Jak zařídit dovolenou na vlastní pěst

července 25, 2019

Nějak se mi ve schránce množí dotazy typu, kde sehnat letenky, jak zařídit tohle a tamto atd. Spousta lidí by ráda vyrazila na dovolenou sama na vlastní pěst, ale neví, jak na to. Dostali se do fáze, kdy už je nebaví jezdit s cestovkou na all inclusive pobyty. Chtějí být volní, nezávislí, na nikoho nebrat ohledy a zařídit si to tak, jak chtěj oni sami. Pak ale znejistí a začnou je ovíjet myšlenky na to, že to sami v žádném případě nemůžou zvládnout a ve finále skončí zas u hotelového bazénu jak vyvržení vorvani. Takže si v následujících 8 krocích ukážeme, že je to jednoduché jako facka, ok? :)


1. Rozhodnutí, výběr destinace, inspirace


Aneb tím to všechno začíná. V dnešní době už je to přece tak jednoduché. Všichni na sociálních sítích ochotně sdílí každý prd, což teď rozebírat nechci, ale v i v té záplavě kravin se občas najde něco, co vás může inspirovat. Znáte to, vidíte nějakou fotku a nutně tam potřebujete. To je jedno, že je přibarvená, prohnaná 85 filtry apod., i tak tam chcete. Tahle inspirace přichází ze všech stran - facebook, instagram, cestovatelské blogy, články na internetu, ale to, že se vám to líbí, nestačí. Musíte chtít a musíte chtít fakt hodně. Tzn. dát stranou výmluvy typu nemám čas, nemám peníze, mám děti, mám málo dovolené, nemám s kým jet a další, ale také zahodit pochybnosti, že to sami nezvládnete. Zvládnete!

Hodně lidí má své vysněné destinace a budou se za každou cenu snažit vycestovat právě tam. Někdy vám to ale může být víceméně jedno, chcete prostě jen někam na pár dní vypadnout. Do tohohle stavu se dostávám celkem často a mou každodenní aktivitou se tak stalo prohlížení portálů s levnými letenkami. Není to tak, že bych pokaždé něco koupila. Spíš se nechám inspirovat, zjišťuji možnosti, kam, co a odkud létá, za kolik atpd. Moje nejoblíbenější jsou tyto:




2. Letenky, jízdenky


A jak je sehnat co nejlevněji => nejdiskutovanější téma současnosti. Úplný základ je být flexibilní a nebýt závislý na konkrétním termínu. Druhá věc - nefixujte se na odlety pouze z Prahy. Každoročně se sice linky z našeho hlavního města rozšiřují, ale i tak to není žádná hitparáda, a to především co se ceny týče. Třetí věc - nenechávejte to na poslední chvíli. Doby fenoménu "last minute" již dávno minuly a v současnosti se ceny s blížícím odletem spíše zvyšují.

Na základě toho můžete číhat až se objeví nějaká akce, např. na stránkách vypsaných výše. Hlavně nekupujte tu první věc, na kterou narazíte, ale naopak si dejte na čas. Googlete, porovnávejte, přemýšlejte. Osobně často nejdřív využiji vyhledávače na letenky, abych zjistila, která společnost do vyvolené země létá a také přibližné ceny. Můžete nastavit svoje požadavky na termín, flexibilitu, odletová místa, počet přestupů, délku přestupů, leteckou společnost aj. Srovnávače se liší v podstatě jen designem a přehledností. Jsou to např. tyhle:


Po tomhle základním průzkumu mrkněte i na konkrétní aerolinky, zda se s cenou nedostanete níže. Obecně mám zkušenost, že lowcosty létající po Evropě mají lepší cenu na vlastních webovkách. Mám na mysli Ryanair, Wizzair, EasyJet, Norwegian, Volotea. Naopak delší lety na druhý konec světa vycházejí často lépe přes srovnávače než u konkrétní společnosti. Samozřejmě není to pravidlem, takže znovu opakuji - dejte tomu čas a raději toho porovnejte více. Osobně bych rozhodně nikdy nerezervovala přes Kiwi - k vyhledání a porovnání letů jsou ok, ale jinak jsou jejich služby předražené a jsou slyšet jen samé stížnost co se jejich zákaznické podpory týče.

Doporučuji přečíst i článek věnující se letenkám od společnosti Ryanair, kde najdete spoustu tipů, na co si dát pozor, a jak přesně postupovat při koupi té nejlevnější varianty. Odkaz zde.


V případě, že z nějakého důvodu chcete nebo potřebujete jet autobusem/vlakem, se bude vaše hledání soustředit nejspíš na tyto dopravce. Občas se vytasí s nějakou akcí např. na léto, pro studenty nebo 1+1 zdarma.


TIP: FlixBus čas od času dává do oběhu slevové kupony, které naleznete např. ve stravenkách. Občas se také slevy na dopravu objeví v O2 výhodách.



3. Víza, povolení ke vstupu


Než se budete pouštět do dalšího zařizování a plánování, ujistěte se, co vše bude potřeba k dosažení cílové destinace. Náš pas je jedním z nejsilnějších na světě, dostaneme se s ním do 183 zemí, což je úžasné. Přesto existují státy, u kterých musíte nějakou tu byrokracii přetrpět. Pro vstup do většiny zemí Evropské unie (Schengenský prostor) nic speciálního nepotřebujete. Často nic nepotřebujete ani v ostatních zemích, když přijíždíte pouze krátkodobě jako turista, ale i tak si to raději předem ověřte. Přehledný systém má Student Agency, kde ihned zjistíte, jak dlouho můžete v dané oblasti pobývat bez víza a jaké jsou případně podmínky pro jeho získání. Počítejte s tím, že každá země má svá vlastní pravidla i své ceny za poskytnutí víz (+ případné poplatky, pokud se rozhodnete vízum vyřizovat přes agenturu jako je např. zmiňované Student Agency).

Speciální pozor si dejte na přestupy! Nejvhodnějším příkladem je USA, kde vyžadují povolení  ke vstupu ESTA už při dosednutí na americkou půdu. Nikoho nezajímá, že ani neopustíte letiště, že pokračujete někam dál, prostě ESTU mít musíte a přes to nejede vlak.


4. Očkování


Včas také začněte řešit případná očkování, jelikož mezi jednotlivými dávkami vakcín můžou být kolikrát i větší časové rozestupy. Za cestovatelský standard kamkoliv se považuje žloutenka A + B, břišní tyfus a samozřejmě tetanus. Do některých zemí, zejména těch afrických, jsou však povinná další očkování. Mrkněte třeba na tento zjednodušený přehled nebo si zde vyberte konkrétní zemi, kterou plánujete navštívit, a dozvíte se vše potřebné.

Názory na nepovinná očkování se často velmi liší. Každý vám bude tvrdit něco jiného, ale ve finále bude konečné rozhodnutí, zda očkovat či neočkovat, stejnak jen a jen na vás.



5. Program, itinerář


A teď to důležité - co vlastně chcete vidět? Na to vám nikdo přesnou odpověď nedá, to prostě musíte vědět sami. Většinou víte čemu dáváte přednost, zda raději obrážíte muzea a galerie, nebo jestli chcete trávit čas v horách a lesích. Zajímá vás jak to dělám já? Strávím X hodin googlením informací o daném místě, pročítám cestovatelské blogy a vypisuju si kdejakou prkotinu, která mě zaujme. Vybraná zajímavá místa pak zadávám do mapy, abych zjistila, jak moc je reálné se k nim dostat s ohledem na náš čas či rozpočet.

Udělám si první nástřel itineráře den po dni, jak by to asi tak mohlo být. Doplňuji přejezdy a přesuny mezi jednotlivými místy. Zjišťuji konkrétní atrakce nebo památky, jejich otevírací dobu, dostupnost a výši vstupného, abych měla trošku reálnější odhad rozpočtu celého výletu. Občas mrknu na Tripadvisor, kde jsou k vidění recenze lidí z celého světa. Člověk tak získá trochu lepší představu, jestli za to daná věc stojí či nikoliv. Mimo atrakcí tu naleznete i hodnocení restaurací, kaváren, barů, což se hodí ve chvíli, kdy si chcete dát třeba tu nejlepší zmrzku ve městě nebo sehnat inspiraci na to, kam vzít svou polovičku na romantickou večeři apod. Poté už je nutné jen rozhodnout, čím přesně se budeme přesouvat a kde seženeme střechu nad hlavou, viz. následující dva body.



6. Doprava na místě


V první řadě si musíte ujasnit, jestli si budete půjčovat auto nebo to zvládnete s místní dopravou. Některé země jsou na roadtripy vlastním/půjčeným autem jako dělané. Tento styl cestování má nesporné výhody v tom, že si zastavíte, kde chcete a kdy chcete, a neberete ohledy na nikoho jiného jen na posádku auta. Ale samozřejmě nic není jenom růžové. Na druhou stranu máte mnohem větší zodpovědnost a musíte řešit (a hlavně platit) věci jako parkování nebo mýtné. V některých státech si ani auto půjčit nemůžete. Někde si ho naopak půjčit nechcete - např. kvůli jízdě na levé straně, bezpečnostní situaci a dalším důvodům.

Auto doporučuji rezervovat už z domova, pěkně v klidu. Jako u všeho se vyplatí jednotlivé půjčovny porovnat a prostudovat jejich podmínky. Každá z nich má jiné požadavky a jinou politiku např. co se depositu nebo nádrže týče, a to prostě nechcete zkoumat ve spěchu někde na přepážce v letištní hale. Dobře vám poslouží srovnávač Booking.com, který shromažďuje nabídky všech autopůjčoven a vy mezi nimi můžete různě filtrovat. Je to v podstatě stejné jako u těch letenek.

+ TIPY na co si dát pozor, když už se rozhodnete pro půjčení auta:

  • pojištění - vždy si berte auto s pojištěním! Ať už spoluúčast nebo full, hlavně něco. Možná si myslíte, že řídíte dobře, a že jste nikdy žádnou nehodu neměli, ale uvědomte si, že tohle není jen o vás. Můžete se jen do nějaké kolize připlést, nebo vám někdo odře vůz třeba na parkovišti. Případné škody pak půjdou samozřejmě za vámi a všichni víme do jakých výšin se šplhají účty za opravy. 
  • kreditní karta - drtivá většina autopůjčoven požaduje deposit (pokud nebudete mít full pojištění), který vám zablokují na kartě, a když auto v pořádku vrátíte, opět jej uvolní. Kreditní proto, že jsou peníze kryté bankou - nejsou vaše a autopůjčovna má tak větší jistotu než v případě debetní karty.
  • mezinárodní řidičák - v EU potřebný není, ale pokud cestujete mimo Evropu, určitě si ho zařiďte. Stojí jen 50,- Kč, potřebujete jen jednu fotku a na počkání je váš. Jen pozor, není to náhrada klasického řidičského průkazu - ten musíte mít i tak!
  • nafotit vady vozu - je dost možné, že na vás autopůjčovna zkusí story s tím, že "..takhle promáčklý ten blatník nebyl a tenhle škrábanec byl menší..", no prostě se na vás budou snažit vytřískat co nejvíce peněz. Snažte se těmto incidentům zabránit a celé auto si při převzetí nafoťte. Každý škrábaneček, prasklinu, odřeninu, jakýkoliv defekt. To je jedno, že vám to zabere půl hodinu navíc, ale budete o mnoho klidnější, když budete vědět, že vás nikdo nebude falešně obviňovat.

Pokud se chcete spoléhat na místní dopravu, zjistěte si předem, jakými spoji se na daná místa dostanete. Při googlení vám vyjede spousta cizojazyčných odkazů, ale nenechte se tím odradit. Tu hledanou informaci v tom prostě nějak najdete... i kdyby s google překladačem :) Zadávejte jednoduchá hesla a slovní spojení (např. Cuzco to Lima, Barcelona public transport) nebo rovnou věty typu "how to get...". Mnoho zemí, především v Evropě, má svoje vlastní webové stránky podobné našemu IDOSU nebo stránky MHD v konkrétním městě - třeba italské dráhy nebo kodaňské MHD. Šikovná je také aplikace Rome2rio, která dokáže vzít v potaz letadla, autobusy, vlaky i taxi.



7. Ubytování


Velice individuální záležitost. Každý má úplně jiné představy a požadavky, ale co je na téhle době to nejlepší - můžete si vybrat! Ať už chcete spát v luxusním hotelu s bazénem, v hostelu na palandě s deseti dalšími lidmi nebo ve srubu u jezera, vše je možné. Vždy ale koukejte na umístění! Nechcete přece bydlet v té nejhorší čtvrti ve městě nebo strávit 2 hodiny na cestě k nejbližší zastávce autobusu, že ne?


Já osobně při hledání ubytování z 95 % využívám Booking, se kterým mám ty nejlepší zkušenosti. Přijde mi nejpřehlednější, nejlevnější a nejspolehlivější co se týče zákaznické podpory. Můžete si tam nastavit spoustu filtrů jako cena, umístění, parkoviště, vybavení, snídaně atd., ale k dispozici je i hodnocení předchozích cestovatelů, díky kterému zjistíte mnoho dalších detailů.  Samotná rezervace vám pak zabere doslova jen minutku. Výhodou je také, že většina ubytování se dá zrušit, a to třeba i den před plánovaným příjezdem.

TIP: Pro řazení výsledků zkuste možnost "Hodnocení a cena" - můžete narazit na opravdové skvosty a užít si tak pobyt například v nějakém designovém apartmánu.


Další stránky krom Bookingu, kde rezervovat ubytování:

  • Airbnb - pronájem pokojů, bytů, domů od soukromých osob. Velmi často mi ceny přišly značně nadsazené, ale můžete mít štěstí i na výhodné nabídky. Z mého pohledu jsou zajímavé hlavně pronájmy celých domů, chat či chalup, které se dají využít pro větší skupinu lidí.
  • Couchsurfing - projekt v rámci kterého je možné mít ubytování i zcela zdarma. Bydlíte přímo u místních, trávíte s nimi čas a celé je to založené na vzájemné důvěře. Hostitelé si ale vybírají na základě vašeho profilu a hodnocení, takže někdy může být obtížné vůbec začít.
  • klasické srovnávačeTrivagoAgodaHotels.com, Reservations.com
  • HostelsWorld - srovnávač na hostely



8. Cestovní pojištění


Poslední věc, kterou opravdu před odjezdem nepodceňte. Víte co, náhoda je blbec a i když jste celý rok zdraví, klidně se vám může stát, že onemocníte právě na dovolené. Nebo vás jen rozbolí zub, blbě došlápnete, cokoliv. Problém je, že ceny za lékařské ošetření se mnohdy šplhají do astronomických výšin a to prostě platit nechcete, že jo? Takže raději obětujte nějaké ty drobné před začátkem cesty a buďte v klidu a bez starostí.

Dříve jsme využívali jednoduchý srovnávač cestovního pojištění Top Pojištění, kde jen zadáte od kdy, do kdy a kam jedete a systém vám sám spočítá částky od jednotlivých pojišťoven. Výsledky vám vyjedou v přehledné tabulce a vy už si jen vyberete, co pro vás bude nejvýhodnější. Proč ale píšu "dříve"? Protože jsme stejně vždycky skončili u pojišťovny AXA, která má nejlepší poměr cena a výkon. Navíc mám od nich 50 % slevu na cestovní pojištění, kterou můžete využít s tímhle odkazem i vy! Vyplníte požadované údaje, vyberete si ze 3 nabízených balíčků, zaplatíte online kartou a za pár minut vám přistanou asistenční karty v mailu. Uložíte do peněženky a můžete vyrazit!

Kdyby vám těchto 8 tipů o plánování dovolené na vlastní pěst nestačilo, napište mi na FB/mail a  já se vám pokusím pomoci a poradit, jak nejlépe budu umět :)

Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030








2 komentáře:

Používá technologii služby Blogger.