8 tipů na výlety v Berchtesgadenu

listopadu 25, 2020

Když se řekne Berchtesgaden, všem se automaticky vybaví jezero Königsee a nad ním ležící Hitlerovo Orlí hnízdo. No a přesně o tom se tady teď nedočtete :) Na to se prosím vás mrkněte do druhého článku zde. Tady bych se naopak chtěla věnovat dalším výletům, které  můžete v Berchtesgadenu podniknout. A že jich není zrovna málo!


Kde se ubytovat?


Výhodu tohohle německého výletu shledávám ve snadné dostupnosti, kdy se sem z ČR dostanete během pár hodin a navíc ještě po bezplatných dálnicích (k 2022). Co bych ale rozhodně nepodcenila, je včasná rezervace ubytování. Na poslední chvíli už je totiž výběr opravdu velmi omezený a mohlo by se vám to nepěkně prodražit. Skvělý je i systém gaste karte, kdy v rámci ubytování získáte různé výhody jako např. slevy na vstupné, lanovky a parkování.

My jsme si pro svůj domov v roce 2020 vybrali Chiemgau Appartements v Inzellu, kde nabízí X desítek různě velkých apartmánů, takže není problém se tu usadit i ve větších skupinkách. Pro ubytované je k dispozici sauna, bazén i fitko a samozřejmě také bezplatné parkoviště přímo před budovou. Každé ráno si můžete u recepce koupit luxusní čerstvé pečivo na snídani... nechci vás navádět, ale lepší skořicové šneky jsem fakt nikdy neměla!! :) Za apartmán typu A1 s kuchyňských koutkem a balkónem jsme suma sumárum na 3 noci platili 5 030,- Kč

O dva roky později jsem rezervovala apartmán rodinného ražení v Haus Proksch, kde jsme byli celkově fakt moc spokojeni. V rámci Koblihy pro nás výhrou byla především extra ložnice a skvělý byl i prostorný balkón. Pro zajímavost 4 noci zde vyšly na 6 800,- Kč. Pokud si ale představujete něco jinačejšího, mrkněte na další moje tipy:

  • levné: Gasteaus Achental - cca 1700,- Kč za dvoulůžkový pokoj v příjemném rodinném penzionku
  • střední: Alpenresidenz Buchenhohe - klasické hotelové pokoje v cenové relaci okolo 2 300,- Kč za noc
  • luxus: Bavaria Superior - krásné a výborně hodnocené ubytko ve venkovském stylu

Maria Gern


1. Hintersee


Nádherné průzračné jezero v západní části Berchtesgadenských Alp. Neměli jsme tady moc štěstí na počasí, ale ani to mu na kráse moc neubralo. V jeho těsné blízkosti se nachází několik placených parkovišť, ale možná ještě auto vmáčknete na bezplatnou plochu jako my, viz mapka níže. Poté se pouštíme do obcházení jezera, které má dle ukazatele zabrat cca 45 minut. Nám ve finále asi déle, protože jsem se nemohla nabažit focení malých ostrůvků se stromy přímo ve vodě :) 



Každopádně procházka je to absolutně nenáročná, po rovině, proto si ji ještě o kus prodloužíme podél říčky Ramsauer Ache. Je to moc hezká, upravená trasa, po které by se dalo dojít přímo do Ramsau bei Berchtesgaden, ale my se od ní po pár set metrech odpojujeme, abychom se vrátili lesní pěšinou zpět a vyšli přímo u auta.


Pro představu, ceny u Hintersee (podzim 2020):
  • půjčení lodiček:  7 €/půl hodina, 11 €/hodina
  • přívoz: 2 €
  • plavba s výkladem: 4 €

2. Klausbachtaler Hängebrücke


I přes ne úplně ideální počasí jsme se rozhodli pro ještě jeden výlet v blízkosti Hintersee - 55 metrů dlouhý visutý most Klausbachtaler. Pro jistotu upozorňuji, že se vlastním autem nedostanete přímo k němu, jelikož se nachází na území národního parku a silnice je dostupná jen pro místní obyvatele a autobusovou dopravu. Poslední možné parkoviště je Parkplatz der Nationalpark-Informationsstelle Klausbachhaus (5 €), vedle něhož je hned autobusová zastávka a, jak už název napovídá, také informační centrum. 

TIP: Parkovnému jsme se vyhnuli poobědváním v Gasthof Auzinger, kde jsme pak auto nechali. Mimochodem vaří tu fakt dobře! Jen počítejte s typicky bavorskou kuchyní, žádné burgery, pizzy apod...


Samozřejmě se můžete vyprdnout na bus a jít i pěšky... jako my. Jde o 3,5 km dlouhý úsek vedoucí údolím Klausbachtal, kterému se také říká údolí alpských pastvin a údolí orlů - těm je věnovaná i jedna venkovní expozice. Terén je tady pohodový, na konci s mírným stoupáním, ke kterému ale rozhodně nepotřebujete žádné speciální vybavení ani obří svačinu, pokud tedy nehodláte pokračovat dále... :)



3. Ramsau bei Berchtesgaden


Až pojedete od jezera Hintersee a visutého mostu, pravděpodobně budete projíždět i touto vesnicí. V podstatě tu nic není, ale někde jsme zkrátka museli načerpat svou denní dávku kofeinu :) Přímo u hlavní silnice je několik kaváren a s parkovacími hodinami se tady dá na 2 hodiny zaparkovat zdarma. Druhým důvodem, proč byste se tu měli zastavit, je krásný a fotogenický výhled na kostel Svatého Fabiána a Šebestiána z 16. století. 



4. Wimbachklamm


Pár kilometrů za Ramsau bei Berchtesgaden stojí za zastávku ještě jedno místo - soutěska Wimbachklamm. Auto budete muset nechat na placeném parkovišti za 5 €/4 h. Nic bezplatného tady není, a na menší časový interval parkovné pořídit také nelze. Což je trochu k vzteku, když vezmu v úvahu, že celá návštěva soutěsky zabere se vším všudy cca hodinu, a to kalkuluji i s cestou k samoobslužnému vstupu - cca 500 metrů. 


Doporučuji mít připravenou hotovost 2,50 € za dospělého i na vstupné, protože automat bere jen určitý typ platebních karet a s Master Card jsme si tu ani neškrtli. Abych ale nebyla jen negativní :) Soutěska sama o sobě je sice kraťoučká, ale moc hezká. Projdete se po dřevěném chodníčku nad divokou řekou a uvidíte velkou spoustu malých vodopádů. Fakt krásná podívaná.



5. Bad Reichenhall 


A teď pojďme nastolit trochu rovnováhy mezi přírodou a městskou turistikou. Bad Reichenhall má moc příjemné historické centrum, které přímo láká k procházce nebo posezení s kafem na jedné z mnoha zahrádek. Navíc stejně jako sousední Rakousko se svým Hallstattem je i tato oblast neodmyslitelně spjatá s těžbou soli. Pokud tudy budete projíždět, jakože navigace vás tudy pravděpodobně opravdu povede, doporučuji nevynechat tato 4 místa:

  • Alte Saline - solný důl přímo v centru města, kam se zajděte mrknout i kdybyste nechtěli jít dovnitř. Jeho budovy jsou totiž nádherné i zvenku!  Kdo by uvažoval o prohlídce, vstupné přijde na 10 € a pro více informací mají k dispozici také ofiko stránky zde.


  • Historická kolonádaBad Reichenhall ale není známý jen díky těžbě soli, ale především svou dlouholetou lázeňskou tradicí. Určitě nevynechejte návštěvu unikátní dřevěné kolonády, jejíž součástí je vysoká zeď z klestí, skrz kterou protéká voda. Cílem je zvlhčování vzduchu, aby se pacientům lépe dýchalo.



  • Gruttenstein - a když už tu budete mít zaparkováno, zaběhněte i k místnímu hradu. Mimo zvláštní akce (Velikonoce, advent atd.) není veřejnosti přístupný, ale okolo něj se nachází park s lavičkami, takže si tu můžete posedět, odpočinout a obhlédnout jej alespoň zvenku.


  • Thumsee - krásné, klidné jezero plné ryb ležící kousek za Bad Reichenhall. Navíc je super, že je u něj parkování zdarma.



6. Rossfeld Panorama Strasse


Jak už název napovídá, jedná se o vysokohorskou vyhlídkovou silnici, která se nachází na pomezí Německa a Rakouska v nadmořské výšce téměř 1600 metrů. Vjezd na ni je zpoplatněn, ale nebojte, není to nic drastického. Vstupné se platí za vozidlo, což dělá 8 € za osobní auto nebo 4,50 € za motorku. 

My jsme na tuto atrakci uplatnili naší gaste karte, se kterou byl průjezd zcela zdarma. Celkem příjemné :) Jinak mýtné brány jsou na obou stranách - Oberau/Obersalzberg - takže je na vás, jaký vjezd využijete. Aktuální info, nejen o cenách, byste pak nalezli na ofiko stránkách zde.


Čeká vás cca 16 km jízda, během níž překlenete 14 mostů a překonáte převýšení okolo 1100 metrů. A během které můžete samozřejmě libovolně zastavovat na vyhlídkových místech a obdivovat tamní panoramata. Berchtesgadenské Alpy se vám tu ukážou v celé své kráse! Spatříte třetí nejvyšší vrchol Německa - Watzmann, ale i proslulé Hitlerovo Orlí hnízdo. Při pohledu na rakouskou stranu se pak pokocháte výhledem na horský masiv Dachstein, pohoří Totes Gebirge, údolí Salzbachtal a za dobré viditelnosti dokonce i na samotný Salzburg. 

Orlí hnízdo


7. Almbachklamm


Sice už tu jeden tip na soutěsku byl, ale já je mám fakt v oblibě, to už jste si možná stačili všimnout :) Tuhle krásku naleznete jen pár kilometrů od Rossfeld Panorama Strasse, takže pokud v rámci panoramatické silnice neplánujete žádné přehnané výšlapy, úplně se nabízí spojení těchto dvou výletů do jednoho dne.

Almbachklamm měří necelé 3 kilometry a při jejím zdolávání budete 29 krát přecházet řeku tam a zase zpět. Ano ano, čeká vás 29 mostků, lávek + dokonce i jeden tunel. Samozřejmostí je také velká spousta malých vodopádů a úchvatně průzračných tůní. Skvělé je, že je obousměrná a díky několika odbočkám od soutěsky můžete procházku koncipovat jako okruh. Pokud byste šli od jednoho konce ke druhému a zase zpátky, vyjde to na nějaké cca 2 hodinky. Jestli budete uvažovat o okružní zacházce, počítejte 3-4 hodiny dle zvolené trasy. 


Na úvod nás mile překvapilo bezplatné a celkem velké parkoviště u vstupu Kugelmuhle. Právě zde je k vidění 300 let starý kulový mlýn (viz foto níže). Samotné vstupné do soutěsky přijde k roku 2020 na 6 € pro dospělého a 4 € pro dítě (do 6 let zdarma). Na pokladně také obdržíte brožurku, podle které si případně můžete vybrat okružní trasu podle svých časových možností.



8. Chiemsee


Místo, které není přímo v Berchtesgadenu, ale které velmi doporučuji navštívit při cestě "tam". Nebo při té zpáteční, jak chcete. Chiemskému jezeru se přezdívá Bavorské moře, a to zkrátka proto, že je v této oblasti největší. Navíc je pro své různorodé vyžití také oblíbenou prázdninovou destinací. I kdybyste neholdovali turistice, cyklistice, vodním sportům nebo jen polehávání na břehu, mám pro vás ještě jednu variantu. Na jezeře se totiž nachází dva ostrovy - Herreninsel a Fraueninsel - a vy se je díky snadnému lodnímu spojení můžete vydat obhlédnout.

Větší z nich je Herreninsel neboli Mužský ostrov, jehož název pramení z mužského benediktinského kláštera založeného již v 8. století. Nyní už však hlavním lákadlem není klášter, nýbrž rozlehlý zámek Herrenchiemsee s vypiplanými zahradami, který zde nechal postavit král Ludvík II.. Možná si tohohle člověka vybavíte v souvislosti se zámkem Neuschwanstein nebo Linderhof, každopádně ze všech jeho počinů je jasné, že to nebyl žádný troškař či minimalista. Jeho zámky jsou hotová umělecká díla a Herrenchiemsee mělo být dokonce nejhonosnější, jelikož se Ludvík pokoušel okopírovat francouzské Versailles. No jak říkám, žádný troškař :)


Herrenchiemsee prakticky 

  • od přístaviště vás čeká krátká procházka (cca 1,5 km)
  • kdo by své drahé nožky nechtěl zatěžovat, může využít koňského povozu za 3,50 € v jednom směru
  • vstup do zahrad je zdarma
  • kombinované vstupné zahrnující prohlídku paláce + muzeum Ludvíka II. + galerii přijde na 9 €. Popřípadě rozpis aktuálních cen naleznete na ofiko stránkách zde.
  • vstup do paláce musíte rezervovat na konkrétní hodinu ihned v návštěvnickém centru!


Ženský ostrov Fraueninsel je sice menší, ale mnohem hustěji obydlený. Jo a za mě taky hezčí :) Krom (překvapivě) ženského kláštera je tu k vidění spousta roztomilých baráčků, zahrádky s kytkami a bylinkami, kotvící loďky či malá rodinná bistra nabízející rybí dobroty. Vše tady působí velmi klidným a pokojným dojmem, zkrátka naprostý opak okázalého Herreninsel.



Doprava po Chiemsee

Stěžejní pro vás bude lodní společnost Chiemsee Schifffahrt, kde se dozvíte vše podstatné. Jejich stránky jsou v němčině nebo angličtině, ale udělám z toho pro přehled rychlý výcuc informací. Vybrat si můžete ze 3 druhů plaveb, které se liší především odjezdovým místem a mírně i cenou (uvedu pro dospělého):

  • West tour - 9,90 €, odjezd z Prien/Stock, Gstadt nebo Bernau
  • East tour - 10,50 €, odjezd z Seebruck, Chieming,Ubersee
  • Grand tour - 13,60 €, odkudkoliv kamkoliv 

My jsme zvolili West tour a to zejména proto, abychom na lodi nestrávili více času než je nezbytně nutné. East tour má oproti tomu mnohem delší přejezdy, což je patrné i při pohledu na mapu. Naším výjezdovým městem se tak stal Gstadt, kde jsme auto zaparkovali na jednom z odlehlejších parkovišť za 3 € na den. Přímo u přístaviště je pak cena vyšší. Jízdenky pořídíte přímo na molu, ale pozor - pouze za hotové. Pak už záleží jen a jen na vás, jakým spojem a kam nejdříve pojedete, i jak dlouho na jednotlivých ostrovech pobudete.


Pro další výlety zaměřené na Königsee a jeho nejbližší okolí mrkněte zde.



Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030










Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.