Co nevynechat u jezera Königsee

července 11, 2022

Berchtesgaden je jedno z mála míst, kam jsme se rozhodli vydat podruhé. Znáte to, ne? "Tady je ale krásně, sem se určitě ještě vrátíme!" A pak prdlajz, protože chcete většinou objevit něco dalšího... a dalšího. Poprvé jsme do těchto končin zavítali v září 2020 (viz článek zde) mezi vlnami coronaviru, když jsem byla v osmém měsíci těhotenství. Žádné přehnané výšlapy se tenkrát už nekonaly, Orlí hnízdo bylo v rekonstrukci a na loď se stála fronta až do půlky vesnice. Takže rozhodnuto - zbývají nám tu místa k objevování + je tu krásně + to není daleko od domova => vracíme se!!

Ozkoušené tipy na ubytko ponechám jen v prvním článku, tak mrkněte rovnou tam, jen si tady dovolím jeden rychlý TIP a to, abyste s sebou vždy měli pro jistotu hotovost. Ne ve všech podnicích se totiž dá platit kartou. Hodí se i drobné euro mince na parkování. A teď už se spolu vrhneme na výlety v blízkosti jezera Königsee, okolo kterého se to v Berchtesgadenu všecko točí.




1. Plavba po Königsee


Pravděpodobně každý, kdo se vydá do Berchtesgadenu, absolvuje tuto plavbu lodí. Ono není divu, je to fakt pěkná podívaná s vodopády a skalními stěnami, kterou si můžete zpestřit i nějakou tou procházkou. Ve finále z toho klidně vytřískáte program na celý den.

Praktické: do navigace zadáváte Schönau am Königsee, jediná vesnice nalepená na jezero. Na hlavním, velice rozlehlém parkovišti zaplatíte za celodenní stání 8 € (s gaste kartou jen 6 €). Odtud vás od jezera dělí už jen pěší třída plná obchůdků se suvenýry, sportovními potřebami či stánky s jídlem. Max. 10 minut cesty. 


Jak už jsem zmiňovala, při naší první návštěvě nás tu nemile překvapily ohromné fronty, kvůli kterým jsme nakonec plavbu úplně odpískali. Ponaučena z této zkušenosti jsem letos raději lístky koupila v předstihu online na těchto ofiko stránkách. Každopádně v 9 hodin ráno ve všední den bylo v Schönau liduprázdno a nebyl by problém je koupit i na místě (bez fronty), ale tak co... jistota je jistota. Na výběr budete mít dvě možnosti: 

  • St. Bartholoma - jízda tam cca 40 minut, zpáteční 20 €
  • Salet - jízda tam cca 60 minut, zpáteční 25 €

Pokud zakoupíte jízdenku až do Salet, což doporučuji, můžete si v St. Bartholoma udělat (bezplatně) zastávku buď cestou tam, nebo cestou zpět, to je na vás. Za Koblihu ani za kočárek jsme neplatili, jen počítejte s tím, že loď je poměrně malá a uzavřená - není to ten typ, kde by se dalo kočárem popojíždět nebo kde by se děti mohly procházet. A teď co kde vidět?


St. Bartholoma - hlavním lákadlem je tu kostel ze 17. století pojmenovaný podle apoštola Bartoloměje.  K občerstvení můžete využít restauraci nebo kiosk s čerstvými rybími sendviči. Jinak je v okolí spousta laviček a pár dřevěných stavení + u nedalekého info centra byste našli i dětskou prolejzačku. Kdybyste si chtěli trochu protáhnout nožky, vydejte se k ledové jeskyni Eiskapelle. Cesta je do 3/4 pohodová, sjízdná dokonce i s kočárem. Poslední úsek už bohužel ne kvůli velmi kamenitému a nepřehlednému terénu, jo a taky přeskákání řeky. Pokud se sem chystáte, doporučuji vzít s sebou pevnou obuv, žabky a městské trepky prosim vás raději nechte doma... Časově počítejte od přístaviště tam i zpět zhruba 2,5 hodiny. 


cesta k Eiskapelle:


Salet - 20 minut jízdy lodí od St. Bartholoma se nachází ještě "Salaš", kde máte k dispozici další dvě možnosti občerstvení. Když už tu budete, určitě si udělejte zacházku k sousednímu jezeru Obersee (cca 15 min. chůze po rovině), které bylo původně součástí Königsee. Právě tady se nachází ten ikonický dřevěný domeček jakožto oblíbený berchtesgadenský (insta) fotospot. Když byste pokračovali cestou okolo jezera, za nějakou hodinku dorazíte k vodopádu Röthbachfall. Osobní zkušenost tentokrát nemáme, protože Nina chytla hysterák, že jsme ji nechtěli pustit do Obersee na koupačku, takže jsme to pro dobro všech raději vzdali :D


Pokud byste nestíhali plavbu po jezeře jako takovou, alternativou by mohlo být půjčení lodiček na vlastní pohon. Popř. pokud nechcete mít s vodou nic společného, udělejte si alespoň okružní procházku po Malerwinkel rundweg, ať se trochu pokocháte výhledy na jezero. Trasa má cca 3,5 km a není to nic náročného.



2. Orlí hnízdo

Hitlerovo horské útočiště zná snad každý. Samotná budova Orlího hnízda leží nedaleko vrcholu Kehlstein ve výšce 1834 m. n. m., od toho také název se kterým se často setkáte - Kehlsteinhaus. I přesto, že byla vybavena luxusními doplňky a technickými vymoženostmi, Hitlerovým oblíbeným místem se Orlí hnízdo tak úplně nestalo a často jej nenavštěvoval. Využívali jej spíše ostatní vysoce postavení členové nacistické strany.

Dostupnost - autem nelze dojet až nahoru, takže záchytným bodem se pro vás stane Parkplatz Obersalzberg, kde najdete několik parkovišť. Celodenní taxa přijde na 5 €, s gaste karte jen 2,50 €. K Orlímu hnízdu už dále pokračují pouze autobusy, popř. můžete vyrazit i pěšky, s čímž ale zkušenost nemáme. Zpáteční jízdenka přijde na 28 €, s gaste kartou 26 € - nahoru vyjedete za cca 15 minut a následně máte 2 h volna než vás autobus zas na stejném místě nabere. Pokud chcete čas prodloužit, není to problém, ale většině to bude pravděpodobně stačit. Více informací o cenách, dostupnosti i pěších možnostech tady na ofiko stránkách. A co můžete očekávat na vrcholu?



Vystoupíte z autobusu, a projdete dlouhým kamenným tunelem, ze kterého vás vysvobodí hogofogo zlatý výtah, jakožto jedno z velkých místních lákadel. Tímto se ocitnete přímo v budově Orlího hnízda dnes víceméně komplet přestavěnému na restauraci. Z původních rysů zůstal krb, jedna menší prázdná místnost a letní chodba, ve které jsou umístěny stojany s informacemi o historii Orlího hnízda. Z restaurační terasy vede upravený chodníček až na vrchol. Po cestě je spousta laviček, kde můžete zakempovat a jen tak se kochat okolní krajinou a nádherným výhledem. Okolo vrcholku nebo spíše pod ním vede i zhruba hodinový okruh (Rundweg Kehlstein), ale terén tady není úplně jednoduchý a s Ninou jsme si na to netroufli. Obecně tam chodili lidi spíše s ferratovým vybavením než skupinky v rámci rodinné procházky...

TIP: jeďte nahoru prvním autobusem v 8:30, fakt se to vyplatí. V tuto hodinu totiž vyjíždí jen 2 busy, takže si výhledy i posezení v restauraci užijete naprosto v klidu. Když jsme odjížděli v 10:30, autobusy už přijely 4 a dole už se na zastávce tvořily dlouhé fronty.


Až se vrátíte zpět do Obersalzbergu, můžete prozkoumat ještě okolí, abyste lépe pochopili souvislosti. Právě v Obersalzbergu si Hitler pronajímal a později i koupil dům, právě tady trávil svůj volný čas, ne na Orlím hnízdě, jak si většina lidí myslí. Postupně zde vznikl rozsáhlý komplex s kasárnami, plný bunkrů, krytů a podzemních chodeb, který v podstatě srovnali se zemí až nálety spojeneckých letadel v roce 1945. Dnes můžete vidět zbytky Hitlerovi rezidence Berghof a bunkru Koksbunker + Dokumentation Obersalzberg a Bunkeranlage Obersalzberg, které jsou ale k roku 2022 dočasně uzavřeny.
 


3. Jenner


A dáme si ještě jednu vyhlídku. Jenner se tyčí ve výšce 1874 m přímo nad jezerem Königsee. Má skvělou dostupnost, jelikož se rovnou ze Schönau am Königssee můžete nahoru nechat vyvézt lanovkou (parkoviště stejné jako v případě plavby lodí), popř. jen do mezistanice a zbytek dojít. Nebo si to dát pěšky rovnou už odspodu :) nebo samozřejmě lze i různě nakombinovat - jedna cesta tak, druhá jinak. Momentálně je cena na rok 2022 stanovena 38 € zpáteční. Ušetřit se dá, když pojedete až po 15:00, tím pádem zaplatíte jen 32 €. Kompletní přehled jízdného najdete na ofiko stránkách.



V horní stanice lanovky vás čeká a restaurace a obchod se suvenýry. Plus se vám tu otevírají další možnosti procházek, viz mapka zde. To hlavní, kvůli čemu se sem všichni táhnou, je především  vyhlídková plošina vzdálená cca 15 minut pohodové chůze, odkud se vám otevře fakt nádherný pohled na Königsee i Watzmann (nejvyšší vrchol v Berchtesgadenu).



Podruhé už jsme po dosažení vrcholu netoužili a zvolili proto jinačejší variantu. Auto necháváme na místě zvaném Hinterbrand pakplatz (5 € celodenní, 4 € s gaste karte) a vymýšlíme si okruh "pouze" přes mezistanici lanovky, viz mapka. Cesta je to pohodová, víceméně po rovině s pěknými výhledy a pasoucími se kravami kolem. Naším cílem se stala chata Königsbachalm, před kterou jsme dokonce měli to štěstí spatřit sysly - bacha jsou dost plaší, tak buďte potichu. U chaty přesedláváme na cyklostezku, abychom se zpět nevraceli stejně. Určitě si nezapomeňte udělat kratičkou zacházku k vodní nádrži pod Mittelstation, která ve slunečních paprscích doslova září odstíny modré.


U auta nás ještě (zcela nečekaně) přepadne chuť na kofein, a tak seběhneme do Gasthof Vorderbrand, kde maj fajnové dětské hřiště hned u venkovních stolů. Posilnění kafem a dortem vybíháme jako bonus na vrcholek Hinterer Brandkopf (1156 m. n. m.), ze kterého je fakt suprový výhled na Jenner i Königsee. Odtud se pak vracíme zpět na parkoviště po silnici. Šlo by udělat i jako okruh po červené turistické, ale ne s kočárem...





4. Berchtesgaden


Stejnojmenné centrum oblasti Berchtesgaden leží pouhých pár kilometrů od jezera Königsee a navigace vás tudy dost pravděpodobně povede. Využijte příležitosti a projděte se po tomhle příjemném alpském městečku. Většina lidí se tu zastavuje pouze kvůli solným dolům - Salzberwerk Berchtesgaden (veškeré info zde), ale vyplatí se omrknout i místní historické centrum s tradičními domky a zámkem. Je tu spousta podniků, kde se můžete občerstvit nebo jen tak posedět s kafíčkem na terásce. Výhodou Berchtesgadenu je také supr výhled na Watzmann, především ze Sonnenpromenade.




Pokud vás tu zastihne deštivé počasí (nebo naopak vedro jako nás), doporučujeme se "schovat" do Haus der Berge. Jedná se o přírodovědné centrum, která nás moc mile překvapilo. Interaktivní formou se dozvíte spoustu věcí o zvířatech, rostlinách, ale i o formování samotného Berchtesgadenského parku. Fakt krásné zpracované a za cenu 4 € si myslím, že není vůbec co řešit (s gaste kartou jen 3,50 €). Více info tady na ofiko stránkách. Plus bych ještě vyzdvihla fajnovou restauraci/kavárnu, která je součástí Haus der Berge a ze které se také můžete pokochat pohledem na Watzmann.




+ BONUS: Königsbachfall


Jako poslední ještě zmíním tohle zajímavé místo, které svého času obletělo snad všechny sociální sítě.  Navštívili jsme jej při naší první návštěvě Berchtesgadenu v září roku 2020. Ale pozor, tehdy byla návštěva Königsbachfallu ještě povolená! Jenže... sem proudilo čím dál tím více lidí, navíc lidí, kteří se prostě v přírodě neumějí chovat a nechávají po sobě haldy odpadků. Dalším důvodem byla i otázka bezpečnosti, jelikož se objevily i případy, kdy mladí lidé zaplatili za svou lehkovážnost životem. Nyní to vypadá, že vstup k vodopádu je již oficiálně uzavřen a turisté snažící se i přesto o jeho dosažení jsou pokutováni. Pokud by vám to za tu pokutu přece jen stálo, tak ještě přidám trochu té reality:

Většina blogerek a instagramových nadšenců se tu fotí přímo v tom bazénku, nejlépe ještě s vystrčeným zadkem, a tváří se při tom, že je to ten největší relax na světě... ANI H*VNO! :D Vede sem totiž cesta plná bláta a spadlých stromů, kdy máte pod sebou X desítek metrů vysoký sráz a bojíte se každého zaškobrtnutí. Další nemilá věc je ta, že jeden ze stromů je již delší dobu spadlý i přes tůni samotnou, takže i kdyby se vám do té brutálně ledové vody chtělo, stejně z toho tu eňoňůňo insta fotku pravděpodobně nevytřískáte. Navíc při naší návštěvě byl proud vodopádu tak moc silný, že se tam ani nedalo vlézt, natož nahazovat relax face a vystrkovat bůčky bez toho, aniž by vás to smetlo dolů.


Dostupnost - jednoduchá, Königsbachfall vám najdou google maps i mapy.cz. V podstatě stačí dojít na vyhlídku Rabenwand (= odbočka z vyhlídkového okruhu Rundweg Malerwinkel), tam přelézt zábradlí (viz foto) a pokračovat vyšlapanou pěšinou dále. Ale zvažte dobře, zda vám to za ten risk stojí. 


Na další tipy na výlety v Berchtesgadenu nezapomeňte mrknout tady.



Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030




Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.