TOP 5 Lisabon a okolí

června 05, 2019

Hlavní město Portugalska se těší čím dál tím větší oblibě a jeho kouzlu podlehnete poměrně snadno i vy. Stačí si v Lisabonu udělat jen příjemnou procházku, lážo plážo posedět s kafíčkem, nasát místní pohodovou atmosféru a lítáte v tom taky. O letenkách, půjčení auta a itineráři jsem se zmiňovala v předchozím článku Týdenní roadtrip Portugalskem, ale jak to pořešit v samotném Lisabonu?

Dost možná se vám bude hodit celodenní jízdenka na MHD za 6,40 €, se kterou se můžete svézt legendární žlutou tramvají a platí dokonce i na cestu metrem z/na letiště.  Jedno z mála měst, které nemá pro spojení s letištěm žádnou speciální sazbu... uff. Když si ještě něco málo připlatíte, pořídíte jízdenku na 24 hodin rovnou i s trajekty (cena 9,50 €). Lodí se dostanete např. do čtvrti Belém či se s ním dá dojet na druhý břeh k soše Krista. Rozpis jednotlivých cen za přepravu naleznete na ofiko stránkách Carris, trajekty jsou pak detailněji popsané zde.


Co se ubytování týče, mrkněte jednoduše na booking.com a z té široké nabídky určitě něco vyberete. Moje konkrétní tipy jsou tyto:

  • levné: Brasilia - pokoj se sdílenou koupelnou za cca 1300,- nebo s vlastním soc. zařízením za 1500,- Kč
  • střední: Ritz & Freud B&B - cca 1600,- za dvoulůžkový pokoj, dokonce i se snídaní, popř. moc hezký a moderní Rodamon Lisboa nabízející různé druhy pokojů, cenově od 2 tis.
  • luxus: Emporium Lisbon Suites - krásný stylový apartmán s výhledem na řeku


A teď pár věcí, které byste si v Lisabonu (a blízkém okolí) rozhodně neměli nechat ujít:

1. čtvrť Alfama

Nejstarší městská čtvrť se strmými a úzkými uličkami, kterými projíždějí ony typické žluté tramvaje (vyhlížejte č. 28!). Sem prostě chtějí všichni, což není divu, protože takovou atmosféru jen tak někde nezažijete. Domky obložené různobarevnými azulejos, vůně čerstvě vypraného prádla, balkóny s květináči a nádherné výhledy na město i řeku Tejo. Speciálně vyzdvihnu dvě místa.


Miradouro de Santa Luzia

Jedna z nejznámějších vyhlídkových teras v Lisabonu nacházející se přímo pod Hradem sv. Jiří. Pokud pojedete tramvají číslo 28, zastavíte hned u ní. Často je obsypaná turisty, ale dejte jí šanci a zkuste přijít třeba v jinou hodinu. Třeba si nejdřív zaběhněte na zmiňovaný hrad a doufejte, že se vyhlídka mezitím trochu provzdušní :) Pozor si dejte na pouliční prodavače - rádoby nenuceně si povídají a pak vám začnou "dávat" různé náramky a další cetky, takže zrovna tady se do řeči raději s nikým nedávejte.


Castelo de São Jorge

V překladu tedy Hrad svatého Jiří a dominanta nejen čtvrti Alfama, ale i celého Lisabonu. Na vstupné si připravte rovných 10 €, v rámci kterých se můžete procházet po mohutných hradbách a užívat si další úžasné panoramatické výhledy. Hrad je velice rozlehlý, ale krom hradeb a zbytků zdí se z něj moc nedochovalo, takže počítejte s tím, že převážnou většinu času strávíte venku. Opalovák (nebo deštník) s sebou! Pod střechou je jen muzeum s výstavou archeologických nálezů a poměrně zajímá věc - Camera Obscura, díky které uvidíte ruch v Lisabonu skrz jakýsi periskop. Tohle zařízení se nachází ve věži Torre de Ulysses a je přístupné s průvodcem jen v určité hodiny. Muzeum i Camera jsou již zahrnuty v ceně vstupného, každopádně pro nejaktuálnější info, mrkněte na ofiko stránky.

výhledy:

hradby a nádvoří:


2. čtvrť Belém

Zatímco Alfama láká na klikatící se uličky a super vyhlídkové spoty, Belém vás nadchne svou dlouhou pobřežní promenádou, na které uvidíte spoustu zajímavých míst. Lidé se tu prohání i na kolech či koloběžkách nebo jen tak posedávají na náplavce s drinkem a svačinou. Největší atrakcí je tady Belémská věž, která je spolu s gotickým Klášterem jeronymitů zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO. Mrkněte tady na informace o vstupném i otevírací době.

Celou cestu po promenádě vás navíc bude provázet výhled na most 25 de Abril, který vypadá přesně jako ten ze San Francisca. V této části Lisabonu narazíte také na Památník objevitelů jako vzpomínku na úspěchy slavných portugalských mořeplavců. Na výšku měří úctyhodných 50 metrů a kolem hlavní konstrukce, která znázorňuje příď lodi, je z bílého pískovce vytesáno 33 konkrétních osobností. Dovnitř se však platí vstupné - veškeré info, včetně přesných popisku jednotlivých skulptur naleznete zde.

Mimochodem znáte pastel de nata? Typickou portugalskou ňaminu? Jsou to košíčky z listového těsta plněné žloutkovým krémem, často ještě posypané skořicí. Jsou naprosto vynikající a berte to v podstatě jako povinnost je vyzkoušet! Dají se koupit úplně všude, doslova na každém rohu, ale v Belémě byly upečené vůbec poprvé. Stalo se tak v roce 1837 přímo v této pekárně - Pasteis de Belém - tímto je to nejspíš jediné místo, kde budete na koláčky čekat frontu jako blázen.

Torre de Belém


promenáda + Památník objevitelů


Mosteiro dos Jerónimos


3. Ponte 25 de Abril + Cristo Rei

výhled z hradu
Již zmiňovaný Most 25. dubna přes řeku Tejo, ten který se podobá San Franciskému Golden Gatu, což není to tak úplně náhoda. Na stavbě mostu se totiž podílela stejná firma jako u ikonické americké verze. Ten portugalský měří 2 277 metrů (GG má 2,7 km) a je dvoupatrový: nahoře jezdí auta, v dolní části vlaky. Když jej přejedete na druhý břeh, dostanete se přímo k oblíbenému vyhlídkovému místu - Cristo Rei = král Kristus -> socha Krista na ohromné podstavci, který má rozevřenou náruč směrem k městu.

Jelikož jsme se z Lisabonu přesouvali na jih směrem k Algarve, jeli jsme přes jinou lahůdku technického typu - most Vasco de Gama, který je se svými 17,2 km nejdelším mostem v Evropě. Nebo druhým nejdelším pokud byste počítali Ruský Krym.

zdroj Lisabon Guru (https://www.lisbonguru.com/how-to-visit-statue-christ-lisbon/)

4. Cabo da Roca

Nejzápadnější cíp pevninské Evropy, zkrátka západněji už to nejde! Parkování je bezplatné a pak už záleží jen na vás kolik času zde strávíte. Čeká vás maják, památník, (lidi) a úžasné výhledy na strmé útesy... i tak vám tahle kochačka podle mého nezabere víc jak hodinu.


TIP: nedaleko Cabo da Roca se nachází krásná pláž s jemňounkým pískem - Praia da Adraga:

koníci na pláži... to by se mi taky líbilo :)


5. Sintra

Sintra centrum
A na závěr to nejlepší, absolutní portugalské must see! Navíc jen kousek od Lisabonu, takže se sem zvládnete dostat i když nebudete disponovat autem. Pro takový případ se jako nejjednodušší jeví přeprava vlakem - viz. portugalský "idos".

Každopádně na tento výlet si vyhraďte celý den, protože na projití všech zajímavých míst vám rozhodně nebude stačit jen pár hodin. Sintra se skládá z mnoha částí - paláců, hradu, parků, zahrad, samotného městečka - a každá z nich má něco do sebe. Jako celek je Sintra s přilehlým okolím zapsaná na seznamu památek UNESCO. Každá část má však svoje vlastní vstupné a svou vlastní otevírací dobu, tak si to pro jistotu zjistěte předem na jejich oficiálních stránkách. Z těch nejdůležitějších, vstupné pro dospělého:

  • Pena Palace - 14 €
  • zahrady Pena Palace - 7,50 €
  • Castelo dos Mouros - 8 €
  • National Sintra Palace - 10 €

Jediná Quinta de Regaleira má svoje webové stránky zvlášť, a zrovna tuhle část vynechat fakt nechcete. Podle mého je totiž nejhezčí... hezčí než Pena Palace. Vstupné vás přijde na 8 € a zahrnuje palác a naprosto úžasné zahrady s věžičkami, jeskyněmi, tunely, kašnami a dalším. Viz. fotky níže.

park centrum Sintry
V rámci faktu, že k vidění je toho v Sintře opravdu hodně, doporučuji zde strávit i noc. Stejně jako my. Narazili jsme na skvělé ubytování i s parkováním za 1 100,- Kč/noc - Bonsai Family Residence. Jo a se snídaní, která stojí zvlášť za zmínku, protože se bez problémů vyrovná kdejakému hotelu. Naprosto v pohodě se tu nadlábnou i bezlepkáři či vegani. I během dne (mimo snídani) bylo k dispozici víno, pivo, nealko, čaj, kafe a sušenky - majitelé si dávají opravdu záležet, abyste se u nich cítili jako doma, což není nijak těžké. Navíc bydlíte doslova a do písmene v japonské zahradě, opravdu moc doporučuji.

Jiné tipy na ubytování v Sintře:


Sintra centrum:

Pena Palace

Největší fronty se samozřejmě tvoří právě tady, u paláce který vypadá tak trochu jako z lega... Někdo teda tvrdí, že vypadá jako z pohádky, tak si vyberte. Tak jako tak je typický svou sytě červeno-žlutou barvou a množstvím věžiček a teras. Dalším lákadlem jsou obrovské a nádherně upravené zahrady, které palác obklopují. Mají spoustu různých zákoutí, a protože sem nechodí až tolik lidí (chůze je pro mnohé odstrašující ano ano), je to hotový balzám pro duši... i pro tělo, protože je tu stín.

TIP: Kupte si vstupné jen do zahrad za 7,50 €. Nebojte, dostanete se přímo k paláci i na všechna nádvoří a uvidíte toho spoustu.


zahrady Pena Palace


Quinta de Regaleira


Castelo dos Mouros


National Sintra Palace


Tak tohle byla spíše ta městská a památková turistika. V pokračování už se přesuneme na ochutnávku portugalských písečných pláží a nádherných útesů v oblasti Algarve viz. 10 tipů na výlety v oblasti Algarve.

Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030






Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.