak, takže žádný strach, spojení je opravdu jednoduché. Mrkněte na jízdní řády a ceny na těchto stránkách, které fungují jako náš idos.

V Polignano a Mare nenajdete žádné echt slavné památky, ale k vidění je tady toho i tak dost. Nejstarší část města je totiž postavena na vysokých útesech, což zaručuje přímo úchvatné výhledy. Prohlídku města pojímáme vycházkovým tempem po promenádě a poté se zapleteme do labyrintu úzkých uliček (no ráj!). Z některých vedou odbočky k dalším vyhlídkám na moře. Moře je dneska pěkně neklidné, a tak se o skalní stěny rozbíjejí ve slušné výšce. Místní obyvatelé musí mít hodně pevné nervy.


U mostu Ponte di Polignano se dá seběhnout až dolů na malou oblázkovou pláž Lama Monachile, která je zapasovaná mezi dvěma podemletými skalami. Na sezónu to tady zatím nevypadá. Na pláži není ani noha, jen pár zapomenutých sandálů a dalších pokladů podobného typu, a tak udělám alespoň pár fotek a přesunujeme se na tu nejkrásnější vyhlídku. Na náměstí Domenico Modugno vás přivítá s rozpřaženýma rukama socha tohoto slavného italského zpěváka a o kus dál se můžete pokochat výhledy na staré město a vlny tříštící se o skály těsně pod domky.


Monopoli

Tohle město se nachází ještě kousek za Polignano a Mare, ale když už jsme v těchto končinách, že jo? Z procházky po pobřeží toho moc nemáme, protože prší... jakože fakt hodně a do toho fučí vítr jako blázen. Mám trochu strach, že mě to odnese, ale dost jsem se nasnídala, bude to brý. Záchranou nám je spletenec úzkých uliček, kde to naštěstí nefouká tolik, takže si zas můžu vyfotit pár květináčů, dveří a pověšeného prádla. Když dorazíme do přístavu, dokonce se z mraků vyloupne i sluníčko, jehož paprsky dají mořské hladině neskutečný tyrkysový odstín. 


TIP: Návštěvu přístaviště si načasujte na oběd nebo večeři, protože v přilehlých uličkách naleznete několik restaurací nabízejících čerstvé rybky a jiné mořské potvůrky. A to my rádi :)



Alberobello

Nejspíš největší atrakce v Apulii, a to právě díky trulli domkům, což už jsem naťukla na začátku článku. Trulli jsou typicky malé, kulaté stavby podobné rotundám, až na to, že mají bílou fasádu a šedou střechu. Nejčastěji ještě ozdobenou nějakým symbolem. V Alberobellu je jich opravdu nejvíce a proto je tato čtvrť zapsaná na seznamu národního dědictví UNESCO.


V některých domečcích naleznete obchůdky se suvenýry, v jiných restaurace nebo ubytování. My jsme tu třeba nakoupili různobarevné těstoviny orecchiette = speciální apulijské těstoviny, které tvarem připomínají ouška; připravují se se vším možným. Určitě ochutnejte. Mnoho trulli domků je stále obydleno místními, ale není problém si takové zážitkové přespání vyzkoušet také. Na bookingu jsem našla spoustu nabídek. Ani já jsem neodolala :) Zamluvila jsem noc kousek od Alberobella, a to především kvůli ceně. Za trulli v okolí zaplatíte klidně i o polovinu méně než přímo v Alberobellu.

  • naše ubytování nedaleko - Trulli800 za cca 850,- Kč, ale bez auta se zde neobejdete. Každopádně super zážitek, příjemný pan majitel a k dispozici i sauna s bazénem.
  • přímo AlberobelloTrulli e Puglia Resort nebo Trulli D'Angiò (cena 2-3 tisíce/noc)


Altamura

Nabízí krásné středověké centrum, které je obehnáno hradbami, a kde se můžete toulat hodiny a hodiny. Žádní turisti, jen atmosféra té pravé Itálie. Místní specialitou je tady, krom orecchiette, tradiční altamurský chléb. Má velmi specifickou přípravu a dokonce je to první pečivo, které získalo ocenění chráněného původu.


V souvislosti s Altamurou považuji skoro za povinnost doporučit vám to nejúžasnější ubytování široko daleko. Je jím Bio B&B Bacco nella gnostra, které nás naprosto dostalo. Úžasný styl a cit pro detail, spousta serepetiček v koupelně, milá majitelka a vynikající snídaně se spoustou typických dobrůtek, např. i tradiční cassatina siciliana = dortík s náplní z ricotty, pistácií a kandovaného ovoce, potažený zeleným marcipánem. Ňam! Navíc se nachází přímo v historickém jádru a pár minut od Cathedrale di Santa Maria Assunta. Nic jiného fakt nemá smysl hledat :)


Castel del Monte

Hrad opředený řadou záhad, z nichž ta největší je nejspíš důvod jeho postavení. Je až neskutečně pravidelný - jeho půdorys má tvar osmiúhelníku a osm věží, mimochodem také osmiúhelníkových. Že by nějaká posedlost číslem osm? Do teď nebylo objasněno k čemu vlastně hrad sloužil, nicméně najdete jej na seznamu památek UNESCO.


K praktickým záležitostem: cesta z Bari vám zabere slabou hodinku, místní dopravou netuším, ale asi to nebude tak jednoduché jako místa uvedená výše. Vstupné je momentálně 10 € (aktuálně zde), což jsme zaplatili v podstatě jen proto, abychom sem nevážili cestu úplně zbytečně. Jinak to za to podle mého nestojí. Hrad si procházíte sami a je kompletně prázdný, takže uvidíte jen pár informačních tabulí a to je vše. Není to jako na českých hradech - zbrojnice, kuchyň, obytné prostory atd. Ono je taky dost možné, že nic z toho tady vůbec nebylo, aneb zas a znovu - nikdo neví k čemu Castel del Monte doopravdy byl.


Tak, to bychom měli pár základních výletů v okolí Bari. V záloze mám ještě jedno místo, které mě okouzlilo nejvíce a kde jsem nafotila tolik fotek, že to musím dát do samostatného článku - Fascinující Matera v obrázcích :) Každopádně ještě se v rychlosti koukneme na to, jak se do Bari dostat a na co si dát pozor v případě, že se v Itálii rozhodnete řídit.


Letenky

Nebudeme to komplikovat, že jo? Takže nejjednodušší spojení je přímo z Prahy buď Wizzair, nebo Ryanair. Cenové rozpětí je v rámci těchto nízkonákladovek obrovské, ale v případě nějaké akce získáte letenku klidně i za 600,-. Já za jednu zpáteční platila cca 1 200,- Kč. Akce samozřejmě začaly o týden později... no nic :)

Let vám zabere cca 2 hodinky a po dosednutí na letišti v Bari (BRI) máte několik možností, jak se přesunout do centra. Nejrychlejší varianta je vlak, který přijde na 5 € v jednom směru. Můžete mrknout na jejich ofiko stránky, abyste měli představu, jak často jezdí.  Další varianty jsou autobusové: Terravision (4 €) nebo místní MHD, které je samozřejmě nejpomalejší, a tím pádem i nejlevnější (1 €).

Altamura

Půjčení auta a řízení v Itálii

Ač jsem způsoby přepravy měla nastudovaný, nakonec jsme stejnak vsadili na půjčení auta ihned po příletu. Být pánem svého času je zkrátka neodolatelné :) V Apulii vás půjčení auta rozhodně nezruinuje a dostanete se přesně tam, kam chcete. A hlavně teda, KDY chcete. Nejlevněji nám tentokrát vyšla místní půjčovna Maggiore - cena cca 1300,- se spoluúčastí na 4 dny. Žádné mýtné, ani jiné poplatky za silnice jsme neplatili, jen jednu nádrž za v přepočtu 950,- Kč.

Ještě jedna věc. Asi už jste někdy slyšeli o tom, že Italové jsou nejhorší řidiči, co? Jo jasně, občas se to říká i o nás Češích, ale oproti Italům jsme hotoví řidiči slečny Daisy. Fakt. První důkazy jsme posbírali už při dovolené na Sicílii, ale za těch pár let jsme na to zapomněli. No... a v Bari to bylo kruté prozření! Na co si tedy máte psychicky připravit?

  • STÁLÁ POZORNOST - Italové jsou opravdu velice bezohlední řidiči ve stylu "JÁ jedu a nic víc mě nezajímá". Neradi čekají, takže jedou hlava nehlava a značky neznačky. Naprosto suverénně. 
  • Málokdy používají blinkry. Při předjíždění na větších silnicích místo nich občas krátce probliknou dálkovými světly. A to je asi tak všecko.
  • Nefungují přednosti zprava, takže v rámci toho znovu připomínám hodně hodně pozornosti.
  • Totální ignorace značek omezující rychlost. Není nic neobvyklého, že vás v úseku, kde je limit 50 km/h, budou v klidu předjíždět i stovkou.
  • Budou vás předjíždět i přes plnou nebo dvě plné čáry. Počítejte s tím, tady jde vaše ego stranou.
  • I v úseku se zákazem předjíždění.
  • Dokáží si na silnici vytvořit o jeden nebo dva pruhy navíc. Pro Italy žádný problém.
  • Troubí. Pořád. Nenechte se ale rozhodit a jeďte si podle svého. Ono to taky ani nemusí být na vás, občas se troubí jen tak... asi aby nebylo ticho. Za chvilku to začnete vnímat jako kulisu.

Vypadá to trošku jako noční můra, co? :) Tím vás ale nechci od řízení auta v Itálii nikterak odradit, jen s těmito body dopředu počítejte. Vy sami víte nejlépe, jak moc jste vyježdění a zda máte rychlé reakce. Pokud si na to netroufáte, můžete si zřídit "základnu" na jednom místě (např. v Bari) a vyrážet na jednodenní výlety. 



Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030




4 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. nebyla to žádná hitparáda, měla jsem normálně zimní bundu :D jeden den v Alberobellu chvilku i sněžilo... pak zas dobrý, takže takové nevyzpytatelné, ale pokud tam člověk nejede vyloženě za koupáním, je to asi jedno :)

      Vymazat
  2. Super článek a tipy na výlety, moc děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já díky za zpětnou vazbu, jsem moc ráda, že článek pomohl :)

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.