Bludné skály & Rašeliniště pod Zieleńcem

února 24, 2021

Velkou výhodou těchto dvou míst je, že se nacházejí doslova pár kilometrů od česko-polských hranic. Právě proto si sem můžete jen tak "odskočit" z vaší dovolené v Česku, stejně jako my, když jsme se v těchto končinách pohybovali, viz předchozí dva články NEJ výlety v Orlických horách a 5x Náchod a okolí. Nebo možnost číslo dvě - uděláte si samostatný výlet do Polska, na což vám krásně postačí jeden víkend. Volba je na vás :)


Tipy na ubytování na polské straně


  • levné: Willa nad Potokiem - příjemné ubytování za velmi rozumnou cenu poblíž Kudowa Zdrój, na výběr bungalov za cca 700,-/noc nebo apartmán cca 800,-/noc

  • střední: Apartamenty Sjesta River - krásné moderní apartmány za cenu okolo 1200,- Kč, popř. klasický jednoduchý hotelový pokoj v Paria Hotel, ale na druhou stranu i se snídaní a parkováním, za cca 1300,- Kč

  • luxus: Hotel SPA Dr Irena Eris - skvěle hodnocený hotel s komplexem bazénů a saun, kosmetickými procedurami, tenisem, bowlingem a spoustou dalšího




Bludné skály


Po polsky Błędne Skały leží přímo na česko-polské hranici jakožto součást pohoří Stolové hory (Góry Stołowé). Přístupné jsou však pouze z polské strany. Teď ale o co vlastně jde? Proč byste tam měli chtít jet? Jedná se o unikátní skalní město, které se působením vnějších vlivů přetvořilo v doslova labyrint úzkých chodbiček, malých jezírek a roztodivných skalních útvarů

Některé pasáže jsou opravdu hooodně na těsno, proto bych návštěvu nedoporučila přehnaně rozměrným jedincům, ani maminkám s kočárky. Dokonce ani s dětským nosítkem mi to tady nepřijde úplně reálné, tak to v rámci plánování berte v úvahu. Dětičky si prolejzačky v podobě kamenného bludiště určitě moc užijou, ale pouze pokud jsou schopni chodit sami. Dospělí sice stráví spoustu času skrčováním a zatahováním břicha, ale i tak je to super zážitek a moc se nám tu líbilo. Velkou výhodou shledávám i v tom, že tady není nijak zvlášť přelidněno. I přesto, že jsme Bludné skály navštívili v top sezóně (červenci), měli jsme na skalní okruh, krom první vyhlídky, krásný klídek - před námi nikdo, za námi nikdo. Ideál.




Praktické info

Dostupnost - nejjednodušeji se sem dostanete samozřejmě autem přes polské městečko Kudowa Zdroj. Odtud vás čeká cca 7 km k místu "Parking bezpłatny przy Błędnych Skałach" (google maps) nebo "Polana Imka" (mapy.cz). Jak už první název napovídá, toto parkoviště je bezplatné. Teď ale ten fórek jo? Pokud zaparkujete tady, čeká vás ještě několikakilometrová procházka k Bludným skalám. Druhou možností je využít zpoplatněnou a kyvadlově řízenou silnici a zaparkovat až skoro u vstupu do bludiště. Jdem si to shrnout:

  • 1. možnost - zaparkovat bezplatně u hlavní silnice č. 387 a následně po modré turistické značce dojít po svých cca 3,5 km (psáno jako 3 h). Je to do kopce, ale dá se to. Plus vidím výhodou i v tom, že se nemusíte vracet stejnou cestou, ale můžete si udělat pěkný okruh, viz mapka dole. Z Bludných skal jsme sledovali naučnou stezku značenou zeleným lístkem. Ta nás dovedla zpět na parkoviště. Procházku jsme si tak prodloužili na cca 10 km. Samozřejmě můžete jít tam i zpět stejnou cestou, uvidíte, jak na tom budete s energií :)
  • 2. možnost - zaplatit 30 zlotých za osobák (20 zl za motorku) a zaparkovat až nahoře. Silnice je tu ale úzká, proto je doprava řešena kyvadlově. V praxi to znamená, že 15 minut jedou auta v jednom směru a naopak.


Každopádně až se dostanete nahoru, tak jako tak vás čeká ještě jedno placení - vstupné. Ano, ano, tento přírodní úkaz není k vidění zadarmo, ale nebojte, není to nic drastického. Vstup pro dospělého přijde na 12 zlotých, pro dítě pak na polovic. Kurz je k roku 2021 necelých 6 Kč/zlotý. Skvělé je, že lze zaplatit i kartou, takže nemusíte ani do směnárny. Kdo chce mít 100 % jistotu, může pořídit vstupenku i online zde.




Rašeliniště pod Zieleńcem


Druhý tip na výlet lehce za hranicemi je také přírodního charakteru, a dokonce na rozdíl od Bludných skal vás nepřekvapí žádné placení vstupného či parkovného ani ničeho dalšího. Polské Torfowisko pod Zieleńcem je součástí Bystřických hor a na těchto místech vzniklo odhadem již před 7 600 lety. Za ty roky se zde vytvořila slušná vrstva rašeliny, místy prý až 8 metrů! V 18. století proběhly i nějaké pokusy o její těžbu, avšak kvůli malé výhřevnosti této suroviny, to vzalo brzy za své. 



Nyní Torfowisko nabízí velmi jednoduchou a zajímavou procházku po dřevěných chodníčcích kolem narezlých jezírek a pramenů. Zaparkujete a pak už se jen vydáte po krátké naučné stezce s informačními tabulemi. Takže... jak říkám - velmi jednoduchá procházka, během které budete obdivovat rozlehlá vřesoviště, neuvěřitelně sytě zelený mech či vzácné zakrslé břízy. Na jedné odbočce je dokonce možné vystoupat na dřevěnou rozhlednu a pokochat se pohledem i z výšky. Tohle vše je ale program tak cca na hodinku, proto jsme si procházku mírně potunili, rozuměj prodloužili. Díky tomu jsme viděli nejen tu nejturističtější část - Topielisko (severní), ale i část zvanou Czarne Bagno (jižní), která ukrývá prameny Divoké Orlice.



odbočka k rozhledně

rezavá jezírka

Přímo na začátku naučné stezky je bezplatné parkoviště, ale pozor, je fakt dost malé, tak bych raději měla v záloze plán B. Při naší návštěvě (červenec 2020) nemůže být o nějaké přelidněnosti ani řeč. Pár lidí jsme potkali na dřevěných chodnících, a na odlehlejších cestách v podstatě vůbec nikoho. Ale těžko říct, jak to bude s návštěvností do budoucna...

My jsme auto nechali přímo v Zieleńci, který v zimě bývá oblíbeným lyžařským střediskem, avšak v létě parkovací místa zejí prázdnotou. Odtud je to na zmiňované první (nejbližší) parkoviště cca půl hodinka cesty po zelené turistické značce jakožto součástí dálkové trasy s názvem Lisia Przełęcz - Polana Imka. Tohoto značení se držíme i přímo v rašeliništi zhruba 2 km, po kterých odbočujeme doprava na cyklostezku. Při další příležitosti se opět stáčíme doprava a napojujeme se na Sudetskou stezku (Główny Szlak Sudecki, červené značení). Ta nás pak dovede zpět do Zieleńce k našemu autu, což jako celek dělá nějakých cca 10 km. Pro nás bylo samozřejmě stěžejní, že jsme nešli tam i zpět stejnou cestou. Znáte to :)




Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030








Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.