9 tipů na výlety v Krušných horách

září 13, 2021


Letos v létě jsme se na pár dní vydali prozkoumat další kout České republiky - Krušné hory. Začneme kontrolní otázkou :) Víte vůbec, kde se vzal ten název "Krušné"? Většina lidí si myslí, že je to kvůli počasí, že tady často prší, fouká atd., a díky tomu je život v tomto koutě ČR "krušný". Tak přesně takhle to není! Původ Krušných hor totiž pramení ze staročeského slova "krušit", které ovšem nemá s počasím nic společného, ale znamená TĚŽIT. A to, že Krušné hory byly významným centrem pro těžbu různých druhů rudy (stříbra, cínu, železa, kobaltu...), není žádné tajemství. Tímto je tedy záhada rozluštěna :)


Hornických a průmyslových památek je v této oblasti tolik, že se v roce 2019 dostaly Krušné hory, spolu s německou částí, dokonce na seznam památek UNESCO pod souhrnným názvem Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří. Na území ČR se nachází 5 oblastí, v sousedním Sasku byste jich pak našli dalších 17. Vyjmenované jsou třeba tady. A teď už k těm tipům na výlety...



1. Boží dar


Kdybych měla označit nejturističtější místo v Krušných horách, byl by to nejspíš Boží dar, nebo Božák chcete-li. Je jedno jestli je zrovna léto nebo zima, jestli přijedete s kolama nebo lyžema, ale tady to žije celoročně. Najdete tu spoustu hotelů, penzionů, apartmánů i restaurací a bister. Mnoho lidí volí Boží dar jako svou základnu pro výletování v okolí a není to vůbec špatná volba, protože krásných míst je poblíž opravdu hodně. Pokud sem naopak přijedete pouze na jednodenní výlet, určitě počítejte s placeným parkováním 100,- Kč/den, všude jsou totiž zóny. Popis parkovišť zde. A teď co byste v Božím daru neměli minout:


  • Božídarské rašeliniště - významná přírodní rezervace, která je zpřístupněna díky naučné stezce se 12 informačními tabulemi o těžbě rašeliny, o rostlinách i zvířatech zde žijících. Tahle naprosto nenáročná procházka je dlouhá něco málo přes 3 km a vede po dřevěných chodníčcích, po kterých lze projet i s kočárkem. Na poslední zastávce se můžete napojit na Naučnou stezku Blatenský příkop a z ní se pak odbočit na Ježíškovu cestu (viz níže).



  • Ježíškova cesta - to, že je Boží dar domovem Ježíška je celkem zřejmé :) ale věděli jste, že je tu i Ježíškova pošta, kde vám každý rok v prosinci orazítkují dopis/pohled příležitostným vánočním razítkem? A to není vše v souvislosti s Ježíškem, má tady totiž i svou vlastní stezku, která má dokonce dvě varianty - kratší pro menší děti (5,6 km) a delší pro ty zdatnější chodce (12,9 km). Děti si v infocentru můžou vyzvednout "Ježíškův pas", do kterého se pak zapisují splněné úkoly. Nicméně na cestu se klidně vydejte, i když děti nemáte. Komu by vadilo potkat pár pohádkových postaviček v podobě dřevěných vyřezávaných soch, že? :)


  • Boží vyhlídka - moderní rozhledna nacházející se kousek nad Božím darem, z centra sem dojdete za cca 15 minut. Vzhledem připomíná krabičku od sirek a její kovové opláštění má symbolizovat těžbu stříbra v tomto regionu. Podle vytíženosti bych i řekla, že o ní moc lidí neví, ale tak co, aspoň si ten výhled vychutnáte v klidu :) V provozu je od dubna do října a vstup na ni je zdarma.



2. Jáchymov


Jáchymovem jsme v minulosti několikrát projížděli a upřímně mi vůbec ale vůbec nezaujal. Viděla jsem jen domy s vymlácenými okenicemi, opadanou omítkou, nikde žádné trávníky, záhony, ani restaurace a kavárny. Trošku to na mě působilo jakoby se tu zastavil čas. Letos jsem trochu pozměnila svůj názor a Jáchymov podle mého stojí za návštěvu kvůli dvěma věcem. První je poznání nepěkné historie Jáchymovska a bývalých pracovních táborů na těžbu uranu. Druhá naopak veselejší - naprosto úžasné dorty v Dortové studio MS. Fotku sice nemám, vyfotit jsme to totiž jaksi nestihli, ale fakt doporučuji všemi deseti. Ňam!

Vše podstatné o historii uranových dolů se dozvíte prostřednictvím naučné stezky s názvem Jáchymovské peklo. Dohromady měří 8,5 km a dle mého vážně stojí za to si ji projít. Uděláte si alespoň nějakou představu o politických lágrech a o náročné práci v dolech - nejvíce takto zaměřených info tabulí je soustředěno přímo u Jáchymova (např. Štola č. 1, Mauthausenské schody nebo strážní věže). Ale i kdyby vás tyto (ne úplně pozitivní) informace nezajímaly, užijete si alespoň příjemnou procházku hezkou přírodou, kde se vám naskytne supr výhled na Jáchymov, Horký rybník nebo omrknete zajímavou zříceninu v podobě Šlikova hradu.




3. Ryžovna


V první řadě uděláme zas menší osvětu - Ryžovna nemá nic společného s rýží, ale s rýžováním... cínu, stříbra, kobaltu. Původně to byla hornická osada nedaleko Božího daru, dnes je tak označována přírodní rezervace rozkládající se mezi obcemi Ryžovna a Hřebečná. Zdejším nejzajímavějším místem je podle mého bývalý lom na těžbu kamene, kde máte možnost spatřit strukturu čedičových sloupů. Trochu mi to tu připomíná sloupky na Islandu, takže aspoň zavzpomínáme na vzdálenější destinace :)


Dostupnost - přímo do lomu vás zavede Naučná stezka Hřebečná, která začíná v Abertamech a měří necelé 4 km (v jednom směru). Nám se ale bohužel zkazilo počasí, a tak jsme museli trošku překopat plány. Zaparkovali jsme v Hřebečné, kousek od štoly Kryštof, zabalili bundy a pláštěnky, a vyrazili odtud, což nakonec hodilo cca 4,5 km procházku. Jako hlavní atrakce na této trase bych vyzdvihla samotnou štolu Kryštof (info o prohlídkách zde, jen předem upozorňuji, že tam nepouští děti do 10 let), propadlinu (tzv. pinka) Červená jáma a samozřejmě již zmíněný kamenolom.





4. Perninské rašeliniště


Když pojedete z Abertam do Perninku (nebo naopak), určitě se zastavte na Perninském rašeliništi, jehož stáří se odhaduje okolo 12 000 let. Rašelina se tady těžila mezi lety 1956-2000 a to často dost nešetrným způsobem. V roce 2020 zde proběhla rekultivace a rašelinová jezírka teď mohou obdivovat návštěvníci na fungl nových dřevěných chodníčcích. Po nich se dá dojít až k vyhlídkovému altánku a na informačních tabulích se dozvíte zajímavosti o rašelině i o její těžbě. Celkově je to moc pěkná a časově nenáročná zastávka a určitě nebudete litovat. Zaparkovat se dá přímo u hlavní silnice a na návštěvu vám bude v klídku stačit i pouhá půl hodinka.




5. Vyhlídka Vysoký kámen


Jasně, Vysokých kamenů je všude plno, ale konkrétně tenhle se nachází kousek od Kraslic, a řekla bych, že je to jedna z nejhezčích vyhlídek, na kterých jsem kdy byla. Když se před vámi tento skalní útvar vyloupne, v první řadě vás napadne, že je to hrad. Zvětráváním stěny totiž rozpukaly a vytvořily hradby a věže, což doopravdy tvarem připomíná zříceninu hradu. Na tom nejvýraznějším skalním bloku (773,6 m) je pak umístěna půlkruhová vyhlídková plošina, ze které za dobrého počasí vidíte dokonce až do Německa. Jako celek je Vysoký kámen chráněná přírodní památka, a celou tuhle nádheru dokreslují keříčky brusinek a vřesu na jeho svazích.




6. Rolava cínový důl


Někde narazíte také na označení Sauersack, každopádně jedná se o obrovský komplex bývalého cínového dolu, který nyní zarůstá v Krušnohorských lesích. Těžit se tady začalo za 2. světové války ve dvou šachtách a hlavní pracovní silou byli váleční zajatci z nedalekého zajateckého tábora Sauersack. S koncem války už ale nebyl nikdo, kdo by v dole pracoval, a tak byl areál po necelých 4 letech provozu uzavřen. Dneska možná místo znáte z českého seriálu Rapl, kde se Rolava několikrát mihla. Možná právě tento seriálový počin každoročně láká další a další návštěvníky.

Dostupnost - opuštěný areál je volně přístupný a najdete jej skoro u německých hranic (i německou mobilní síť tu chytnete). Parkoviště je u hlavní silnice a k prvním ruinám dojdete během pár minut. TIP: Pokud vás zaujala trámová konstrukce (viz úvodní foto, nebo 1. foto pod odstavcem), tak toto místo je tak trošku bokem od hlavních budov a mohli byste jej snadno minout. Když se ale za první závorou dáte po vyšlapané cestičce doleva, tak to trefíte :)



7. Rotavské varhany


Tento nádherný skalní útvar v podobě varhan leží (překvapivě) nedaleko obce Rotava, a je poměrně snadno dosažitelný díky stejnojmenné naučné stezce. Ta je navíc koncipovaná jako 6,5 km dlouhý okruh, takže nemusíte jít stejnou cestou tam i zpět. Jen upozorňuji, že poslední část (po směru hodinových ručiček od varhan zpět do Rotavy) není úplně vhodná pro kočárky. Je tam spousta kořenů a kamenů, takže s tím dopředu počítejte a psychicky/fyzicky se připravte na přenášení, popř. raději vezměte nosítko.


Hlavním lákadlem této naučné stezky jsou samozřejmě samotné varhany, které jsou tvořené čedičovými, vějířovitě rozprostřenými sloupky dosahujícími výšky 12 metrů. Vážně krásná podívaná! Za místní zajímavost se považují ale i tzv. kaolinové jámy = trychtýřovité propadliny vyhloubené při hledání železných rud.




8. Blatenský vrch + Vlčí a Ledová jáma


Blatenskému vrchu (1043 m. n. m.) vévodí 21 metrů vysoká rozhledna, odkud je prý moc pěkný výhled. My jsme ale nahoře nebyli, takže svou zkušenost vám bohužel nesdělím. Víc než samotná rozhledna nás totiž zajímaly nedaleké propadliny - Vlčí a Ledová jáma, kde jsou k vidění zbytky důlních chodeb a komor. 


Tou větší z nich je skoro 120 metrů dlouhá Vlčí jáma jako pozůstatek dolu Wolfgang. Ledová jáma, jakožto bývalý cínový důl Jiří, je uzoučká, a až 20 metrů hluboká propadlina, kde i v parném létě můžete spatřit kousky ledu. Obě jámy jsou v dnešní době chráněné přírodní památky a okolo propadlin je rozmístěné dřevěné zábradlí... které ale pravděpodobně někteří jedince stejnak ignorují. Výjimkou je Ledová jáma, do které můžete částečně i sestoupit. Jako nejlepší volba se jeví absolvování procházky po Naučné stezce Horní Blatná - Vlčí jámy, kde uvidíte rozhlednu i propadliny a ještě se o nich něco dozvíte. Měří pouze cca 3 km, ale bacha, je totálně nevhodná pro kočárek! V tomhle případě ho vážně raději nechte doma.




9. Ostrov + Rudá věž smrti


Když jsme z Krušných hor odjížděli, přemýšleli jsme, kde se po cestě zastavit. Volba nakonec padla právě na Ostrov a poměrně nás překvapilo, kolik je tady toho k vidění. Naše prohlídka začala na parkovišti u klášterního areálu, které dnes slouží jako muzeum viz info zde. Pokračovali jsme procházkou skrz moc pěkně upravený zámecký park, jehož součástí je i letohrádek (momentálně galerie). Na druhém konci parku pak stojí nádherná budova Palác princů, kde dnes sídlí městská knihovna. Samotný Ostrovský zámek se stal sídlem městského úřadu a přístupná je jen Dvorana = zastřešené nádvoří s výstavou. V těchto místech můžete ještě zaběhnout na vyhlídkovou plošinu s poetickým názvem Pohledová zeď.



Všechna místa zmíněná výše jsou kousek od sebe. Můj poslední tip je z Ostrova sice není v centru, ale i tak bych řekla, že stojí za to si sem dojet. Rudá věž smrti se nachází ve Vykmanově a byla součástí komunistického pracovního tábora Vykmanov II., kam byli umístěni hlavní nepřátelé komunistického režimu (rozuměj vojáci, letci, kněží apod.). Tato sedmipatrová červená věž sloužila ke konečným úpravám uranové rudy a právě zde se prováděly ty nejtěžší práce. Především následkem vdechování radioaktivního uranového prachu, ale samozřejmě i kvůli naprosto nedostatečné stravě, fyzicky náročné práci a celkově nelidským podmínkám, pak většina dělníků v Rudé věži zemřela. Dnes je věž jednou z 5 lokalit v Česku (17 v Sasku) zapsaných na UNESCO pod souhrnným názvem Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří. Pořádají se tu i komentované prohlídky, více info najdete na ofiko stránkách zde.




Kde se ubytovat v Krušných horách?


  • levnější: Pension Pstruží - toto ubytování můžeme doporučit z vlastní zkušenosti, nabízí příjemné pokojíky vybavené vším potřebným, parkování před domem, fajnové snídaně, lyžárnu/kolárnu, dětské hřiště, venkovní posezení... zkrátka výborný poměr cena vs. výkon. Druhou volbou z té levnější kategorie by pak byl výborně hodnocený Pension H. Blatná.

  • dražší: Honour and Grace Hotel - tenhle suprový a stylový hotýlek se nachází kousek od Jáchymova, cenově počítejte cca 2 300,- Kč/noc za dvoulůžkový pokoj s vynikající snídaní. U Abertam bych volila Hotel Orion, a to především kvůli wellness centru. A kdo by chtěl raději startovat na výlety z Božího daru, doporučila bych Aparmány Engadin - cenově noc pro dva za cca 1800,- Kč.



Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030





Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.