Co neminout v Edinburghu...?

listopadu 27, 2017

Letos poslední letecký výlet jsme se rozhodli strávit v hlavním městě Skotska - Edinburghu. Krásně nám na to nahrály letenky od Ryanairu, na které padlo necelých 1 100,- Kč za osobu. Výlet to bude sice kraťoučký, ale pořád lepší něco než nic že jo :) Vychází nám to na dvě noci a dva skoro celé dny, což je takový příjemný oddych - večeře, procházka a relax - takový jest plán. Vzhledem k velikosti města (zhruba necelých 500 tis. obyvatel) bych řekla, že dva tři dny na Edinburgh jako takový je úplně dostačující.

Výhodu shledávám v tom, že je tady velice jednoduché se zorientovat, takže si sem může zajet i cestovatel začátečník nebo ten, kdo nechce nic zařizovat, vymýšlet a domlouvat v cizím jazyce. Na letišti v podstatě jen nastoupíte do modrého dvoupatrového autobusu s nápisem Airlink, který určitě neminete, protože staví hned před terminálem. Jízdenky si pro klid duše můžete koupit už z domova online nebo až na místě na přepážce u zastávky. Jedna cesta vyjde na £ 5,50 nebo zpáteční na £ 8. Jízdenka je otevřená, a můžete tedy jet kdykoliv tam a kdykoliv zpátky. Jen si nezapomeňte schovat lístek, který vám řidič vrátí. Pak už se jen necháte za cca půlhodinku dovézt do centra Edinburghu - konečná stanice Waverly. Druhou možností by mohlo být také využití tramvaje, která ale vyjde dráž. Konkrétně vás jednosměrná cesta přijde na £ 7,50, info zde. Centrum samo o sobě si pak můžete v klidu procházet pěšky a nezatěžovat hlavu ani peněženku městkou hromadnou dopravou. Všechno je tady kousek od sebe, což je super :)


Ubytování, jak je v UK a západní Evropě zvykem, bude představovat největší část rozpočtu. Sháněla jsem klasicky přes booking až nakonec volba padla na 16 Pilrig Guest House. Je to jedno z těch levnějších ubytování - cena za 2 noci 3200,-/pokoj. Pokojík byl ale sjupr - stylově zařízený, i se soupravou na přípravu kafe nebo čaje, a úplně vzorně čistý. V okolí je spousta restaurací, hlavně indických + několik supermarketů otevřených do pozdních hodin. Centrum je odtud v docházkové vzdálenosti, cca. 10 min. pěšky. 

Další tipy na ubytování

  • levné: EdinB&B - jestli vám nevadí společná koupelna, tak klasický dvoulůžák přijde na cca 1 100,- lůžko na palandě ve společném pokoji pak jen 400,-
  • střední: Motel One Edinburg nebo Stay Central Hotel - dvoulůžkové pokoje přímo v historickém centru za cca 2 500,-
  • luxus: BrewDog DogHouse - krásné stylové apartmány

Mnoho budov v Edinburghu je postaveno z šedého kamene, což samo o sobě působí historickým dojmem, a není ani divu, že je město zapsáno na seznamu památek UNESCO. Místní bulvár se nazývá Princess street a doslova odděluje starou část města od té nové. Táhne se od Waverly station a určitě po ní půjdete, možná i víckrát... Po jedné straně je lemována nespočtem obchodů a butiků (i Primark samozřejmě :)). Na druhé straně narazíte na Scott Monument, kde se zrovna tento víkend uctívala památka válečných veteránů - tzv. Poppy Day nebo Remebrance Day. Poppy znamená v angličtině vlčí mák, a každý druhý ho měl připnutý na bundě. Monument je za nějaký poplatek přístupný i zevnitř. Dále budete míjet Skotskou národní galerii a Princezniny zahrady, které se rozprostírají přímo pod skálou, bývalou sopkou tzv. Castle Rock, na které je postavena dominanta města - Edinburský hrad.


Vstupné na hrad jsem kupovala už z ČR za £ 17. Doporučuji koupit na stránkách getyourguide, protože můžete přeskočit celou frontu a jít rovnou k VIP pokladnám. A ty fronty nebyly úplně malé, takže úspora času je opravdu dobrá :) AKTUALIZACE: k roku 2023 vstupné stojí £ 19,50 při koupi online, nebo na místě £ 22. Hrad si procházíte sami, nebo si můžete pořídit u poklady audio guide (v češtině samozřejmě ne). Uvnitř naleznete několik výstav zabývajících se skotskou historií a skotským vojenstvím (současným i minulým). Můžete se také podívat do Royal Palace, kde jsou uložené skotské korunovační klenoty, nebo do autentického hradního vězení, či do nejstarší hradní stavby - kaple sv. Markéty z 12. století. V Great Hall jsme narazili na zajímavou prezentaci středověkých hudebních nástrojů, ze které jsme rozuměli asi tak každé páté slovo, ale i tak se nám to líbilo. K oblíbené atrakci zde patří hlavně One O´Clock Gun - dělo, ze kterého zazní výstřel pravidelně každý den v jednu hodinu. A je to doslova jako rána z děla :) Okolo hradeb je rozestavěno spousty dalších děl, například tzv. Half Moon Battery, nebo obří Mons Meg. Hradby také nabízí krásný výhled na celé město.

psí hřbitov (vpravo)
vězení

Z hradu (nebo na hrad) vede legendární Royal Mile, neboli Královská míle - ulice, která spojuje Edinburský hrad s Holyroodským opatstvím a palácem. Jak už název napovídá, měří jednu míli, ale pozor! Tu skotskou míli, čili 1,8 km :) Je to jedno z nejnavštěvovanějších míst v Edinburghu, proto je tady spousta obchůdků se suvenýry, stylových restaurací a kaváren. 

Na Royal mile stojí i gotická katedrála St. Giles, do které se můžete podívat zdarma. Za malý poplatek vám poskytnou dobrovolníci i výklad. Dále je tu vysoká koncentrace různých muzeí a jiných atrakcí, např. Camera Obscura, Mary King´s Close, Scotch Whiskey Experience, Museum of Childhood a další. Jak už jsem zmínila, na druhém konci ulici narazíte na Palace of Holyroodhouse (vstupné £ 18 online, nebo 19,50 na místě - zahrnuje i vstup do Holyrood Abbey).



Naproti galerii pak stojí za zmínku ještě budova Skotského parlamentu. Jedná se o komplex několika moderních budov, jejichž část je veřejnosti volně přístupná. Musíte jen projít kontrolou podobné té na letišti, a poté si můžete prohlédnout výstavu věnovanou skotské politici nebo mrknout přímo do zasedacího sálu, který má velice zvláštní střešní strukturu. Pokud se budete nudit, určitě tam zajděte. Nezabere to moc času a je to poměrně zajímavé.


Dalším vyhledávaným místem, a to nejen turistů ale i místních, jsou Královské botanické zahrady. Nachází se kousek od centra a fungují jako městský park využívaný k relaxaci i vzdělávání. Jsou nádherné za každého ročního období. Vstup do nich je zdarma, jediné zpoplatněné místo jsou skleníky - vstupné cca £ 6. Zahrady jsou celoročně velice pečlivě upravované a součástí jsou tisíce druhů květin i dřevin - např. rozsáhlá sbírka rododendronů, záhony trvalek, či imitace horské skalky.


Co se dalšího chození týče, doporučuji procházku na Calton Hill, který je také víceméně přímo v centru. Je zde městská hvězdárna a několik památníků postavených v antickém stylu, z nichž ten největší vypadá jako půlka řeckého Pantheonu. Nejznámější a nejfotografovanější je však Dugald Stewart Monument. A co je ale úlně nej, je nádherný výhled na Edinburgské staré město. Cestou z Calton Hillu se zastavujeme na jednom z několika městských hřbitovů - Old Calton Burial Ground, kde je pohřbený např. filosof David Hume. Ač hřbitovy asi nejsou velkým lákadlem, je to zajímavá podívaná.



Náročnější výšlap, který můžete absolvovat, je ten na Arthur´s Seat (Arturovo sedlo). Je to nejvyšší kopec v Edinburghu a je součástí Holyrood parku. Ideálním výchozím bodem je tedy Holyrood palace a budova Skotského parlamentu. Při naší listopadové návštěvě byla sice kosa jako prase, ale svítilo sluníčko, plus se zrovna konal "Mo run" (= Movember běh) a všude tedy byla spousta lidí. Cesta na Artur´s Seat vede udusanou hlínou, kamennými schody, a dalšími vyšlapanými cestičkami. Přístupových tras je více, je to jen na vás, jakou zvolíte. I na vrcholu nám počasí stále přeje a naskýtá se nám tak nádherný výhled na celý Edinburgh i jeho přilehlé okolí. Nahoře to už ale pěkně fouká, takže čapky s sebou :) Dolů se vracíme jinou cestou, a trochu neplánovaně tak narazíme na ruiny kaple St. Anthony´s Chapel, které jsou přímo nad jezerem St. Margaret´s Loch.


Míjíme opět startovní čáru, kde stále ještě dobíhají nadšení běžci, a jdeme se trochu zahřát do kavárny NERO na Princess Street. Doporučuji, maj dobré kafe i sladkosti a krásné stylové posezení v patře s výhledem na hrad. Pomalu ale jistě se nám blíží čas našeho odletu. Což jsme si alespoň mysleli. Ryanair nám udělal trošku čáru přes rozpočet se zpožděním letu, a tak jsme čumákovali na letišti déle než jsme chtěli. Každopádně domů jsme se dostali živí a zdraví a výlet jsme si maximálně užili, takže hodinka sem nebo hodinka tam nás prostě nerozhodí :)

Kdybyste měli ve Skotsku více času, mrkněte i na další články z tohoto koutu světa:


Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030








Žádné komentáře:

Používá technologii služby Blogger.