Valencie: město, které si zamilujete

února 11, 2023


Po prosincové návštěvě Sevilly / Córdoby jsem měla silné nutkání se do Španělska během zimy ještě jednou podívat. A příležitost se naskytla velmi brzy... aneb kdo hledá, najde :) Rovnou můžu prozradit, že veškerá moje očekávání Valencie bez problémů splnila. Všichni jsme se tu krásně zabavili: my hlavně jídlem, vínem, památkama a procházkama, Nina pískem na plážích a všemožnými klouzačkama a houpačkama, které jsou rozmístěné snad úplně všude po městě. Tahle ne úplně obvyklá španělská destinace, třeba oproti brutálně turistické Barceloně, je zkrátka výhra pro všechny generace, i pro rodiny s dětmi! 


Tím největším bonusem pak bylo naprosto úžasné slunečné počasí, kdy i únorové odpolední teploty dosahovaly 20 °C. Jen ten návrat to reality byl pak takový... horší... zvlášť když v Česku zrovna teploměr padal až k mínus deseti, brrrr. 




Letenky


Z Prahy se bohužel přímým letem do Valencie nepodíváte, ale určitě stojí za to porozhlédnout se po odletech od našich sousedů. My jsme konkrétně využili náš oblíbený Norimberk, ze kterého létají 2x týdně letadla společnosti Ryanair. Pokud byste to měli do Německa z ruky, můžete zkusit ještě Vídeň či Krakov, obojí také Ryanair.


Opět byl drobnou nevýhodou této linky velmi brzký ranní odlet, kdy jsme vzlétali už v 5:55, tzn. z Plzně jsme vyráželi cca v půl 2 ráno, ufff. Každopádně let trvá jen dvě a půl hodiny, takže hned po ránu dorazíte do Valencie a máte k jejímu prozkoumávání úplně komplet celý den, včetně snídaně :) Co se ceny za letenky týče, suma sumárum za nás tři jsem platila 4033,- Kč (= 1345 Kč/os.).



Doprava po městě


Obrovskou výhodou valencijského letiště je snadná dostupnost metrem, které vás doveze přímo do centra během 20 minut. Dokonce máte na výběr dvě linky - 3 a 5. Pozor si dejte jen na městské zóny - letiště se nachází ve 3. zóně, takže jízdenka přijde na 4,80 € (+ nutno pořídit kartičku za 1 €). Děti do 10 let cestují s doprovodem dospělého zdarma. Stránky metra s rozpisem cen, jízdními řády a mapkami naleznete zde


A protože jsme ve Valencii strávili tři celé dny a věděli jsme, že MHD využijeme krom letiště ještě vícekrát, rozhodli jsme se pořídit Valencia Card (VLC), ofiko stránky zde. Existuje varianta 24, 48 a 72 hodin. Já kupovala online VLC 72 h za 22,50 €/os. (na místě stojí 25 €), děti do 6 let neplatí. V ceně této varianty máte:


  • všechno MHD ve městě (metro, tramvaje, busy)
  • zdarma vstupy do některých památek a muzeí
  • 2 drinky a 2 tapas ve vybraném podniku
  • další slevy na vstupy či zboží

Hotovou kartu pak vyzvednete (zdarma) na letišti v samoobslužném kiosku nebo o pár metrů dál v infocentru, takže ji můžete používat opravdu od první chvíle. Upřímně, šla bych do toho znovu, už jen kvůli tomu "pohodlí", že člověk nemusí nic řešit, kupovat, dobíjet, počítat atd.



Ubytování


Ve Valencii jsem dala přednost ubytování apartmánového typu, chtěli jsme trochu soukromí a ráno mít možnost udělat si před odchodem alespoň rychlou snídani. Volba na dvě noci padla na City Suites Universidades, kde jsem se dostala na celkovou cenu 3083,- Kč. Pro nás výhodou hlavně dobrá lokalita v centru, self check-in a vybavená kuchyňka + samozřejmě nízká cena. Nebo mrkněte na další moje tipy takto:


  • levné: ABCyou Bed&Breakfast - pěkné, moderní ubytování přímo v centru, cenově cca 1500,- Kč
  • střední: Hotel Malcom and Barret - skvěle hodnocený hotel s cenami od 2 tis. Kč, popř. krásné pokoje v butikovém stylu v YOU & CO. (cena okolo 3 tis. Kč)
  • luxus: Palacio Vallier - nádherné ubytko doslova pár metrů od valencijské katedrály, popř. Caro Hotel, též s výborným hodnocením



Co ve Valencii nevynechat?


1) Ciutat de les Arts i les Ciències - doslova Město umění a věd, v reálu ohromný komplex ultramoderních budov národního muzea, který navrhl architekt Santiago Calatrava. Jak už to u těchto projektů bývá, jeho výstavbu doprovázelo mnoho kontroverzních názorů, ale i přesto se tyto komplet bílé betonové konstrukce obklopené vodou staly symboly Valencie. A teď co je tu vlastně k vidění? 

  • Palau de les Arts - moderní centrum muzických umění
  • Hémisferic - tahle budova představující lidské oko uvnitř ve skutečnosti skrývá IMAX kino
  • Museo de las Ciencias - je dokonce tím největším muzeem v celém Španělsku. Tak trochu mi připomínalo plzeňskou Techmanii, kdy se vědu snaží tvůrci přiblížit laické veřejnosti pomocí různých pokusů a interaktivních expozic. Za mě rozhodně stojí za návštěvu... i s dítětem, jelikož obsahuje spoustu věcí, které může pozorovat či zkusit. Navíc je tam obrovská a úžasná vzdělávací herna jen pro děti, otevírá se v určitě časové sloty a maj to moooc pěkně pojaté.
  • Museo Oceanografic - tohle akvárium se pyšní také jedním NEJ, je totiž největší v Evropě. K vidění tu jsou i běluhy a delfíni!
  • Umbracle - moc krásné zahrady s vysokými palmami, je to také jediná část, do které se můžete podívat zdarma. Určitě ji nevynechejte, odtud se vám totiž otevře super výhled na celý komplex.


Ceny vstupného (a spoustu dalších informací) najdete na oficiálních stránkách zde. Vypisovat je nebudu, protože se mění podle sezóny + existují různé kombinované vstupy. S VLC kartou byla navíc sleva 10 % na vstupenky do vědeckého muzea. Z praktického hlediska okolo vodních ploch najdete několik možností občerstvení a dokonce si tu můžete vypůjčit třeba loďku, kajak, šlapadlo či jiná vodní plavidla. Ceny mi nepřišly ani nikterak přepálené.


2) Llotja de la Seda - gotická budova s vysokými točenými sloupy a vnitřní zahradou s citrusovníky. Dříve tu sídlila burza s hedvábím, nyní je tato stavba zapsaná i na seznamu památek UNESCO. Vstupné stojí 2 €, v neděli a svátky zdarma.



3) Seu de Valencia - stojí na náměstí Plaza de la Virgen, kde najdete i bohatě zdobenou fontánu. Samotná katedrála byla postavena v polovině 13. století a v průběhu dalších let se stala mixem hned několika stylů (románského, barokního a gotického). Jo a ještě zajímavost - prý je v ní ukrytý svatý grál = pohár, ze kterého pil Ježíš při poslední večeři... tak nevím, co je na tom pravdy :) Vstupné do katedrály přijde na 5 €, ofiko stránky zde. Pokud se budete chtít ještě pokochat výhledem z osmiboké věže Miguelete (nebo Micalet), která je její součástí, připočtěte si další 2 €.



4) Almoina - archeologické muzeum hned vedle katedrály. Návštěvu vřele doporučuji, i když vás historie tak úplně nezajímá. Muzeum je totiž umístěno v zajímavých podzemních prostorách, ze kterých skrz fontánu dohlédnete i ven (viz první foto - muzeum leží přímo pod tou vodní nádrží). Vstupné stojí 2 €, v neděli a svátky zdarma.



5) Jardins del Turia - jednou z nejlepších věcí na Valencii jsou určitě tyhle mega zahrady. V minulosti městem totiž protékala řeka Turia, jenže ta způsobovala časté povodně. Po těch posledních, kdy byla Valencie kvůli vodě velmi poničena a zemřelo i několik desítek lidí, se představitelé města rozhodli, že řeku odkloní mimo centrum. A v jejím korytě tak mohl vzniknout tenhle úchvatný 9 km dlouhý pruh zeleně plný sportovních hřišť, cyklostezek, laviček, fontánek a dětských prolejzaček. Fakt to tady žije se vším všudy, ráno se lidi schází na různé druhy cvičení od jógy až po osobní tréninky, odpoledne park vezmou útokem maminy s kočárkama a večer se tu hraje fotbálek či pořádají lekce tance.


Jestli máte s sebou děti, ale omrkněte to určitě i bez dětí, doporučuji nevynechat Gulliver park = ohromnou 60 metrů dlouhou sochu ležícího Gullivera plnou klouzaček, různých sítí, schodů a dalších překážek. Vstupné je zdarma, areál se otevírá každý den v 10:00 a zavírá dle ročního období (viz zde).



6) El Carmen - čtvrť plná úzkých uliček, často pomalovaných graffiti, se spoustou barů, kaváren a krámků se suvenýry. Pár tipů, co byste tu neměli minout:


  • Torres de Serranos - dvě ohromné gotické věže jakožto pozůstatek bývalého městského opevnění. Doporučuji vyběhnout nahoru, protože je odtud krásný výhled na valencijské centrum. Vstupné stojí 2€, v neděli a svátky zdarma. V El Carmen pak stojí ještě další dochované věže Portal de Quart, ale ty už jsme nenavštívili.


  • CCCC - Centre del Carme Cultura Contemporània aneb kulturní centrum s uměleckými expozicemi sídlící v krásných prostorách bývalého kláštera. Vstup je zdarma.


  • Kočičí dům - blbůstka... ale je hned naproti vchodu do CCCC, tak když už tu budete :) 



  • La Estrecha - v překladu to znamená "úzký", a je to tak trochu blbost číslo dvě :) ale údajně se jedná o nejužší dům v Evropě. Na šířku má pouhých 107 cm.


7) Mercat Central - hlavní tržnice fungující od roku 1914 plná stánků se vším, na co si jen vzpomenete - maso, šunky, sýry, ovoce, pečivo, ryby, ale i hotové pokrmy. Pozor si však dejte na krátkou otevírací dobu, která je od pondělí do soboty 7:30 - 15:00, případně ofiko stránky zde. I kdybyste to nestihli, nezoufejte, protože v okolí je ohromná spousta restaurací, pekáren a kaváren.



8) Valencijské pláže - hooooodně dlouhé a hooooodně široké, plné jemňoučkého písku. Přímo ve městě najdete čtyři - Malvarrosa, Las Arenas, Patacona, Cabanyal, ale navazují na sebe tak, že ani nepoznáte, kde jedna končí a kde druhá začíná. U Las Arenas se táhne promenáda, kterou lemuje obrovské množství restaurací, mě pak zaujal industriální prostor bývalé továrny na zmrzlinu La Fabrica del Hielo.


o kousek vedle se nachází ještě přístav La Marina de Valencia :)


9) Museo de l´Arroz - jop, je to muzeum rýže, ta se tady totiž pěstuje v nedalekém přírodním parku Albufera. Muzeum má dokonce tři patra, i když hodně maličká, a dozvíte se tu jak taková rýže roste, jak se zpracovává (včetně ukázky strojů) a uvidíte i rozdíly mezi jednotlivými druhy. Vstupné stojí 2 €, v neděli a svátky zdarma, ofiko stránky zde.



10) Albufera - a když už jsem to v předchozím odstavci nakousla... přírodní park Albufera leží pouhých 10 km jižně od Valencie a je skvěle dostupný i MHD (busy č. 24 a 25). Najdete tu největší španělskou lagunu obklopenou rýžovými políčky, která je domovem skoro 300 druhů ptáků, včetně plameňáků. Nejvíce z tohoto unikátního ekosystému uvidíte během projížďky na lodičce zvané albuferenc. Dalším oblíbeným prostředkem jsou tu také kola, díky nim můžete být pány svého času a zastavit se na jakékoliv vyhlídce či pláži. A pokud vás nezajímají ani lodě ani kola, mohli byste si tu přijít na své alespoň co se jídla týče. Právě tady v Albufeře totiž vznikl známý španělský pokrm z rýže - paella. Místní specialitou je ale třeba i dušený úhoř s česnekem, solí a pepřem.



Dostupnost: autobusy 24 i 25 vyjíždí přímo z centra, číslo 24 vás během cca 45 minut doveze na konečnou zastávku - Palmar. V tomhle rybářském městečku v podstatě není nic než restaurace nabízející paellu a další rybí pokrmy, pěkně jedna vedle druhé. Také odtud startují výlety na lodičkách, některé nabízejí i balíček = plavba loďkou + oběd. Bus číslo 25 končí ve vesnici Saler, odtud se dá po naučná stezce dojít během pár minut na pláž... a pak třeba pokračovat na další pláž atd. atd., jak je libo.



11) Jardines de Monforte - nádherně upravený park v zámeckém stylu, myšleno samé sošky, fontánky, jezírka a ťip ťop zastřižené živé ploty. Je to taková valencijská oáza klidu, mimochodem odpočívá tu i spousta koček :) Vstup zdarma.



12) Museo Faller - toto muzeum souvisí se španělským velmi oblíbeným svátkem Fallas, který se slaví v polovině března na počest svatého Josefa, patrona truhlářů a tesařů. Název je odvozený od slova falla = figura - místní umělci totiž vyrábějí obrovské figury z různých materiálů a komise pak hlasuje o tu nejhezčí. Vítězná figura se umístí do muzea a všechny ostatní se v noci 19. března spálí. Zvyk má symbolizovat zbavování se nepotřebného, zkrátka takový "jarní úklid", stejně jako to v minulosti dělali truhláři a tesaři, kteří před svatým Josefem pálili všechny piliny a dřevěné odřezky. Vstupné stojí 2 €, v neděli a svátky zdarma, info o otevírací době zde.


Zdroj: avalencia.com - https://avalencia.com/en/the-fallas-museum-valencia/

Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030



Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.