Zamiluj si Porto!

ledna 19, 2020

Poslední článek z našeho roadtripu Portugalskem věnuji tomuhle stylovému městu, které je pro mě synonymem pohodového prodlouženého víkendu. Porto se momentálně těší čím dál tím větší oblibě, ale naštěstí to neznamená, že se budete proplétat uličkami města v davu turistů. Alespoň zatím ne, snad to ještě nějakou dobu vydrží.


Letenky do Porta


Jak se dostat do Portugalska jsem rozepisovala v úvodním článku, kde najdete odkud a za kolik jsme letěli my, plus i náš kompletní týdenní itinerář pro případ, že byste nechtěli zůstat na jednom místě. Pro přehlednost ještě uvedu další možnosti spojení konkrétně s Portem:




Jak se dostat z letiště do centra?


Nejjednodušším způsobem je využít metro, které vás dopraví přímo do centra dění. Zajímat vás bude fialová linka E, která z letiště odjíždí každých 20-30 minut. Konečná této linky je zastávka Trindade, odkud to můžete k řece Douro dojít pěšky nebo přesednout na některou z dalších linek metra.

Lístky se dají koupit v automatu cestou k metru (i kartou) a cena se odvíjí od toho, kolika zónami budete projíždět. Např. z letiště na Trindade vás přeprava přijde na 2 €. Důležité: v Portu si kupujete kartičku ANDANTE (0,60 €) a na tu pak nabíjíte jednotlivé jízdy (takže bacha ať se vám ji nepovede vyhodit). Každopádně to znamená, že každý cestující si musí koupit vlastní jízdenku, kterou je nutné s příchodem na nástupiště ještě označit. 

K dispozici je např. i 24 hodinová jízdenka, ale pro více informací o MHD v Portu mrkněte na tyto oficiální stránky (i v angličtině), kde se dozvíte aktuální ceny/změny apod. K vidění je tam i přehledná mapka celého metra + můžete jednoduše vyhledávat i jízdní řády a trasy.



Kde se v Portu ubytovat?


Porto je po Lisabonu druhým největším městem v Portugalsku a možnosti ubytování tady rostou jak houby po dešti. Doporučuji sehnat něco přímo v centru, nebo v jeho blízkosti, protože právě tam naleznete všechna zajímavá místa a můžete si je tak krásně obejít pěšky. Dobrá zpráva je, že ani cenově vás Porto tak úplně nezruinuje. Klasický obyč pokoj pro dva tady seženete za litr úplně v klídku. My jsme se na dvě noci ubytovali v Residencial Lunar a celkem jsme platili dokonce jen 1470,- Kč.

Na druhou stranu se to na bookingu jen hemží naprosto úchvatnými designovými stylovkami, kterým se jen těžko odolává. Pokud si tu chcete užít nějakou romantiku se svou drahou polovičkou, bude Porto ideálka! 




Co dělat v Portu?


Ne nebudu tady vypisovat každou ulici či katedrálu, aby jako těch položek bylo co nejvíc :) Ono je centrum města v podstatě dost malé a dá se projít i za den. Většina hlavních lákadel je soustředěna kolem řeky Douro, takže krásné výhledy zaručeny. Nevýhoda je, že se můžete dost nachodit... z kopce, do kopce... a tak... Jenže ono je to beztak to nejlepší - ztratit se v té změti malých uliček, schodišť a barevných domků. Můžete se takhle procházet celý den, intuitivně, bez plánu a garantuji vám, že večer padnete do postele maximálně spokojení. Jen jedna rada => pohodlné boty s sebou! :)

Když tedy pominu bezcílnou procházku Portem, zmíním ještě pár věcí, které byste tady rozhodně neměli vynechat:


1. Most Ludvíka I.

Ponte de Luis D. I. je ta nejznámější a nejfotografovanější stavba celého Porta, takže začneme s ním. Tento impozantní obloukový most překlenuje řeku Douro, čímž spojuje nábřeží Ribeira se sousedním městem Vila Nova de Gaia. Jeho délka je celkově více než 385 m a na výšku měří úctyhodných 45 metrů. Zajímavý je ale především tím, že má dvě patra: horní slouží chodcům, cyklistům a lince metra D, dolní patro pak funguje jako klasická silnice s chodníky po stranách. Jako pěší si tedy můžete vybrat, a já doporučuji vyzkoušet obojí :)  



2. Ribeirinha s promenádou 

Historická část města, dokonce zapsaná na seznamu památek UNESCO. Naprosto chápu proč. Je tu na sebe namačkáno spousta malých domečků, které jsou obložené různobarevnými dlaždičkami (azulejos) a většina z nich má navíc ještě malé balkonky. Každý domek je jinak vysoký, některé jsou dokonce celé tak trošku nakřivo. Celý tenhle výjev u mě spouští jakýsi woow efekt, kdy zastavuju kvůli fotce každé dva metry, a i když v podstatě fotím to samé furt dokola, nemůžu se toho nabažit.

Jestli vás nebaví fotit, tak se můžete jen poplácávat po promenádě: koukat na loďky se sudy, poslouchat pouliční hudebníky, posedávat na nábřeží nebo se jen tak vyvalit na sluníčku s drinkem v ruce v jednom z mnoha podniků. Tuhle čtvrť si zamiluje vážně každý!


3. Vinné sklepy

Kam jinam za portským vínem než do samotného Porta? Můžete ho vyzkoušet v podstatě v libovolném podniku kdekoliv po městě... aneboo se zúčastníte prohlídky přímo ve sklípku, přičemž nejenže tento charakteristický nápoj ochutnáte, ale zároveň se o něm i něco dozvíte.


Half Rabbit, street art ve vinařské čtvrti
Portské víno je fortifikované (česky dolihované), což znamená, že je do něj před/při/po procesu kvašení přidávaný alkohol. Dolihovaná vína produkuje např. i Austrálie, Argentina nebo USA, ale za "portské" se díky ochranné známce smí označovat pouze vína pocházející z údolí řeky Douro a jejích přítoků. Typické portské je červené s vyšším podílem zbytkového cukru, ale výjimkou není ani víno z bílých hroznů. Základní dělení tohoto sladkého, často označováno jako dezertního, vína je tawny, ruby a bílé. Víc už to radši rozpatlávat nebudu, nejsem žádný znalec :)

Pokud byste chtěli omrknout nějaký ten vinný sklípek, projděte se na nábřeží Vila Nova de Gaia a zaběhněte do toho podniku, který vám bude sympatický. Narazíte zde i na světoznámé značky jako Taylor´s, Croft, Cálem nebo Sandeman. Rezervace nejsou potřeba a cenově taková prohlídka přijde na něco mezi 10-15 €.


TIP: Udělejte si výlet i do údolí řeky Douro, dokonce zapsaném na seznamu památek UNESCO. Tento vinařský region má opravdu velmi dlouhou historii a pohled na vinice ve svazích i na malebné vesničky vás jistě dostane. Není nic jednoduššího než si v Portu půjčit auto (viz první článek) a vydat se proti proudu řeky, kde si těchto výhledů užijete do syta. Druhou možností by bylo vzít výlet přes nějakou cestovní agenturu. Lze jej absolvovat i lodí, mrkněte např. na tyto stránky.

Zdroj Portugal by wine: https://www.portugalbywine.com/pt1/experiencias/info/douro-valley-tour_1063/


4. Livraria Lello

Knihkupectví... ale ne ledajaké. Lello je jedním z nejhezčích knihkupectví na světě! Typické je pro něj nádherné, dřevěné, točité schodiště, které dokonce inspirovalo spisovatelku J. K. Rowling při psaní Harryho Pottera. Dále jsou k vidění zdobené regály s bustami slavných portugalských spisovatelů, barevná vitráž ve stropním okně či spousta dalších vyřezávaných detailů.

Z té praktické stránky tenhle klenot naleznete (už od roku 1906) na adrese Rua das Carmelitas 144. Bohužel každým rokem knihkupectví zaznamenávalo stále větší nárůst návštěvníku (joo, lidí je tu vážně požehnaně), a proto začali počty regulovat alespoň zavedením vstupného. Jestliže chcete tento potterovský interiér spatřit na vlastní oči, musíte nejprve zaběhnout do vedlejšího obchodu pro vstupenku. Je to značené jako "check-in". Zaplatíte 5 €, ale pokud si v Livraria Lello vyberete nějakou knížku, u pokladny vám tuto částku opět odečtou. Od letoška je nejspíš možné pořídit vstupenku už online, viz jejich ofiko stránky.



5. Výhledy a vyhlídková místa

Porto je úžasně fotogenické, takže vzhůru na pochůzky! Kdo mě zná, ví, že výhledy jsou moje úchylka, a jsem pro ně ochotná obětovat mnohdy i víc než jen pár kroků navíc. V Portu jsem na nejlepší vyhlídková místa nominovala tato:

  • horní patro Ludvíkova mostu - jak už jsem psala, po vrchní části mostu můžete jako chodci bez problému přejít. A rozhodně to udělejte, protože výhled je odtud famózní!


  • Mosteiro da Serra do Pilar - klášter nacházející se na vyvýšenině nad Ponte de Luis. Dovnitř je vstupné zpoplatněné (viz stránky zde), ale na klášterní terasu, která nabízí úžasný panoramatický výhled na celou Ribeiru, se žádné vstupné neplatí.


  • Jardim do Morró - malý park ležící pod Serra do Pilar na stejném břehu řeky. Místo, které slouží nejen jako vyhlídka, ale i místo, kde turisté i místní rádi relaxuji. Dostat se sem můžete pěšky, metrem D (zastávka Jardim do Morró) nebo lanovkou, která vás sem doveze z nábřeží za 6 €. Ofiko stránky zde.


  • Igreja de São Lourenço - v překladu Kostel sv. Vavřince, často se také objevuje název Igreja dos Grilos (na roštu byl totiž umučen sv. Vavřinec). Kvůli kostelu/klášteru sem pravděpodobně stejnak půjdete, ale kdybyste náhodou kostely bojkotovali, vydejte se sem alespoň kvůli tomu výhledu. Je odtud vidět řeka Douro i různobarevné domky v historickém centru Porta a rozhodně to stojí za to.


  • Miradouro da Vitória (úvodní foto tohoto článku) - opuštěný prostor s nízkou betonovou zídkou, ale co je podstatnější - skvělým výhledem na starou část města. Kousek od této vyhlídky ještě doporučuji navštívit park Virtudes, kde si můžete v klidu odpočinout a výhledy odtud taky nejsou úplně k zahození.


park Virtudes:


6. Francesinha

A úplně na závěr, když už jste po všem tom chození unavení, si dáme typickou portskou specialitu, na kterou narazíte v každém ušmudlaném bistru, ale i v luxusní restauraci. Jo, až tak proslavené jídlo to je! V překladu Francesinha znamená "malá Francouzka", prý jako pocta francouzským ženám, ale kde se vzal samotný recept, už nikdo neví. V praxi se jedná o sendvič, což zní trošku fádně, ale nebojte, hnedka to povýším na jinej level. 

Existuje nespočet variant tohoto prapodivného jídla, ale základem je vždy bílý toustový chleba. V něm se většinou ukrývá několik druhů masa, a celé je to zapečené s volským okem a sýrem na vršku. Pozor ještě nekončíme! Tohle všechno je přelité speciální oranžovou omáčkou z rajčat, piva a koření, a aby toho náhodou nebylo málo, servíruje se to ještě s hranolky. Asi ani nemusím zdůrazňovat o jakou kalorickou bombu jde co? Cenově francesinha přijde na něco kolem 10 €.


Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030




2 komentáře:

  1. Krásně sepsáno! Jen k tomu mám jediný postřeh - z loňské zkušenosti vím, že už si Francesinhu určitě nedám - ta kombinace chutí v omáčce mi připomínala špatnou rajskou ze školní jídelny. Naopak co všem doporučuju kudy chodím, degustace portského na "druhé straně řeky" ! :) Takže po procházce přes most se tam příjemně posílit do dalšího putování :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. joo francesinha je taková specifická, divná kombinace všech ingrediencí, taky mi to úplně nesedlo :D

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.