Aperolový dýchánek v Benátkách

května 11, 2019

Aneb dámská jízda s Anet v proslulém italském městě. V tom, kde už každý byl... a kdo náhodou ne, čtěte vesele dál! Vezmem to pěkně postupně od letenek, dopravu z/na letiště, ubytování až po to, co tam dělat krom zevlování s aperolem.


Letenky + doprava z letiště


Pokud nejste závislí na termínu, počíhejte si na nějakou pěknou akcičku, při které může cena zpáteční letenky spadnout i pod tisícikorunu. Z Prahy bych určitě koukala na tyto aerolinky:
Samozřejmě jich létá ještě víc, ale většinou už jsou cenově docela napálené. Samotný let trvá jen něco málo přes hodinu, takže jestli zrovna nebydlíte někde u hranic asi nemá smysl to nějak komplikovat a shánět lety z okolních letišť. Z výše jmenovaných (kromě Ryanairu) dosednete na letišti Marco Polo, hlavním benátském letišti, odkud se dostanete jednoduše autobusem. Přímo od terminálu jezdí autobusy ACTV číslo 5 (do Benátek) a 15 (do Mestre) za 8 €. Na stejnou cenu přijde i letištní shuttle bus ATVO, u kterého můžete koupit jízdenky i online. Kdo chce trošku ušetřit, může pěšky dojít na zastávku Tessera Centro, kde už lístek na bus stojí jen 1,50€. Tak jako tak vám cesta zabere cca 30-40 minut.


Tak a teď ještě ten Ryanair, který musí mít dycky něco extra, že jo. S ním sice přiletíte do vzdálenějšího Trevisa, ale žádnou paniku, dá se to zmáknout úplně v pohodě jak časově, tak i finančně. Snazší a logicky dražší varianta je nasednout na shuttle bus Terravision, který přijde na 11 € (můžete koupit i online viz. Terravision Bus from Treviso Airport to Venice). Mírně složitější, ale za to mnohem levnější, je kombinace autobusu a vlaku. V letištní hale koupíte jízdenky na linku 6 za 1,30 € a pojedete cca 15 minut k železniční stanici Treviso. Velmi pravděpodobně budete vystupovat se zbytkem autobusu, takže to nepřejedete :) Podchodem se dostanete přímo na nádraží, kde můžete jízdenky na vlak koupit v automatu (i kartou) za 3,55 €. Tahle kombinace tedy vyjde na necelých 5 € a to už se co? Vyplatí! Přesně této možnosti jsme s Anet využily a jelikož nám spoje krásně navazovaly, dostaly jsme se do centra Benátek za méně než hodinu. Plácaly jsme se po zádech, jak jsme to krásně zvládly a jaký jsme holky šikovný, takže aperolek za odměnu byl rozhodně na místě.


Kde se ubytovat?

Přímo v centru Benátek jsou ceny za ubytko napálené a to tak jakože hodně. Pokud se dostanete s cenou pod 1000,- na osobu a pokoj se sdílenou koupelnou, je to menší zázrak. Na druhou stranu nemusíte řešit žádné dojíždění, pod oknem vám budou proplouvat lodičky a vy si můžete užívat výhledů na vodní kanály. 

Mnoho lidí v rámci úspor volí ubytování v pevninském Mestre, odkud se do Benátek dostanete za pár minut. Pokud byste jeli jen na jednu noc a přiletěli do Trevisa, nejspíš bych uvažovala i o něm, ale nutno zohlednit časy příletu/odletu. Záleží jen na vás, co se vám zdá nejpřijatelnější z hlediska pohodlí a priorit (peníze vs. čas). Dám pár konkrétních tipů :)

Benátky centrum 
Mestre 
  • levné: Venice BnB - tady už jsou ceny trošku jinde (cca 1 200,- za dvoulůžkový pokoj/noc)
  • dražší: EcoHotel Villa Constanza - hotel blízko nádraží, odkud jezdí vlaky do Benátek (cca 2 600,-/noc)
Treviso
  • levné: Dafne B&B - pokoj se sdílenou koupelnou kousíček od autobusového i vlakového nádraží (cca 1 500,-/noc i s výbornou snídaní)
  • dražší: Terzopiano B&B - úžasné designové ubytování se snídaní za cca 2 300,-


My jsme zvolily jedno z levnějších ubytování v centru, a to s klidným svědomím můžu doporučit dále. Jmenuje se Dorsoduro 3171 a vlastní ho jeden starší a moc milý pán. K dispozici jsou pokoje pouze se sdílenou koupelnou, ale nic co by se na přespání nedalo zvládnout. Vše bylo naprosto čisté a uklizené, a to v jakoukoliv denní i noční dobu. Jak to majitelé zvládali je nám záhadou :) Jedna noc nás tady vyšla na cca 1 900,- a to i se super snídaní. Jen pozor navigace se v křivolakých benátských uličkách poměrně často ztrácí a soukromá ubytování nemají kdovíjaké značení. V případě Dorsoduro 2171 dokonce vůbec žádné, takže jsme jej v klidu 3 x minuly než jsme se, už mírně nervózní, odhodlaly zazvonit u "nějakého baráku". Na chvilkový stres byl aperol tím nejlepším lékem a svět byl opět v rovnováze :)


+ TIP na levné a dobré jídlo (bez coperca = poplatku za obsluhu, který je v Itálii běžnou záležitostí):
  • Bigoi Venezia = různé druhy těstovin do kelímku 
  • Acqua e Mais = super streetfood, doporučuji polentu se sépií, která byla naprosto vynikající


AKTUALIZACE: Poplatek za vstup do Benátek

Už se o tom pár let spekulovalo a nyní se vstup do Benátek stává realitou. Cílem je především zamezit masivnímu přílivu jednodenních turistů = těch, kteří zde netráví noc, tudíž neplatí turistickou daň. Od roku 2024 se musíte ve vybrané dny online registrovat a zaplatit poplatek 5 €. Ve hře jsou prozatím nějaké dubnové, květnové, červnové či červencové termíny, přesný výčet zde.

POZOR! Registrace se vás v těchto dnech týká, i když budete v Benátkách ubytovaní. Jen si vygenerujete QR kód s nulovou částkou (taxu za vás reálně zaplatí penzion / hotel).

A kdo neplatí??

  • děti do 14 let
  • ten kdo v Benátkách studuje nebo pracuje + rezidenti samozřejmě
  • ten, kdo přijede mezi 16 hodinou odpolední a 8:30 ráno
  • ten, kdo jede pouze na ostrovy Burano, Murano

Zatím nikdo nedokáže říct, jak to v praxi bude či nebude fungovat, kdo to bude reálně kontrolovat, ani co se s těmito poplatky bude dít do budoucna. To se uvidí časem.


Co byste měli dělat v Benátkách

Rialto
Kdo má rád velkou koncentraci lidí a holubů, určitě běžte na hlavní benátské náměstí - náměstí Sv. Marka = Piazza San Marco. Fakt, že se k němu blížíte poznáte celkem jednoduše. Situace se rapidně zhoršuje u slavného mostu Rialto - každým metrem vám ubývá osobního prostoru, kabelku si křečovitě svíráte na prsou a každou chvíli vás někdo přetáhne selfie tyčí. V sezóně je to asi v podstatě jedno, kde se zrovna nacházíte. Stručně a jasně - o výletu do Benátek v létě v rámci zachování vašich nervů raději vůbec neuvažujte. Hlavní benátské tepny jsou zkrátka nechutně přelidněné a v sezóně... to prostě nechceš.


Co ale budete chtít je ZTRATIT SE! Jo, udělejte to! V první řadě prostě zaběhněte někam do té změti uliček, vodních kanálů, mostíků, náměstíček, balkónů s květináči a vypraným prádlem atd. a v klidu se tam ztraťte. Kochejte. Jakmile zmizíte z toho blázince na hlavních ulicích, zjistíte, že jsou Benátky vlastně celkem fajn a na mnoha místech se dá dokonce použít slovo "klidné". 

večerní provoz v baru s vínem a cicchetti = italské jednodnohubky (něco jako tapas ve Španělsku)
Benátky v noci:

Za hlavní atrakci je zde samozřejmě považována jízda gondolou. Každému se teď vybaví ta romantická představa, jak si se svou drahou polovičkou plujete liduprázdným kanálem ve světle pouličních lamp, gondoliér vám k tomu pěje ódu... nebo něco takového ne? Tak to na rovnou zapomeňte. I vodní cesty tu jsou značně vytížené a benátská romance vypadá tak, že se každý věnuje svému mobilu, aby rychle na sociální sítě napoustoval něco ve smyslu "byl jsem na gondole". Druhá věc, která vás od toho nejspíš odradí, bude cena. Projížďka na takové gondole vás totiž přijde na 80 € za 30 minut jízdy v čase od 9:00 - 18:30. Večerní sazba pak byla dokonce 100 €. A aperol stál většinou 3 nebo 4 €, takže... ne, nejely jsme na gondole :)


Ale krom gondol jsou tady i další zajímavé věci k vidění, takže vám dám pár dalších tipů na místa, která byste v Benátkách rozhodně neměli minout:

1. Palazzo Tetta 

  • dům z úvodní fotky obtékaný vodními kanály ze 3 stran
  • nejlepší výhled je z mostu Ponte dei Conzafelzi


2. Libreria Acqua Alta

  • originální antikvariát pár metrů od Palazzo Tetta, kde se neplatí žádné vstupné; zdarma se můžete vyfotit i na gondole
  • knížky jsou uloženy v různých typech lodí
  • možno zakoupit knihy, časopisy, plakáty, pohledy, záložky do knížek atd.

místní maskot

3. Palazzo Contarini del Bovolo

  • jeden z nejmenších benátských paláců, o kterém většina turistů ani neví, je totiž trošku skrytý
  • jinak se mu říká také Scala del Bovolo = šnečí, spirálovité schodiště


4. výhled z věže Campanile di San Marco

  • přímo na náměstí Sv. Marka, bývají tam často fronty, ale stojí to za to
  • vstupné 8 € - nahoru vás vyveze výtah, pěšky to bohužel (nebo bohudík?) nelze
  • opravdu nádherný výhled na celé Benátky, náměstí, Canal Grande i na ostrov San Giorgio Maggiore
  • pod věží si můžete dát i hogofogo kávičku v nejstarší kavárně v Evropě - Caffé Florian. Stříbrné lžičky, živý orchestr, obsluha v bílých sakách... a tak...


5. výlet na okolní ostrovy

  • využijte místní vaporetto (= lodní autobus) a jeďte, kam je libo 
  • lze koupit na zastávce u okénka nebo v automatu (platba možná i kartou) - 90 minut jízdy 7,50 € nebo celodenní za 20 €. Pozor jízdenku je nutné před nástupem označit!
  • lodě přijíždějí každou chvilku, konkrétní linky a časy naleznete zde

Murano

nejlepší zmrzku v Benátkách mají v Murano gelateria!

Murano je vyhlášené sklářskými dílnami:

Hřbitov San Michele


San Giorgio Maggiore


Giudecca

třídění krabů

Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030




Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.