Thajský ráj - itinerář

prosince 15, 2016

Plán k naší první cestě do Asie se začal klubat už v červnu. Otázka byla kam vlastně pojedeme? Jihovýchodní Asie celkově mi začínala připadat čím dál profláklejší, proto nám na konkrétní zemi až tak nezáleželo. Četla jsem mraky cestopisů, všichni se odtamtud vrátili živí a zdraví, tak na tom přece nebude nic složitého a zmáknem to taky ne?



Důvody, proč nakonec Thajsko:


  1. rychlejší i levnější letenky - Naše dovolená čítá ročně pouhých dvacet dnů, takže jsme nechtěli ztrácet drahocenné hodiny na letišti nebo absolvovat přestupy se zbytečným přespáním. Zvolili jsme let Praha - Helsinky - Bangkok s okamžitou návazností od letecké společnosti Finnair. Cenově vyšly na necelých 12 000,- Kč zpáteční/osoba.

  2. možnost různorodého vyžití - Jelikož nás na plážové a vodní radovánky příliš neužije, potřebovali jsme mít v záloze další alternativy, což Thajsko bez problémů splňuje.

  3. výborná thajská kuchyně - Jídlo je pro nás totiž jeden z hlavních důvodů, proč cestujeme. Rádi ochutnáváme místní speciality a moc si to užíváme, i když občas s napětím čekáme, co jsme si to vlastně objednali. Ale to k tomu prostě patří :)

  4. relativní levno - Největším výdajem je letenka, avšak na místě už si vystačíte s málem. Ubytování i jídlo se dá sehnat velice levně. Záleží na lokalitě a vašich komfortních zónách. V Thajsku se platí bahty, přičemž jeden baht jsou zhruba 2/3 naší koruny. Veškeré ubytování jsme řešili klasicky přes booking ještě z České republiky. Není nic jednoduššího než si vyhledávat podle dané lokality, vlastních požadavků a v neposlední řadě také dle hodnocení předchozích cestovatelů.

  5. rozvinutost země - Díky turistickému ruchu jsou v Thajsku velice kvalitní služby - ubytování, restaurace, doprava apod. Není tedy důvod se obávat, že nebudete vědět kudy, kam, jak a kdy. Vždy existuje spousty možností.

  6. načasování cesty - Dovolenou jsme nakonec směrovali na měsíc PROSINEC, proto jsme museli vybírat destinaci i s ohledem na počasí. Obecně se za top cestovatelskou sezónu v Thajsku považují měsíce listopad až březen, kdy je nejmenší riziko srážek a příjemné teploty nad 25°C.  Naopak od března do cca května by vás tu mohla překvapit velmi nepříjemná vedra, což na cestování není to pravé ořechové. Zbývající část roku (červen-říjen) bývá obdobím monzunových dešťů, ale samozřejmě není to vždy pravidlem. Záleží na konkrétní lokalitě v Thajsku... no a taky na vašem štěstí :)



Thajsko je země mnoha tváří. Najdete zde pláže jako z katalogů cestovních kanceláří s až přehnaně azurovou vodou, džungle plné opic, neuvěřitelně zdobené a nádherné chrámy i přelidněná města s rušnými ulicemi. Severní část Thajska je známá především pralesy a chrámy - oblast Chiang Mai. Jižní část naopak nabízí obrovské množství ostrovů a ostrůvků, nekonečné pláže, resorty, bary a restaurace. Každá oblast má svá pro a proti, záleží tedy čistě na vašich preferencích, jaké dovolené dáváte přednost. My jsme se rozhodli vyzkoušet od každého trochu. A jak se nám to podařilo?


Některé věci jsem se rozhodla zařídit již před odletem - ubytování (booking.com) a přesuny mezi jednotlivými ostrovy přes místní lowcost aerolinky (Lion Air, Air Asia) a ferries (phuketferry.com). Nic ale není problém zajistit na místě. Na každém rohu na vás číhá nespočet místních "cestovních kanceláří", které nabízejí v podstatě přepravu čímkoliv kamkoliv a zařízení čehokoliv. Bez přehánění, na co si jen vzpomenete - přepravu z/na letiště, treky do džungle, projížďky na slonech, čtyřkolkách, výlety na okolní ostrůvky, kurzy vaření... na hodinu, dvě, půl den, den, dva dny - ohromné množství možností, jen si vybrat..

Peníze (bahty) jsem měnila za eura ihned na letišti Suvarnabhumi ve směnárně SuperRich 1965. Je to ve spodním patře, u odjezdů a příjezdů vlaků (nadzemky). I když jsem četla spoustu rad, že měnit na letišti se nevyplatí apod., tak za celý pobyt jsme lepší kurz neviděli :)



Náš itinerář vypadal následovně:


1DEN
přílet Bangkok letiště Suvarnabhumi + přesun na letiště Don Mueang 
přelet na největší ostrov Thajska - Phuket 


2DEN
Phuket 


3DEN
Phuket


4DEN
ferry na ostrov Phi Phi


5DEN
ferry na ostrov Koh Lanta


6DEN


7DEN
ferry zpět na pevninu oblast Ao Nang


8DEN
místním autobusem do města Krabi 


9DEN
ranním letadlem přelet zpět do Bangkoku 
přesun vlakem do Ayutthaya 


10DEN
ranním vlakem zpět do Bangkok


11DEN
ráno taxíkem na letiště Suvarnabhumi
odlet přes Helsinky zpět do ČR



Články z Thajska:

1. díl - Putování Phuketem
2. díl - Kýbl party na Phi Phi
3. díl - Klídek na Lantě
4. díl - Ao Nang a krabi v Krabi

Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030




Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.