Jak jednoduše na Secedu + bonus

září 23, 2019

V prvním článku o našem výletování v italských Dolomitech jsem vás navnadila na ty nejkrásnější spoty, kde by byl přímo hřích se nezastavit. Avšak Secedu jsem z mého TOP výběru trošku odsunula na druhou kolej. Ne proto, že by za to nestála! Právě naopak! Je to tak krásné místo, že si zaslouží vlastní článek :)

Druhým důvodem je, že Seceda neleží tak úplně v blízkosti předchozích pěti míst. Je tak trošku z ruky, a tak se vyplatí si sehnat ubytování spíš v této oblasti než se sem dvě hodiny plácat od Cortiny d´Ampezzo. My jsme bydleli v Zimmer - Hinterwalderhof, což vzdálenostně také nebyla zrovna výhra. Takhle to holt dopadá, když rezervujete v sezóně na poslední chvíli :) Na druhou stranu za cenu 1700,- Kč/noc i se snídaní to byl na italské poměry celkem dobrý kauf, takže to za tu hodinku cesty k Secedě stálo. Přidám ale i další tipy na ubytko ještě blíže k výchozímu místu - Ortisei:

  • levné: Platiederhof - typický horský penzionek za cca 1 300,- na noc pro dva
  • střední: Pension Haus Tirol - nádherné stylové ubytko za cca 2 200,- i se snídaní
  • luxus: Hotel La Cort - skvěle hodnocený hotel i s vířivkou a saunou, cena dle typu pokoje



Seceda


Tenhle skvost leží v severozápadní části Dolomit poblíž Brixenu jakožto součást přírodního parku Puez Odle. Odděluje od sebe dvě údolí - Val di Funes ze severu a Val Gardena z jihu. V zimě je Seceda oblíbeným lyžařským střediskem se spoustou lanovek. V létě tyto lanovky zase s oblibou využívají turisté, aby se během pár minut dostali do nadmořské výšky více než 2 500 m. Původně jsem tam chtěla dojít po svých, ale zdolání tak velkého převýšení by se rovnalo celodennímu programu. To ale bohužel nebylo možné, takže jinak... Vyvezeme se... holt teda... jako důchodci... lanovkou a uděláme si jen lehký okružní trek nahoře.


Jak se nejjednodušeji dostat na Secedu (2 518 m.n.m.)?


  1. dojeďte do údolí Val Gardena, konkrétně do městečka St. Ulrich (Ortisei)

  2.  zaparkujte přímo u lanovky za 8 €/den - pár míst je v krytých garážích, ale je jich opravdu dost málo a jsou velmi úzká. Po naplnění garáží je k dispozici i venkovní parkoviště za stejnou cenu. Auto je možné nechat i v podzemním parkovišti "Ortisei - Centrum", ale cena tam byla ještě vyšší než přímo u lanovky (12 €).

  3. kupte si jízdenky na lanovku u okénka dolní stanice Cable Car Ortisei. Máte na výběr buď dojet až úplně nahoru na konečnou stanici Seceda, nebo jet jen na mezistanici Furnes. Nebo to různě nakombinovat - něco pěšky, něco lanovkou, každý podle svého uvážení. Tak jako tak budete muset ve Furnes přestoupit. První část cesty lanovkou Ortisei-Furnes se svezete v menší kabince, které jezdí jedna za druhou a čekací doba je tak naprosto minimální. Ve stanici Furnes pak přesednete do velké kabiny, která vyjíždí každých cca 10-15 minut - ta vás vyveze už přímo na Secedu. Ceny pro dospělého vypadají k roku 2023 následovně:
  • Ortisei - Seceda: jednosměrná 30 €, zpáteční 39,50 €
  • Ortisei - Furnes nebo Furnes - Seceda: jednosměrná 17 €, zpáteční 24 €

Pro děti do 8 let mají jízdné dokonce zdarma a pokud máte doma puberťáka do 16 let, bude spadat do kategorie "junior" a vy za něj zaplatíte jen zhruba polovinu z plné ceny (zpáteční Seceda 21 €, zpáteční Furnes 15,50 €). Aktuální ceník i provozní dobu lanovek najdete velice přehledně na těchto ofiko stránkách - seceda.it.


Okruh Seceda


TRASA: Seceda st. - Pieralongia- Regensburgerhütte (Firenze) - Seceda st.



Vystoupíte z lanovky, oddychnete si, protože konečně zas pod nohama cítíte pevnou půdu, a co teď? Jako první věc se běžte podívat na vyhlídkové místo nad stanicí, kde naleznete kruhovou kovovou konstrukci zobrazující siluety okolních hor. Při dobré viditelnosti se vám po levé straně naskytne pohled na údolí Val di Funes, napravo vás čeká ta specificky nakloněná zelená plocha, jak ji znáte z fotek. A také úchvatné vrcholky Fermedy (Pitla Fermeda, Grana Fermeda, Gran Odla), pokud ovšem nebudou obalené mlhou, což je zde velice častý jev. Při troše štěstí se mlha "jen zasekne" o převis a bude se povalovat nad Val di Funes, tak jako to bylo při naší návštěvě. Takže... nezbývá než držet pěsti, ať něco vidíte i vy :)


Od vyhlídky pokračujte po značené trase 2B směřující k Fermeda, protože právě tady pořídíte ty nejkrásnější fotky. Nebojte, nahoru se drápat nebudete. Naopak cesta se mírně svažuje dolů, kde budete míjet dřevěné chatičky, a kde se vám otevře exkluzivní výhled na zvlněné kopečky v údolí Val di Gardena. Na rozcestnících sledujte Regensburgerhütte (Rifugio Firenze) a měli byste dojít ke skalnímu útvaru jménem Pieralongia. Určitě jej nepřehlídnete - jsou to dva obří šutry, které dohromady tvoří písmeno "V". Navíc poblíž stojí stejnojmenná chata, která má v nabídce lehčí občerstvení v podobě sklenice mléka, domácího jogurtu, štrúdlu nebo kousku poctivého sýra či špeku.


Pieralongia


Odtud už je to za doprovodu úžasných výhledů k Regensburgerhütte coby kamenem dohodil. Navíc v létě se na okolních loukách pase spousta krav i koní, což tenhlecten nádherný kýč ještě dokresluje. Oběd je na dohled! Chata má velkou terasu s posezením, kde se můžete posilnit třeba takovými typickými italskými knedlíky nebo polentou. Pro případné zájemce je možné i přespání - viz. ofiko stránky (pouze v italštině). Než vyrazíte dál, dá se tu dopustit pitná voda v dřevěném korytě, takže nemusíte zbytečně utrácet za balenou.


koně u Regensburgerhütte


Regensburgerhütte se chytněte trasy číslo 1, která vás bezpečně dovede zpátky až ke stanici lanovky. Vaše první zastávka bude jistojistě u panoramatického balkonku, vyhlídkového místa, podobnému tomu na Secedě. Tento leží ve výšce 2 200 m. n. m. poblíž lanovky Col Raiser a tvoří jej půlkruh vyskládaný z kamínků. Další zastavení  můžete směrovat na jednu z chat, kterou budete mít po cestě - Fermeda hütte, Daniel hütte nebo Troter hütte. Výhledy do údolí jsou totožné a kafe mají všude, takže... je to na vás, jak se rozhodnete tento okruh zakončit :)



BONUS1 - Ritten Earth Pyramides


Secedu zdá každý, ale když někomu řeknete o pyramidách v Dolomitech, budou si lidi klepat na čelo. Většina o takovém místě nikdy neslyšela. A o čem je tedy řeč? O přírodních pyramidách, které jsou nejvyšší v celé Evropě, a které se vytvořily v průběhu více než 25 000 let. Tyto zvláštní červené kužely tady dosahují výšky až neuvěřitelných 15 metrů! Trochu nám připomínali "hoodoos" v americkém národním parku Bryce (kdo by si chtěl osvěžit paměť, článek zde). Ritten Pyramides také vznikly postupným zvětráváním, ale jsou tvořené z hlíny. Druhá věc je, že jsou mnohem špičatější a často je k vidění kámen přímo na jejich vrcholcích. Proč? Jak se tam dostal? Abyste rozuměli: Když je sucho, tak jsou tyto útvary suché a tvrdé, ale jakmile začne pršet, stává se z nich bahnitý jíl a rozpadají se. Každý kámen na vršku sloupku je tak jakousi ochranou před vnějšími vlivy, aby se pyramida nerozpadla úplně.


Dostupnost

Je více míst v této oblasti odkud můžete tyto zvláštní zvětralé útvary spatřit. Uvedu dvě, která jsme navštívili my + pro lepší představu můžete mrknout na tyhle stránky - Ritten Renon, kde v dolní části naleznete soubor s mapkou:

1) Oberbozen/Soprabolzano - auto jsme nechali zaparkované u biotopu pod železniční tratí a vydali jsme se k lesu. Odtud už je stezka značená a nemůžete se ztratit. Jedná se o jednoduchou cca 2 kilometry dlouhou trasu lesem, nic náročného. Navíc krom jednoho italského páru jsme tu byli úplně sami.


2) Lengmoos/Longomoso - snadněji dostupné, jsou v podstatě hned pod silnicí, takže ujdete pár metrů a jste tam. S fotkami pyramid zblízka ale nepočítejte - od vyhlídkové plošiny je to docela kus. I tak to ale za alespoň krátkou návštěvu stojí.


BONUS2 - MMM


Pokud budete v těchto končinách déle, určitě si nenechte ujít muzeum nejspíš nejslavnějšího horolezce na světě Reinholda Messnera, který pochází právě ze zmiňované oblasti Val di Funes. Tenhle týpek jako první na světě zdolal všech 14 osmitisícovek a jako první pokořil Everest bez použití kyslíkového přístroje. Zkrátka obrovský obdiv! Muzeí má v současné době celkem 6, ale vy budete mít nejblíže to u Bolzana - Messner Mountain Museum Firmian. Veškeré informace potřebné k návštěvě naleznete zde, pozor si dejte hlavně na zavřené čtvrtky!

zdroj Messner Mountain Museum (http://www.messner-mountain-museum.it/en/firmian/visit/)


Další várka tipů a fotek z Dolomit v následujících článcích:


Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030





2 komentáře:

  1. Ďakujeme za tipy. Želáme veľa zážitkov vo svete. S pozdravom kočovna rodina Rakosiova momentálne žijúca v DE 🤣🤣

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky za zprávu, zdravíme do DE, užívejte, objevujte! :) :)

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.