Jordánsko: praktické info + itinerář

dubna 19, 2023


Jordánsko na mém cestovatelském wish listu viselo už několik let, kdo ale moje nadšení tolika nesdílel, byl Pepa... Kobliha se nevyjadřovala. Přiznávám, udělala jsem tak trochu podfuk: vyzbrojila jsem se neprůstřelnými argumenty o kráse a hlavně bezpečnosti této země, a koupila letenky jako dárek k Vánocům. No a pak už šlo jen o aplikaci hlášky "darovanému koni na zuby nekoukej" že jo. Holky, ale mezi náma, nejvíc stejně zabírá: "Neboj zlato, termín jsem vybrala před tvojí fotbalovou sezónou, vše zařídím, ty se jen zabal." :)



Letenky


Co se přímých spojů týče není to žádná hitparáda. Z Prahy létá Ryanair, ale POZOR pouze v zimním letovém řádu. Na sezónu 23/24 ještě ani nejsou lety vypsané, ale dá se předpokládat, že je opět obnoví. Jiné Ryanair alternativy by pak mohly být odlety z Krakova či Vídně. Mimochodem z Vídně létá také nízkonákladovka WizzAir. V případě jiných variant už počítejte s přestupy nebo hooodně dlouhou cestou na letiště.


Já letenky pořídila, řekla bych, ne zrovna šťastně. Kupovala jsem je totiž před Vánoci, jenže odlet byl až v březnu. Druhé porušení principu nákupu levných letenek byla naše neflexibilita v termínu, z čehož nakonec vzešla cena 4000,- Kč/os./zpáteční. Když byste tomu věnovali nějaký čas a mohli hýbat s termínem, dalo by se to třeba i za polovic.




Víza / Jordan Pass


Pro vstup na Jordánské území je nutné získat vízum, přičemž máte dvě možnosti. Buď si ještě před odletem z ČR koupíte online tzv. JORDAN PASS, který se vám vyplatí především pokud plánujete navštívit skalní město Petra, jakože to předpokládám plánujete nebo sem dokonce možná jedete jen kvůli tomu. V ceně je totiž zahrnuto vízum, za které byste samostatně dali 40 JOD, a vstupné do mnoha turistických atrakcí, muzeí, archeologických nalezišť atd.. Petra je z těchto atrakcí samozřejmě nejdražší, protože jednodenní vstupné přijde na 50 JOD, no a to už máte jen za vízum a vstup na hlavní must see 90 JOD. Cena Jordan Passu se však odehrává v rozmezí 70-80 JOD podle toho, kolik v Petře chcete strávit dní:


  • 1 den Jordan Wanderer = 70 JOD
  • 2 dny Jordan Explorer = 75 JOD
  • 3 dny Jordan Expert = 80 JOD


Zkrátka se to vyplatí už jen v rámci těchto dvou nákupů, plus jej můžete využít i jinde, kompletní seznam  více než 40 míst zde. Získání je podmíněno nákupem předem a strávení min. 3 nocí (4 dní) na jordánském území. Z praktického hlediska po zaplacení do mailu dorazí pdfko s kódem, které si buď stáhnete do mobilu nebo vytisknete a tím se pak při vstupech prokazujete. Nic složitého...



A pak je tu varianta číslo dvě, která se pořizuje hlavně dětem, protože vstup do Petry maj do 12 let zdarma = tzn. Jordan Pass pro ně není výhodný. Vízum pořídíte hned po příletu u přepážky za 40 JOD - bez něj vás nepustí k imigračnímu úředníkovi. Před odletem jsem někde četla, že lze platit pouze v hotovosti, ale není to pravda, berou i karty. Pokud byste chtěli mít extra jistotu, že vaše platební karta bude fungovat, cestou k přepážce budete míjet směnárnu a o pár metrů dále jsem viděla i bankomat. Možnosti tedy jsou, je jen na vás, na co jste zvyklí. 


Pozn. obecně k vízum a imigračnímu: připravte se, že po příletu strávíte na letišti v Ammánu ještě dost času. Kontrolní procesy jsou poměrně zdlouhavé a tvoří se tu fronty. U imigračního úředníka se často cestujících ptali na to, kde budou ubytováni. Doporučuji mít tedy vytištěné např. potvrzení z bookingu nebo něco v tom smyslu, aby vás tam zbytečně nedusili.




Peníze


Místní měna se jmenuje jordánský dinár, a aktuální přepočet je 1 JOD = cca 31 Kč. V České republice budete dináry shánět asi velmi těžko, takže zbývají možnosti, jak jsem již naťukla v souvislosti s vízy: buď vyměníte ve směnárně (třeba za eura nebo dolary) nebo vyberete z bankomatu.


  • za ubytování - komplet všechno jsem řešila dopředu přes booking, takže jsem i předem věděla, kde lze platit kartou a kde budou akceptovat pouze hotovost. Cenově jsme se pohybovali mezi 700-850 Kč/noc. Vždy s parkováním i se snídaní. Jedinou výjimkou byla noc strávená u Mrtvého moře, kde jsou ceny mnohem méně příznivé. Na druhou stranu 5* hotel se soukromou pláží, několika bazény a snídaní za 3 400,- Kč mi nepřijde až tak přehnané.

  • za jídlo - u této položky bude velmi záležet na tom, kde se chcete stravovat. V restauracích očekávejte hlavní jídlo mezi 10-20 JOD, často lze platit kartou. V hlavním městě a jeho přilehlém okolí je výběr restaurací opravdu veliký, oproti tomu na nějakých přejezdech může být s jídlem docela problém. Většinou však existuje záchrana v podobě místních bister, kterých je všude plno. V nabídce často najdete šavarmu (maso otáčející se na grilu, asi jako v Čechách kebab, servírované v placce), pečená kuřata či falafel (smažené cizrnové kuličky). My jsme se převážně stravovali v těchto malých jídelnách pro místňáky. Co se cen týče, za cca 6 JOD jsme se najedli (kolikrát spíš přejedli) všichni tři. Tady ale spíše počítejte s platbou v hotovosti plus v drtivé většině s jídelním lístkem v arabštině (anebo také menu úplně chybí). 

  • za vodu - oficiálně je voda v Jordánsku pitná, ale... tak nějak jsme, asi jako většina cestovatelů v těchto končinách, nechtěli riskovat a raději kupovali balenou. Obecně mají Jordánci hodně v oblibě čaj - hodně jej sladí, někdy do něj přidávaj mátu nebo kardamom.

  • za atrakce - díky Jordan Passu se placení vstupů ve většině případů vyhnete, nicméně třeba mešity v něm zahrnuty nejsou. Dále počítejte s dalšími výdaji např. na hoře Nebo, Bethany beyond the Jordan (UNESCO) nebo horké prameny Ma´in.




Půjčení auta


O jiném dopravním prostředku než o autě jsem vůbec neuvažovala, a můžu to s klidem doporučit i vám. Velice jednoduše a rychle se dostanete všude, kam si zamanete. Hlavně teda nemusíte někde shánět a domlouvat řidiče, případně se následně modlit, jestli vůbec někdo přijede. Oproti našim předchozím zkušenostem mi řízení v Jordánsku nepřišlo nijak drastické. Stálá 150 % pozornost a opatrnost je samozřejmě na místě. Pozor si dejte zejména na zpomalovací práhy, často nejsou moc značené, a auta, která se před vás budou snažit vecpat bez ohledu na přednost. No a pak taky na ovce, kozy + chodce, protože přechodů tu maj poskrovnu. Jediné, co bych příště udělala jinak, nezajížděla bych autem do Ammánu - strávili jsme tam v kolonách na můj vkus hooodně času, a i dle jiných recenzí situace nebývá nijak odlišná.


Auto jsme rezervovali z domova přes booking.com, konkrétně půjčovna Dollar sídlící přímo na letišti. Chevrolet Aveo nás na celý týden přišel na 4374,- Kč se spoluúčastí. Tuhle autopůjčovnu jsme vybrali hlavně proto, že měla půjčení dětské autosedačky za pouhých 20 $ (dopláceli jsme v hotovosti na přepážce). Celkově bylo vyřízení rychlé, pohodové, bez žádných skrytých poplatků s politikou půjčím s plnou nádrží / vrátím s plnou nádrží. Můžeme doporučit. 




Lidé v Jordánsku


Obecně jsme se v Jordánsku cítili velmi bezpečně. Často jsem narazila na názory, že jsou místní neodbytní a že vám stále něco nabízejí a vnucují. Ano, nabízejí, lidé své zboží či služby nabízejí všude po světě, to tak prostě je, nicméně dle mého názoru lze odmítnout i slušně. Ani úsměvem nikdy nic nezkazíte. Místní se často zajímají odkud jste, načež pak zahlásí něco ve stylu "welcome to Jordan", někdy vám budou chtít i podat ruku.

Zvláštní kapitolou je tady cestování s dětmi. Kobliha byla v Jordánsku za totální celebritu, prodavači vybíhali ze svých obchodů jen, aby jí dali lízátko nebo sušenku... nebo taky magnetek či jinou cetku. No zkrátka za ten týden jsme toho nasbírali opravdu hodně :) Náhodní kolemjdoucí všech věkových kategorií se zastavovali, aby se na ní podívali (protože blondýna..), popř. jí mávali celou ulicí nebo si s ní chtěli dát placáka atd. Každopádně pokud byste se báli jet do Jordánska s dítětem, tak naprosto bez obav, místní děti fakt milujou a dávají to patřičně najevo.

Co bych ale zmínila jako negativum na chování Jordánců, tak přístup k plastům a odpadkům jako celku. U silnic často narazíte na lidi piknikující na poli, jenže to, co tam přinesou, to tam taky nechají. Nebo třeba bez mrknutí oka vyhodí plastový kelímek rovnou z jedoucího auta. Odpadky se pak válí všude, hrabou se v nich toulaví psi, a tak nějak celkově na to není pěkný pohled. Ani tomu moc nepřidává fakt, že když jdete do obchodu, byť třeba jen pro jedinou věc, budou se vám ji snažit dát do pytlíku. Prostě veeelká spousta šustivých tašek za těch pár dní, což je docela smutný.


Náš itinerář


DEN1

přílet Amman, půjčení auta

DEN2

Madaba
Jerash

DEN3

hora Nebo
pevnost Mukawir

DEN4

Mrtvé moře
Rezervace Dana

DEN5

Petra

DEN6

Malá Petra
Wadi Rum

DEN7

Wadi Rum
hrad Kerak

DEN8

Um er-Rasas
Amman
odlet domů


Nyní můžeš rovnou pokračovat na Jak si užít návštěvu skalního města Petra nebo na našlapaný článek s 12 tipy na výlety v Jordánsku.

Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030

Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.