Jak jsme vyrazili do Japonska

října 07, 2018

S přicházejícím podzimem přišel i čas splnit si svůj další sen. Sen poznat úplně odlišnou kulturu, obdivovat fascinující architekturu i krásnou přírodu a co hlavně - zažít opravdové food porno :) Takže jsme sbalili svoje třicetilitrové batůžky a na dva týdny vyrazili do Japonska! Kdo nás už trošku zná, je vám nejspíš jasné, že ani tuhle dovolenou jsme rozhodně netrávili jen na jednom místě. Naopak byl to pořádně našlapaný výlet, který jsme si užili na 100 % a zážitků z něj máme nespočítaně. Čert vem fakt, že jsme se nevrátili tak úplně odpočatí, jak většina lidí z dovolené bývá :) Soustředili jsme se výhradně na největší japonský ostrov Honšú a naše trasa vypadala následovně:


Byodoin (Uji)
Nevím, kde přesně se vzal předsudek, že Japonsko musí být nutně drahé a že je to v podstatě luxusní dovolená, na kterou musíte roky škudlit. Tyto názory jsem slýchávala osobně i jsem je několikrát četla v různých diskusích na internetu a v cestovatelských seznamkách na facebooku. Chcete vědět jak je to doopravdy? Podíváme se spolu na to, co je na tom pravdy. Nebudu vám říkat, že je to levná destinace, ale tak jako všude záleží na vás, jaký komfort očekáváte a co přesně budete chtít vidět, zažít či ochutnat.

Stejně jako v úvodním článku o našem roadtripu po západu USA to pojmu spíše obecně. Na konkrétní cesty a místa se pak budete těšit na další články :) Takže na co se psychicky, fyzicky i finančně připravit?

Základní věc, na kterou se ale bohužel až tak připravit nejde - časový posun + 7 hodin

MĚNA - v Japonsku se platí jeny (¥). Kurz v roce 2018 je na 100 ¥ cca 20,- Kč. Pokud chcete směnit jeny už v České republice, mohl by to být problém. Není to úplně měna, kterou by měli na přepážkách běžně k dostání, nebo alespoň v Plzni ne. V Praze by mohla být nejspíš situace jiná. Ale tip pro Plzeňáky - nechte si objednat jeny přímo na letiště. Je to zadarmo a dokonce vám nebudou účtovat ani žádný poplatek za směnu.

vesnice Tsumago

LETENKY - bez ní se asi neobejdete :) Je dobré vyčíhat nějakou akci, abyste rozpočet nezařízli hned na začátku. Obvykle se letenky z Prahy pohybují nad 15 000,- Kč. Vždy je to s přestupem - k roku 2018 žádné přímé lety Praha - Japonsko zatím nejsou. Nejdražší letenky jsou samozřejmě na jaře, kdy je hlavní sezóna proslulých kvetoucích sakur. Dejte si dobrý pozor, abyste se s termínem netrefili na tzv. golden week = zlatý týden (29. duben - 5. květen), kdy se v Japonsku střetávají dokonce 4 státní svátky, čehož se místní snaží využít a vyrážejí na dovolené a výlety. Všude budou tedy ještě větší davy lidí a s ubytováním i jízdenkami na vlaky si možná ani neškrtnete. 

Druhou možností je vzít letenky z okolních letišť (např. z Polska aerolinky LOT atpd.). Lze narazit i na akci pod 10 000,- Kč, ale pro nás je stěžejní strávit na cestě co nejméně času, a tak volíme let přímo z Prahy s navazujícím přestupem v Římě od Alitalia. Celá tahle sranda nás přijde na 12 500,- Kč pro jednoho.

typické japonské ubytování - ryokan
UBYTOVÁNÍ - úplně všechno ubytování jsem řešila přes booking a v dostatečném předstihu. Obecně se mi v rámci Japonska osvědčilo, že čím dříve, tím levněji. Většina pokojů má možnost zrušit rezervaci do poslední chvíle, což je super. Pár dní před odjezdem jsem všechna ubytování prověřovala ještě jednou, jestli nenarazím na něco levnějšího, ale ceny šly vždy nahoru a to někdy třeba i o polovinu. A teď kolik to tedy stojí? Všechny noci, krom jedné speciální výjimky, o které se zmíním později, jsme se vešli do 1 500,- Kč/pokoj/noc. Spíše to však bylo méně. Rozhodně to nebylo na úkor komfortu - snažila jsem se vybírat ubytování s vlastní koupelnou a dobrou dostupností. Vyzkoušeli jsme i přespání v místní zvláštnůstce tzv. kapslovém hotelu, ve kterém nás noc přišla na necelých 900,- Kč. Jasně, že se Japonsko cenově nedá srovnávat s jihovýchodní Asií, ale obecně jsme za ubytování dali mnohdy méně než v Evropě. Takže opravdu záleží jen na vašich nárocích.

Výhody japonského ubytování

  • spousta serepetiček (tzv. amenities) - standardní vybavení jako sprcháč a šampon jsou tady naprostou samozřejmostí. Dále ale v hotelovém pokoji naleznete často i župan, pantofle, žiletky, krém na holení, hřeben, gumičky, vatové tampónky, koupací čepici atd. atd.. V levnějších typech ubytování jako jsou hostely se většinou připlácí za ručník - počítejte cca 100 ¥, pokud nebudete mít vlastní.
  • japonská snídaně - a to je přátelé bašta! Naprosto originální pojetí snídaní, které vás možná trošku překvapí. Zapomeňte na cornflaky s mlíkem a rohlík namazaný marmeládou. Pravá japonská snídaně totiž obsahuje rýži, rybu, vejce, miso polévku a spoustu zeleniny... no vlastně je to spíš takový oběd. Ale víte co - snídaně je základ! A tohle prostě musíte alespoň jednou zkusit :)
  • onsen - velmi častý doplněk hotelů a jsou to jednoduše řečeno lázně. Japonci jsou totiž milovníci koupelí a vy si v rámci pobytu můžete tuhle aktivitu dopřát taky. Onseny mohou být vnitřní, venkovní nebo i přírodní jako třeba na Islandu. Ty v hotelech jsou většinou dělené dle pohlaví a musí se v nich dodržovat určitá pravidla. Před vstupem se musíte důkladně osprchovat na nízkých stoličkách a do samotné lázně vstupujete výhradně bez plavek. Dejte si pozor na faux pas v podobě vstupu s tetováním - jakékoliv malůvky na těle jsou v lázních zakázané.
  • vstřícnost - vždy jsme se setkali s milým a vstřícným jednáním a i když toho obsluha většinou moc nenakecá, vždy se snaží vám pomoct. Nebyl problém se například checknout dříve nebo naopak si nechat věci na recepci i po checkoutu, což se nám mnohdy vážně hodilo.

vouchery JRP
DOPRAVA - pokud nechcete zůstat celý pobyt na letišti, což asi nechcete, bude tato položka velký zásah do rozpočtu. Naše dovolené pojímáme stylem "vidět co nejvíc", takže přesuny byly na denním pořádku. V rámci jízdy na levé straně, rozsypanému čaji na dopravním značení a omezené době pobytu jsme ale půjčení auta zavrhli hned zkráje. Dobře si promyslete, co přesně chcete v Japonsku vidět. Některá zajímavá místa jsou od sebe hodně daleko, což ale díky rychlovlakům tzv. šinkanzenům nepředstavuje až takový problém. Problémem je spíše cena, která za jednu cestu může přesáhnout i několik tisíc jako nic. Z toho důvodu jsme pořizovali JAPAN RAIL PASS (JRP) = kouzelnou kartičku, se kterou se dostanete po vybranou dobu kdykoliv a kamkoliv. Pravdou je, že ani ta není úplně levnou záležitostí, ale její koupě se vám stopro vyplatí, pokud se plánujete vícekrát přesouvat.

šinkanzen

ostrov Icukušima
JRP musíte objednat už z domova přes libovolné stránky, ale dejte tomu trochu času a najděte ty, které si neúčtují nesmyslné poplatky za vyřízení. Je možné koupit variantu na 7, 14 nebo 21 dní a vybrat si i ze dvou tříd. Já pořídila JRP na těchto stránkách, kde jeden vyšel v přepočtu na 6 100,- Kč i s doručením domů. Do schránky vám ale přijdou pouze vouchery, které v Japonsku musíte vyměnit za opravdový rail pass a před jeho prvním použitím jej aktivovat na vybraných místech. Ta budou vypsaná na přiloženém letáčku, který vám dorazí domů spolu s vouchery (nebo zde). Od této chvíle se vaším nejlepším kámošem při plánování stává aplikace Hyperdia, kde zadáváte požadavky podobně jako na českém Idosu - odkud, kam, kdy. Jen si dejte pozor a v detailu vyhledávání vždy odškrtněte položky, které nejsou kryté vaším rail passem, tedy následující: Nozomi, Mizuho, Hayabusa + private railway. Japonské dráhy vás budou bavit! Oproti ČD jsou totiž velice spolehlivé, díky čemuž si můžete váš výlet naplánovat doslova na minuty a budete si jisti, že do cílového místa opravdu dojedete včas.

A jak používat JRP? Když už ho máte aktivovaný, doklušete na zastávku, kde budete hledat zelený symbol sedačky doprovázený nápisem "ticket". Tam si zarezervujete místa na šinkanzeny a rychlovlaky - automaty s JRP použít nemůžete. Řeknete, kam chcete jet a přibližný čas a obsluha vám vyjede potřebné jízdenky s přesným označením vlaků, čísly sedadel a případnými přestupy i s časovým harmonogramem.  Je to opravdu velice přehledný systém, takže se nemusíte vůbec bát. Při průchodu na konkrétní nástupiště neprocházíte turniketem, ale postranní uličkou s okénkem, kde zaměstnanci ukážete váš JRP. Při opouštění stanice to probíhá úplně stejně. Na nástupišti jsou na zemi namalovaná čísla vagónů, kde vlak zastaví - každý typ vlaku jich má totiž jiný počet. Zkontrolujte si teda na jízdence, jak se váš vlak jmenuje a do jakého vagónu máte nastoupit.

Kjóto
Dále existují různé lokální passy, která vám většinou zajistí přesun do vybraného místa a současně pokryou i přepravu místními vlaky či autobusy. Z těchto jsme využili Nikkó Pass a Koya Pass, díky kterým jsme si mohli koupit jen sedmidenní variantu JRP, i přesto že náš pobyt byl 13denní.

  • MHD - každé větší město má hustou síť metra, na které můžete pořídit zvýhodněnou jednodenní jízdenku nebo kupovat jednotlivé jízdné. Obojí koupíte v automatu při vchodu do metra. Jednodenní jízdenka je jasná, ale i samostatná se kupuje velice jednoduše. Podíváte se na plánek, kam chcete jet a u dané zastávky je cena, která je vypočítaná i s případnými přestupy. Podle toho naházíte peníze do automatu (karty nebere) a ten vám lístek vytiskne. Při vstupu do metra si ho označíte v průchozím turniketu - z jedné strany ho vložíte, projdete bránou a tam vám lístek vyjede označený. Na cílové zastávce jej vkládáte znovu do turniketu, abyste se dostali ze stanice ven. Tento lístek už se vám nevrátí.

Shinkyo (NP Nikkó)
Autobusy ve velkých městech jsme nezkoušeli. Hlavně proto, že železniční stanice jsou rovnou provázané s metrem, a tak je jednodušší se držet ve změti podzemních pasáží, kde není tak složité sledovat směrovky, než bloudit kdesi na povrchu a zbytečně hledat autobusové zastávky.

Co je ale nejdůležitější! Vždy najdete vše bez problémů, když víte, co hledáte. Mějte dopředu promyšlené, kam pojedete a jak se na dané místo dostat. Vždy existuje spousta možností a spousta společností, které vás tam dopraví, avšak to nejjednodušší nemusí vždy nutně znamenat nejlevnější.

JÍDLO - tady bude záležet jen a jen na vašich preferencích a touze zkoušet a ochutnávat nové věci. V Japonsku není žádný problém si dát v restauraci oběd v přepočtu za méně než 200,- Kč. Výběr je neuvěřitelně široký! Byli jsme z toho úplně paf a často nevěděli, co zvolit. Rýže, nudle, polévky,  sushi, nakládaná zelenina, tofu, knedlíčky na sladko i na slano, různé druhy omáček... nespočet variant a možností...



Výhody japonských restaurací:

  • nápoj zdarma - vždy vám přinesou vodu nebo čaj zdarma, takže pokud si vystačíte s tím, nic dalšího už si dokupovat nemusíte
  • neplatí se spropitné - divné? Možná, ale je to opravdu tak a prostě to dodržujte. Dyško se v Japonsku vůbec neočekává a mohlo by to obsluhu spíše urazit.
  • plastové modely, obrázkové menu - není úplně samozřejmost, že je menu v angličtině, ale spousta restaurací má ve výloze plastové modely jídla, které by vám mohly při výběru pomoci. Minimálně budete vědět, co si objednáváte, protože jídelní lístek v rozsypaném čaji není tak úplně jednoduché rozluštit.

plastové modely dezertů i nápojů
Nevýhodou je, že skoro nikde nejde platit kartou. Není to tady běžná praxe tak jako v západní Evropě, takže s tím dopředu počítejte. Naopak kde platit kartou lze jsou rychlá občerstvení jako například klasický mekáč nebo řetězec Starbucks, který tu má pobočku na každém kroku. Dále se bez hotovosti obejdete v minimarketech 7Eleven, Lawson nebo FamilyMart, které jsou naprosto všude a některé z nich jsou otevřené dokonce i v noci. Tady si také můžete pořídit jídlo za velice slušné ceny. I tady je výběr dosti široký - přes sushi, saláty, sendviče, dezerty až po hotová jídla do mikrovlnky jako polévky, nudle či celé sety s masem a rýží (cenově cca 500 ¥).

Poslední věc, na kterou si dát pozor při nákupech - daň. Často jsou uvedeny ceny bez daně, která má  v Japonsku sazbu 8 %. V obchodech se tak můžete setkat se dvěma cenami - vy samozřejmě vždy zaplatíte tu vyšší. 

Senso-ji (Tokio)
MĚSTA - většinou v nich panují obrovské kontrasty, kdy v jednu chvíli stojíte vedle 1000 let starého chrámu, po pár metrech dojdete k modernímu čtyřicetipatrovému mrakodrapu a kousek dál narazíte na úžasnou zelenou oázu. Na to si tady budete muset zvyknout.

Co mě ale uchvátilo, bylo neuvěřitelné čisto. Nenajdete tu na zemi žádné odpadky, papírky, žvejkačky či vajgly od cigaret. Kouřit na veřejnosti je tady totiž zakázáno. Kuřáci smí využívat jen místa k tomu určená tzv. smoking area, která jsou například i ve vlacích. I když jsme procházeli kolem míst, kde měli stany rozložené bezdomovci, bylo kolem nich tip top zameteno a nikde nebylo vidět žádný bordel. Záhadou mi ale po celou dobu bylo, jak může být všude tak čisto, když na ulicích nenarazíte na žádný odpadkový koš? No vážně! Jsou třeba na nástupištích na nádražích, ale jinak jich je po městě opravdu poskrovnu. Kolikrát se nám stalo, že jsme šli např. s igelitovým pytlíkem X bloků než se nám ho podařilo zbavit. Takže tahle záhada zůstala nerozluštěna :)

zahrady Hamarikyu (Tokio)

Další výhody:

  • WC zdarma - myslím, že pro nás Evropany to není úplně samozřejmost, ale tady jsou veřejné záchody opravdu všude a opravdu všude zdarma. Návštěva WC v Japonsku dostává úplně jiný rozměr - vyhřívaná prkénka, zvukové kulisy, nastavování proudu a teploty vody a tak dále. To, že se mi ani jednou nestalo, že by v kabince nebyl toaleťák, snad ani nemusím moc zdůrazňovat.
  • pitná voda - další položka, na které se dá ušetřit. Doporučuji pořídit láhev a vodu dopouštět v pítkách. Voda je tady dobrá a dobře všude dostupná, tak proč utrácet za balenou?

Ještě jeden detail. Jak už jsem zmiňovala, v Japonsku se řídí nalevo a nejen řídí, ale i chodí, takže... snažte se nepřekážet :) Chvilku vám to asi bude trvat, ale nakonec se chytnete.


LIDÉ - největší strach jsem měla z toho, že se ztratíme a nedomluvíme. Japonci převážně anglicky neumí, takže občas vznikají celkem vtipné situace. Oni vám totiž neřeknou, že vám nerozumí, ale pěkně si vás vyslechnou, v mezidobách souhlasně přikyvují, načež spustí japonskou palbu a je jim úplně fuk, že nemáte ani nejmenší ponětí o čem mluví. Mluví, mluví a mluví o překot dál. Co je ale hlavní - snaží se vám pomoci a vždy se to nějak vyřeší. 

Většinou nic není problém, jen si o to musíte umět říct. Japonci jsou v tomhle tak trochu zvláštní. My jsme zvyklý na to, že nám neustále někdo něco nabízí - např. v restauraci pití, v hotelu snídani atd. Tady vám ale nikdy nic vnucovat nebudou. Pokud chcete k obědu místo čaje pivo, prostě si o něj řekněte. Pokud si chcete na hotelu přiobjednat snídani, nikdo vám ji nenabídne, ale prostě si o ni řekněte. Obecně jsou Japonci velice uctiví a slušní. Všude vás vítají, opakovaně vám děkují, klaní se atd. Vy jim můžete slušnost částečně oplatit tím, že se naučíte alespoň pár základních slovíček... třeba:

Dobrý den - koničiva
Na shledanou - sajounara
Děkuji - arigato

Díru do světa s tím neuděláte, ale dotyčného tím potěšíte nebo ho dokonce přinutíte se trochu pousmát. A to je u některých vážně úspěch :)

Takže to by bylo z obecné roviny všecko a články o konkrétních místech můžete sledovat zde:

1. díl - Vše, co potřebujete vědět o Tokiu
2. díl - Dva dny v národním parku Nikkó
3. díl - Magická hora Koya
4. díl - 5 TOP zážitků v Osace
5. díl - Hirošima & Icukušima
6. díl - Okunošima - králíci kam se podíváš
7. díl - Co musíte vidět v Kjótu a okolí
8. díl - Poklady prefektury Nagano

Osaka Castle


Pokud vám tyto informace pomohly ušetřit trochu času nebo peněz nebo obojího, můžete mě třeba "pozvat na kafe" a přispět tak na provoz Vorvaně :) číslo účtu / QR kód: 1257951017/3030











6 komentářů:

  1. Ubytování v Japonsku řešit jednoznačně přes agodu,ceny oproti bookingu a jiným nejlepší a to v některých případech dosti výrazně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já teda na bookingu našla fajn ceny, jinak bych to vzala přes něco jiného že jo :)

      Vymazat
  2. To o drahém Japonsku není fáma nebo předsudek, jen tehdy byl kurz výrazně vyšší ke koruně, pamatuji si 100 jenů za 33 Kč v 2000 a to už klesal:) a vemte si, kolik tehdy byly v čr platy. Taky hoodně polevnily letenky, dřív jsme se nevešli pod 20 tisíc za osobu ani omylem. I ubytko možnosti byly velice omezené, spousta řetězců, co se teď předhání cenově na serverech ještě ani nebyly postavené:) Takže tolik od pamětníka:) Jinak super blog, moc se mi líbí, čtivě sympaticky napsané!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky za zpětnou vazbu :) :) s tím cenovým vývojem je to jistě pravda, ale hodně lidí to má i nadále zafixováno jako "drahou" destinaci, takže jsem to chtěla spíš uvést na pravou míru aneb, aby to potencionální výletníky tolik neodrazovalo :)

      Vymazat
  3. Pěkný článek. Ta záhada odpadkových košů je vysvětlena třeba tady:
    https://livejapan.com/en/article-a0002380/
    https://www.citylab.com/life/2019/05/trash-cans-japan-garbage-bin-recycling-waste-tidying-up/589825/
    Podobně je to na Tchaj-wanu, kde jsem cestou po městě dával odpadky do koše v malém supermarketu nebo si je odnesl do hostelu:
    https://www.quora.com/Why-are-there-so-few-public-trash-cans-in-Taiwan

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. wow, to jsem netušila s tím teroristickým útokem. Díky za odkazy! Každopádně to čisto v podstatě kdekoliv, kam člověk přišel, mě nepřestávalo fascinovat :)

      Vymazat

Používá technologii služby Blogger.