5 TOP míst v okolí Frankfurtu

ledna 27, 2020

V rámci jednoho prodlouženého podzimního víkendu jsme se zaměřili na okolí pátého největšího města v Německu - na okolí Frankfurtu. Musím říct, že tahle oblast mě neskutečně překvapila, protože je tu fůra zajímavých věcí: památek, hradů, zřícenin a dokonce i vinařská oblast. Tři dny tedy byly hoodně našlapané, ale díky tomu vám můžu doporučit to nejlepší z tohohle kraje + ještě přihodím, kde se zastavit cestou, aby to nebyl jen X hodinový sedánek v autě :) Super je, že k roku 2020 má Německo stále ještě bezplatné dálnice. Tím pádem se vaším jediným nákladem na dopravu stává benzin/nafta... zbytek obstarají vaše nožky.


Frankfurt nad Mohanem


Aneb New York pro chudé. Pokud by se vám zachtělo spatřit mrakodrapy v srdci Evropy na vlastní oči, tak jste na správné adrese. Frankfurt má totiž vlastní Manhattan na břehu řeky Mohan, akorát mu tady říkají Mainhattan (Mohan = Main). V této čtvrti plné mrakodrapů má sídlo mnoho významných bankovních institucí, mj. i Evropská centrální banka, a najdete tu 9 z 10 nejvyšších budov v Německu, což je docela slušný. Prvenství zaujímá 258 metrů vysoké sídlo Commerzbank.


Krom mrakodrapů mě tady ale v podstatě nic až tak nezaujalo. Historické jádro Frankfurtu bylo bohužel za druhé světové války velmi poničeno, takže z památek toho moc k vidění není. A co by tedy stálo za zmínku?

  • nábřeží - podél Mohanu se táhne pěší zóna, která nabízí příjemnou procházku s výhledem na řeku, lodě i frankfurtské mrakodrapy.


  • Eiserner Steg - železný most sloužící pouze pro pěší. Je na něm zavěšeno spousta zámečků zamilovaných párů a poskytuje nejspíš ten nejlepší výhled na bankovní centrum.


  • náměstí Römerberg - i tento středověký klenot podlehl leteckým náletům v roce 1944. Budovy, které na náměstí stojí nyní jsou "pouze" zdařilé kopie, ale to jim nic na kráse neubírá. K vidění je tu zdobená radnice, kostel Sv. Mikuláše či domky s hrázděním + je v okolí spousta restaurací a kaváren.



Ubytování ve Frankfurtu


Dle mého se ve Frankfurtu nemá smysl zdržovat déle než den, ale pokud byste tady chtěli přespat, mrkněte na tahle ubytka:


My jsme se rozhodli přespat až za Frankfurtem, abychom nemuseli řešit parkování a taky proto, že jsem narazila na fajnové ubytko s wellness a snídaní jen za 1 800,-: Bold Campus. Zaparkovat se dá bezplatně u hotelu, nebo na hlídaném parkovišti za 9 €. Na recepci nám oproti vratné záloze půjčili měkké župánky a pantofle, a my jsme si tak v sauně mohli krásně uvolnit ztuhlá těla z dlouhé cesty autem. Ještě bych zvlášť vyzdvihla snídani, která byla naprosto luxusní! Poprvé jsem si nabírala med přímo z plástve :)

Druhou noc jsme strávili ve Westerwald Apartments, kde jsme platili 840,- Kč za suprový moderní apartmán s pohodlným gaučem, velkou TV, kuchyňským koutem a parkováním před domem. Chtěli jsme něco blízko hradu Eltz, ale bohužel už bylo všechno ubytování v této lokalitě obsazené, ale nakonec to dopadlo dobře a za tu cenu jsme se vyspali královsky :) A co jsme teda v okolí všechno stihli?


1. Hrad Eltz


Tohle je podle mě ten největší skvost v okolí! Úchvatný hrad pohádkového vzezření vystavený spíše do výšky, než do šířky, a ozdobený mnoha věžičkami. Přesně kvůli tomu se stává častým cílem instagramových nadšenců, a samozřejmě nejen jich. I z nás vypadlo jedno velké wooow, když jsme jej poprvé spatřili!


Hrad není umístěný nikde na kopci, což by se tak nějak nabízelo, ale právě naopak leží v údolí řeky Elzbach, které navíc ve středověku představovalo důležitý obchodní uzel. I přestože v tomto regionu probíhalo mnoho válek, Eltz nebyl nikdy dobit ani zničen. Důvodem není to, že by byl nějakým způsobem z ruky nebo dokonce ukrytý, ale fakt, že jej vlastnily 3 rodiny - Rübenach, Rodendorf a Kempenich. Každá z nich sice obývala jinou a od ostatních oddělenou část hradu, ale politicky vystupovali jako jeden celek. Měli mnoho konexí a pomocí své rozsáhlé sítě známostí pro sebe vždy dokázali vyjednat výhodné podmínky, díky čemuž se vyhnuli jakékoliv válce.

Z praktické stránky: nejbližší parkoviště je Antoniuskapelle, kde za osobní auto zaplatíte 2 €, a odkud je to k hradu pěšky cca 15 minut. Pokud byste z nějakého důvodu nemohli jít, jsou tu k dispozici shuttle busy (2 €/os.). Vstupné do hradu pak přijde pro dospělého na 10 € a můžete si vybrat mezi německým, anglickým a francouzským výkladem. Určitě jděte i dovnitř. Se vstupenkou se dostanete i do malého muzea a samotná prohlídka byla fakt příjemná: nijak přehnaně dlouhá, průvodkyni bylo fakt skvěle rozumět a celkově se člověk dozvěděl dost zajímavých věcí.


Třeba i to, že hrad je stále majetkem rodiny Eltzů, konkrétně klanu Kempenichů. A co se stalo se zbývajícími dvěma rodinami? Linie Rodendorfů zanikla a Rübenachové svou část prodali Kempenichům, takže v rámci prohlídkového okruhu navštívíte pouze bývalá sídla těchto rodin. Komnaty rodu Kempenichů jsou v nyní soukromým majetkem pana Dr. Karla Grafa, a vstup do nich není povolen. Nejaktuálnější info o otevírací době a vstupném naleznete zde.



2. Most Geierlay


360 metrů dlouhý visutý most, který překlenuje údolí. Je zavěšený ve výšce 100 metrů a chůze po něm je vážně zážitek. Samozřejmě pokud se vám dělá špatně z výšek, asi to pro vás nebude to pravé ořechové. V tom případě můžete zůstat jen na jedné straně, omrknout to z bezpečné vzdálenosti a počkat, až se zbytek výpravy vrátí z "protějšího břehu". Prý to tak dělá 20 % všech návštěvníků :)

Praktické info: auto nechejte ve vesnici Mörsdorf, je tam několik záchytných parkovišť. Ani se nesnažte hledat nic jiného, bezplatného, protože místní už maj nejspíš ze zástupů turistů nervy na dranc a všudy očekávejte zákazy stání/zastavení. Navíc těch pár € vás nezruinuje, navíc je to to jediné co tu budete platit. My jsme za hodinu parkování dávali 1 € (platba v automatu), každopádně více info, jak o parkování v Mörsdorfu, tak i o výstavbě Geierlay, naleznete na těchto ofiko stránkách (pouze v němčině).



Z parkoviště vás čeká cca kilometr a půl pohodová procházka - z části po asfaltu, z části lesem, ale v podstatě pouze po rovině. VSTUPNÉ NA MOST SE NEPLATÍ! Ano, je to zadarmo, příjmy na údržbu tak pramení opravdu pouze z parkovného. Na podzim tady bylo i snesitelné množství lidí a údolí hrálo všemi barvami. Fakt nádherný pohled a tuto atrakci vřele doporučuji všem. Viděla jsem tu i turisty s čtyřnohými miláčky, ale některým pejskům se tedy na pohupující se most moc nechtělo. Pro rodiče bych doporučovala nosítko/šátek, protože s kočárkem se přes most přejet nedá.



3. Údolí horního Rýna


Tahle oblast je naprosto boží! Na každém kilometru uvidíte hrad nebo aspoň zříceninu a na svazích podél břehů se rozkládají nekonečné vinice. Z těch nejhezčích hradů bych vyzdvihla Sooneck, ke kterému se dá přiblížit autem a pak cca půl kilometru dojít pěšky. Vstupné tady přijde na 5 €. Pokud byste se chtěli projít trošku víc, doporučuji na rozcestí odbočit na "Vyhlídku na 7 hradů". Jedná se asi jen o 2 km, ale nahoře je k dispozici malá dřevěná rozhledna a úžasný výhled na Rýn... a tedy údajně i na sedm hradů, ale ty jsme tak úplně nenašli :)


Další zajímavý hrad by mohl být Reichenstein a jako třetí zastávku bych doporučila městečko Bacharach, kde je k vidění spousta krásných domečků, vináren, uliček a zákoutí. Kdybychom měli den navíc, tak se rozhodně ubytujeme tady a strávíme večer s lahví místního vína :)

burg Reichenstein:


Bacharach:



4. Opatství Lorsch


Nachází se zhruba 45 minut cesty jižně od Frankfurtu, proto jsme jej do itineráře zařadili až při zpáteční cestě do Plzně. Stejně jako zámek Heidelberg viz níže. Z původního benediktinského opatství Lorsch se sice dochovala pouze vstupní brána, ale i to z něj činí nejzachovalejší předrománskou památku v Německu. Jeho založení totiž proběhlo už v 8. století, a za svého největšího rozmachu byl Lorsch hlavním centrem kultury a vědy. Díky tomu jej samozřejmě naleznete i na seznamu památek UNESCO. Pokud kolem pojedete, byla by vážně škoda se tu nezastavit.

Praktické info: parkování je na začátku městečka zdarma a ke vstupní bráně dojdete jednoduše přes travnatou plochu. Žádné vstupné se nevybírá, takže se tady můžete procházet v podstatě neomezeně. Aktuality naleznete na těchto ofiko stránkách, ke stažení je i letáček v angličtině.


5. Heidelberg


Impozantní červeně zbarvený zámek tyčící se ve výšce 70 metrů nad řekou Neckar. Původně se jednalo o pevnost, která se v 17. století proměnila v toto rozsáhlé šlechtické sídlo. V současnosti je zámek již zčásti zborcený, ale do některých komnat můžete stále nahlédnout prostřednictvím klasického prohlídkového okruhu s průvodcem. I kdybyste neuvažovali o návštěvě interiérů, rozhodně sem zajeďte, protože z terasovitých zahrad jsou nádherné výhledy na řeku i samotné město Heidelberg.

Praktické info: zaparkovat je možné na příjezdové cestě k zámku, kde se nachází několik záchytných parkovišť. Za hodinu parkování počítejte 1,50 €. Vstupné do areálu a zahrad se neplatí. Zpoplatněna je jen tour s průvodcem: na výběr německá či anglická, cenu a rozpis prohlídek dle času naleznete na oficiálních stránkách zde. Kdo by prohlídku absolvovat nechtěl nebo ji nestíhal a přesto by chtěl o zámku získat nějaké info, tak na informacích si můžete zdarma vyzvednout brožurku se základním infem.



Kde se zastavit cestou?


  • Aschaffenburg - město těsně před Frankfurtem, kterému vévodí palác Johannisburg. Plus se mi v centru líbily i pěkné domky


  • Würzburg - název tohoto města budete na dálnici míjet X krát, takže to k zastávce úplně vybízí. Největší must see je tady Würzburgská rezidence, která je dokonce zapsaná na seznamu památek UNESCO. Mně osobně tedy nejvíc nadchly krásně upravené zahrady, ale pokud by vás zajímal interiér, vše potřebné zjistíte zde.


  • Rothenburg ob der Tauber - romantické městečko plné typických domků, obklopené původním středověkým opevněním se vstupními branami a věžičkami. Výraz "romantické" není jen tak - Rothenburg je totiž nejspíš tím nejhezčím, co je k vidění na tzv. Romantické stezce. Kdo nezná, vygooglí! Zkrátka je to tady pastva pro oči! A může být i pro chuťové pohárky, když okusíte místní specialitu schneeball (sněhová koule) = křehké těsto ve tvaru koule, nejčastěji pocukrované nebo se skořicí. Trendy verze mají spoustu polev a různých posypek.

Zdroj Bäckerei Striffler: http://www.baecker-striffler.de/schneeballen/

  • Norimberk - tady by to vyšlo na samostatný článek, možná někdy sepíšu :) Každopádně největší atrakcí je tu ZOO s delfináriem, kde se nám fakt líbilo, ale za procházku stojí i norimberské historické centrum. Úplně v klidu byste se tu zabavili na celý den, i vánoční trhy tu maj suprové - moc doporučuji!

foto z vánočních trhů rok nevím kolik :D

Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030




6 komentářů:

  1. Dělám si itinerář na dovolenou a dovolím si poznamenat,že parkoviště Antoniuskapelle podle mapy rozhodně není 15 minut od hradu Eltz :) Jinak super tipy,díky moc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak záleží, kde přesně zaparkuješ (parkoviště není úplně malé), a také jak rychle jdeš :D v textu je důležité slovo CCA - takže jestli to někdo doběhne za 10, půjde normálně za 15 jako my nebo se tam doloudá za půl hodiny, to už fakt neodhadnu :) každopádně si to moc užijte :)

      Vymazat
  2. Právě pracuji ve Frankfurtu a konečně vidím nějaké typy na výlety v okolí .moc díky 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. něco je možná trošku dál, ale řekla bych, že ty zajížďky za to stojí :) užívej! :)

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.